5 scopuri financiare pentru noul an

  • ianuarie 11, 2017

La sfârșitul anului trecut (cum sună asta, de parcă ar fi trecut deja jumătate de an:) ), mai precis pe data de 30 decembrie 2016 mi-am propus să închei anul cu un LIVE care să fie interesant, relaxant, pus pe glume și să ofere valoare.

Cred că am reușit din două motive. Unul este faptul că l-am avut alături de mine pe prietenul și partenerul meu de afaceri Alex Kelerman cu care fac o echipă excelentă și împreună ajutăm companiile să-și crească afacerile prin social media. În al doilea rând pentru că am abordat în mod diferit un subiect de sezon, ca să zic așa.

Am vorbit despre scopuri, setarea lor, care sunt direcțiile pe care ar fi util să mergem, de ce nu credem în SMART Goals (scopuri SMART), unde se aplică ele și am răspuns la întrebări. Găsești materialul aici sau aici.

Pentru că am intrat deja binișor în luna ianuarie sunt absolut sigur că euforia sărbătorilor privind setatul de scopuri a cam trecut. Acest lucru se întâmplă firesc pentru că setarea unui scop nu are legătură cu o anumită perioadă a anului.

Iar scopurile din zona financiară nu sunt deosebite față de altele. La ce ai putea să-ți îndrepți atenția pe parcursul acestui an, detaliez în rândurile care urmează. Precizarea mea este că ceea ce vei citi mai departe nu este neapărat să se aplice și pentru tine, iar cel mai important lucru pe care îl poți face este să fii tu însuți, să te cunoști bine pe tine, ce vrei să devii, cum vrei să faci asta și ce vrei să obții.

5 scopuri financiare pentru noul an

1.Plătește-ți datoriile.

Este interesant acest aspect pentru că tot apare prin întrebările pe care le primesc atât online, cât și offline. Știm că o mare parte a populației este îndatorată pe la bănci sau alte instituții financiare, ceea ce creează o presiune și un disconfort din punct de vedere financiar.

Oamenii se așteaptă la răspunsuri care să le dea universul peste cap și, eventual, să vină vreo soluție magică în rezolvarea acestui aspect.

Ideea de bază este una foarte simplă și aceasta este prima soluție. Atât timp cât ai datorii, ar trebui ca orice bănuț care îți rămâne, după ce ai terminat de achitat toate cheltuielile casei și altele, să meargă către plata accelerată a datoriilor.

Cred că este destul de limpede că nu poți spera la o relaxare financiară sau să mergi pe drumul către independență financiară dacă datorezi bani cuiva. A doua soluție este chiar punctul următor.

2.Crește-ți veniturile.

Am observat că nu prea se insistă pe acest aspect, iar explicația este aceea că toți oamenii știu să-ți spună cât câștigă, mult mai puțini știu să-ți spună cum să păstrezi cât mai mult din ei și foarte puțini știu să-ți spună cum să-i înmulțești.

Bineînțeles că accesul la informație și la mentori costă, valoarea se plătește. Până acolo, însă, sunt câteva lucruri pe care le poți face pe cont propriu. Iar primul pe care îl poți implementa la această categorie ține de mentalitate.

Este vorba despre o schimbare care poate fi dificil de asimilat.

În timp ce 95% din oameni se concentrează pe cheltuieli, doar 5% se concentrează pe venituri. Așa spun statisticile. Câteodată, când afli o astfel de informație stai să te gândești tu din ce statistică faci parte.

Dacă nu îți place răspunsul, atunci poate a venit momentul să faci o schimbare și să-ți spui: Hai să fac și eu parte din cei 5%! Acesta este și îndemnul meu la acest punct. Începe să te concentrezi din ce în ce mai mult pe creșterea veniturilor fie că ești angajat și vrei un salariu mai mare, fie că ai o afacere și vrei să o dezvolți, fie că ești doar un om care vrea să aibă mai multe surse de venit.

Interesează-te, citește, ascultă, urmărește și apoi acționează pentru că nimeni nu îți dă efectiv pe pâine acest lucru, ci va fi nevoie să muncești pentru a obține mai mult.

3.Elimină piatra din pantof.

Una pe plus, una pe minus, cam așa sună acest punct. După ce am vorbit de creșterea veniturilor, a sosit momentul să facem și o ajustare din mers, acolo unde doare, adică la cheltuieli.

În toată nebunia de bani pe care o manevrăm, întotdeauna se strecoară lunar ceva ce poate fi pur și simplu eliminat. Sau măcar înlocuit cu o altă soluție. Îmi trece prin minte acum exemplul unui abonament la sală care poate fi înlocuit cu mișcare în aer liber.

