skip to Main Content
De Ce Să-ţi Creşti Standardele?

Ca orice proces acest lucru nu se poate întâmpla peste noapte, dar cum noaptea este un sfetnic bun, după ce vei citi acest articol primul şi cel mai important lucru pe care îl poţi face este setarea intenţiei de a-ţi creşte standardele.

Îmi exersez în fiecare zi rolul de observator în viaţa mea, atât personal de la gândurile mele şi până la ce simt când aud anumite vorbe şi până la a observa ceea ce spun, ceea ce fac şi cum răspund oamenii din jurul meu în anumite circumstanţe. Contextul este rege şi în cadrul acestuia, fiecare din noi având individualitatea sa, experienţa sa de viaţă acumulată, vom răspunde diferit, vom avea o anumită atitudine care face diferenţa.

Să ai standarde din ce în ce mai mari, mai înalte sau oricum ai dori să numeşti asta, ar trebui să devină un obicei în viaţa ta. Vorbesc în general, aşa că se aplică şi la mentalitatea privitoare la bani cu tot ceea ce implică ea gânduri, emoţii, sentimente, acţiuni, rezultate.

Se spune că “dream big” adică să visezi măreţ, dar se vorbeşte mai puţin despre “think big” şi “act big”. Dacă şi tu ai un vis mare înseamnă că ştii ce vreau să spun, iar dificultatea vine în a gândi măreţ şi mai departe în a acţiona măreţ. Azi încerc să dezvolt zona care se ocupă de a gândi la nivelul următor.

Fă-ţi un obicei din a gândi mare.

Motivaţia te ajută să porneşti, iar obiceiurile te ajută să continui este o vorbă care îmi place tare mult, mai ales că am înţeles-o şi am aplicat-o în viaţa mea. Mulţi oameni când aud aceste cuvinte sunt ceva de genul “îhîmmm… da, aşa este”, iar mai departe nu fac nimic pentru că nu înţeleg decât la nivel conştient despre ce este vorba.

Explicaţia este simplă pe direcţia visează-gândeşte-acţionează, adică pe transpunerea visurilor în realitate. “Am o idee măreaţă, am visat-o într-o noapte”. Excelent! Ce ai făcut de atunci până acum? “Nimic. Nu ştiu cum să încep.” Cam asta aud de la multă lume.

Ştii care este treaba? Visurile şi ideile nu reprezintă prea mare lucru dacă nu te apuci să gândeşti şi să acţionezi în acea direcţie. Şi acum să-ţi spun de ce nu gândeşti mare. Şi aici explicaţia este simplă –  te opreşti la modul cum vezi realitatea ta ACUM prin filtrele pe care le ai, prin sistemul tău actual de credinţe şi valori, prin experienţa acumulată, prin ceea ce crezi tu că este posibil.

Realizarea visurilor şi schimbarea în sine începe din minte, iar banii vin tot din minte. Hai să începem să vedem cum poţi schimba asta. Să încerci “să-ţi speli” creierul dintr-odată nu se poate, este nevoie de exerciţiu şi de timp.

Mediul din jurul tău.

Îmi place practicalitatea şi ştiu că este unul din atuurile mele, dar şi ceea ce cauţi să aplici în viaţa ta. Am aflat asta de la cititori, precum şi de la oameni cu care mă întâlnesc. Aşadar:

-creşte-ţi standardul pentru oameni.

Ce vreau să spun este să analizezi şi să observi cu cine pierzi timpul, pentru că nu vrei să pierzi timp, ci vrei să câştigi timp. Cu unii oameni stai de vorbă ore întregi, poate rămâi cu ceva, poate nu. Cu alţii stai de vorbă ore întregi şi parcă ai vrea să nu se mai termine.

Timpul este cea mai preţioasă resursă pe care o ai la dispoziţie. Vrei să-ţi îmbunătăţeşti managementul timpului? Atunci decide cu cine îl petreci. De multe ori de aici pleacă totul, de la oamenii cu care te înconjori.

