Ce fac ei cu banii?

  • septembrie 22, 2015

M-am gândit pentru astăzi să abordez relaţia cu banii din perspectiva altora. Mai precis, să vedem ce fac alte popoare cu banii pe care îi câştigă. De la toţi putem învăţa ceva sau afla un lucru nou la care, poate, până acum nu ne-am gândit.

Datorită diversităţii culturale şi obiceiurile privitoare la bani, modul cum sunt alocaţi, modul cum sunt cheltuiţi, pe ce se duc cei mai mulţi bani, diferă destul de mult. Aşa că, vă invit la o călătorie pe mapamond în jurul banilor. am ales câteva ţări despre care am găsit date relevante şi vă îndemn pe voi, cei care citiţi, dacă doriţi să ne transmiteţi obiceiuri din alte ţări să nu staţi pe gânduri: lăsaţi un comment la articol. Vă mulţumesc şi hai să vedem „Ce fac ei cu banii?”

China

Aici lucrurile sunt destul de simple, chinezii fiind concentraţi pe economisire, existând o cultură foarte veche şi foarte puternică în acest sens. Asta nu înseamnă că la atât se rezumă chinezii în finanţe personale.

Multe familii de chinezi economisesc până la 50-60% din ceea ce câştigă. Impresionant! Acest lucru poate fi observat în rata de economisire la nivelul ţării, care este una din cele mai ridicate din lume. Economiile populaţiei reprezintă la nivelul anului 2014, aproximativ 51% din PIB-ul ţării.

China este o ţară care a avut o dezvoltare rapidă în ultimii 30 de ani, dar rata de economisire s-a menţinut mereu ridicată. Conform unui studiu Forbes, majoritatea chinezilor au un procent de 30% pe care îl alocă în această direcţie.

Germania

După cum putem anticipa, nemţii sunt extrem de responsabili în ceea ce priveşte banii şi au şi o puternică aversiune faţă de credite. Ei preferă în mod covârşitor să plătească în numerar.

Această preferinţă este atât de înrădăcinată la ei, încât aceştia folosesc bancnota cu denominarea cea mai mare, adică 500 EUR, foarte des. Ce să mai, cash-ul este rege!

Referitor la activitatea de creditare, doar unul din trei germani are un card de credit. Iar dintre aceştia cei care îl folosesc efectiv, adică frecvent, reprezintă tot o treime.

Rusia

Aici lucrurile au evoluat foarte mult în ultimii 20-30 de ani în direcţia consumerismului. Ruşii preferă să cheltuie aproape tot, decât să se apuce să economisească. Ei cheltuie atât de mult, încât în ceea ce priveşte tehnologia şi accesoriile pentru locuinţe sunt pe primul loc în lume!

De asemenea, majoritatea banilor merg către achiziţia de vacanţe, modalităţi de sărbătorire, electronice şi electrocasnice, precum şi mâncare şi haine. Ruşii nu cred în bănci şi în investiţii pe termen lung şi preferă lucrurile tangibile.

Japonia

Aici cuvântul de ordine este respect pentru tot ceea ce înseamnă bani. Se aseamănă cu nemţii la capitolul privitor la numerar, fiiind şi ei mari fani în acest sens.

Privitor la obsesia pentru atenţie, detalii şi relaţia cu banii la ei există portofele care sterilizează bacteriile existente pe suprafaţa bancnotelor. Indiferent că vorbim de bancnote sau monede, totul este păstrat şi administrat în cea mai aprigă curăţenie.

Cultura japoneză implică respect şi se spune că dacă îţi tratezi banii la fel cum tratezi gunoaiele pe care le produci în viaţa ta, atunci ei nu vor mai veni la tine. Orientarea spre numerar este subliniată şi de faptul că japonezii oferă bani cash, în loc de cadou, la diverse evenimente, chiar şi la înmormântări. Ei ţin foarte mult la „etichetă” şi cartea lor de vizită este de multe ori dată de cât de noi sunt bancnotele din portofel.

Turcia

Această ţară a trecut prin multe schimbări în ultimii 40-50 de ani, iar obiceiurile lor s-au schimbat permanent. La începutul anilor 2000, în urma unei crize accentuate, turcii au devenit foarte sensibili la preţ.

Astfel, ei şi-au îndreptat atenţia către produsele aflate la promoţii şi cumpărăturile din supermarketuri. Acestea din urmă au devenit foarte răspândite şi populare.

