De ce îți este frică să vorbești despre bani?

  • noiembrie 2, 2016
de-ce-iti-este-frica-sa-vorbesti-despre-bani

Dacă istoria ne învață ceva, atunci este faptul că autoiluzia în fața evenimentelor neplăcute este o nebunie. Chiar dacă vorba asta provine din zona politică, se aplică la fel de bine și în economie. Mai departe, în finanțe personale.

Aici este cheia și în același timp una din marile probleme pentru mulți oameni. Vorbesc despre confruntarea cu propria realitate, în acest caz, cea financiară. Primul pas când ești pus în fața adevărului sau a faptului împlinit cum se spune este acela de a înfrunta realitatea. Din asta fac parte acceptarea și înțelegerea situației curente.

La întrebarea ’’Cum stai cu banii?’’ este posibil să nu primești un răspuns clar, ci poate doar ceva de genul ’’prost’’‚ ’’nu prea bine’’‚ ’’mă descurc’’‚ ’’se putea și mai bine’’. Am putea spune că prost este un răspuns destul de clar, dar nu este așa din simplul motiv că pentru fiecare din noi prost înseamnă altceva.

Știu că nu este plăcut să fii pus la zid, dar dacă nu ți-a zis nimeni până acum în mod clar, îți spun eu și te întreb: ‘’Cum stai cu banii?’’

Autoiluzionarea este periculoasă. Este perversă, aș putea spune. De ce? Pentru că nu face altceva decât să te ducă cu zăhărelul și să-ți întindă un deget pe care să-l apuci înainte să-ți alunece de tot și să cazi în prăpastie de-a binelea.

Dacă tragi de la lună la lună de salariu în speranța că poate mai scapă șeful ceva, se va mai mări salariul, mai reduce guvernul vreo taxă cu ocazia alegerilor, atunci se cheamă autoiluzionare. Dacă speri că luna viitoare afacerea ta va fi mai bună doar pentru că vine o anumită sărbătoare care va împinge vânzările în sus, atunci se cheamă autoiluzionare.

Exceptând cazurile în care chiar așa și este, aceste cazuri fiind puține, în rest tot ceea ce obții este să-ți creezi o așteptare total nerealistă și este posibil să obții multe dezamăgiri, în schimb acestea venind cu acea realitate crudă de care te tot ferești.

Și cum de ceea ce îți este frică, de-aia nu scapi, singura soluție este să-ți înfrunți fricile. Îmi doresc să te ajut pe această cale cu o altă întrebare și răspunsul este numai al tău: ‘’De ce îți este frică să vorbești despre bani?’’

Cu toate că banii sunt un subiect la ordinea zilei, extrem de întâlnit, un cuvânt către care zboară nu știu câte gânduri pe minut (am înțeles că la fel de multe ca și despre sex), cu toate acestea îți este frică, rușine, te simți stânjenit sau jenat să vorbești deschis despre bani?

Am o rugăminte la tine să-mi dai un reply la acest articol pe email și să-mi spui dacă îți este frică să vorbești deschis despre bani și dacă nu, care este o problemă pe care o ai în acest moment cu banii și pe care ai vrea s-o rezolvi. Voi face o statistică și în articolul următor sau peste două articole îți voi spune ce procent dintre voi a avut curajul să-mi răspundă. Fără nume, fără statistici complicate, doar ce procent de oameni a răspuns la provocare.

Una din tendințele pe care le-am întâlnit foarte des este această autoiluzionare în fața propriei situații privitor la bani și nu numai. Câteodată, oamenii își spun propriei ființe că situația nu este chiar atât de rea pe cât pare. De aici apare evitarea și depășirea momentului critic printr-o decizie de amânare.

În spatele acestei decizii stau teama de eșec și teama de realitate. Teama de eșec pentru că, dacă situația este una neplăcută, atunci ești nevoit sau nevoită să te confrunți cu faptul că ai eșuat. Uneori este dificil să te uiți în oglindă și să te vezi înfrânt, depășit, copleșit sau cu lipsă de încredere de sine.

Teama de realitate este cea care determină comportamentul celor care se ascund. Dacă ai auzit vreodată pe cineva vorbind sau îndemnând la acțiuni de genul ‘’hai să bem să mai uităm de necazuri’’ sau ‘’hai să tragem 2-3 fumuri cât să ne simțim bine’’, aceștia sunt oamenii care fug de propria realitate și de asumarea răspunderii asupra situației în care se află.

Nu intra în jocul lor. Tu nu ești ei și tu nu faci parte din agenda lor. Tu ești TU, iar tu ești răspunzător pentru viața ta din punct de vedere financiar și în ansamblul ei. Problemele altora nu sunt problemele tale. Poți inspira, poți da un sfat, poți ajuta dacă îți este cerut ajutorul, dar atât.

