Conducta de salvare

  • septembrie 11, 2015

Lucrurile nu sunt deloc aşa cum par, pentru că şi în lumea financiară aparenţele pot fi înşelătoare. Sunt tot timpul oameni în jurul nostru îmbrăcaţi în haine scumpe, toalete extravagante, conduc maşini luxoase şi ceasurile lor de la mână indică destul de clar o anumită bunăstare financiară, o viaţă independentă din punct de vedere financiar.

În realitate, mulţi dintre ei sunt copleşiţi de datorii, chiar dacă îţi vine să crezi sau nu. Pe parcursul carierei bancare, activitatea pe care am avut-o de gestionare a relaţiei cu firmele, a implicat şi gestionarea relaţiei cu administratorul sau patronul firmei respective. Interesantă este prima întâlnire la sediul firmei respective, când ajungi cu maşina de la serviciu în curtea clientului tău.

Nu de puţine ori, vei fi uluit de ce găseşti acolo. Pe parcursul întâlnirii şi în perioada următoare afli mai multe detalii, atât despre activitatea firmei, cât şi despre situaţia financiară personală a celor care deţin firma. Situaţia financiară nu este chiar strălucită, banii nu sunt niciodată suficienţi, iar lipsa de bani pentru activitatea curentă este la ordinea zilei.

La început, am fost surprins să aflu că luxoasele maşini erau cumpărate din credite de investiţii sau chiar din linii de credit acordate acelor societăţi, ceea ce reprezintă o alocare greşită şi o utilizare nepermisă a finanţării. Cu timpul, am întâlnit acest exemplu din ce în ce mai des şi nu mă mai mira deloc. Am început, totuşi, să mă întreb:

„De ce acest comportament?”

În scurt timp, am înţeles. Primul lucru provine din alimentarea unor frustrări interioare de a dovedi lumii „cine sunt eu”, în funcţie de ce maşină conduc. Al doilea lucru, este unul mai subtil şi provine din zicala „găleată mare, cheltuieli mari”.

Începeam să înţeleg că obrazul subţire cu cheltuială se ţine şi, în general, pe banii firmei, confundaţi cu banii personali. Acest comportament este valabil şi pentru oamenii care nu deţin firme, ci îşi câştigă venitul dintr-un salariu lunar.

Ei nu mai fac faţă acestui stil de viaţă, pentru că, aşa cum ai văzut de ieri, nu se plătesc mai întâi pe ei înşişi, iar apoi nu îşi construiesc conducte de venit suplimentar.

Daniel, îmi spui de găleţi şi de conducte. Vorbeşti de construcţii sau de finanţe personale?

1

După cum vezi, în finanţe personale construim fie obiceiuri noi, fie surse noi de venit, fie puşculiţe, fie punem bazele educaţiei financiare de la care să începem. Aşa că, aş spune că finanţele personale sunt un şantier, cel puţin momentan 🙂

Ideea este că trăim într-o lume în care există cărători de găleţi şi constructori de conducte, iar pentru a te descurca mai bine financiar alegerea potrivită ar fi să te apuci şi tu de conducte. Hai să-ţi dau un exemplu elocvent. Reţelele de distribuţie a apei, a gazelor, a curentului electric, toate sunt „conducte de milioane„.

Aceste reţele au fost construite o singură dată, iar acum produc continuu, dacă te întrebai ce vreau să spun. Munceşti o dată, câştigi toată viaţa.

Şi care este treaba cu găleata şi cărătorii de găleţi?

Trăim într-o lume a cărătorilor de găleţi, adică a oamenilor care se duc la serviciu. Fiecare zi petrecută la serviciu înseamnă o găleată cărată. Aceasta este ceea ce se cheamă „capcana timp contra bani„.

Cari găleţi, banii vin. Dacă te opreşti, se opresc şi banii. În acest moment tocmai am spulberat noţiunile de serviciu sigur, stabil şi bine plătit. Venitul cărătorilor de găleţi este temporar! Ce faci dacă într-o bună zi te trezeşti că nu mai poţi să cari?!

Atenţie! Nu vreau să sugerez sau să subminez sub nicio formă serviciul şi tot ce înseamnă acesta pentru fiecare dintre voi. Tot ce vreau să spun, să aduc în faţa voastră este faptul că – pe lângă a căra găleţi, a sosit momentul să te apuci şi de conducte!

Îţi doreşti să construieşti conducte de milioane, dacă îţi vin acum în minte aceste întrebări:

  • Cum fac să-mi contruiesc conductele mele?
  • Cum îmi găsesc stilul meu, unicitatea mea?
  • Care este scopul final pentru mine?

Acum îţi trec multe gânduri prin cap şi deja te întrebi cum să începi. Un bun start ar fi să te plăteşti mai întâi pe tine (citeşte articolul pe această temă aici). Să te apuci de conducte nu este lucru uşor şi vei avea nevoie de timp, bani şi energie.

Acum, că ai înţeles ce reprezintă capcana timp contra bani, sper că ai înţeles şi faptul că o conductă poate fi colacul de salvare la care nu te-ai gândit până acum. O conductă, odată construită, va funcţiona 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an, pentru tot restul vieţii.

Asta înseamnă, nu să fii mafiot 🙂 , ci să câştigi bani în timp ce dormi sau te distrezi!

