La o decizie distanță de mai mulți bani

  • octombrie 5, 2016

Subiectul banilor este inconfortabil, creează stare de iritare, timiditate, rușine, tendința de a evita și de a pune lucrurile într-o lumină negativă. Acest lucru se întâmplă pentru că oamenii nu câștigă suficient de mulți bani.

În același timp, dacă spui cuiva că ești interesat de bani în perioada următoare din viața ta poți fi catalogat ca lacom, avar, dornic de îmbogățire, snob, materialist sau în alt mod asemănător.

Banii sunt foarte importanți și cine susține altfel, întreabă câți bani are în buzunar. Banii nu sunt totul. Este adevărat. Să spui însă că nu sunt o prioritate în societatea de azi înseamnă că fugi de răspundere și ai convingeri limitative despre bani care te trag în jos.

Banii înseamnă libertate, opțiuni, alegeri, posibilități, oportunități, resurse, distracție și multe altele. Eu unul știu cum e să ai mulți pe minus sau mulți pe plus. Crede-mă când îți spui că atunci când ai mult pe plus niciun argument de tipul mai filozofic nu prea ține.

Fie că ai propria afacere, fie că ești freelancer, fie că ești liber profesionist, fie că ești salariat să produci mai mulți bani ar fi util să fie noul tău slogan.

Banii nu sunt totul sau banii nu te fac fericit. Ei bine, de acord și în același timp vreau să-ți transmit faptul că mai mulți bani, chiar dacă nu îți garantează fericirea, nici nu te fac mai nefericit. Și atunci, de ce să nu vrei mai mult? Eu sunt interesat de treaba asta și am vaga bănuială că și tu ești.

Uite câteva motive pentru care să-ți dorești să produci mai mulți bani:

  • 1.Banii înseamnă libertate.
  • 2.Meriți mai mulți bani.
  • 3.Nu există limite.
  • 4.Ești mereu protejat în fața schimbărilor.
  • 5.Nu ai alternativă mai bună.

Vrei să-ți transformi visurile în realitate? Vrei să treci la nivelul următor în relația cu banii în viața ta? Vrei independență financiară?

Dacă răspunsul la toate aceste întrebări a fost ‘’Da!’’, atunci vei avea nevoie de mai mulți bani și nu este nimic rău să-ți dorești asta.

M-am gândit la câteva lucruri utile pe care le poți aborda în perioada imediat următoare pentru a crește nivelul veniturilor tale și pentru a-ți îmbunătăți cashflowul, ca să zic așa.

1.De unde vine profitul?

Dacă aplici principiul lui Pareto cu 80/20 înseamnă că 20% din activitățile tale sau din ceea ce faci în fiecare zi îți vor aduce 80% din venituri, respectiv profituri.

Uite o întrebare utilă pentru tine: Este profitabil ceea ce faci? Dacă faci mereu lucrurile pentru că așa ai simțit nu este neapărat rău. Și eu susțin să îți asculți intuiția și să ai încredere în deciziile care vin din interior.

Ce te faci când intuiția nu este bună? Acționezi în altă direcție. Mergi în direcția în care vei face ceea ce trebuie să faci, pentru că nu mereu este cum vrei tu. Poate este necesar să faci asta doar o perioadă de timp. Pot fi câteva luni de zile sau câțiva ani de zile. Depinde de cât de mult îți dorești să-ți îndeplinești scopurile personale.

Când îți faci agenda încetează să pui toate lucrurile grămadă. Începe cu cele care îți aduc cel mai mult profit. Acolo trebuie să meargă timpul și energia implicate.

2.Învață să spui ‘’Nu’’

Ce vreau să spun cu asta? Mă refer la faptul că pentru a avea succes în ceea ce ți-ai propus va fi necesar să spui ‘’Nu’’ de 99 de ori din 100. Poate sună puțin extremist, dar nu am auzit încă pe cineva care a reușit altfel.

Mai puțină distracție, mai multă concentrare. Mai puține distrageri, mai multă atenție. Mai puțin timp alocat extraactivităților, mai mult timp pentru ceea ce contează cu adevărat.

Dacă te angajezi în prea multe lucruri, gândește-te bine care sunt activitățile care contribuie la creșterea surselor tale de venit pe bune. Nu începe o multitudine de proiecte doar din tendința sau din dorința de a spune ce om ocupat ești.

Când vei începe să refuzi anumite propuneri este posibil să nu fii privit cu ochi buni, dar vin și îți aduc aminte că scopurile tale nu se îndeplinesc fără tine. Fără munca ta, timpul tău, energia ta, banii tăi.

3.Timpul tău este prețios.

Știi cum se spune, întotdeauna poți face rost de mai mulți bani, dar niciodată nu poți face rost de mai mult timp. Timpul este cea mai prețioasă resursă pe care o ai la dispoziție.