Tot pe la începutul anilor 2000 a apărut şi la ei pe piaţă cardul de credit. Acum, ei au putut să cumpere bunurile pe care şi le doreau pe loc şi să plătească mai târziu. Acest lucru a condus la răspândirea masivă a cumpărăturilor de tot felul.

Cu toate că situaţia economică dificilă a continuat mult timp, generaţia tânără a venit cu un apetit imens pentru cumpărături, ceea ce a condus la răspândirea pe scară largă a achiziţiilor pentru dotarea locuinţelor, precum şi a celor de telefoane mobile.

S.U.A.

Americanii din această ţară sunt cumva o amestecătură a tuturor celorlalte ţări. Aceştia pun bani deoparte din ceea ce câştigă şi conform unor statistici, aproximativ 17% din PIB.

Ei sunt mari fani ai consumului folosind cardul de credit., peste 60% dintre aceştia fiind deţinători ai unui astfel de card. Şi nici valoarea utilizată de pe card nu este una prea mică, soldul ridicându-se la nu mai puţin de 15.000 de USD în medie.

Aici investiţiile în imobiliare au fost mereu la mare căutare. Şi nu cu bani cash, ci cu bani împrumutaţi de la bănci. SUA este ţara unde toţi vor să ajungă să facă afaceri şi să-şi trăiască aşa zisul „the american dream”.

Americanii de aici sunt mari consumatori şi nu le place să-şi amâne poftele. Aici şi îngheţata este cumpărată cu credit, iar rata obezităţii este probabil cea mai ridicată din lume.

România

A venit momentul să vorbim şi despre noi. Nu mi-am propus să mă uit pe niciun fel de statistică, ci doar în jurul meu. Aş dori să vă las pe voi să-mi spuneţi încotro credeţi că se duc banii din buzunarul românilor şi poate să răspundem şi la întrebarea „de ce acolo?”.

Din ce am constatat eu majoritatea banilor din buzunarul românilor zboară pe alcool, tutun, distracţii şi bunuri pentru locuinţă. Îmi pot da seama după numărul ridicat de baruri, cafenele, puburi, cluburi şi alte locuri de distracţie.

Este aproape imposibil, cel puţin la sfârşit de săptămână, să găseşti undeva un loc bun, asta dacă nu ţi-ai făcut rezervare din timp. O altă direcţie în care pleacă banii sunt localurile de tip fast food. Cozile pe care le văd de fiecare dată când trec pe lângă un astfel de local sunt relevante.

De asemenea, un alt loc în care românii scot cu uşurinţă banii din buzunar este reprezentat de marele centru comercial, adică mall-ul. S-au deschis atât de multe în ultimii 5-10 ani încât este imposibil să nu le vezi. Unele s-au deschis chiar în plină perioadă de criză economică.

Adevărul este că sunt şi unele care nu au rezistat şi a fost necesar să-şi închidă porţile, dar marea majoritate sunt în picioare şi sunt pline de consumatori. S-a creat chiar o adevărată mişcare, iar clientul de mall este deja ceva obişnuit la noi.

Un alt aspect este faptul că românii au apelat şi ei la credite pentru aproape orice. Şi-au luat credite de nevoie personale, pentru autoturisme, pentru locuinţe. Mai mult decât atât, au achiziţionat şi carduri de credit, de multe ori nu unul singur, ci chiar două. Din câte cunosc eu, soldul cardurilor de credit este deja utilizat la maxim, ceea ce înseamnă că, practic, acestea s-au transformat în credite.

După cum spuneam şi la începutul articolului, diversitatea culturală, gradul de civilizaţie, precum şi nivelul de trai sunt consecinţe directe ale modului în care fiecare naţiune îşi trăieşte relaţia cu banii. Cu siguranţă este loc de îmbunătăţire. Ce putem lua din cele câteva exemple de mai sus, probabil rămâne la aprecierea individuală a fiecăruia dintre noi.

Un lucru este cert, însă. Dacă ne dorim să avansăm şi să avem o relaţie mai bună cu banii noştri, este momentul să învăţăm mai multe şi să ne schimbăm obiceiurile nesănătoase privitoare la bani.

Ţi-a plăcut acest articol ? Abonează-te! Face parte din seria de 30 de articole despre finanţe personale, conducând spre lansarea Cărţii „Salvează-ţi Banii”

Articole similare