Gândirea la scară mare

  • octombrie 26, 2016

Suntem aproape de sfârșitul lunii octombrie și aproape de sfârșitul anului 2016. Nu știu cum ai perceput tu trecerea timpului pe parcursul acestui an, dar eu parcă mă văd și acum undeva pe 3 ianuarie ca fiind ieri.

Lăsând deoparte faptul că trecerea timpului s-a accelerat și am căpătat viteză, o întrebare apare de undeva de sub masă ca o carte surpriză, poate ultimul joker al anului.

Ce am făcut din punct de vedere financiar în 2016?

Este o întrebare care lasă loc unui răspuns mai larg, unde se pot găsi atât aspecte pozitive, cât și aspecte negative. Ambele sunt importante, în schimb îți sugerez să-ți îndrepți atenția mai mult asupra celor bune, decât asupra celor rele.

Cele rele sunt importante și vin cu lecțiile lor. Este util să fie observate și corectate acolo unde este cazul, în schimb să pierzi prea mult timp cu acestea îți poate fura din timpul pe care l-ai putea aloca lucrurilor care merg bine și ar putea merge din ce în ce mai bine.

Mai este timp să faci din 2016 cel mai bun an financiar din viața ta. Chiar dacă poate suna puțin grandios, totuși este adevărat.

Fie că ești pe un trend crescător și urmezi acel trend, fie că ai identificat și vei corecta un comportament financiar nesănătos, fie că îți vei schimba serviciul cu unul mai bine plătit, fie că mai semnezi încă 3 contracte care îți asigură viitorul afacerii tale, toate acestea sunt aspecte care pot face din 2016 un an extraordinar.

Pe la începutul anului, multă lume își pune în gând să facă ceva nou, să înceapă ceva nou, să câștige o anumită sumă de bani, să-și facă un partener pentru toată viața și tot felul de lucruri din diversele arii ale vieții.

Nu intru în detalii, dar știi și tu că majoritatea acelor scopuri nu se îndeplinesc, iar cauzele sunt multiple de la generalitatea acestora și până la lipsa de muncă implicată în îndeplinirea lor.

Acest lucru este mult mai vizibil și cu un impact semnificativ în cazul banilor. De ce? Pentru că efectele sunt imediate. Dacă ai făcut ceva bun în privința vieții tale financiare, rezultatul este în portofelul tău. Dacă nu, rezultatul este în portofelul tău.

Hai să privim jumătatea plină a paharului și să vedem dacă ai făcut ceva din următoarele:

  • planul financiar.
  • gândirea la scară mare.
  • educația specifică.

1.Un an de succes din punct de vedere financiar începe cu un plan și se termină cu realizarea lui, într-o anumită proporție. Poate fi 50%, 80% sau 120%. Una peste alta, întrebarea este dacă ți-ai făcut vreun plan?

Am mai pomenit de acest aspect și am spus, nu de puține ori, cât de important este să preiei controlul vieții tale financiare. Să-ți faci un mic plan, fie pe hârtie, fie într-un excel nu este mare lucru. Cu toate acestea, majoritatea lumii nu face acest lucru.

Motivele sunt nenumărate și, ca în majoritatea cazurilor, nefondate. De la celebra invocare a lipsei de timp, a lipsei de cunoștințe financiare și până la rămânerea în interiorul zonei de confort fără a dori să ridici un deget pentru banii tăi.

În schimb, așteptările sunt mari și merg până la gândul că poate va crește salariul, poate crește economia, poate mai reduce guvernul vreun impozit, poate pică bani din cer 🙂

Dacă ai mai citit sau ai mai auzit că este nevoie să ai un plan financiar, totuși de ce nu o faci? Chiar nu îți pasă de banii tăi? Merită ei din ce în ce mai multă atenție? Sunt convins că ai răspuns afirmativ la aceste întrebări.

Sunt 3 lucruri simple pe care să le iei în considerare atunci când îți întocmești planul:

  • obiectivele financiare.
  • situația curentă.
  • planul de acțiune.

Obiectivele financiare reprezintă bornele la care vrei să ajungi în anul pe care îl parcurgi. Câștigi 2.000 de RON net și vrei să crești la 3.000 de RON net la 31 decembrie, atunci aceasta este o bornă. Anul trecut ai realizat 300.000 de RON cifră de afaceri și vrei să crești la 500.000 de RON, atunci aceasta este o bornă.

Situația curentă se referă la momentul prezent și implică o auditare completă pe care o poți face singur. Ia în calcul activele și pasivele tale, care sunt sursele de venit (dacă sunt mai multe), care sunt datoriile tale. Pune la un loc tot ce ai pe plus și tot ce ai pe minus.

Chiar dacă în cazul unei companii este mai dificil să faci o auditare de unul singur, totuși o poți face din perspectiva ta. Dacă tu nu îți cunoști afacerea, atunci cine o știe mai bine? Să știi că întrebarea asta, în cazul multor oameni cu care m-am întâlnit, are o conotație tristă. Sunt mulți oameni care nu își cunosc afacerea.

