Creează-ţi propria economie

  • ianuarie 6, 2016

Am păşit în noul an şi eu mă găsesc într-o perioadă de introspecţie, de observare, de stabilire clară a ceea ce fac mai departe, de concentrare pe studiu şi evoluţie personală. Nu mi-am stabilit încă definitiv obiectivele, le ştiu dar nu mă grăbesc sub influenţa acestor zile sau a faptului că alţii şi le-au stabilit deja.

Urmează să scriu un articol despre asta pe partea de life blog unde voi detalia ce cred eu despre rezoluţii, de ce nu funcţionează şi ce a mers pentru mine până acum. Revin la subiectul meu preferat, finanţele personale şi lumea banilor din această perspectivă.

Aş dori să menţionez clar, dacă nu am făcut-o deja până acum, faptul că pentru a deveni un bun administrator al banilor personali nu trebuie să urmezi vreo facultate, nu ai nevoie de hârtii pe post de diplome şi nici nu trebuie să fi fost vreun as la matematică 🙂

Din păcate, finanţele personale nu reprezintă un subiect pe la şcoală, iar dacă nici în familie nu a primit atenţia necesară, atunci când termini toate studiile şi practic eşti aruncat în viaţă, este foarte posibil să nu ştii mai nimic din ceea ce ţi se întâmplă privitor la bani.

Articolul trecut am vorbit despre anumite credinţe limitative bine împământenite în structura poporului român şi m-am axat pe schimbarea de mentalitate necesară, nu doar din punctul meu de vedere, ci şi din al multor alţi oameni. Nu am verificat, dar este posibil să fi fost cel mai citit articol de pe blog la acest capitol.

Încep anul cu o continuare în schimbarea de mentalitate şi îmi voi îndrepta atenţia asupra câtorva lucruri care au direct legătură cu banii, dar pentru care majoritatea oamenilor nu fac corelaţia. De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că nu suntem antrenaţi să gândim în acel mod.

1.Autocontrolul.

Legătura cu banii este evidentă. Dacă ştii să te controlezi pe tine, vei putea să-ţi controlezi şi banii sau mai precis comportamentul privitor la bani. Odată cu înaintarea în vârstă, din cauza programării sociale, dar şi a diferitelor alte situaţii de viaţă, deţinerea controlului devine o necesitate absolută.

Iar dacă acest cuvânt – control – sună prea riguros, atunci îl poţi înlocui cu echilibru. De multe ori supraestimezi ceea ce poţi face din punct de vedere financiar pe termen scurt, mai puţin de 1 an, dar de cele mai multe ori subestimezi ceea ce poţi obţine pe termen mediu şi lung.

Vrei mai mulţi bani şi mai repede? În majoritatea cazurilor răspunsul este: Nu se poate! Dacă nu ai câştigat la loterie, nu eşti implicat în afaceri ilegale şi murdare sau dacă nu ai acces la vreo sursă de finanţare gen părinţi bogaţi, atunci răspunsul este cel de mai sus.

Pentru a putea porni pe această cale ai nevoie de echilibru, iar prima fază este stăpânirea artei de a te recompensa întârziat. Adică, mai întâi salvează-ţi banii, păstrează-ţi banii, alocă banii, investeşte banii şi mai târziu vei putea să te recompensezi cu ce vrei pentru că ai deja banii.

Totul pleacă de la autocontrol, mai ales interior, la nivel mental, emoţional, spiritual. Lumea fizică este doar o reflecţie a ceea ce este în interiorul tău. Aşadar, pune-te pe primul loc în viaţa ta şi acţionează în direcţia obţinerii unui echilibru interior care să se reflecte într-un echilibru exterior. Te va ajuta la o viaţă mai bună, inclusiv financiar.

2.Creează-ţi propria economie.

Ce îmi place cum sună! 🙂 Ce vreau să spun este că dacă nu înveţi să-ţi administrezi banii, atunci alţi oameni vor găsi metode şi situaţii „să te ajute” să-i administrezi. De multe ori acest ajutor nu este chiar bine intenţionat.

Cum deosebeşti persoanele bine intenţionate de celelalte? Este o întrebare excelentă, la care merită să reflectezi adânc şi să începi să-ţi asculţi intuiţia. Punctul 1 privitor la autocontrol nu a fost pus degeaba primul, pentru că îţi oferă răspunsul pentru punctul 2. Pe măsură ce începi să devii din ce în ce mai bun şi din ce în ce mai mult în armonie cu tine, vei putea să identifici mai uşori oamenii care îţi vor binele de cei care „îţi vor binele” 😉

Învaţă finanţe personale este îndemnul de pe acest site şi cu acest îndemn în minte este bine să începi. Poţi începe chiar cu site-ul meu, poţi începe cu a citi cărţi din acest domeniu, poţi începe prin a merge la evenimente, seminarii, traininguri. Nu are importanţă, doar să începi să capeţi know-how în acest domeniu.

După aceea îţi vei putea face un sistem propriu de administrare al banilor care să te sprijine în îndeplinirea obiectivelor tale. Totul se face în timp şi cu răbdare. În câţiva ani de zile nu te va mai interesa cât este TVA-ul şi nici cât costă ceea ce este prin meniu la restaurant. În câţiva ani, Daniel?! Da! Ori faci ceva solid, pe termen lung, ori rămâi în postura în care te vei plânge în continuare că „nu îţi permiţi” viaţa la care visezi.

Aşadar, data viitoare când te vor suna prietenii tăi şi te vor chema să petreceţi sfârşitul de săptămână la Londra, Milano sau Dubai, unde veţi sparge o grămadă de bani, gândeşte-te că eşti într-o barcă cu bani, banii tăi, şi tocmai ai scos dopul…

3.Raportul de cheltuieli.

