Despre dialog interior şi automotivare

  • august 4, 2014

Astăzi sunt foarte bine dispus şi m-am gândit să-ţi fac o vizită, aşa că voi ciocăni la uşa ta. Sunt EU! Eul tău interior, cu care vorbeşti mereu şi nu ştii niciodată dacă răspund sau când răspund sau cum răspund. Ştii, demult vreau să-ţi destăinui un secret şi acum nu mă mai pot abţine, deci îţi spun: eu răspund mereu, dar nu aşa cum te aştepţi tu, nici când te aştepţi tu sau cum te aştepţi tu, pentru că tu nu vrei să mă asculţi şi să mă cunoşti.

Aşa că am luat atitudine şi, începând de astăzi, vom stabili un parteneriat. Exact aşa. Orice lucru făcut în parteneriat are şanse maxime de reuşită şi este un argument puternic pentru atingerea succesului. Îţi garantez că începând de astăzi dialogul nostru se va purta altfel.

Dialogul interior este omniprezent şi este covârşitor în acţiunile noastre zi de zi, dar pentru că mintea noastră este invadată şi bombardată de o multitudine de gânduri şi informaţii, tindem să-i acordăm o importanţă scăzută. Ne reprimăm astfel partea intuitivă şi permitem părţii raţionale să ia locul şi să decidă, pe baza unor argumente logice, ce este mai bine pentru noi. Tu ce dialog interior ai ?!

Şi nu de puţine ori, deciziile astfel luate nu sunt cele mai bune. Asta se întâmplă pentru că oamenii au tendinţa să se lase copleşiţi de stimulii exteriori şi să nu mai asculte de cei interiori. Hai, adu-ţi aminte, ai avut vreodată senzaţia, undeva acolo în interiorul tău, îţi striga o voce interioară, că nu este bine să faci un anumit lucru şi, cu toate acestea, l-ai făcut? Şi după aceea s-a dovedit şi ţi-ai spus că trebuia să fii ascultat de ce ai simţit?

Sunt sigur că DA. Atunci a fost unul din momentele în care nu ai ţinut cont de dialogul tău interior şi, pentru că nu s-a întâmplat o singură dată, a devenit oarecum obişnuinţă şi nu îţi mai baţi capul să faci ceea ce simţi, ci doar ceea ce trebuie sau ceea ce este normal.

Războiul dintre normal şi natural a înregistrat încă o victorie în dreptul normalului.

Ceea ce nu este bine. Ţii minte ce spuneam în mai multe articole anterioare, că tu eşti cel care poate face diferenţa şi nu vrei să fii doar normal?

Ei bine, din această luptă se mai naşte o caracteristică, componentă sau cum vrei tu să-i spui, extrem de importantă pentru atingerea succesului, anume automotivarea. Gândeşte-te când ţi-ai propus să faci ceva şi ai tot amânat o perioadă din diverse motive sau găsind diverse scuze, dar până la urmă ai făcut ceea ce ţi-ai propus.

A fost ceva diferit? Da, undeva în interiorul tău şi în urma unor dispute prin dialogul tău interior, cumva ai găsit motivaţia necesară să faci acel lucru. Te-ai automotivat printr-un mecanism natural şi ai găsit resursele necesare. Deci, se poate. Atunci, spun că ar fi bine să asculţi mai des şi cu atenţie dialogul tău interior şi să descoperi ce te motivează cu adevărat să faci anumite lucruri. De ce?

Pentru că totul pleacă de la tine, din automotivare, astfel decizi să faci ceva, să te schimbi, să nu mai stai pe loc, să te împingi pe cursul vieţii. Se va deschide o poartă nouă. Şi am şi o veste bună pentru tine: o poţi menţine deschisă practicând automotivarea prin diverse căi. Şi pentru că vreau să-ţi fiu de folos, mai jos, îţi descriu în câteva cuvinte astfel de metode de automotivare simple şi eficiente. Puţin diferit, pentru că eu sunt diferit, am un alt fel de dialog interior şi descriu natural, aşa cum simt, şi nu normal, aşa cum vor alţii.

1. Ascultă interactiv

Este necesar să-ţi măreşti capacitatea de a fi cât mai interactiv în orice. Gândeşte-te la conversaţiile pe care le porţi zilnic cu familia, prietenii, colegii de serviciu, partenerii de afaceri. Cum sunt? Se desfăşoară mereu pe aceleaşi principii? Ştii cumva ce urmează să spună? Cunoşti persoane care de  fiecare dată când vorbeşti cu ele, indiferent cât de des sau cât de rar, vor începe prin a se văita de exemplu vreo jumătate de oră, abia apoi te întreabă şi pe tine ce mai zici?

