Deschide scrisoarea de la viitorul tău financiar

  • septembrie 28, 2016

Este aproape miercuri, mai sunt câteva ore și m-am apucat să scriu articolul acestei săptămâni. Fără cercetări, fără prea mult studiu, fără programare și practic așa cum îmi place mie și sper că și vouă.

Vin după aproximativ 30 de zile de aparent haos, o perioadă încărcată, un început de toamnă așa cum nu mi-am închipuit (voi detalia mai mult pe life blogul lunii septembrie). În ultimele 7 zile am trăit intens, pentru că am început o activitate nouă din anumite perspective, dar nu una care îmi este străină.

De ce te-ar interesa pe tine aceste aspecte? Pentru că îmi place să scriu pe tema finanțelor personale din experiență, mai puțin din zona de cercetare sau studiu, dar care este necesară atât pentru progresul meu, cât și pentru a da din ce în ce mai multă valoare.

Noua activitate este tot în domeniul financiar, vine din zona de consultanță financiară pentru companii și este una pe care am mai desfășurat-o mulți ani. În schimb, atunci eram angajatul unei corporații. După cum cred că știi, sunt consultant pentru persoane fizice și pentru companii, în cadrul propriului meu business, și nu doar mi-am propus să vin cu alte abordări decât ce am întâlnit până acum în România, ci chiar fac asta.

Nu le știu pe toate, evident, și nici nu doresc asta. Doar fac ceea ce trebuie să fac ca să evoluez și să devin din ce în ce mai bun la ceea ce îmi face plăcere. Îmi place ceea ce fac. Ador să lucrez cu oamenii.

Îmi place să-i văd cum se manifestă dincolo de un SRL. Știi cum se spune: dacă ai o firmă, nu înseamnă că ai o afacere. Dacă ai o firmă nu înseamnă că ești antreprenor. Ne place să spunem că suntem, dar peste 90% din oamenii de afaceri din România nu sunt antreprenori în adevăratul sens al cuvântului.

De multe ori, dorința de a-ți face o firmă pleacă din dorința de a face mai mulți bani. Și este adevărat, potențialul unei afaceri de a-ți aduce bani comparativ cu un salariu, oricât de bun ar fi el, este imens. Practic nu există limită, singura limită fiind tu însuți.

O afacere nu poate crește mai mult decât cel care o conduce.

Goana după bani este destul de pasională în cazul multor oameni. Unii dintre ei, destul de mulți din păcate, nu pot vedea în viitor, ci doar câștigurile financiare imediate.

Vor bani repede. Vor afaceri de sute de mii de euro în câteva luni de zile. Vor să sune clienții la ei în fiecare minut. Vor să curgă banii în conturile bancare. Vor să fie pe plajă în Caraibe în mai puțin de un an, mai precis în primul an de afacere.

Nivelul la care ești din punct de vedere mental, emoțional, spiritual și fizic îți afectează direct tot ceea ce atingi, ca să zic așa, inclusiv afacerea sau afacerile pe care le conduci.

Este posibil să fi investit foarte mult în tine, în educația ta personală și profesională, să-ți fi format un mindset care să te ajute în îndeplinirea scopurilor tale și atunci înțelegi că mai întâi este necesar “să pui osul”. Efort. Disciplină. Timp. Energie. Muncă. Banii vin după.

Cu toate acestea, oamenii vor banii înainte.

Nu este o caracteristică românească, în schimb la noi se prezintă într-un mod mai accentuat decât în cazul altor națiuni. Această mentalitate de scurtcircuitare a oricăror căi pe care să mergi în viață este una dăunătoare. Poate nu acum, dar sigur mai târziu se întâmplă ceva. De cele mai multe ori este o problemă gravă de sănătate.

La fel este și cu banii din afaceri. După ce treci de entuziasmul de început în care visezi cu ochii deschiși, îți dai seama că lucrurile nu funcționează cum ai crezut tu. Sau cum vrei tu.

Cu cât știi mai multe și afli mai multe, începi să-ți dai seama cât de puține lucruri știi de fapt. „Ce este un contract cadru și dacă este cadru, atunci cum stabilim ce bani încasez și eu din treaba asta?” Îți sună cunoscut?

Primești o propunere de colaborare și unul din primele gânduri este: “Mie ce-mi iese?” Îți sună cunoscut?

“Punem atât pe contract și restul vedem cum ne înțelegem.” Îți sună cunoscut?

Sunt câteva tipologii de afaceri, iar acum te rog să nu mai citești afaceri, ci oameni… sunt câteva tipologii de oameni care ies în evidență. Este aproape imposibil să nu dai de ei. Li se mai spune și oportuniști sau speculanți.

Să mergi pe oportunități este în regulă, însă la cele adevărate, când oportunitatea bate la ușă, munca este cea care răspunde.

