Pensia ţi-o faci TU

  • februarie 17, 2016

Stau câteodată şi mă gândesc la o vorbă pe care o tot aud pe stradă şi care spune ceva de genul: “cine ştie dacă mai apuc eu pensia?!”. Cred că ai întâlnit-o sau auzit-o şi tu până acum pentru că este destul de răspândită.

De fiecare dată, eu unul am avut o senzaţie de apăsare, de tristeţe nefirească atunci când am pronunţat cuvântul “pensie” şi acest lucru se datorează faptului că mă duce cu gândul spre sfârşitul vieţii acesteia minunate aici pe Pământ sau cel puţin la ultima perioadă din viaţă.

Sectorul pensiilor este unul destul de frământat, mereu cu vaiete, cu diverse probleme şi situaţii care mai de care şi într-un fel este firesc. Te duci la muncă, contribui la sistem şi îţi doreşti ca atunci când ieşi la pensie să te bucuri de un venit bun, sigur, la timp, precum şi de toate beneficiile unei relaxări după vreo 40 de ani de muncă.

Problema majoră este că după 40 de ani de muncă, timp de 40 de ore pe săptămână, te alegi cu o pensie de undeva de 40% din venituri (poate). Este ceea ce numesc eu sintagma 40/40/40 şi acum fac legătura cu cartea mea care costă 40 de RON 🙂

Situaţia actuală şi ameninţări.

Ai putea spune că pensia este un venit sigur, dar eu îţi spun că nu este. Mergând puţin în viitor, conform unor calcule pe care nu le-am făcut eu, ci nişte analişti, oameni specializaţi, dar care au ajuns la urechile mele se pare că sistemul de pensii din România va da faliment undeva în jurul anului 2035. Adevărat sau nu, dacă priveşti mai cu atenţie este posibil să constaţi că acest fapt se poate petrece chiar mai devreme.

Există diverse ameninţări privitor la pensie. De exemplu, în afară de faptul că punctul de pensie se poate modifica, ca şi bază de calcul, valoarea pensiei poate să scadă. Nu doar punctul de pensie este supus riscului de a-şi coborî valoarea, ci sunt şi alte considerente, precum pensiile speciale, care la un moment dat au scăzut, apoi au crescut la loc. Asta nu înseamnă că acest lucru nu se poate repeta, pentru că cei care guvernează ţara pot face diverse ajustări şi emite diverse legi fără preaviz, ca să zic aşa.

Un alt risc este legat de impozitarea pensiei, pentru că pot apărea noi impozite. Da, chiar se întâmplă asta. O altă influenţă aici este dată de posibila creştere a impozitelor, precum şi de reducerea părţii din pensie care este neimpozabilă. Acea parte care nu este supusă impozitării poate suferi şi ea modificări.

Inflaţia este un alt factor care poate afecta cuantumul pensiei, precum şi valoarea ei de piaţă, dacă îmi permiţi să mă exprim aşa. Nu am făcut un calcul al inflaţiei din ultimii 10 ani, dar a depăşit 50% ceea ce este un procent destul de important. Dacă iau în calcul creşterea generală a preţurilor atunci puterea de cumpărare a pensiei poate scădea destul de serios, mai ales dacă pensia nu mai este indexată sau chiar îngheţată.

O altă poveste este legată de creşterea vârstei de pensionare. Chiar dacă speranţa de viaţă din ultimul secol a crescut foarte mult, faptul că fondurile pentru pensii sunt destul de mici sau din ce în ce mai mici a împins autorităţile către emiterea de legi care să crească vârsta de pensionare, ceva gen „mori la serviciu”.

Câteva concluzii.

După cum vezi ameninţările sunt multiple, iar pensia de la stat (pilonul I) nu este sigură. Atât timp cât modul de calcul poate fi modificat sau chiar legea pensiilor în sine, siguranţa că peste câteva zeci de ani vei beneficia de o pensie pe măsura contribuţiilor şi eforturilor tale din câmpul muncii este aproape zero.

Să nu uităm faptul că oamenii care sunt acum efectiv la muncă şi contribuie pentru sistemul de pensii a tot scăzut de la an la an, în timp ce numărul celor pensionaţi a crescut. Criza care a fost a lăsat urme adânci privitor la numărul angajaţilor, iar astăzi mai mult ca oricând tinerii care vin din urmă se exprimă altfel şi sunt mai atraşi de zona de freelancing sau antreprenoriat.

Soluţia pentru creşterea numărului de angajaţi este mediul antreprenorial, pentru că dacă lucrurile merg bine atunci pot apărea şi angajările. Din păcate nici aici statul nu prea susţine mediul antreprenorial, iar lucrurile vor deveni mai bune cu trecerea timpului, sper.

Este important să conştientizezi toate aceste lucruri, să fii conectat la ce se întâmplă, astfel încât să poţi acţiona mai bine pentru tine.

Există soluţii?

