Lucrurile mici contează

  • septembrie 28, 2015

Suntem prinşi în vâltoarea vieţii, într-o realitate aşa cum este percepută de fiecare în parte. În toată această desfăşurare zilnică, de multe ori nu mai acordăm atenţie detaliilor, fie că vorbim despre cele două zecimale de după virgulă la factura telefonică, fie că vorbim de ziua în care ar fi trebuit să ajungem cu 15 minute mai devreme decât de obicei.

Viteza în care se desfăşoară viaţa, dar şi lipsa de concentrare, de atenţie de moment te poate pune în poziţia în care nu ţi-ai dorit niciodată să ajungi. Este vorba de momentele cu steluţă lângă, de scrisul mic din contractul proaspăt încheiat sau de precizarea suplimentară după afiş.

Lucrurile mici contează.

Am un pliant în faţă, unul care este ca un mic ziar pentru că are 4 pagini, recent apărut ca iniţiativă pe această piaţă, cea a creditelor. L-am citit complet, rând cu rând. Ideea este că aduce valoare, rămâne de văzut cât de mult va continua în acest ritm. Cu toate acestea, eu personal m-am simţit atacat din prima, pentru că sub numele acestui pliant am fost asaltat cu întrebarea: „Cum să devii bogat?”

După aceea sunt înşirate câteva sfaturi, numite reguli, pe care trebuie să le urmezi în viaţă. Pe paginile următoare sunt nişte poveşti de viaţă, reclame la produse de creditare şi un mic detaliu care contează. Pe toate paginile, mai puţin prima, există un text scris mic care ne dă mai multe detalii, un exemplu de calcul şi mai are la rândul lui două steluţe.

Mi-a atras atenţia formularea „Nu se percep alte comisioane în afara celui de…, a dobânzii de… şi a comisionului de analiză de…”. Cum adică nu se percep alte comisioane când eu văd că se percep? Eu am înţeles perfect ceea ce au vrut să spună, dar modul în care sunt aşternute cuvintele transmit un efect subliminal subtil şi puternic în acelaşi timp, de genul „A, super, fără alte comisioane, acum pun mâna pe telefon şi sun!” Sunt sigur că ai întâlnit şi tu astfel de exemple şi te îndemn să le citeşti cu atenţie.

O altfel de nuanţă.

Iată un detaliu privitor la bani, care îţi poate schimba definitiv percepţia: „Nu lucra pentru bani!” Interesant şi intrigant. Faptul că lucrezi pentru bani este şi ceea ce îţi creează dificultăţi financiare. Dacă îţi aduci aminte de posturile unde explicam activele şi pasivele, precum şi de cel cu modul de alocare a banilor, am spus că o cheltuială inteligentă este să cumperi active sau să le construieşti.

Acestea îţi vor aduce bani direct în venituri şi ocoleşti practic ideea de a-ţi da timpul pentru o anumită sumă de bani în schimb. Activele de genul mărci, patente, licenţe, proprietăţi, afaceri şi altele îţi vor aduce venituri în mod continuu. Aşa acumulezi din ce în ce mai mulţi bani, în timp ce atunci când îţi vinzi timpul contra bani, este destul de dificil să realizezi venit suplimentar sau să acumulezi sume din ce în ce mai mari de bani.

Gândeşte diferit.

Aceasta şi una din etapele care definesc conceptul din spatele cărţii „Salvează-ţi Banii” (te poţi alătura evenimentului de lansare pe facebook – click aici). Îţi pot spune acum doar despre o mică parte din ceea ce înseamnă să ai o altfel de gândire.

Este vorba de a gândi la scară mai mare, dacă nu se poate „mare” din prima. Acest lucru este extrem de util pentru că te forţează să ieşi cu mentalitatea din zona de confort. Un exemplu în acest sens ar fi dacă acum ai un salariu de 1.200 de RON, anul viitor (peste exact 12 luni) să ai unul de 4.000 de RON net. Direct în buzunarul tău, doar din salariu. Unora li se pare imposibil, alţii vor spune „vreau, pot şi voi face tot ceea ce trebuie făcut pentru a obţine asta!”.