Mediul de business este extrem de complicat. În același timp, este extrem de simplu. Depinde doar de tine cum vrei să vezi realitatea. Dacă ești orientat doar pe ce-ți iese și pentru acest lucru, calci pe capete și pe degete alte afaceri (ai citit oameni, da?) este posibil pe termen scurt să câștigi… niște bani și atât.

Ce se întâmplă când primul necaz va bate la ușă? Apelezi la cei pe care i-ai strivit în timp ce tu urcai pe scara ta? În niciun caz. Știi cum se spune, să dai “bună ziua” tuturor oamenilor când avansezi, pentru ca atunci când cobori să mai aibă cine să-ți răspundă. Sau să te ajute.

De ce se întâmplă totuși asta, doar din goana după bani? De multe ori DA și știi foarte bine, dacă mă urmărești, când îți spun că banii nu schimbă omul, ci doar arată ceea ce el era deja, doar că nu avea încă banii să o arate.

Dacă acesta este un răspuns adevărat, însă unul mai de suprafață, mai există o parte care nu se vede, pentru că vine din interior, de undeva din adâncuri, din beciul rațiunii, al emoțiilor și a unui ceva mai mare decât noi, care nu poate fi explicat în cuvinte.

Ei bine, este vorba de viziune. Mai precis, de lipsa acesteia. Banii sunt o manifestare directă a lipsei de viziune atât în viață, cât și în afaceri. Și acum vine o vorbă, o afirmație pe care o studiez și o aplic de câțiva ani de zile și care, se pare, că va face subiectul următoarei mele cărți 🙂 Nu am stabilit încă detaliile, dar vei afla de la mine tot ce trebuie.

Viziunea este starea de claritate în gândire pe care nu o poți delega.

Acum poate te întrebi care este legătura între viziune, afaceri și bani? Eu zic că este una destul de evidentă. Lipsa de viziune, înseamnă afacere la întâmplare și bani pe măsură.

În momentul în care pui banii pe primul loc, afacerea pe locul doi și viziunea pe locul trei (asta dacă ești conștient de faptul că ea ar trebui să existe) ai pierdut încă de dinainte de a te da jos din pat dimineața.

Este dificil, mai ales atunci când începi, pentru că în peste 90% din cazuri afacerile mor chiar din primul an de existență. Încercarea ta devine încă o bifă adăugată la o statistică. Te ridici, încerci din nou, eșuezi din nou. Înveți lecții.

Pici iar, te ridici iar. Acum vei eșua mai bine. Atât de bine, încât este posibil ca aceasta să fie cheia reușitei. Nu, nu a mers nici de data asta. Au trecut vreo 3 ani de când te chinui. Mai are rost să încerci?

Cu siguranță, DA! Îți spun acum că și eu am dat de gard rău de tot cu primele încercări. Învăț și mă dezvolt permanent pentru că vreau să fac să fie bine. A durat ceva până să mă prind ce lipsea. Cred că ți-ai dat seama deja. Lipsea viziunea.

Îmi place să spun că atunci când încerci ceva, tot ceea ce obții este o încercare.

Acesta este cruntul adevăr. În schimb, când este clar unde vrei să ajungi, atunci știi cam ce tip de om trebuie să devii, bănuiești că este de muncă și sunt multe lucruri de făcut care implică timp, energie, disciplină, bani și apoi îți dai seama că vine bifa și în dreptul la ‘a avea”.

Cum să-ți stabilești o viziune în viața personală, în afaceri, în relația de cuplu, în relația cu banii nu este ceva ușor sau un proces care se întâmplă peste noapte.

Gândește-te acum la următorul aspect privitor la situația ta financiară: Cum îți vezi viitorul financiar peste 1 an, 3 ani, 5 ani, 10 ani, 20 de ani, 50 de ani? Cred că te-am văzut oftând, m-am uitat prin camera telefonului sau laptopului de pe care citești acest articol.

Dacă ai oftat înseamnă că, probabil, nu ai nicio viziune despre viitorul tău financiar. Dacă este așa, te rog să nu împuști mesagerul, eu doar îmi doresc din tot sufletul ca ție să-ți fie bine. Nu, nu urmează niște rânduri în care să-ți vând ceva și să-ți spun că aceea este cale prin care îți poate fi mai bine. Nu sunt genul acela.

Tu alegi ce faci cu informațiile pe care le citești. Tu alegi dacă vrei să ai o viziune. Tu alegi dacă vrei să afli mai multe pe acest subiect. Tu alegi cu ce gând te trezești dimineața. Tu alegi dacă educația financiară este importantă pentru tine.

Dă-mi voie să-ți transmit ceva, tot din experiența pe care o capăt zilnic. Nu poți să faci din rahat, bici. Nu merge, nu este rezistent, nu durează, nu este bun. Te îndemn să-ți iei timp cu tine, să îți observi gândurile, sentimentele, să le alegi pe cele care te susțin. După ce faci asta, scrie-mi dacă simți nevoia, și spune-mi ce ai reușit să clarifici. De acolo începe!

Atât am avut să-ți transmit din viitor. Sper că ești bine și îți urez succes!

Articole similare