Bineînţeles că există soluţii. Realităţile financiare ale pensiei pot fi destul de dure, iar faptul că eşti în căutare de soluţii este bine, mai ales dacă se întâmplă de pe acum şi nu mai pierzi timpul prin curtea şcolii ca să zic aşa. Dacă te bazezi pe pensia de la stat atunci ştii că ea abia dacă îţi va asigura nivelul de subzistenţă. Una peste alta, nu ştii cum va evolua economia, cât de bine sau cât de prost, cât va fi cresterea economică sau ce crize vor mai veni (pentru că sigur vor mai veni, ele sunt ciclice) şi este bine să faci ceva pentru tine.

Pensia ţi-o faci tu. Este momentul să începi să câştigi mai mult, exact ce spuneam încă de la începutul anului pe blog. Este momentul să începi să-ţi faci venituri suplimentare, să cauţi strategii de investiţii.

Chiar am primit o întrebare despre strategiile de investiţii zilele acestea şi acest articol vine numai bine în acest sens. Am avut ocazia şi onoarea să cunosc o persoană care îmi este foarte dragă, un foarte bun profesionist şi un pionier al educaţiei financiare din ţara noastră. Amintesc despre el, pentru că el este unul din cei care are soluţii.

Câteva cuvinte.

Acea persoană este Luca Dezmir. El este primul autor român care a scris o carte integral dedicată zonei de finanţe personale şi investiţii de la noi. Luca este cel mai citit autor de finanţe personale şi investiţii din România cu peste 1.200 de articole scrise din 2007 până în prezent, ceea ce face să fie un mentor pentru mine şi pentru milioanele de oameni care l-au citit până acum.

Astfel, opinia şi produsele sale vin din partea unui om avizat care ştie foarte bine realităţile ţării, problemele cu care ne confruntăm cu toţii şi mereu a venit cu diverse soluţii la îndemâna noastră, pentru a ne ajuta şi a ne sprijini în drumul nostru.

Fie că a produs mai multe cărţi, fie că a fost vorba de materiale audio sau video, fie că a ţinut webinarii, fie că a participat la diverse conferinţe de interes major atât pentru noi, cât şi pentru mediul de afaceri, şi-a adus mereu o contribuţie apreciată în domeniul finanţelor personale.

Pensia ţi-o faci TU.

Asta susţine şi Luca, iar pentru că am atins astăzi subiectul pensiilor vin către tine, dragul meu cititor, cu o recomandare de curs. Acesta se cheamă Senecto şi este un curs online gratuit, un ghid pentru pensia pe care fiecare din noi doreşte sau este dispus să şi-o creeze.

Înscrie-te aici: http://bit.ly/1XsQsdj

Având în vedere cele expunse de mine mai sus, dacă:

  • eşti conştient de starea precară a sistemului de pensii de stat.
  • eşti o persoană preocupată să ai stabilitate financiară la pensie.
  • eşti doritor să-ţi construieşti surse de venit pasive, ca suplimentare a pensiei.
  • ai plecat pe calea, economisirii, investiţiilor sau eşti la început de drum în antreprenoriat,

atunci ai la îndemână acest curs online gratuit.

Acest eveniment educaţional gratuit îţi va permite accesul la un ebook cu cinci capitole, două lecţii video şi un webinar gratuit. Am vorbit cu Luca şi l-am întrebat cum se va desfăşura cursul şi mi-a spus că accesul se va face secvenţial la 1-3 zile când vei primi linkuri către conţinutul pe care îl ai de parcurs.

Este multă valoare implicată şi nu am cuvinte să-ţi spun cât de util ar fi să te înscrii la cursul gratuit, căpătând practic acces direct la o sursă de informare şi educare în finanţe personale aflată la un click distanţă de tine. Tot ceea ce ai de făcut este să faci un click pe linkul de mai jos şi să participi la curs doar prin introducerea unei adrese de email valide.

Înscrie-te aici: http://bit.ly/1XsQsdj

Eu m-am înscris deja, urmăresc cu interes maxim desfăşurarea cursului pentru că sunt direct interesat să-mi asigur un viitor financiar în care să mă intereseze mai puţin ceea ce se întâmplă în jurul meu, ştiind că deja mi-am făcut o plapumă călduroasă de siguranţă, aşa cum îmi place mie să spun.

Sper să-ţi fie de folos informaţiile de astăzi şi sper că am reuşit să trag un semnal de alarmă despre pericolul real pe care îl reprezintă acum sistemul de pensii de stat de la noi. În aceeaşi direcţie, te rog să nu uiţi că mai sunt câteva zile în care te poţi înscrie şi participa la Workshopul organizat de mine şi intitulat Administrează-ţi Banii, un seminar intensiv de câteva ore în care voi lucra cot la cot cu tine pentru a trece la următorul nivel financiar din viaţa ta. Cum îţi poţi rezerva locul, care sunt detaliile, beneficiile, costurile, toate acestea le poţi afla din linkul de mai jos. Te invit şi te aştept cu drag! 🙂

danieltanase.com/workshop-administreazatibanii

Ne auzim curând, Daniel

 

Articole similare