Viața este 10% ceea ce mi se întâmplă și 90% atitudine privitor la ceea ce mi se întâmplă

  • noiembrie 17, 2014

Orice lucru care ni se întâmplă nu este atât de important, cât este atitudinea noastră faţă de acesta, pentru că astfel se face diferenţa între succes şi eşec. Modul cum reacţionezi la diverse situaţii poate revela cam care este atitudinea ta normală. Ar fi util să începi să observi această atitudine şi să vezi ce poţi face pentru a o îmbunătăţi.

Ca să faci faţă unor situaţii diverse, unele noi din viaţa ta, nu poţi aplica aceeaşi atitudine pe care o ai de obicei. La fel, nu poţi aştepta rezultate diferite făcând zilnic aceleaşi lucruri. Asta am observat la mine şi a funcţionat, dar asta spune şi un vechi “coleg de bancă” de-al meu Albert Einstein.

Ce înseamnă o atitudine potrivită?

Una pozitivă?  Una afirmativă? Una colerică? Una răbdătoare? Una calmă? Una ignorantă? Va trebui cumva să descoperi mai întâi cum reacţionezi tu la anumite evenimente care se petrec de la cele mai banale până la altele mai complicate.

Mi-am propus să-ţi dau valoare în acest articol şi te voi ajuta. Cum? Foarte simplu. Te voi supune la un mic test care îţi va determina coeficientul de pozitivitate al atitudinii tale. Vei proceda astfel: la fiecare din următoarele 10 afirmaţii vei marca cu punctaj de la 1 la 5, unde 1 – niciodată, 2 – aproape deloc, 3 – câteodată, 4 – de obicei şi 5 – întotdeauna. Aşadar la treabă şi iată afirmaţiile:

-îmi pot reveni uşor din eşec

-am scopuri personale pentru care lucrez

-îmi înregistrez progresul către scopurile mele şi fac schimbări dacă este nevoie

-mă răzgândesc greu chiar dacă îmi plac sau nu oamenii noi pe care îi întâlnesc

-primesc o grămadă de idei noi de la alţi oameni

-găsesc ceea am nevoie să ştiu fără prea mult ajutor

-nu este nevoie să-mi fie reamintit ceea ce am fost de acord să fac

-detectez uşor oamenii care sunt pesimişti

-îmi place să ascult explicaţiile celorlalţi, chiar dacă, personal, nu sunt de acord cu ele

-sunt răbdător cu oamenii care nu sunt de acord cu mine

După ce aduni punctajul, hai să vedem care sunt implicaţiile şi ce ar trebui să înveţi din acest mic, util şi simpatic test. Utilizează această scară de raportare pentru a te ajuta să te decizi la ce arie din viaţa ta (adică cele 10 enunţate mai sus) ar fi bine şi util să lucrezi astfel încât să-ţi schimbi atitudinea, implicit viaţa ta.

Dacă ai obţinut mai mult sau cel puţin 40 de puncte, atunci ai o atitudine puternic pozitivă. Aceasta îţi va oferi credibilitate ca lider şi compatibilitate ca şi colaborator.

Dacă ai obţinut între 30 şi 40 de puncte, atunci ai o atitudine pozitivă normală. Îţi va folosi foarte bine şi te va ajuta să poţi influenţa şi pe alţii în bine.

Dacă ai obţinut între 20 şi 30 de puncte, atunci ai o atitudine imprevizibilă care va cauza confuzie şi lipsă de siguranţă în relaţii tale atât profesional, cât şi personal.

Dacă ai obţinut mai puţin de 20 de puncte, atunci ai o atitudine negativă, care va determina o lipsă profundă de încredere în relaţiile tale, dar şi în munca ta.

Cum este? Doar tu ştii. Nu este obligatoriu să-mi răspunzi, pentru că îmi doresc ca dincolo de scorul pe care l-ai obţinut, tu să fii un bun autocritic, autoevaluator şi să începi să te schimbi, astfel încât peste 3 luni, când îţi recomand să refaci testul, să obţii un scor mai bun. Da, îţi recomand să repeţi testul o dată la 3 luni, pe parcursul unui an întreg şi astfel îţi vei vedea evoluţia sau involuţia.

Dacă din punct de vedere fizic eşti bine, sănătos, energic, nu ai probleme majore de sănătate, atunci este cazul să realizezi că dacă ceva nu merge bine în viaţa ta se datorează majoritar atitudinii tale.

