De la ce să te abții între 20 și 30 de ani din punct de vedere financiar

  • noiembrie 23, 2016

Fiind băiet păduri cutreieram și mă culcam ades lângă izvor, iar brațul drept sub cap eu mi-l puneam s-aud cum sună apa-ncetișor. Cred că ai mai auzit versurile astea pe la școală și fac parte din poezia cu titlul Fiind băiet păduri cutreieram, scrisă de Mihai Eminescu.

Eminescu nu a fost unul din preferații mei, dar am rămas cu ceva versuri în minte din poeziile lui și, chiar dacă a trecut destul de mult timp de când au fost scrise poeziile sale, anumite lucruri sunt în continuare de actualitate. Așa este cazul și pentru primele versuri redate mai sus.

Dacă ești în categoria de vârstă 20-30 de ani, probabilitatea de a rezona cu modul de viață descris este foarte mare și destul de firească. Când ești tânăr, proaspăt ieșit de pe băncile școlii, proaspăt angajat sau proaspăt antreprenor este posibil să ți se pară destul de dificil să te concentrezi pe o anumită direcție clară în viață.

Cu toate acestea, cam ce faci în anii 20 îți poate determina în mod semnificativ viitorul. Asta nu înseamnă că nu poți schimba macazul oricând, ci doar că va deveni din ce în ce mai provocator și mai solicitant să faci anumite lucruri odată cu înaintarea în vârstă.

Dificultatea nu vine din acțiune neapărat, ci din faptul că va trebui să te motivezi să te pui în starea care determină acțiunea. Asta ține de mentalitate și de educație, iar din punct de vedere financiar, deciziile pe care le vei lua sau le-ai luat în această perioadă a vieții îți pot pune viața pe butuci din pripă sau pot crea un mediu benefic dezvoltării unei vieți prospere financiar.

În această perioadă a vieții, deciziile financiare pe care le iei provin de pe 2 paliere:

-tiparul financiar mental existent.

Acesta este format și dobândit de toate experiențele avute până la această vârstă. Toate informațiile, cunoștințele, trăirile, sentimentele și convingerile limitative despre bani se formează în proporție de peste 85% până aici. Copilăria, școala cu toți anii ei mulți, părinții, rudele, prietenii și orice alte medii de informare au acționat deja și au instalat anumite tipare în subconștientul tău.

-tiparul financiar mental actual.

Acesta este format de capacitatea de a lua decizii financiare din postura de observator al propriei persoane. Ce vreau să spun cu asta? Mă refer la a fi conștient de sine, de a fi conectat la momentul prezent, de a gândi înainte de a acționa, de a te informa și de a te educa continuu.

Astfel, există o șansă bună de a identifica atât bagajul trecutului, cât și ceea ce vine către tine acum. În timp ce trecutul se poate reprograma și rescrie, este esențial să înțelegi că acest efort nu este de ajuns dacă el este realizat izolat sau singular.

Să înveți și să te dezvolți permanent este cheia succesului atât din punct de vedere financiar, cât și din alte puncte de vedere. Acum că am definit cadrul financiar în care se întâmplă viața ca la 20 de ani, îți propun să parcurgem câteva aspecte de evitat, astfel încât să ai o relație din ce în ce mai bună cu banii în viața ta.

Unele dintre ele sunt greșeli pe care și eu le-am făcut, le-am reparat sau am trecut peste ele, am învățat ceea ce era de învățat și îmi doresc ca tu să nu ai parte de ele. Sunt multe altele pe care le poți face, dar nu pe cele de mai jos! 🙂

1.Intrarea în datorii.

Este chiar atât de dificil să trăiești la nivelul la care îți poți permite? Chiar este necesar să te aliniezi în stânga și în dreapta, doar pentru a ține pasul cu cheltuielile pe care le fac ceilalți? Sunt sigur că nu.

Este adevărat că provocările sunt numeroase și impulsivitatea este crescută în această perioadă a vieții, dar asta nu înseamnă că orice chemare într-un anumit loc sau la un anumit tip de aventură trebuie onorată cu prezența și cu banii.

După cum cred că știi deja cartea mea se numește Salvează-ți Banii. Ei bine, aceasta este perioada din viață în care se aplică cel mai bine acest proces. În timp ce constituirea unei rezerve de bani este mai mult decât necesară, sintagma de a-ți salva banii nu se referă la componenta de economisire.

Aceasta este doar o mică parte, foarte importantă de altfel. Esența este să începi să salvezi bani, iar acești bani să-i pui să se înmulțească prin investițiile pe care le vei face tot în această decadă sau în următoarele.

Să cheltui mai mult decât câștigi în această perioadă a vieții poate crea precedentul periculos pentru următoarele puncte de pe listă.

2.Creditul pentru mașină.

Dacă ești în această minunată perioadă a vieții, nu ai nevoie de nu știu ce mașină. În principiu, nu ai nevoie de mașină, acesta este adevărul. Știu că ești înțesat și bombardat cu reclame agresive sau cu faptul că un prieten și-a luat mașină.

