Cum să gestionezi emoţiile – 6 tipuri de emoţii cu soluţii pentru controlul acestora

  • ianuarie 26, 2015

Emoţiile sunt primele semnale generate de corpul tău şi de mintea ta, atunci când este nevoie ca tu să acorzi atenţie la ceva din viaţa ta. Să ai controlul emoţiilor tale, înseamnă că este în puterea ta să abordezi orice situaţie în mod raţional. Prinde emoţiile negative, încă de la sursa lor, şi foloseşte energia acestora ca motivaţie pentru acţiunile tale.

Cum conştientizăm emoţiile noastre? Este posibil să crezi, la fel ca majoritatea oamenilor că, dacă ignori, de exemplu emoţiile dureroase, atunci vei avea parte de emoţii pozitive şi de pozitivitate în general în viaţa ta. Dar nu este deloc aşa.

Emoţiile tale îşi fac simţită prezenţa cu un motiv. Ele indică o creştere a nivelului de energie în corpul tău, pentru a face faţă unor situaţii precum: mânia partenerului tău, eşecul sau poate o dezaprobare din partea şefului tău.

Dacă nu conştientizezi prezenţa lor, emoţiile se vor intensifica până la nivelul la care te vor forţa să le acorzi atenţia cuvenită. Când înregistrezi o emoţie negativă, opreşte-te şi întreabă-te de ce ai ajuns să o simţi. Dacă nu faci asta, atunci hai să învăţăm împreună cum să lucrăm cu emoţiile.

1. Calmarea

Odată ce ţi-ai conştientizat emoţiile, foloseşte tehnici de calmare astfel încât să ajungi la o stare a minţii în care poţi gândi clar. Mai întâi, este necesar să te calmezi la nivel fizic. Aşează-te confortabil, închide ochii, inspiră şi expiră adânc de trei ori, respiraţii din stomacul tău. Apoi, calmează-te la nivel mental prin metode precum să rosteşti cuvintele cântecului tău preferat sau să numeri de la 100 la 1. Odată ce eşti calm, îţi va fi mult mai uşor să te focusezi şi să faci faţă situaţiei în care te găseşti. Emoţiile negative trebuie explorate, nu le poţi ignora pur şi simplu, pentru că astfel poţi prelua controlul asupra acestora, în loc să le laşi pe ele să te controleze.

2. Eliberarea

Atunci când experimentezi o emoţie negativă puternică, o poţi diminua tocmai prin experimentarea acesteia. Cum adică? La nivel mental, descrie sentimentele sau ceea ce simţi către tine însuţi. Sau, dacă vrei, găseşte un loc liniştit unde poţi ţipa sau plânge în voie. Mergi mai departe şi, în mod deliberat, exagerează ceea ce simţi şi continuă cu starea de negativitate cât de mult poţi.

Odată ce te vei simţi mai bine, ia notă de cât timp continui să te exprimi într-un mod negativ şi, dacă nu ţi-a ajuns, continuă. Ţi se pare ciudat acest sfat sau nelalocul lui? A sosit momentul să înveţi că emoţiile îşi pierd din intensitate şi dispar pe măsură ce le exprimi şi tu eşti astfel în control.

Citeşte şi 5 metode pentru a recăpăta controlul vieţii tale

3. Vina

Vina este de fapt o critică orientată invers, pentru că simţi că ai acţionat greşit. Acest aspect poate fi de folos. Dacă simţi vină înainte de a lua o anumită decizie sau acţiune, atunci opreşte-te şi gândeşte-te mai bine. Dacă simţi vină după un eveniment, atunci este cazul să vii cu modificări. Dacă simţi vină pentru tot şi pentru toţi sau dacă nu poţi renunţa la a te face singur vinovat de trecutul tău, atunci ceva este grav de tot în neregulă.

Ce poţi să faci chiar acum? Ceva foarte simplu: imaginează-ţi evenimentul care produce sentimentul de vină, ca şi cum s-ar întâmpla unei alte persoane, astfel vei privi lucrurile dintr-o perspectivă mult mai obiectivă, vei putea înţelege privirea de ansamblu şi, de asemenea, îţi vei putea da seama cât de mult eşti tu vinovat şi dacă este necesar să simţi vină.