Din acest punct de vedere și nu numai, timpul tău este prețios și nu poate fi acordat oricui, oricând, oricum. Și încă ceva: timpul tău nu poate fi ieftin.

Sunt întrebat dacă fac ședințe individuale de coaching și răspunsul meu este ‘’Da’’. Inevitabil discuția duce și la nivelul prețului. Timpul meu este scump. Am învățat să mă valorizez pe mine și timpul meu și nu voi lăsa niciodată bariera jos.

De aceea, cele 24 de ore pe care le am la dispoziție încerc să le investesc mereu cât mai inteligent. În timp ce scriu acest articol aș putea face o altă activitate care să-mi aducă bani în mod direct și imediat, dar faptul că am ales să mă ocup de educație financiară este alegerea mea.

La fel, alegerile sunt doar ale tale. Tu alegi căror activități le aloci timp, cât timp și când faci acea activitate. Înainte de asta, stabilește clar activitățile care sunt generatoare de bani pentru tine.

4.Nu da țintele mai jos.

Dacă ai lucrat vreodată cu englezitul target sau în românește țintă, atunci înțelegi ce înseamnă să ai unul și ce trebuie să faci pentru a-l îndeplini.

De multe ori, am văzut schimbări ale acestor ținte în timpul jocului, adică în timpul anului. De obicei, se întâmplă o reevaluare trimestrială sau la jumătatea anului. Este bine să știi cum stai, să faci o evaluare și să ajustezi.

Aici vine și abordarea pe care eu o consider greșită a majorității companiilor în care am lucrat sau cu care lucrez: dacă lucrurile nu merg cum trebuie este scăzut nivelul targetului. Decizia corectă ar fi fost creșterea eforturilor și niciodată diminuarea targetului.

Este o chestiune de mentalitate. Când reduci nivelul țintelor de atins înseamnă că deja ai acceptat că ai eșuat și îți înlesnești calea. Te autobinecuvântezi în dorința de a mai prinde, poate, un bonus trimestrial, dar nu te întrebi nicio clipă de ce ți-ai pus un target atât de mare.

Eu am o vorbă pe care am preluat-o pentru că mă reprezintă: prefer să mor în expansiune, decât să mor în retragere. Nu da ținta naibii mai jos! Crește eforturile!

5.Gândește diferit.

Dezvoltarea unei mentalități diferite în ceea ce privește banii este fundamentală. Să revizuiești sau să afli ceea ce gândești sau ceea ce simți despre bani este definitoriu.

Există o vorbă care spune că dacă te-ai născut sărac nu este vina ta, însă dacă mori sărac atunci este doar vina ta. La fel se dă vina pe sistemul financiar care ar fi nedrept. Ei bine nu este, pentru că sistemul nu știe cine ești tu sau unde te-ai născut.

Nu merg în extrema cealaltă, sistemul nu este nici pe departe ceea ce ar putea fi, dar un lucru știu sigur: sistemul funcționează. Dificultatea vine în a-l face să lucreze în favoarea ta. Pentru asta este nevoie atât de mare să-ți dezvolți o nouă mentalitate.

Sunt nenumărate metode și le găsești pe multe dintre acestea gratuit la dispoziția ta. Inclusiv eu am compus un astfel de instrument, un material audio gratuit care să te ajute în acest sens (click aici).

Sâ gândești diferit este esențial pentru a-ți putea stabili obiective diferite. Astfel vei putea obține rezultate diferite. Mai departe, rezultatele te vor conduce la o nouă mentalitate care te va ajuta să gândești din nou diferit. Și așa mai departe.

Diferența între nivelul veniturilor pe care îl ai acum și cele pe care ți le dorești este dată de cantitatea de acțiune pe care o întreprinzi. De asemenea, un aspect important este viteza cu care poți implementa schimbări și te poți adapta la realitatea în continuă schimbare.

Te asigur că dacă faci ceva din ceea ce am menționat în acest articol vei putea vedea rezultate pozitive în viața ta după numai câteva luni. Întrebarea este: cât de mult îți dorești acest lucru?

Tu nu ești contul tău bancar. Tu nu ești posesiunile tale. Tu nu ești hârtiile din buzunarul tău. Tu ești suma alegerilor pe care le-ai făcut până acum și care se poate reflecta în exterior sub formele enunțate anterior.

Nu lăsa banii să te definească, în schimb este de datoria ta să-ți dorești mai mult și să faci ceea ce trebuie să faci pentru asta. Sărăcia nu există, ci există contextul sărăciei. Bogăția nu există, ci există contextul bogăției. Tu nu ești posesiunile tale, ci ești ceea ce te definește.

Ceea ce este minunat la viața pe care o trăiești este faptul că poți să-ți schimbi povestea și direcția peste noapte. Indiferent de ce decizii financiare ai luat în trecut, ești întotdeauna la o decizie distanță de mai mulți bani, de un viitor financiar din ce în ce mai bun pentru tine și pentru cei dragi ție. Succes!

Articole similare