Însă, exact aici este cheia. Este momentul să fii creativ. Dacă ești într-un oraș mare există mijloace de transport în comun. Iar dacă chiar îți dorești cu adevărat o mașină, măcar ia una funcțională, care să consume puțin, să fie ușor de întreținut și care să te ajute la capitolul practicalitate.

S-ar putea să treacă un timp până să-ți permiți o mașină, dar să anulezi timpul prin obținerea în prezent a unui bun care îți va scoate tot timpul bani din buzunar este o decizie financiară neinspirată. Stai departe de influențele negative și abține-te de a te împrumuta în această direcție.

3.Traiul pe cardul de credit.

Sau aș fi putut spune pe cardurile de credit. Acum este destul de ușor să obții unul, iar odată ce intri în câmpul muncii este și mai ușor să faci asta. Băncile iubesc să distribuie plasticuri cu chip, dotate cu tehnologia contactless pentru ca ție să-ți fie la îndemână să arunci cu banii.

Să ai ceva acum pentru care să plătești mai târziu sună foarte bine. În afară de cazurile în care chiar știi ce faci și acest lucru este temporar, în rest te supui intrării într-o situație care poate escalada într-un timp relativ scurt în ceea ce se cheamă gaura neagră a buzunarului tău.

Problema cu cardul de credit este de fapt aceea că este mult mai dificil să-l achiți și să stingi datoria, decât crezi la început. O situație des întâlnită este aceea că oamenii care au acționat la punctul 2, adică și-au luat mașină prin credit, acum folosesc cardul de credit pentru a alimenta cu benzină sau pentru a efectua revizia.

Observi încotro se îndreaptă lucrurile? Intrarea în datorii, credite pentru mașini, carduri de credit pentru tot felul de cumpărături. Evită intrarea în datorii mari sau mici și multe în această perioadă a vieții, fugi de ele ca dracu’ de tămâie cum se spune! 🙂

La un moment dat va trebui să plătești pentru toate astea și este posibil să-ți vezi toate conturile golite, inclusiv și cele de economii, fonduri de rezerve sau bani pe care vroiai să-i investești la un moment dat. Iar dacă ai ajuns în acea situație, riști să ajungi în situația periculoasă de a trăi de la o lună la alta, doar pentru a plăti datorii și cred că ești de acord cu mine că nu pentru asta este făcută viața.

4.A nu te plăti pe tine însuți mai întâi.

Am scris articole pe această temă, am mai dezbătut-o prin materialele video, de câte ori am fost speaker la evenimente sau atunci când am susținut workshopuri. Cel mai important principiu din finanțe personale este acela de a te plăti pe tine mai întâi.

Cu toate acestea, peste 80% din oameni nu fac acest lucru. Chiar dacă la nivel intelectual și conștient principiul este ușor de înțeles și aplicat, cumva la transpunerea efectivă în acțiune nu prea se întâmplă, iar cauza este neînțelegerea acțiunii în sine.

În timp ce majoritatea se gândesc strict la bani, la ce sumă ar trebui să pună deoparte, soluția stă de fapt în construirea obiceiului de a economisi. Suma nu este importantă, ci construirea obiceiului în sine. Chiar dacă ești bine plătit, chiar dacă ai o afacere din care scoți bani frumoși, să nu începi să-ți faci acest obicei este o greșeală imensă.

Actul în sine va conduce la declanșarea altor comportamente financiare benefice și te va ajuta la nivel mental și practic să faci din relația cu banii o prioritate in viața ta. Banii iubesc atenția, iar acolo unde ea nu există suficientă, pleacă. Salvează, economisește, plătește-te mai întâi pe tine înainte de orice alte cheltuieli și nu pica în panta de a face asta după ce ai acoperit toate cheltuielile, pentru că este posibil să nu mai rămână nimic.

5.Să-i lași pe alții să aibă grijă de banii tăi.

Înțeleg că nu ai avut de unde să înveți despre bani. La școală nu există educație financiară, părinții te-au învățat ceea ce au știut și ei la rândul lor, iar anturajul te educă la nivelul acelui anturaj. Mai departe, este responsabilitatea ta.

Nimănui nu-i pasă de banii tăi, mai mult decât ție însuți. Gândește-te la asta. Eu sunt un om care educă financiar publicul din România și nu numai. Mi-am propus să fac asta în mod consistent și să ajut din ce în ce mai mulți oameni să aibă o relație din ce în ce mai bună cu banii în viața lor.

Cu toate acestea, eu nu pot să fiu cu tine atunci când ești în fața unei decizii financiare, fie că vorbim de faptul că-ți cumperi o apă plată, fie că vorbim de faptul că vrei să faci un credit pentru locuință. Este necesar să-ți dezvolți capacitatea de decizie financiară.

Acest lucru îl poți face prin documentare, informare și educare continuă. Însă, este bine să-ți iei doar informațiile de care ai nevoie și să nu te încrezi 100% în tot ceea ce ți se spune. Nici dacă ai citit acest articol, nu este neapărat să iei de bună tot ceea ce am scris eu aici.

Sper că ți-au plăcut detaliile de mai sus. Doresc să-ți mai transmit ceva: faptul că ești în această frumoasă perioadă a vieții, îți dă un mare avantaj: Timpul este de partea ta, așa că folosește-l cu înțelepciune. Succes!

Articole similare