Am luat exemplul cu piatra din pantof și cu alergatul pentru că este elocvent. Dacă îți închipui că tu ești un alergător înscris la competiția de maraton financiar în viața ta, dă-mi voie să-ți spun din proprie experiență că piatra pe care nu o scoți la timp îți poate face o rană de toată frumusețea.

Nu o faci din comoditate pentru că nu vrei să te apleci și să te descalți sau alergi în continuare așa pentru că nu te deranjează încă atât de tare. Este posibil să te autosabotezi fără să-ți dai seama și să ai mari întârzieri în cursă sau chiar să abandonezi de la o asemenea pietricică.

Gândește-te care ar putea fi pietricica din bugetul tău și elimin-o sau înlocuiește-o cu o soluție alternativă. După ce faci asta, strânge toți banii într-un loc fără să te atingi de ei. La sfârșitul anului sau la începutul anului următor te rog să-mi dai un email și să-mi spui ce ai reușit să faci și dacă ești mulțumit de rezultat.

4.Alimentează circulația divină.

Una din cele mai importante funcții ale banilor este aceea de circulație, pentru că banii sunt făcuți să circule. Un aspect esențial extrem de ignorat de mulți oameni. Există un sistem monetar la care contribuim cu toții și cu cât participăm mai mult în acest sistem, cu atât sistemul ne va răsplăti și pe noi.

O parte din participarea la sistem implică să dăruiești și, așa cum se spune, dăruind vei dobândi. Asta nu înseamnă că dacă donezi bani peste tot, ți se vor întoarce bani din toate direcțiile. Circulația divină nu funcționează așa. Garantat, în momentul în care începi să dăruiești, cu condiția de a nu te atașa de un rezultat anume, ți se vor întoarce lucruri faine.

Cui vrei să donezi, cât vrei să donezi ține doar de tine. Recomandat este să ne îndreptăm treptat către un procent de minim 10%. Dacă te uiți la oameni cu averi mari sau cei care nu mai sunt printre noi și au ales să-și doneze averile, atunci când au făcut-o au ales ca minim 90% să fie donați.

Este adevărat, cu cât ai mai mult, cu atât poți dona mai mult. Însă mai este adevărat un lucru: dacă nici atunci când ai puțin nu dai nimic, probabil nici când vei avea mai mult nu vei da nimic.

Îți dau un exemplu personal. Respect banii și le înțeleg funcția, dar nu îmi place să car bani mărunți după mine. Când primesc rest la un market, dacă există cutie de donații întotdeauna îi plasez acolo și mai pun și peste. Nu stau niciodată să mă gândesc dacă ajung unde trebuie sau câți am dat vreodată. Acesta este doar un mic și simplu gest pe care îl poți face.

Dacă vrei să faci altele mai importante, te îndemn să alimentezi circulația divină în direcțiile în care tu crezi și care se potrivesc cu valorile tale.

5.Investește în tine.

Am lăsat la urmă acest aspect, nu că nu ar fi important, ci poate este cel mai important. Pentru că am mai tot primit această întrebare, la care am mai răspuns, ce înseamnă să investești în tine răspund încă o dată acum și cred că este ultima oară când o fac. De acum încolo, cine vrea să afle răspunsul îi voi da un link către acest articol.

Să investești înseamnă 3 lucruri:

  • timp
  • energie
  • bani.

Cum le poți investi pe cele 3 de mai sus? Acționând în direcția omului care vrei să devii și a scopurilor pe care ți le-ai propus.

Poți îndeplini acest deziderat prin a citi cărți, a asculta materiale audio, a urmări materiale video, a merge la conferințe și seminarii, a achiziționa cursuri online, a cunoaște oameni noi și altele. Dacă a investi înseamnă a cheltui cu ideea de a acoperi costurile inițiale și a obține profit, atunci este important să subliniez faptul că nu are rost să citești cărție care nu te ajută sau să mergi la evenimentele care nu îți aduc ceea ce ai nevoie.

Unele din acțiunile de mai sus nu implică bani, altele da. Din păcate văd mulți oameni care spun că nu au timp să citească o carte sau nu au bani ca să meargă la un eveniment. Adevărul este însă altul. Nu vor să-și facă timp pentru a citi o carte și nu vor să strângă banii pentru acel eveniment.

Acest lucru se datorează aspectului inițial al investiției în sine: să te hotărăști ce om vrei să devii și să decizi care sunt scopurile tale pe termen scurt, mediu și lung. În momentul în care acestea sunt clare, atunci și modul de acțiune devine clar.

Sper că ți-au plăcut informațiile, sper că începutul de an te găsește în formă bună și sper că îți dorești ca acest an să fie cel mai bun an al tău de până acum din punct de vedere financiar. Te rog dă mai departe să ajutăm și să inspirăm din ce în ce mai mulți oameni să aibă un an extraordinar și îți urez succes!

Articole similare