Cu un pas înainte

  • septembrie 20, 2015

Dacă citeşti acest articol doresc să-ţi transmit faptul că el apărut pe blog într-o zi de duminică, o zi liniştită, cu mult soare, într-o lună de septembrie mai călduroasă decât ar fi prevăzut şi cel mai abil meteorolog.

Se spune că este zi de odihnă şi, cel mai probabil, într-o astfel de zi te odihneşti, te plimbi, faci mişcare, eşti alături de cei dragi sau faci orice alt lucru care îţi face plăcere şi te face fericit. Asta înseamnă că eşti liniştit şi relaxat şi din punct de vedere financiar. Sau nu?

Te gândeşti la bani?

Este posibil să fii la terasă acum şi să-ţi bei cafeaua, dar să fii cu gândul la faptul că mâine este luni, o nouă zi de muncă la serviciu sau în afacerea ta. O nouă zi în care „time is money” şi timpul zboară atât de repede. Situaţiile noi vin tăvălug peste tine şi cumva cer din ce în ce mai mulţi bani.

Acum ce te aşteptai: să ai acelaşi nivel al veniturilor şi al cheltuielilor ca atunci când erai la liceu? Trezirea, eşti adult în toată firea şi ai nevoie de mai mulţi bani. Când eşti la liceu cheltui ce îţi dau părinţii, în funcţie de cât au şi ei. Probabil nici nu te gândeşti cum ai putea face un ban, pentru că este super tare să nu faci nimic şi să vină bani de distracţii.

La facultate cam la fel, cu toate că este posibil să încolţească ceva sămânţă de a fi măcar angajat part-time, să vezi şi tu cum e, să capeţi ceva experienţă şi să începi şi tu să ai banii tăi, câştigaţi de tine.

Trece şi asta şi te angajezi sau îţi gestionezi propria afacere. Excelent, asta înseamnă mai mulţi bani. Vine în scenă şi partenerul sau partenera de cuplu, asta înseamnă mai mulţi bani. Apoi vine şi ăla micu’, asta înseamnă mai mulţi bani. Se conturează un tipar pe care nu l-ai luat în calcul în mod conştient.

Odată cu înaintarea în vârstă ai nevoie de mai mulţi bani.

Da, chiar aşa şi este. Să faci mai mulţi bani nu este uşor, dar ce este cel mai important şi ar fi util să reţii acest aspect: ai nevoie continuu să faci cumva să câştigi mai mult. Dacă îţi trece prin cap că te îndemn la avariţie, lăcomie sau alte cuvinte care duc în acea direcţie, dă-mi voie să-ţi spun că este greşit.

Ca să fii cu un pas înaintea oricăror evenimente ai nevoie de mai mulţi bani.

Fie că vorbim de un nivel mai ridicat al veniturilor lunare, fie că vorbim de un nivel crescut al gradului de economisire, fie că vorbim de achiziţia de active (acum ştii ce înseamnă, dacă ai citit articolele anterioare), fie că vorbim de investiţii financiare, ai nevoie de mai mulţi bani.

În cazul în care te opreşti din a-ţi dori şi a căuta noi surse de venit, ceva inevitabil se va întâmpla: nu îţi vor mai ajunge banii! Gândeşte-te la un singur aspect logic care provine din modul cum decurg lucrurile în societatea de astăzi din punct de vedere economic.

Mă refer aici la inflaţie. În linii mari asta înseamnă că preţurile cresc. Dacă nivelul veniturilor tale rămâne acelaşi, pentru că te-ai culcat pe o ureche, spune-mi, te rog, ce se întâmplă cu puterea ta de cumpărare?! Ai ghicit: scade!

Vrei doar banii fără să treci prin ceea ce se numeşte – procesul obţinerii lor.

Aşa este? Dacă da, atunci ai un nivel de inteligenţă financiară scăzut. Hai să-ţi spun un adevăr, care nu îmi doresc să doară, ci doar să fie bine conştientizat:

Banii nu te fac bogat, ci procesul de a-i obţine!

Şi nici măcar nu vorbim de bogăţie, ci doar de a avea mai mulţi bani. Îţi dau aici un exemplu pentru a fi mai clar. Câştigătorii de la loterie. Aceşti oameni ajung să intre peste noapte în posesia unei mari sume de bani. Într-un interval de timp mai mic sau mai mare, de la caz la caz, acei bani se termină, iar acei oameni se întorc la condiţia financiară în care erau înainte de a câştiga miraculoasa sumă.

Acest lucru se întâmplă pentru că ei nu au inteligenţa financiară dezvoltată, precum nici pe cea emoţională formată. Gestiunea banilor depinde covârşitor de mentalitatea pe care o ai despre bani, relaţia cu banii tăi şi de cum îţi stăpâneşti emoţiile în preajma banilor. Oamenii nu sunt pregătiţi să gestioneze acele sume uriaşe de bani, pentru că nu au trecut prin procesul producerii acestora, nu cunosc munca, ci doar rezultatul final. De aceea nu apreciază ce a picat pe capul lor.

Învaţă cum să faci mai mulţi bani.

Cum să faci asta? Este foarte simplu şi elementar. Dacă eşti tânăr şi la început de drum, ca să zic aşa, la liceu sau studenţie ai o mare decizie de luat, şi anume care este metoda prin care tu să produci cât mai mulţi bani.

