Banii altora

  • septembrie 30, 2015

Am tot vorbit în articolele trecute de faptul că avem nevoie să ne sporim veniturile, să căutăm în permanenţă oportunităţi în jurul nostru. În paralel, un control mai bun al cheltuielilor, precum şi o bugetare mai atentă, îţi poate schimba definitiv în bine, atât relaţia pe care o ai cu banii în viaţa ta, cât şi cantitatea de bani din buzunarul tău.

Dacă eşti salariat şi te gândeşti să-ţi începi o afacere, un proiect personal care să-ţi aducă mai mulţi bani este foarte bine. Dacă ai deja o afacere şi consideri că mai poţi începe una, poate chiar una de suflet, pe care ţi-o doreai foarte mult şi de mult timp, este foarte bine. În ambele cazuri, nu sta prea mult pe gânduri pentru că de cele mai multe ori este mai bine să treci direct la acţiune şi să adaptezi din mers, chiar Richard Branson, celebrul om de afaceri fiind un mare susţinător al acestei idei.

La cine să apelez mai întâi?

Începerea unui proiect personal poate părea dificilă şi de multe ori este, din motive multiple, pentru că ţi-e frică de eşec, de necunoscut, de cât timp îţi va lua şi chiar de succes. Multe gânduri care vor să te tragă în jos îţi vor năpădi mintea. Există unul mai presus de toate acestea, mai ales dacă nu ai bani să porneşti.

Bineînţeles că vrei, îţi doreşti foarte tare, iar principalul lucru aparent, care te-a oprit până acum, sunt banii. Mai precis, lipsa acestora. Nu vrei să-ţi bagi pielea-n saramură şi să faci un credit bancar, mai ales că fricile care te ţin pe loc vor ţipa în capul tău ceva de genul „şi dacă nu merge, rămâi cu creditul făcut şi vei da înapoi cât nu face.”

S-ar putea să ai dreptate, iar din acest punct de vedere, dacă nu stăpâneşti jocul datoriilor, te sfătuiesc să înveţi mai întâi, să gândeşti diferit şi după aceea să intri în aşa ceva. Până una, alta, există o altă sursă de posibil capital de început şi probabil ai auzit până acum de ea.

PPP

Adică „Părinţi, Prieteni şi alţi Proşti”. Te rog frumos să înţelegi că nu doresc să te jignesc nici pe tine, nici pe părinţii tăi, nici pe prietenii tăi sau pe oricine altcineva. Am tot auzit această expresie (se pare că este destul de populară), iar aceasta provine din faptul că mulţi oameni de-a lungul timpului nu au fost în stare să facă ceva pe mintea lor, pe meritul lor, pe banii lor şi au apelat la cei din jur, la cei mai apropiaţi. Şi de la fel de multe ori au eşuat.

Întorcând foaia pe partea cealaltă, ca să zic aşa, nu este un lucru rău să apelezi la cei dragi, precum şi la alţi oameni de încredere. Până la urmă, dacă nici ei nu mai au încredere în tine, atunci cine să aibă, nu-i aşa? Răspunsul cel mai scurt este „TU!” Cu voia ta, am un adevăr să-ţi transmit în acest moment – dacă tu nu ai încredere în tine, atunci nu pretinde celorlalţi să aibă încredere în tine.

Responsabilitatea personală.

Aceasta este principala problemă atunci când te finanţezi din banii altora, mai ales din banii rudelor sau prietenilor apropiaţi. Aici este nevoie să intrăm în detalii, iar primul lucru care merită menţionat este că afacerea ta, care nu a debutat încă, este una emoţională.

De ce? Pentru că oamenii dragi întotdeauna o vor vedea aşa, iar în mintea lor va fi încă de la început gândul că „dacă nici noi nu ajutăm, atunci cine?” Indiferent de ideea ta de afaceri, aceşti oameni se vor simţi cumva obligaţi să te ajute şi sunt dispuşi să-şi rişte chiar bani puşi deoparte, dacă tu insişti şi le arăţi ce viitor frumos are afacerea ta.

Ei nu vor ţine cont, în marea majoritate a cazurilor, de riscul afacerii tale şi nici nu se vor gândi dacă îşi permit sau nu să rişte. Într-un fel, asta îţi va arăta şi gradul lor de inteligenţă financiară, dar şi emoţională. După cum spuneam într-un articol anterior, inteligenţa emoţională şi gestionarea acesteia este cheia reuşitei.

Vei simţi presiune.

Acest lucru se va întâmpla exact din momentul în care „pui mâna pe bani” şi îţi spun că este un cuţit cu două tăişuri. În primul rând, ei vor dori să-şi recupereze banii şi, în plus, vor dori o parte din profit. Dacă nu vor din profit, atunci eşti norocos, dar banii înapoi tot îi vor, ceea ce este normal.

