Nu am timp să învăţ

  • septembrie 19, 2015

Oricât de mult ţi-ai dori nu ai timp să înveţi despre finanţe personale. Un lucru ştii sigur, totuşi. Chiar îţi doreşti să afli informaţii noi în domeniu, să fii mai educat financiar, să îţi dezvolţi inteligenţa financiară. Vrei să devii din ce în ce mai bun. Ştii că ai nevoie de practică. Ştii că este nevoie să investeşti timp, energie, efort, muncă în această direcţie. Cu toate acestea, pare că îţi spui singur că „nu am timp să învăţ.”

Eşti ocupat cu faptul că eşti ocupat. Viaţa ta este atât de plină încât să te apuci acum să înveţi finanţe personale îţi va da agenda peste cap. Pare că faci atât de multe lucruri pe parcursul zilei, încât faptul că citeşti aceste posturi, care ajung direct în emailul tău, reprezintă un lux. Cumva, ţi-l permiţi.

Atenţie! Tocmai s-a întâmplat ceva magic, ceva ce trebuie conştientizat: ai timp să citeşti acest post! Cum se poate aşa ceva? Nu vreau să te întrerup, dar doresc să-ţi atrag atenţia asupra unui lucru.

Întotdeauna vei avea timp pentru lucrurile care sunt importante pentru tine.

Ce este important pentru tine este foarte uşor să descoperi, pentru că sunt de fapt obiceiurile tale zilnice. Sunt lucrurile pe care le faci pe pilot automat, fără să mai clipeşti. Sunt acele lucruri cărora ai spus „Da” în viaţa ta. Vei mai spune şi altora, dar încă nu ştii care, ceea ce este în regulă, momentan.

Eşti de acord să urmăreşti talk show-ul preferat. Eşti de acord cu statul pe facebook. Eşti de acord cu ieşirea la terasă împreună cu prietenii. Eşti de acord cu un selfie pe zi. Sunt lucruri care au statutul de important pentru tine.

„Nu voi găsi niciodată timpul necesar!”

A spune că nu ai timp este una din cele mai penibile scuze pe care ţi le spui singur, pentru a te minţi pe tine însuţi şi, pentru că nu este de ajuns, spui tuturor, că doar altfel nu te simţi bine. Noi, oamenii, suntem foarte buni la a ne umple timpul. În general, cu prostii.

A-ţi umple timpul fără motiv a devenit un obicei. Unul nesănătos, nociv, toxic, care nu face altceva decât să-ţi ocupe toată ziua. Ce faci pe parcursul zilei ar trebui să corespundă cu o listă de priorităţi pe care ai completat-o zilele trecute sau pe care ai întocmit-o chiar în această dimineaţă.

Spune „Nu.”

Ai făcut ceea ce îţi propusesei pentru astăzi? Cunosc oameni care dacă primesc această întrebare după-amiaza, să spunem în jurul orei 14.00, mi-ar răspunde că nici măcar nu au terminat munca aferentă zilei de ieri.

Atât de mare este dezorganizarea, atât de mare este ineficienţa. Totul provine dintr-un management defectuos al timpului, atât cel personal, cât şi cel de la locul de muncă al fiecăruia. Da, ştiu, îmi vei spune că mereu apar proiecte noi, situaţii noi şi nu ai cum să le faci faţă tuturor.

Serios? Şi crezi că va veni vreun moment în care nu apar situaţii noi? Ţi-ai pus vreodată problema că dacă nu faci faţă, nu este neapărat contextul de vină, ci nivelul tău scăzut de randament, implicare, cunoştinţe, eficienţă, prezenţă, energie şi altele?

Este momentul să înveţi să spui „Nu”. Acesta este unul din principalele motive pentru care nu reuşeşti niciodată să faci ceea ce îţi propui. Pentru că spui „Da” la orice stimul care apare în calea ta.

Singura modalitate prin care poţi găsi timp în viaţa ta este să începi să spui mai des „Nu”.

Şi aici vine sacrificiul. Înţelegi unde bat? Hai să fiu mai clar. Dacă vrei să înveţi finanţe personale, pentru a avea mai mulţi bani, pentru a dobândi o relaţie din ce în ce mai bună cu banii tăi, pentru  a avea o viaţă mai bună în ansamblul ei, va fi necesar să renunţi la a face anumite lucruri.