O găleată mai mare va rezolva problema.

Acesta este mitul cărătorilor de găleţi. De cele mai multe ori, adică în peste 90% din cazuri acest lucru nu se întâmplă. Mai mulţi bani nu înseamnă rezolvarea problemelor, ci în mod covârşitor creşterea cheltuielilor.

Ce se întâmplă în capul cărătorilor de găleţi este faptul că mentalitatea lor îi împinge să facă lucruri nechibzuite. Se apucă să care mai multe găleţi, adică îşi mai iau încă un serviciu. Mama se întoarce din concediu de creştere copil şi se angajează şi ea să cară găleţi. Copiii intră şi ei în „schema găleţilor” şi, după şcoală, la insistenţele părinţilor cărători de găleţi, devin şi ei oameni cu găleata la cap.

Opriţi-vă. Acest sistem nu funcţionează!

2

Cel mai mai probabil, mai devreme sau mai târziu, găleţile se vor goli. Şi atunci salvarea vine tot de la conducte. Un lucru important, pe lângă timp, bani şi energie, conductele mai au un secret în construcţia lor: Nu se fac singure!

Hai să luăm un exemplu frumos, care mie îmi place foarte mult. Producţia unei cărţi. Să presupunem că eu îmi scriu cartea de mână şi scriu câte o pagină pe zi. Cartea mea va avea 100 de pagini, deci o voi termina în 100 de zile. Dacă vreau să mai produc o copie îmi va lua încă 100 de zile.

Acum intră în scenă o tipografie. Ce credeţi că se întâmplă după ce am produs cartea? Chiar mâine pot printa încă 100 de exemplare într-o singură zi! Asta este puterea valorificării, asta este puterea „conductei”, în acest caz.

Construieşte pârghii.

3

Principiul pârghiei este unul foarte simplu şi te ajută să înţelegi foarte clar „conducta”. Ideea este că ne îndreptăm atenţia, concentrarea şi eforturile în creearea unui produs sau serviciu nou. Să rămânem la exemplu cărţii şi să vedem de ce este ea o conductă.

După cum bine ştii, urmează să scot o carte. Am muncit la ea, am cheltuit timp, energie, bani şi urmează să o scot pe piaţă. Am muncit o singură dată. Ea urmează să fie publicată şi să se vândă în foarte multe exemplare, de exemplu 5.000. Asta înseamnă că sunt plătit de 5.000 de ori pe munca pe care am depus-o o singură dată. Corect? Bineînţeles. Creează şi tu produsul tău.

Ce fac mai departe?

Este momentul să stai cu tine însuţi, la o discuţie personală, un dialog interior. Dă-ţi timp şi gândeşte-te ce poţi face pe lângă ceea ce faci acum. Ce pasiuni ai, ce îţi face plăcere şi ce te face fericit, ar putea fi punctele de la care să porneşti.

Întrebarea supremă pe care să ţi-o adresezi: pot eu crea un produs sau serviciu, o singură dată, unul de care oamenii au nevoie şi să-l cumpere?

Cu toţii suntem dotaţi cu abilităţi şi talente unice, iar acum este momentul să le scoţi la iveală şi să le pui să lucreze cu adevărat pentru tine, în caz că nu ai făcut asta până acum deja. În jurul produsului vei dezvolta un sistem, iar aici vei avea nevoie de ajutor, pentru că aşa cum spuneam mai sus conductele nu se construiesc singure.

Dacă luăm în continuare exemplul unei cărţi, un sistem ar însemna să fie dezvoltate complementar cursuri, seminarii, materiale audio şi video, întâlniri, evenimente şi aşa mai departe. Indiferent ce produs sau serviciu vei crea, el va trebui să fie însoţit de un sistem.

Atenţia la posibilităţi creează oportunităţi.

Posibilităţi şi oportunităţi sunt multiple, unele dintre ele fiind chiar la îndemâna ta, aşa cum sunt afacerile de reţea, de tip network marketing sau MLM, cum sunt cunoscute la noi. Acesta este doar un exemplu, aşadar te rog să nu-mi spui că nu crezi în ele, pentru că sunt destule pe piaţă care sunt solide şi merg foarte bine.

Dacă ai auzit lucruri negative despre acest domeniu este pentru că ai întâlnit oameni care nu au avut succes, care au eşuat şi care nu fac altceva decât să tragă în jos, să defăimeze ceea ce la nivel internaţional este o afacere care scoate milionari pe bandă în fiecare an!

Avem şi în România astfel de reţele ale unor companii mari din străinătate, din care mulţi oameni câştigă sume frumoase de bani, aşa că nu văd ce te poate opri să încerci!

Aceasta este alternativa – conducta de salvare !!! Este de muncă, dar atunci când baţi la uşa oportunităţii, întotdeauna munca este cea care răspunde. Timpul este cea mai preţioasă resursă pe care o avem la dispoziţie, iar transformarea acestuia în resurse financiare este colacul de salvare, aşa că vă urez spor la construirea de conducte de venit suplimentar şi vă recomand cartea care a fost sursă de inspiraţie pentru acest articol – Burke Hedges „Conducta de milioane”.

Ţi-a plăcut acest articol ? Abonează-te! Face parte din seria de 30 de articole despre finanţe personale, conducând spre lansarea Cărţii „Salvează-ţi Banii”

Articole similare