Este extrem de important să realizezi că atitudinea se reflectă atât interior, asupra ta, cât şi exterior asupra celor din jurul tău sau mai pe scurt şi direct, atitudinea se vede!

Te provoc mai departe cu câteva întrebări pe care să ţi le adresezi şi să determini ce tip de atitudine ai în ceea ce te priveşte pe tine însuţi.

1. Eşti unul care învaţă sau care respinge? Recunoşti, de obicei, că nimeni nu are toate răspunsurile şi eşti gata să continui mai departe?

2. Dai tot ce este mai bun la jobul tău sau la afacerea ta? Un indiciu ar fi dacă tinzi să sugerezi constant metode de îmbunătăţire.

3. Eşti entuziast în ceea ce spui şi faci? Cei din jur ce spun privitor la asta?

4. Vrei să creşti? Eşti gata să accepţi că este responsabilitatea ta să te pregăteşti sau aştepţi să vină cineva să-ţi spună ce să faci?

5. Te bucuri de schimbare? Eşti genul de persoană care experimentează, care încearcă lucruri noi, care este deschisă la sugestii?

6. Nu în cele din urmă, ai simţul umorului? Te iei mai mult în serios decât alţii? Te bucuri când munceşti, este distractiv ceea ce faci?

Atitudinea afectează fiecare aspect al vieţii tale personale şi profesionale. Un bun exemplu este siguranţa la locul de muncă, pe care peste 90% din oameni o caută. O atitudine negativă poate conduce la nepăsare, ignoranţă, cinism, fatalism, puturoşenie, răzvrătire, încredere supraapreciată. În schimb o atitudine pozitivă va conduce invariabil la planificare, încurajarea celorlalţi, practicarea aprecierii, conştientizare, atenţie focusată şi altele. Tu cum eşti la locul de muncă?

Succesul înseamnă mai mult decât talent. În timp ce talentele tale unice (ştii care sunt? ai făcut ceva să le descoperi?) şi cunoştinţele sunt esenţiale, cheia care le deblochează pe amândouă este în mintea ta. Când eşti pozitiv şi dezvolţi o atitudine pozitivă, vei vedea cum în mod instinctiv îi respecţi pe ceilalţi, şi astfel ei vor căpăta încredere în tine, ceea ce îţi va alimenta încrederea ta în tine, astfel vei avea rezultate, vei câştiga respect şi nu îl vei mai cere, aşa cum fac oamenii negativi  și care nu au succes.

Respectul se câştigă nu se cere!

Vei fi mândru de munca ta şi vei putea să apreciezi şi munca celorlalţi aşa cum se cuvine, acolo unde se cuvine şi când se cuvine. Vei putea să-i ajuţi pe alţii să fie mai eficienţi în munca lor acolo unde este posibil şi vei fi entuziast cu cei din jurul tău. Până şi un zâmbet va transmite entuziasm şi asta vor vedea toţi, apoi vei vedea cum se întoarce şi lumea îţi va zâmbi înapoi.

Recunoaşte că, de obicei, inamicul este chiar în interiorul tău, şi primul pas pe care trebuie să-l faci în analiza atitudinii tale este să începi cu tine. Toţi oamenii își pot altera vieţile, alterându-şi atitudinea, spunea Andrew Carnegie.

Învaţă să găseşti plăcerea în lucrurile simple. Obţine tot ce se poate din diverse circumstanţe, învaţă să scoţi maxim posibil din orice situaţie. Nimeni nu are totul şi fiecare are o parte de durere amestecată cu bucurie. Jmecheria este să faci ca râsetele să fie mai puternice decât lacrimile. Să nu crezi cumva că tu trebuie să fii protejat de ghinioane care li se întâmplă altora. Este foarte puţin probabil să se întâmple aşa şi vei ajunge să fii dezamăgit dacă tu crezi că nu ţi se poate întâmpla şi ţie (ţi-ai pus vreodată întrebarea de ce tocmai mie?). Viitorul este nesigur.

Nu poţi fi pe placul tuturor. Nu lăsa criticile să-ţi suprainfluenţeze viaţa.

Nu lăsa vecinii sau ”inteligenţa convenţională” cum i se mai spune, să ia decizii pentru tine. Fii tu însuţi. Pe termne lung acesta este singurul lucru care funcţionează. Fă doar lucrurile care îţi fac plăcere. Nu lua cu împrumut necazurile altora. Lucrurile imaginare sunt mai dificil de dus decât realitatea.