Toţi marii campioni, indiferent de domeniul în care activează, au făcut sacrificii pentru a obţine performanţe. De aceea sunt unde sunt. De aceea au succes. De aceea sunt buni. De aceea îi alegem ca modele în viaţă. De aceea ne inspiră.

Agenda ta.

Dacă nu îţi faci agenda şi nu îţi prioritizezi ceea ce ai de făcut pentru tine, se va întâmpla un lucru absolut normal, dar nu natural. Vei face parte din agenda altora, a acelor oameni care şi-au făcut agenda şi care te-au delegat pe tine să le rezolvi problemele sau situaţiile.

Oamenii întotdeauna vor dori lucruri de la tine. În momentul în care vei începe să le spui „Nu” vei începe să-i dezamăgeşti. Orice ai face, oricum ai da-o, vei dezamăgi pe cineva. Aici vine o întrebare absolut magistrală:

„Vrei să-i dezamăgeşti pe acei oameni sau vrei să dezamăgeşti versiunea ta viitoare?”

Acţiunile tale din prezent îţi determină viitorul. Acţiunile tale din trecut, bune sau rele, au condus la situaţia ta actuală, bună sau rea, tu ştii. Având în minte aceste aspecte, alegi în continuare să spui „Da” la orice vine sau începi să spui „Nu” şi să te îndrepţi către acţiunile care să te conducă la un viitor mai bun?! Este alegerea ta, bineînţeles.

De unde faci rost de timp?

Sunt absolut sigur că s-a întâmplat să fie sfârşituri de săptămână, în care să nu ai nimic planificat, nimic de făcut. Doar să stai şi să priveşti cerul. Sunt absolut sigur că au fost momente în care trebuia să te întâlneşti cu prietenii în oraş, dar acea întâlnire nu a mai avut loc din diverse motive.

Ei bine, acestea sunt momentele perfecte! Eu iubesc astfel de momente! Sunt acele situaţii în care timpul este creat şi poate fi folosit exact pentru ceea ce doreşti să dobândeşti, în acest caz timp pentru a învăţa despre finanţe personale.

Planifică-ţi timpul pentru învăţat.

Să-ţi planifici agenda este ceva extrem de important. Poate chiar numărul unu în ceea ce s-ar numi managementul timpului. Dacă nu ai planificat nimic în direcţia învăţării despre finanţe personale, atunci să nu te miri că nu ai timp. Nu ai timp, pentru că nu ţi-ai făcut, atât de simplu este!

Motivul pentru care eşti bun la ceea ce faci acum este pentru că ţi-ai făcut timp să practici, să te antrenezi. Motivul pentru care ai avansat în funcţie la serviciu este pentru că ţi-ai făcut timp să înveţi şi să exersezi lucruri care să te ducă în acea direcţie. Ai nevoie să-ţi creezi situaţii similare şi pentru a învăţa despre bani. Sunt banii tăi şi mă gândesc că îţi pasă cât de cât de ei.

Şi mai poţi să faci un lucru interesant, chiar mişto aş spune. Te poţi apuca de asta împreună cu un prieten sau cu partenerul de cuplu. Astfel vă veţi antrena amândoi, vă veţi motiva unul pe altul, vă veţi împinge de la spate atunci când unul din voi nu are chef, va trebui să fii acolo pentru că altfel, reputaţia ta este în joc!

Acordă-ţi un premiu.

Suntem aproape de mijlocul unei campanii de 30 de zile în care primeşti pe mail, în fiecare zi, câte un articol de la mine. Ai ajuns până aproape de finalul articolului, asta înseamnă că îţi place să citeşti pe această temă.

Am o idee: ce-ar fi dacă ai citi aceste articole sau emailuri doar după ce îşi faci agenda? Poţi alege orice altceva ce crezi că este de interes major pentru tine. De exemplu, poate îţi place să te uiţi la discursuri TED pe Youtube. Alege ca după fiecare discurs pe care îl vezi, să citeşti un articol din ce ţi-am trimis eu.

Orice ar fi pentru tine, găseşte ceva ce îţi place foarte mult, ceva ce faci zilnic şi foloseşte citirea unui articol despre finanţe personale ca premiu sau recompensă că ţi-ai îndeplinit acel obiectiv zilnic. Nu am timp să învăţ nu face parte din limbajul tău. Succes!

Ţi-a plăcut acest articol ? Abonează-te! Face parte din seria de 30 de articole despre finanţe personale, conducând spre lansarea Cărţii „Salvează-ţi Banii”

Articole similare