În al doilea rând, presiunea este pe tine pentru că, din punctul lor de vedere, eşti direct răspunzător pentru reuşita afacerii. Nu prea ai voie să eşuezi, pentru că este posibil ca ei să nu înţeleagă că lumea afacerilor înseamnă multe eşecuri până atingi succesul. Am în minte vorbele lui Robert Kyiosaki care spunea că dacă 9 din 10 afaceri eşuează, atunci el va încerca de 10 ori, ca să fie sigur. În acest caz, nu vei avea la dispoziţie 10 încercări.

În mintea ta.

Aici va fi un adevărat teatru de război. Fără să-ţi dai seama aceşti oameni care te vor sprijini material, te vor încuraja, te vor ajuta sunt şi cei mai implicaţi în viaţa ta. Graniţa dintre viaţa personală, relaţiile tale cu ei şi afacerea ta nu va mai exista sau va fi foarte subţire. Primele două întrebări pe care le vei auzi de fiecare dată, la începutul unei conversaţii, vor fi „Ce mai faci? Cum merge afacerea?”

Ai putea avea tendinţa, după cum îţi povestesc în acest articol să crezi că îţi spun să nu apelezi la aceşti oameni pentru a te finanţa. Departe de mine aşa ceva. Tot ceea ce îmi doresc este să înţelegi implicaţiile acestei decizii, pentru că sunt multe relaţii de cuplu sau părinteşti care s-au stricat de la bani. Ţine minte faptul că „banii sunt una din principalele cauze de suferinţă ale oamenilor”.

Aspecte esenţiale.

Înainte de a intra în toată tevatura asta şi să-ţi strici relaţia cu părintele, copilul, fratele, cumnatul sau soacra, te îndemn şi îţi recomand cu toată căldura să-ţi adresezi câteva întrebări. Ca să te ajut, iată câteva exemple care îmi vin acum în minte:

-Cum vor fi relaţiile mele cu aceşti oameni din momentul în care le cer bani?

-Ce vor gândi despre mine? Că sunt neajutorat sau profitor?

-Oare vor fi presaţi să-mi spună „Da” fără să stea pe gânduri?

-Oare voi reuşi să fac faţă de acum încolo tuturor întâlnirilor cu aceştia?

-Ce fac dacă mă refuză?

-Ce fac dacă îmi cer să garantez cumva că afacerea va merge?

-Sunt pregătit să intru în acest gen de relaţie cu familia sau prietenii?

-Dacă eşuez voi mai fi vreodată privit cu aceiaşi ochi? Mă vor iubi în continuare la fel?

-Sunt în stare să-mi asum răspunderea pentru deciziile mele?

-Dacă nu i-aş cunoaşte, oare mi-ar da banii?

Am enumerat mai sus 10 întrebări care să te sprijine înainte să decizi ce şi cum faci. Este foarte important să fii împăcat cu deciziile, să ştii ce vrei, să ai încredere în tine, să crezi în ideea ta şi să-ţi asumi răspunderea faptului că vei merge până la capăt, că vei face absolut tot ceea ce îţi stă în puteri să reuşeşti în afacere.

Cum să reuşeşti.

Cel mai important lucru pe care este bine să-l ai în minte în acest caz este faptul că nu ar trebui să consideri banii veniţi de la rude sau prieteni apropiaţi diferiţi de cei pe care i-ai putea obţine de la bancă, de exemplu. Aceasta este mentalitatea adecvată în acest caz.

Ei nu sunt datori în niciun fel să-ţi dea ţie bani, iar tu nu eşti obligat să iei bani de la ei. Nu este cazul să amesteci emoţiile sau eventuala lipsă de loialitate cu oportunitatea unei afaceri. Un alt lucru pe care să-l ai în minte este faptul că aceşti oameni, în majoritatea cazurilor, sunt dispuşi să te asculte. Prietenii, alte cunoştinţe sau banca vor fi mult mai tranşanţi cu tine, lor nu le place vorbăraia, ci te vor pune să le arăţi direct planul de afaceri.

Şi ar mai fi un aspect important de care poţi ţine cont. Dacă ai în jurul tău oameni mai experimentaţi în afaceri sau în proiecte personale, mergi mai întâi la ei, pentru că sunt mult mai deschişi şi înţeleg mult mai bine ce înseamnă să porneşti ceva pe cont propriu. Succes!

Ţi-a plăcut acest articol ? Abonează-te! Face parte din seria de 30 de articole despre finanţe personale, conducând spre lansarea Cărţii „Salvează-ţi Banii”

Articole similare