Cu toţii cunoaştem. Acest lucru ne dărâmă oarecum pentru că facem convorbirea doar de dragul de a menţine o relaţie. Ei bine, o astfel de convorbire s-ar putea schimba prin introducerea, ai ghicit, a interactivităţii.

Propunerea ar fi să asculţi cu adevărat ce are de spus acea persoană, nu doar să auzi şi din când în când să aprobi cu propoziţii scurte.

Şi pentru că asculţi îţi recomand să pui întrebări deschise, astfel şi persoana cealaltă va simţi că este ascultată şi discuţia nu va fi un simplu monolog.

Ştiu că cere puţin exerciţiu şi poate un sentiment de iritare la început, dar ţine de tine, pentru că dacă dialogul tău interior este tot un monolog, atunci nu vei şti să asculţi pe nimeni. Aşadar, automotiveză-te să asculţi interactiv şi toate conversaţiile tale cu oricine se vor schimba în bine.

2. Vino de undeva

Majoritatea oamenilor consideră că se vor simţi extraordinar atunci când îşi vor atinge un scop. Şi merg în acea direcţie gândind că astfel fericirea este aproape să-i nimerească.  Însă până atunci ei nu sunt fericiţi. Şi ce crezi că se întâmplă? Scopul nu va fi atins şi astfel nici acel sentiment de fericire.

Asta este o problemă majoră să consideri că nu poţi fi fericit decât dacă şi când atingi un anumit scop, pentru că este posibil să nu se întâmple niciodată.

Practic, tu singur, îţi interzici să fii fericit. Şi mai mult de atât te foloseşti de acest aspect în ceea ce faci, ceea ce spui, ceea ce gândeşti, iar dialogul tău interior va avea de suferit. Automat vei deveni o persoană tristă, fără voinţă şi dorinţă de a mai face ceva, nu vei mai găsi motivaţia necesară să faci ceva în general.

Un exemplu. Ai deveni fericit dacă în concediu te-ai duce, să zicem, la Paris? Dacă da, atunci te întreb de ce nu eşti fericit oricum, oriunde te-ai duce sau mai bine zis, dacă mă înţelegi, de oriunde ai veni? Sigur vii de undeva, aşa că vino deja fericit! Tu alegi să fii fericit pentru că este dreptul tău şi acest aspect este un foarte puternic automotivator.

3. Conştientizează prezentul

Este timpul să te trezeşti şi să fii complet conştient de faptul că trăieşti în prezent. Ce se întâmplă acum în jurul meu? Eu sunt aici? Sunt conştient de prezentul meu? Automotivează-te să devii conştient de clipa pe care o trăieşti!

Vrei să te simţi vinovat, atunci trăieşte în trecut, iar dacă te îngrijorezi pentru viitor, atunci înseamnă că îţi este frică. Trăieşte prezentul şi fii fericit, sună mult mai bine, este? Tocmai ce ţi-am spus că este alegerea ta să fii fericit, aşa că îţi mai rămâne doar s-o aplici în prezent. Evident că este necesar să-ţi faci timp pentru a visa, a planifica, a stabili scopuri şi a acţiona, dar după aceea trebuie să înveţi să trăieşti aici şi acum.

Este extraordinar să trăieşti viaţa într-un mod lejer şi relaxat, sănătos şi pozitiv, apreciind prezentul şi toate oportunităţile pe care le oferă.

Nu sunt oportunităţi? Sunt chiar multe, doar că tu nu eşti aici să le vezi, nu eşti treaz, nu eşti conştient, nu trăieşti în prezent, nu asculţi ce se întâmplă în interiorul tău, trăieşti logic şi normal, în loc să trăieşti natural şi fericit.

Practică aceste metode simple şi eficiente, astfel vei învăţa să apreciezi cu adevărat viaţa ta, pentru că viaţa se trăieşte în prezent, cu planurile de viitor făcute şi cu trecutul arhivat. Vorbeşte mai mult cu tine, ascultă-te, pentru că interiorul tău este ceea ce simţi cu adevărat şi de acolo vine motivaţia reală de a face orice lucru din viaţa ta. Tu eşti principala unealtă de motivaţie, aşa că mie doar îmi place să spun:

Trezeşte motivaţia din tine !!!

Cu drag, Daniel, omul care se automotivează continuu şi care învaţă să trăiască din ce în ce mai mult în prezent şi care este din ce în ce mai fericit

Articole similare

Ți-am luat ceva

Regina mea, Stau și privesc la cuarțul roz sub clar de lună. Nu este chiar