Atenţie! Nu interpreta greşit! Nu am spus cumva să fii ignorant, să nu ai compasiune, să nu fii altruist, să nu fii empatic, ci doar să NU iei cu tine ce NU este al tău!

Schimbă-ţi modul în care gândeşti despre tine. Schimbă-ţi atitudinea faţă de tine. Vreau să te ajut, pentru că meriţi, pentru că eşti bun, pentru că îmi doresc să-ţi recapeţi viaţa ta cea adevărată, cea în care faci doar ceea ce îţi face plăcere, cea în care eşti fericit acum în prezent, pentru că iubesc oamenii, pentru că şi eu am învăţat toate aceste lucruri și nu a fost ușor și continui să învăț.

Ca să fiu din nou şi mai explicit îţi transmit în câteva cuvinte ce a funcţionat pentru mine. Iată:

  • aruncă trecutul la gunoi. Pune pe listă eşecuri personale, greşeli, momente în care te-ai făcut de râs, umilinţe, necazuri. Dă foc acestei liste şi priveşte-o cum arde. În acest timp spune cu voce tare: “Este ultima oară când te las să mă pui la pământ! Am lucruri mai importante de făcut!”.
  • evaluează-ţi talentele tale unice. Pune pe listă toate calităţile tale, competenţe, abilităţi, succesele obţinute atât personal, cât şi profesional. Fă un CV realist. Cere ajutor prietenilor. Citeşte-l cu voce tare după ce este gata. Fă asta în fiecare dimineaţă atunci când eşti doar tu cu tine, până când devine un automatism. A sosit momentul să te programezi tu pe tine, nu alţii pe tine.
  • caută peste tot ce este pozitiv pentru tine. Citeşte sau ascultă în fiecare zi materiale motivaţionale. Du-te la oamenii potriviţi şi trage-i de mânecă să-ţi spună poveştile lor de viaţă şi de succes. Din experienţele celorlalţi poţi învăţa atât de multe lucruri şi atât de valoroase încât nici dacă mergi la nu ştiu câte evenimente nu vei afla.
  • începe şi învaţă să pui pe hârtie ce vrei. Asta va declanşa mecanismul tău interior de automotivare şi de căutare automată a scopurilor. Chiar şi în timp ce dormi, subconştientul tău te va ajuta să treci peste obstacole şi eşecuri. Pe măsură ce vei începe să ai rezultate şi să-ţi îndeplineşti scopurile, vei avea astfel şi dovada că această metodă funcţionează.
  • asumă-ţi responsabilitatea asupra mediului tău emoţional. Este greu să fii vultur şi să ieşi din mulţime când eşti înconjurat de o gloată de curcani. Legea atracţiei emoţionale este extrem de puternică. Vei deveni asemenea celor cu care te asociezi (mai ştii proverbul cu cine se aseamănă se adună?!).

Aceşti paşi de început în modificarea atitudinii tale pot să nu pară simplii (de fapt sunt), dar ei sunt bazaţi atât pe studii, cât şi pe experienţa de viaţă a oamenilor de pretutindeni (inclusiv a mea). Aceştia sunt fundaţia a ceea ce se cheamă o bază solidă, un capital personal puternic, plin de încredere, pozitivism, optimism, motivaţie şi atitudine. Când crezi cu adevărat şi îţi susţii principiile şi valorile după care te conduci, precum şi atunci când îţi asumi responsabilitatea de a fi un om care este meritoriu, un creator de autenticitate, originalitate, când creativitatea va fi parte din viața ta, atunci şi doar atunci, te îndrepţi către a fi un model de urmat pentru toţi oamenii, atunci vei crea valoare şi o vei pune la dispoziţie umanităţii.

Dacă prin articolele mele consideri că dau valoare oamenilor, că tu ai ceva de învăţat de aici, te rog dă de ştire cu un like, un share, pentru că îmi doresc să ajut cât mai mulţi oameni să aibă o viaţă mai bună şi te invit să comentăm, să împărtăşim din experienţele noastre, te invit la dialog.

Cu drag,

Daniel

Articole similare

Ți-am luat ceva

Regina mea, Stau și privesc la cuarțul roz sub clar de lună. Nu este chiar