O altă autoiluzionare pe care am întâlnit-o este legată de a cheltui astăzi banii de mâine. Cum mai vine și asta? Simplu. Faci un credit și ai intrat în superliga, foarte aglomerată de altfel, a oamenilor care se îndatorează pentru că așa este normal sau pentru că fără credite nu se poate.

Exceptând cazurile în care un credit este o datorie bună sau momentele în care nu mai există alte soluții, orice altceva înseamnă că vrei acum ceva ce nu îți permiți. Nu sunt vreun ipocrit și îți spun că și eu am comis-o cu mulți ani în urmă și am făcut-o în stil mare. Nu mai este cazul acum, pentru că am rezolvat demult aceste comportamente.

Știi de ce se întâmplă așa? Pentru că este un gând care vine în mintea multor oameni și care sună ceva de genul ‘’fac asta acum, rezolv eu celelalte chestii mai târziu.’’ Ei bine, nu este așa. Este o altă metodă prin care autoiluzionarea și căderea în patima cheltuielilor cu nemiluita a supus multe vieți, pe unele chiar curmându-le sub presiunea financiară devenită insuportabilă.

Știi că este frumoasă partea asta cu educația, cu învățarea și cu dezvoltarea permanentă. În schimb, pe o piată oarecum stricată și prost efectuată a dezvoltării personale în România, mulți oameni au căzut sub clișee occidentale și încearcă să trăiască un vis american într-o realitate românească.

Atenție! Nu susțin aici că la noi nu se poate. Departe de mine așa ceva. Semnalul de alarmă este către omul care visează cu ochii deschiși sau care a adormit cu televizorul cu reclame pe fundal. Dacă ai mai citit articole de pe blogul meu, cred că ți-ai dat seama până acum de faptul că îmi place să spun lucrurile pe românește și să-ți ofer calitate și simplitate, nu vorbe goale care să te încălzească în fiecare zi de miercuri când apare un nou articol.

Una din iluziile pe care vreau să le dărâm acum este aceea că este greu să faci bani. Reformulează: Este ușor să fac bani. Tot ceea ce am de făcut este să înțeleg și să aplic formula venituri minus cheltuieli egal profit. Nu intrăm în detalii, ci vorbim la modul general. De fiecare data când ieși pe plus înseamnă că faci bani.

Acum repetă până când începi să faci mai mulți. Data viitoare mai mulți. Data următoare mai mulți sau mai puțini. Important este să ieși pe plus. Și pentru că sunt un om care are anumite valori îți mai transmit ceva, dar repet, care este valabil pentru mine:

Modul în care îți câștigi banii este mult mai important decât cantitatea de bani pe care o câștigi.

Las la aprecierea ta cum îți faci banii. Eu refuz în continuare multe propuneri, las bani pe masă ca să zic așa, din simplul motiv că nu doresc să fac bani decât în felul meu, care mă reprezintă pe mine și valorile mele. De aceea, serviciile mele sunt scumpe și de aceea nu lucrez cu oricine, oricând, oricum.

Așadar, ca să faci bani ai nevoie să-ți crești veniturile, să-ți diminuezi cheltuielile sau ambele. Este atât de simplu și fără complicații. Orice ingredient mai vii și mai adaugi aici ține de realitatea ta. Este extrem de important să reușești să percepi ceea ce tocmai ți-am transmis. În momentul în care vei avea acel ‘’Aha!’’, viața ta din punct de vedere financiar și mai mult de atât se va schimba iremediabil în bine.

Ca să te ajut să înțelegi și mai bine, îți transmit că în înțelegerea frazei de dinainte sunt implicați următorii factori:

  • timpul
  • relațiile
  • stilul de viață
  • capacitatea de risc.

Între cele 4 se dă o luptă continuă, iar balanța înclină permanent de la una la alta. Cu toate că majoritatea oamenilor caută un punct de echilibru ideal, cei care reușesc la maxim sunt cei care înțeleg că idealul nu există.

De fiecare dată când tragi într-o anumită direcție, toate celelalte trei merg în direcția opusă. Închipuie-ți o plasă între 4 puncte și că tragi de unul din puncte, cel care este orientat spre tine. Dacă acesta este timpul, atunci înțelegi că te ocupi de acest sector și atunci când te ocupi de el nu te poți ocupa și de celelalte în aceeași măsură.

Cel puțin pentru o anumită perioadă. Poate fi o lună sau pot fi câțiva ani. După aceea, treci la alt sector și tot așa. Ideal ar fi să ai un punct în mijloc și când tragi de el să miști de toate acestea în mod sincron, dar practic acest punct nu există, ci doar în teorie. Eu unul m-am gândit că teoria nu prea mă interesează și m-am pus pe practică intensă de câțiva ani de zile. Ceea ce îți urez și ție: Succes!

Articole similare