O schimbare de mentalitate accentuată am avut-o în momentul în care am decis să ies cu persoane care îmi apreciază prezenţa, adică valorizează timpul petrecut în compania mea, precum şi pentru faptul că îmi dau valoare, mă ajută să gândesc diferit, ceea ce este reciproc. Cumva, în mintea mea am înţeles că într-o oră de valoare, poţi afla lucruri care să te scutească de ani de căutări. Înseamnă asta şi mai mulţi bani? Da!

-creşte-ţi standardul de sănătate.

Încetează să mănânci toate rahaturile. Ridică-te de pe canapea. Opreşte-te din a adormi cu televizorul. Asigură-ţi odihna de calitate. Creează-ţi confortul mental adecvat.

Sincer, nici nu ştiu de ce ar trebui să vorbesc despre sănătate, doar mens sana in corpore sano. Schimbarea alimentaţiei într-una mai sănătoasă ar trebui să fie un scop în sine. Da, ştiu că este dificil să te fereşti de toate alimentele pline de chimicale şi alte porcării, 100% sănătos nu se poate, dar poţi începe să cauţi să schimbi ceva la capitolul acesta. De exemplu, eu mănânc ouă de undeva de la munte, am o persoană cu care am format o relaţie bună în acest sens şi mă aprovizionează de câte ori am nevoie. Se poate proceda la fel şi cu alte alimente.

Nu ai timp să faci mişcare? Mă minţi şi te minţi şi pe tine. De fapt, exact în momentul în care te simţi dărâmat după o zi de muncă şi tot ceea ce îţi doreşti este să ajungi acasă şi să te faci comod, exact în acel moment ar fi minunat să faci sport. Îţi va schimba total starea şi te va ajuta să te menţii sănătos şi să ai un nivel bun de energie în viaţa ta.

Somnul este opţional? Sper că nu. Ideea este că odihna de calitate nu înseamnă doar somn de calitate, ci mult mai multe lucruri. Dacă ultimul lucru înainte de a dori să adormi este scroll pe facebook, în timp ce televizorul bate câmpii pe la ştiri sau turuie o muzică pe care nici nu o bagi în seamă, atunci îţi creezi circumstanţele să NU ai odihnă de calitate. Înseamnă toate acestea mai mulţi bani? Da!

-creşte-ţi standardul personal.

De la îmbrăcăminte şi încălţăminte până la modul cum te comporţi. Nu este necesar să-ţi faci costume pe comandă sau să porţi numai haine de firmă. Nu ai nevoie de pantofi din pielea unui animal pe cale de dispariţie.

Cunosc oameni care arată excelent, pentru că ştiu să aleagă cu gust şi în mod inteligent pentru ei. “Eu vreau tot ce este mai bun” spun unii, dar ceea ce pierd din vedere este lipsa de corelaţie dintre bugetul personal, stilul de viaţă dorit şi persoanele pe care vor să le impresioneze, altele decât ei înşişi.

Ce vreau să spun este că a gândi în direcţia “tot ceea ce este mai bun pentru mine” este una bună. Însă, modalitatea şi momentul de execuţie sunt greşite în multe cazuri. Asta se întâmplă atunci când dai frâu liber recompensei imediate să se instaleze în viaţa ta. Nu este nimic greşit să-ţi iei cele mai bune haine, perechi de pantofi, ceasuri, bijuterii, laptop, telefon sau ce mai vrei tu. Este momentul acum? Îţi permiţi acum?

Ca să gândeşti mare este chiar indicat să ai un astfel de scop. Cu cât creşti calitatea vieţii din acest punct de vedere, îţi creşti standardele. Ideea este că dacă faci astfel de achiziţii acum şi le mai faci şi cu cardul de credit, nu realizezi nimic, ba dimpotrivă te îndepărtezi şi intri în mentalitatea de datornic, alimentându-ţi prematur dorinţa de a epata inutil şi nici nu te vei bucura de ceea ce îţi cumperi, acele achiziţii nu îţi aduc fericire şi te golesc de bani.