Un alt exemplu ar fi dacă afacerea ta a ajuns la un nivel de plafonare în oraşul în care eşti să începi să te extinzi în alte oraşe şi în, să zicem 3 ani de acum încolo, să ai 10 filiale în toată ţara. Poate şi una în străinătate. Este important să vrei mai mult sau să începi măcar la nivel mental să vizualizezi ce ar înseamna aceste lucruri pentru tine. Apoi treci la acţiune şi încearcă să schiţezi un plan pe hârtie. Măcar încearcă, fă un pas şi mai vezi după aceea ce se întâmplă, ştii cum se spune: „pofta vine mâncând” sau poate ar fi mai potrivit ceva de genul „nu aştept să vină inspiraţia pentru a mă apuca de lucru, ci mă apuc de lucru pentru că inspiraţia va veni de la sine”.

Dăruind vei dobândi.

În ţara noastră avem o percepţie destul de reticentă în privinţa acestui aspect. Din păcate, au fost nenumărate cazuri în care s-au făcut inclusiv campanii televizate şi banii au fost cumva „deturnaţi” în buzunarul unor necunoscuţi. Scopul a fost clar de la început, şi anume să păcălească oamenii.

Acest lucru a determinat o mare lipsă de încredere în astfel de acţiuni. Eu sunt alergător şi particip la maratoane. Am îmbrăţişat ideea de a alerga şi cu un scop umanitar şi am observat cât de dificil este să convingi oamenii să doneze. Prima lor întrebare este „de unde ştiu eu că banii ajung unde trebuie?”.

Bun, dar dacă nu facem nimic pentru că trecutul a fost cum a fost, cum putem ajuta din puţinul nostru? Mulţi oameni au nevoie de ajutor. Să donezi 1 leu poate însemna salvarea unei vieţi. Un gest mic pentru tine poate fi un gest mare pentru altcineva. Este un gest mic care poate face diferenţa. Şi în viaţă funcţionează o regulă – primeşti ceea ce oferi. Iar dacă donezi bani şi nu se întorc tot bani, atunci nu te supăra, ci gândeşte-te că ai ajutat şi vei fi şi tu ajutat, cu siguranţă, chiar dacă va fi în alt mod.

Pregătirea.

Nu mă refer la pregătirea ca studii, ci la pregătirea pe care să o ai înainte de luarea unei decizii. De exemplu, schimbarea locului de muncă sau investirea unei sume de bani într-o direcţie care ţi se pare o oportunitate.

Dacă ai depus un CV şi eşti chemat la un interviu, este foarte importantă pregătirea de dinainte. Este necesar să afli cât de multe informaţii despre companie, istoricul acesteia, care este poziţionarea ei pe piaţă, cum îşi tratează angajaţii, ce le oferă, ce implică postul tău acolo, care este un nivel estimat al salariului, cine sunt persoanele de decizie, cu cine vei susţine interviul, cât durează, câte etape ai de parcurs şi acestea sunt doar câteva detalii.

Apare o oportunitate să cumperi un activ. Ce ştii despre el, câţi oameni au mai cumpărat, care este părerea acestora, ce beneficii ai dacă achiziţionezi acum sau poate este bine să mai aştepţi, care este profitul după impozitare sau după câţi ani vei începe să obţii profit sunt doar câteva semne de întrebare în acest caz.

Aflarea oricărei informaţii, oricât de mici ar părea, poate face diferenţa şi să încline balanţa în direcţia luării unei decizii cât mai bune.

Ce face diferenţa?

Aceasta este întrebarea pe care ţi-o poţi adresa, fie că vorbim de a deveni mai bun la locul de muncă, fie că vorbim de concurenţa în afaceri. Ceea ce vei descoperi este o diferenţă care face toţi banii. Bani în plus.

Fă o analiză atentă a ta ca individ sau a ta ca afacere şi stabileşte care este calitatea, abilitatea ta unică, ce oferi tu diferit în afaceri faţă de toţi ceilalţi. Apoi concentrează-te pe dezvoltarea acelui lucru, munceşte până atingi un nivel din ce în ce mai bun. Este vorba de tine, de venitul tău, de banii tăi, de timpul tău, de viaţa ta. Sunt sigur că îţi doreşti să fie din ce în ce mai bine, aşadar află ce este diferit, unic, pentru că lucrurile mici contează.

Ţi-a plăcut acest articol ? Abonează-te! Face parte din seria de 30 de articole despre finanţe personale, conducând spre lansarea Cărţii „Salvează-ţi Banii”

Articole similare