Cuvântul „raport” m-a urmărit pe tot parcursul perioadei de 10 ani pe care am lucrat-o în sistemul bancar românesc. Cu toate că am urât raportările, am înţeles importanţa lor. Ceea ce nu măsori nu poţi îmbunătăţi, spune o vorbă şi spune bine. De exemplu, pe ce se duc banii tăi? Poţi să-mi dai detaliat un raport privitor la acest aspect?

Majoritatea răspund cu „Nu”. De ce? Pentru că nu au niciun un sistem de evidenţă a veniturilor şi a cheltuielilor personale!

Să cunoşti pe ce se duc banii tăi este „AUR”. În curând urmează să fac un articol „review” la o aplicaţie pentru telefonul mobil, utilizată de un prieten de-al meu în ultimele luni de zile. Aşa, ca să vă dezvălui puţin, mi-a spus că unul din cele mai mari câştiguri este responsabilizarea privitoare la cheltuieli, precum şi obiceiul sănătos de a cunoaşte pe ce se duc banii.

Este uşor să-ţi organizezi evidenţa cheltuielilor. Primul lucru pe care să-l ai în cap este „eu cheltui mai puţin decât câştig”. Al doilea lucru este că ai nevoie de o bugetare a finanţelor tale personale. A face un buget înseamnă a prognoza ce urmează să se întâmple (voi scrie în curând un articol separat privitor la întocmirea unui buget) în următoarele luni şi alocarea încă din momentul prezent a fondurilor pentru cheltuieli.

Al treilea lucru este ajustarea. Pe măsură ce timpul trece şi vei urmări evoluţia veniturilor şi a cheltuielilor vei putea face ajustări, de recomandat întotdeauna în jos. Astfel, te asiguri că reduci bugetul pentru anumite cheltuieli şi vei crea spaţiu, vei putea economisi mai mult sau doar vei avea mai mulţi bani pe banii pe care îi câştigi deja.

Hai că sună bine şi nici nu este dificil de realizat. Cu puţină organizare, autocontrol şi bugetare, începi să pui bazele solide ale propriei tale economii.

În paralel cu tot ceea ce înseamnă lucrurile de mai sus ajunge în atenţia mea şi sper că şi în a ta un aspect mai presus de toate celelalte. Vorbesc despre protecţie, atât personală ca şi sănătate, cât şi a banilor pe care îi câştigi, administrezi, păstrezi, salvezi.

Dacă sănătatea este întotdeauna pe primul loc şi nu mai am nimic de adăugat aici, privitor la protejarea muncii tale şi în viitor a averii tale, vei avea nevoie de protecţie. Parţial poţi face asta în măsura în care cunoştinţele tale în domeniul financiar sunt peste medie sau chiar ridicate. Vei avea nevoie de asigurări, de modalităţi de diminuare a taxării excesive, de investiţii (acţiuni, obligaţiuni, fonduri mutuale) şi altele.

Ceea ce nu poţi duce este momentul să externalizezi, adică să apelezi la profesionişti din diversele arii care vor suscita interesul, precum şi la un mentor sau coach în domeniul finanţelor personale. Aceste aspecte sunt atât de importante şi pe cât de importante sunt, pe atât de necunoscute sau neutilizate sunt acum în România. Lucrăm la mentalitate şi roadele deja au început să apară, dar mentalitatea de „eu le ştiu pe toate” este necesar să dispară, pentru că este piatra care trage oamenii la fund.

Foloseşte-te de acest articol, precum şi de celelalte pentru că vei găsi deja o cantitate destul de mare de informaţie. Ai tot ce îţi trebuie pentru a pleca la drum şi pentru a-ţi transforma viaţa într-una mai bună din punct de vedere financiar şi nu doar atât. Comandă cartea pe care am scos-o în toamna anului trecut Salvează-ţi Banii. Comandă cărţile celorlalţi autori români şi nu numai.

Pe data de 21 ianuarie 2016 te invit la un super eveniment care are ca temă centrală banii şi m-am gândit să te informez din timp. Este vorba despre Open Connect Summit, un eveniment ce va dura toată ziua şi se va desfăşura la Connect Hub. Nici nu ştiu cum să-ţi descriu valoarea pe care o vei primi acolo. Toate detaliile le ai în linkurile de mai jos. Dacă te gândeşti la preţ înmulţeşte cu cel puţin 100 şi vei avea o valoare minimă a ceea ce vei obţine.

Locurile au început deja să se ocupe şi sunt limitate. Am vorbit cu organizatorii şi am câteva locuri special rezervate pentru voi. Foloseşte codul DANIELT atunci când te înregistrezi. Paşii sunt următorii: dai click pe „Participă” / Add to Cart / View Cart / În câmpul Coupon Code introduci DANIELT / Apply Coupon şi Proceed to Checkout.

Pentru înregistrare şi bilete intră aici: http://connecthub.ro/ocsummit-1/

Pe facebook evenimentul este aici: https://www.facebook.com/events/956126524466558/ 

Ţine minte: am câteva bilete rezervate doar pentru mine, aşa că scrie-mi pentru a putea să-ţi rezerv locul!

În încheiere te rog să-mi scrii şi să-mi spui: Dacă ar fi să scriu despre un singur subiect legat de finanţe personale, care ar fi acela? Ajută-mă să te ajut, împreună este mai uşor. Rămâi în contact cu mine pe pagina de facebook şi aici unde urmează articole noi, aşa cum te-am obişnuit în fiecare zi de Miercuri a săptămânii. Începe şi creează-ţi propria economie!

Ne auzim curând, Daniel

Articole similare