Haine de calitate, încălţăminte de calitate, mâncare de calitate, servicii de calitate… toate acestea costă mai mult. Cu cât vei învăţa să apreciezi calitatea, cu atât îţi vei dori să ai mai mulţi bani pentru a-ţi procura cele menţionate şi vei ştii când este momentul potrivit. Înseamnă asta mai mulţi bani? Da!

De ce să-ţi creşti standardele?

Unii din oamenii cu standarde înalte pe care-i cunosc şi-au creat aceste contexte în care se manifestă o mentalitate despre bani diferită, una care duce după muncă şi ceva ani de zile la bunăstare, prosperitate şi independenţă financiară.

Toată desfăşurarea de mai sus am făcut-o pentru a înţelege un lucru: ca să ai mai mulţi bani, ca să-ţi schimbi mentalitatea privitoare la bani este necesar să schimbi şi contextul în care mai mulţi bani vor veni în viaţa ta.

Un exemplu din viaţa mea, pe care l-am mai dat, este acela că prefer să beau cafea în oraş doar la cafenelele de specialitate. Sunt câteva în Bucureşti (ţine cont că eu nu stau în Bucureşti) şi vei spune că la mine în oraş nu este aşa ceva şi nu pot face ca tine. Nici nu îţi cer să faci ca mine, ci te rog să te gândeşti la alte lucruri, precum hainele. Hai să nu mai cumpărăm toate second handurile, ci să strângem bani şi să ne luăm lucruri mai bune. De ce? Pentru că o haină bună te va ţine cât cinci proaste, pe termen lung investiţia este excelentă, iar faptul că ştii că porţi ceva bun te va motiva şi îţi va da o mai mare încredere de sine. Înseamnă asta mai mulţi bani? Da!

5 motive pentru a-ţi creşte standardele:

  • să devii mai bun decât ieri şi mai puţin bun decât mâine.
  • tu meriţi şi poţi mai mult.
  • gândeşti mare, acţionezi mare, obţii mare.
  • dacă crezi că este mult să câştigi 1.000 de EUR pe lună, atunci probabil te vei alege cu 100 de EUR pe lună. Dacă crezi că este mult să câştigi 1.000.000 de EUR pe an, atunci probabil vei face 100.000 de EUR pe an. Ideea este să eşuezi mai sus, bine?
  • vei fi nevoit să te dezvolţi şi să înveţi permanent.

Sunt oameni care spun că “nu se poate” şi spun asta privitor la multe lucruri. Ei bine, cei care spun că nu se poate ar trebui să nu-i întrerupă pe cei care o fac chiar acum. Da, este vorba despre mine şi îmi doresc să fie vorba şi despre tine.

Banii pe care i-ai câştigat sau îi câştigi sunt o reflecţie a standardelor de viaţă pe care le ai şi asta privitor la contextul în care te afli acum. De exemplu, dacă eşti la început primul lucru pe care este util să-l faci este să-ţi schimbi mentalitatea şi pe parcurs, cu paşi mici, vei ajunge să-ţi creşti standardele. Te rog, nu pune căruţa înaintea boilor, ca să zic aşa. Succes şi din ce în ce mai bine!

 

Sparge Credințele Limitative Despre Bani

Sparge credințele limitative despre bani, chiar dacă acestea au fost scrise din copilărie.

Am creat un material audio care te va ajuta să identifici și să reformulezi credințele pe care le ai în acest moment despre bani și să lucrezi constant pentru a le transforma în ceva benefic pentru tine.

De asemenea, vei primi săptămânal articole și materiale video care te vor ajuta să-ți îmbunătățești relația cu banii din viața ta.

Introdu numele și adresa ta de email și îți voi trimite materialul audio.

Powered by ConvertKit
Back To Top