Dacă vrei să devii pilot militar, atunci mergi la şcoala de astfel de piloţi. Dacă vrei să devii avocat, atunci fă studiile pentru a ajunge avocat. Dacă vrei să devii antreprenor şi să vinzi scobitori, atunci află tot ceea ce trebuie să afli despre afacerea ta cu scobitori 🙂 După toate acestea, devino din ce în ce mai bun la ceea ce faci, evoluează continuu!

Scopul este important, dar mai important este procesul atingerii scopului.

Într-unul din articole, îţi povesteam despre recompensa imediată (citeşte-l aici). Pomenesc acum despre el, pentru că are strânsă legătură cu ceea ce urmeză să-ţi spun. Pe parcursul procesului tău te vei lovi de multe urcuşuri şi multe coborâşuri. Este inevitabil, dar ce este şi mai sigur este că vei simţi nevoia să te recompensezi imediat.

Lucrurile stau în felul următor: vrei să te bucuri de milioane peste câţiva ani sau îţi sacrifici bogăţia din viitor pentru satisfacţii minore în prezent? Învaţă să aştepţi, să-ţi construieşti răbdarea, investeşte în tot ceea ce înseamnă gestionarea emoţiilor tale.

Inteligenţa emoţională este cheia.

Nu putem pune egal între inteligenţa financiară şi cea emoţională, dar ele sunt întrepătrunse la nivel adânc, merg împreună şi este momentul să înţelegi asta. Cu cât mai mulţi bani cheltui pe îngheţată şi covrigi, cu atât mai puţin ai de investit pentru fabrica de scobitori. Înţelegi unde bat? Cheltuieşte cu cap, ca să poţi investi cu cap. Nu te abate de la scop.

Ai nevoie de mai mulţi bani pentru că totul costă de la tot ceea ce înseamnă cheltuieli de bază, până la distracţii şi până la satisfacerea celor mai aprige dorinţe. Este posibil din postura de salariat (te rog să nu o iei personal) să înţelegi mai greu de ce este nevoie de mai mulţi bani.

Acolo, dacă serviciul este cât de cât sigur, eşti bine plătit, te descurci binişor de la o lună la alta, eşti liniştit. Dacă eşti în mediul de afaceri sau măcar liber profesionist atunci ai perioade mai bune şi perioade mai puţin bune. Este posibil ca în perioadele dificile, un salariat cu nivelul mediu şi peste mediu al veniturilor să aibă mai mulţi bani în cont decât un antreprenor care se zbate.

Înţelegi de unde vine diferenţa de percepţie şi de ce antreprenorii sunt tot timpul orientaţi să aibă mai mulţi bani? De ce fac ei efoturi continue în această direcţie, fără să se oprească? Ei lucrează la ceea ce se cheamă „buffer”, adică o rezervă de bani care să le permită să-şi desfăşoare activităţile curente, în bune condiţii, chiar şi atunci când de fapt nu stau bine cu banii. Un lucru util ar fi să-ţi construieşti şi tu un astfel de „buffer”.

Mergi contra curentului.

Situaţia ta actuală, aparent liniştită, în care îţi savurezi cafeaua în această minunată zi de duminică, poate fi o capcană. Nu este momentul să te laşi pe o ureche. Este necesar să rămâi în priză pentru a fi apt şi deschis către noi oportunităţi.

Caută permanent să achiziţionezi active, iar dacă ai un serviciu caută permanent unul mai bun. Dacă nu sunt şanse pe termen scurt caută să-ţi măreşti salariul la actualul loc de muncă. Există vreo astfel de posibilitate? Nu ştiu, este de datoria ta să afli dacă există! Poţi face acest lucru în cel mai simplu mod posibil, întrebându-ţi patronul: „Ce ar trebui să fac eu în această firmă pentru a îmi creşte salariul? Vreau să contribui mai mult, vreau să fac ceea ce trebuie să fac pentru a fi numărul unu în firma asta! Şefu’, vreau să te ajut să-ţi creşti afacerea!

Este posibil să-mi spui că aşa ceva nu se poate. Un astfel de dialog nu poate exista în firma ta, pentru că patronul nu te va asculta, nu va fi de acord, este posibil să creadă că eşti nemulţumit sau poate te va considera doar un om cu tupeu. Dacă te dă afară? Eu ţi-am propus o variantă de abordare, poate este bună, poate nu, dar ce te opreşte să-ţi construieşti chiar tu propria abordare?! Eu nu-l cunosc pe şeful tău sau pe patronul tău, dar tu ar trebui să-l cunoşti!

Acţionezi?

Interesul pentru informaţie, educaţie financiară continuă şi cunoaştere în acest domeniu, ar fi bine să fie ridicat. Lipsa acţiunii, a dorinţei de a învăţa despre bani, despre îmbunătăţirea relaţiei pe care o ai cu banii, exprimă în mod direct cât de mult îţi doreşti să reuşeşti în viaţă, atât pe plan financiar, dar nu numai. Vrei mai mulţi bani, sunt sigur, atunci  fii cu un pas înainte şi acţionează acum!

Ţi-a plăcut acest articol ? Abonează-te! Face parte din seria de 30 de articole despre finanţe personale, conducând spre lansarea Cărţii „Salvează-ţi Banii”

Articole similare