4. Mânia

Mânia este o critică îndreptată în afara ta, pentru că tu simţi că alţii au acţionat greşit din punctul tău de vedere. Dacă cineva te ameninţă, atunci mânia este un sentiment bun, pentru că te stimulează să te aperi. Dar, dacă eşti mânios, furios că cineva nu s-a ridicat la nivelul aşteptărilor tale, atunci nu se întâmplă altceva decât o stare indusă de nefericire, neîmplinire, tristeţe şi negativitate.

În schimb, adaptează-ţi aşteptările la unele mai realiste. Încearcă să înţelegi de ce o altă persoană nu se ridică la înălţimea aşteptărilor tale, a standardelor tale. Cere-le să facă schimbări la ce fac şi la modul cum fac. Pleacă şi întoarce-te după ce te calmezi. Dacă niciuna din aceste idei nu funcţionează, atunci lasă mânia să dispară de la sine.

5. Determinarea

Atunci când eşti în conflict cu cineva, ai nevoie de ceva de la el sau cineva îţi refuză drepturile, ar putea părea că, singura ieşire sau soluţie, într-o astfel de situaţie, ar fi să te retragi sau să lupţi pentru drepturile tale. Există şi o a treia abordare.

O abordare hotărâtă, determinată, înseamnă să ai o atitudine adultă, matură, în ceea ce priveşte nevoile şi dorinţele tale, fără a renunţa sau a fi agresiv. Înseamnă că ai dreptul să ceri ceea ce vrei şi este normal să fii auzit.

Ceea ce sugerează, practic, şi modul în care poţi obţine ce este al tău. Este nevoie totuşi, să ţii cont de faptul că şi cealaltă persoană trebuie ascultată, să-i recunoşti punctul de vedere şi să negociezi o soluţie din care amândoi aveţi de câştigat.

A fi hotărât înseamnă să pui valoare atât pe nevoile celorlalţi, cât şi pe ale tale. O afirmaţie hotărâtă este de obicei succintă şi face posibilă evitarea învinovăţirii cuiva. Când faci o astfel de afirmaţie, păstrează contactul vizual şi fii respectuos. Şi, bineînţeles, dacă ai făcut o greşeală, conştientizează acest lucru şi cere scuze persoanei pe care ai ofensat-o.

Citeşte şi Motivat să eşuez de fiecare dată

6. Anxietatea

A face casă bună cu anxietatea nu este deloc bine şi înseamnă că, această te atenţionează că, s-ar putea să întâmpini o dificultate în rezolvarea unei probleme. De fiecare dată. O anumită îngrijorare, până la un anumit nivel, este normală în viaţa tuturor, aşa că nu te aştepta să nu simţi cumva tensiune în viaţa ta. Cu toate acestea, în mod expres, atunci când eşti stresat, vei vedea că nivelul de anxietate, nervozitate, nelinişte sau cum vrei tu să-l numeşti, nu scade.

Pentru a evita, va fi necesar să faci o distincţie clară între ceea ce poţi rezolva şi ce nu poţi rezolva, ce este responsabilitatea ta şi ce nu este responsabilitatea ta. Trebuie să înveţi că, există lucruri care, pur şi simplu, nu sunt problema ta. Dar, atunci când ceva este problema ta, este cazul să acţionezi imediat şi să inversezi situaţia dintr-una negativă într-una pozitivă.

În lumea de astăzi, este vital să ai energie, entuziasm, optimism, bucurie de viaţă, să faci lucrurile cu plăcere în toate ariile din viaţa ta. Doar aşa poţi fi fericit şi poţi transmite celorlalţi fericirea ta. Emoţii avem cu toţii, iar gestionarea acestora înseamnă gestionarea vieţii noastre. Sper că informaţiile de mai sus îţi sunt de folos şi spor la aplicat.

Cu drag,

Daniel

Un articol inspirat de Susan Quilliam – Essential Managers, Positive Thinking

Articole similare

Ți-am luat ceva

Regina mea, Stau și privesc la cuarțul roz sub clar de lună. Nu este chiar