Planul de acțiune este cel mai important pentru că conține cuvântul acțiune și așa cum îmi place să spun – acțiunea face diferența și este o diferență care face toți banii. Acțiunea este cea care conectează situația curentă și obiectivele financiare. Este harta care te mișcă de la A la B.

2.Gândirea la scară mare este încă ceva neobișnuit din punct de vedere financiar, iar acest lucru provine pe de o parte din istorie, iar pe de altă parte din autolimitare.

Din punct de vedere istoric, după 50 de ani de comunism, a venit o perioadă de nu știu cum să-i spun, dar să-i spunem de evoluție. Și este evoluție în foarte multe sensuri bune, pentru că altfel nu aș mai fi ajuns să scriu acest articol și tu să-l citești de pe un dispozitiv mobil.

Unul din aspectele negative ale istoriei atât mai îndepărtată, cât și cea mai recentă, este faptul că nu am știut sau nu nu am fost vreodată educați să gândim la scară mai mare. Nu neapărat mare. Mai mare.

Fie că la școală ți s-a spus să stai în banca ta, fie că acasă ți s-a spus că ai nevoie de note bune ca să reușești în viață, fie că la facultate ai aflat că din orașul tău natal nu prea poți face mare lucru, toate acestea au format anumite tipare și comportamente după care astăzi iei decizii și acționezi.

Tiparul tău financiar s-a format din toate informațiile pe care le-ai primit, precum și din acțiunile pe care le-ai văzut că le fac oamenii cu banii. Părinții, alți copii, alți membri de familie, colegii de școală, de serviciu, partenerii de business, toți.

O altă componentă este autolimitarea. Tiparul tău financiar actual poate fi schimbat, îmbunătățit, șlefuit, ajustat. De cele mai multe ori, piedica în a realiza acest lucru vine din limitele pe care ți le poți impune singur.

Uite un exemplu. Apare o oportunitate de a-ți schimba locul de muncă în alt oraș, alte perspective, bani mai mulți, oameni diferiți. Pentru că la școală ai auzit că trebuie să stai în banca ta și pentru că acum stai împreună cu familia ta într-o locuință achiziționată printr-un credit pe termen lung, există o probabilitate crescută să refuzi oferta.

Aceasta este o gândire la scară mică. Cum ar arăta o gândire la scară mare? Într-un mod simplist ar putea fi să accepți oferta, să iei oportunitatea, să faci un efort rapid de adaptare și înțelegere a noului oraș, apoi să tragi familia după tine, să închiriezi locuința proprietate personală și astfel să-ți schimbi viața. Ușor de zis, greu de făcut, așa este?

Nu este chiar așa. Dacă consideri că acest lucru este dificil, atunci este dificil. Este o limitare pe care ți-o impui singur. Știu că întotdeauna contextul este mai mare sau mai complicat, dar în esență este posibil să ratezi oportunitățile pentru că te concentrezi prea mult pe probleme și pentru că nu ai un plan unde vrei să ajungi din punct de vedere financiar.

Un alt aspect care să te ajute să gândești mai mare este legat de ceea ce spuneam mai devreme cu creșterea salariului de la 2.000 de RON net la 3.000 de RON net. Dacă îți stabilești acest obiectiv pentru 2017 și nu se întâmplă, atunci ce faci? Îl stabilești din nou? Bun, așa să fie. Dar dacă nici în 2018 nu reușești să-l îndeplinești, ce faci, îl repeți toată viața?

Cu sigurantă, NU. Aici intervine gândirea pe termen mediu și lung. Spuneam acolo că este vorba doar despre o bornă și chiar așa și trebuie să fie. Un obiectiv bun ar fi ca peste 5 ani, de exemplu la 31 decembrie 2021, să câștigi 10.000 de RON net pe lună.

Un obiectiv pe termen scurt este cuprins într-un obiectiv pe termen lung.

3.Educația specifică.

Dacă ar fi să traversez pe partea cealaltă a unui râu, știu că pot face asta doar prin educație specifică, una care mă va ajuta să construiesc acel pod. Ce vreau să spun cu acest lucru? Dacă vreau să contruiesc podul, mă voi apuca să învăț ce înseamnă acest lucru.

Dacă vreau să-mi îndeplinesc obiectivele financiare îmi voi aduce în viața mea educație specifică din domeniul financiar. Implică timp, energie, muncă și bani, dar merită tot efortul. Altă soluție la îndemâna oricui nu am găsit până acum.

Poate că ar fi fost un articol mai potrivit pentru luna ianuarie din anumite considerente, în schimb nu există momentul potrivit pentru a prelua controlul vieții tale financiare. Ce-ar fi ca anul pentru tine, din punct de vedere financiar, să fie de la octombrie la octombrie? Nu contează aceste repere, ci doar ceea faci între ele! Succes!

Articole similare