Plăteşte-te mai întâi pe tine

  • septembrie 10, 2015

Să fac asta…nu prea văd cum…pentru că pe mine mă plăteşte patronul, firma la care lucrez. Poate, dacă aş avea afacerea proprie şi aş scoate banii din firmă, cumva, şi apoi să dau la angajaţi –  îmi spunea cineva, care nu a înţeles deloc ceea ce vreau să spun.

Oameni buni, vă aflaţi în faţa celui mai important principiu în finanţe personale şi asta nu o spun doar  eu, ci au tot repetat-o alţii şi alţii de-a lungul timpului, pe tot mapamondul, de la oameni simpli până la experţi în finanţe personale.

Este cel mai important principiu pentru că stă atât la baza unei organizări mai bune a banilor proprii, dar este şi calea pe care se păşeşte în călătoria către independenţă financiară, precum şi pe cea spre bogăţie, efectiv.

Probabil, ai mai auzit acest lucru în jurul tău şi chiar dacă este aşa, eu tot ţi-l transmit. Acesta este:

Plăteşte-te mai întâi pe tine!

Acum vine o altă întrebare. Dacă este fundamental, dacă este simplu, dacă este susţinut, dacă este calea spre bunăstare, independenţă şi libertate financiară, atunci:

De ce nu aplică oamenii acest principiu simplu?

Această afirmaţie are în spate formarea unui obicei. În caz că nu ţi-ai dat seama până acum, funcţionezi zilnic după obiceiuri, peste 90% din comportamentul tău fiind, de fapt, unul automatizat. Gândeşte-te doar la aprinsul luminii la întrerupător, spălatul pe dinţi, încheiatul şireturilor, încuiatul uşii casei, condusul maşinii şi exemplele pot continua.

Ai făcut un lucru de atât de multe ori, încât acum este un obicei şi trăieşti pe pilot automat (ceea ce nu este neapărat bine). Unul din înţelesurile ascunse în a te plăti mai întâi pe tine însuţi este chiar acesta, crearea unui obicei nou în viaţa ta. Implementarea de obiceiuri noi este, în general, destul de dificilă, mai ales atunci când vorbim de partea financiară.

Bine, cum procedez la început?

Înainte de a-ţi spune despre început, aş dori să-ţi mai transmit ceva. A te plăti mai întâi pe tine însuţi, înseamnă şi să te apuci să economiseşti. La un eveniment, am întrebat oamenii: „Câţi dintre voi economisiţi?” şi i-am rugat să ridice mâna. Apoi, am întrebat încă o dată, dar cu precizarea: „Câţi dintre voi economisiţi, pe bune?” Mai puţin de jumătate au rămas cu mâna sus, ceilalţi fiind oarecum puţini ruşinaţi.

Acest lucru înseamnă că oamenii înţeleg că economisirea este foarte importantă, însă nu acţionează în acest sens şi cheltuie tot ceea ce câştigă, chiar mai grav, cheltuie şi ceea ce nu au producând datorii, care mai de care.

Majoritatea oamenilor procedează în felul următor:

Venituri – Cheltuieli = Economii

În timp ce varianta corectă este:

Venituri – Economii = Cheltuieli

Acesta este începutul, înţelegerea de bază a acestui principiu fundamental. Cred că eşti conştient că orice schimbare începe cu tine şi la fel este şi în ceea ce priveşte finanţele personale, mai întâi te plăteşti pe tine.

Indiferent cât de mic este venitul tău, mai întâi te plăteşti pe tine însuţi.

Acum este momentul să te organizezi.

Mă refer să revii la copilărie şi să-ţi faci puşculiţă 🙂 Dacă eşti adeptul modernismului, atunci mai deschide-ţi un cont de economii, pe lângă cel curent. Începe cu sume mici.

Nu este important cu cât începi, ci să construieşti obiceiul de a face asta!

Poţi începe cu 10 RON, apoi cu 30 de RON, apoi cu 50 de RON. Cu timpul, vei observa că încep să se strângă sume frumuşele de bani. Apropo, cred că nu mai este cazul să-ţi spun că nu te vei atinge de puşculiţă sau de noul cont bancar. Nici vorbă de aşa ceva, pentru că eşti la început şi nu ştii încă cum poţi folosi aceşti bani, astfel încât să producă şi mai mulţi bani.

Acum te concentrezi pe construirea obiceiului de a te plăti pe tine mai întâi, de a pune bani deoparte şi de a te asigura că nu intri în ei, indiferent ce situaţii vor apărea în viaţa ta. Vei observa că se mai întâmplă un lucru minunat – faptul că începi să renunţi la o sumă de bani din venitul tău, te va obliga să devii un mai bun administrator al propriilor bani din simplul motiv că acum va trebui să trăieşti la fel, dar cu mai puţini bani.

Începi să fii în controlul vieţii tale financiare.

Hei, nu te apuca de sărbătorit, că avem treabă. Dacă era uşor, o făcea toată lumea. Ştiu, îmi vei spune că din salariul minim pe economie sau dintr-un venit de nivel scăzut este imposibil sau aproape imposibil să pui bani deoparte. Dacă gândeşti în acest mod, tocmai te-ai autolimitat şi intri în categoria celor 80% din oameni care nu că NU ÎNŢELEG, ci NU VOR să înţeleagă faptul că nu există alt drum. Fie că vorbim de a ieşi din sărăcie, fie că vorbim de a economisi, fie că vorbim de a scăpa de datorii, fie că vorbim de a te îmbogăţi.

Am vorbit de control şi îţi spun chiar acum şi de ce. După ce iei salariul, tu îţi plăteşti rata la bancă, datoriile casei, diferitele abonamente, îţi cumperi de mâncare, accesorii, haine, dai banii pe distracţii sau mai ştiu eu ce îţi mai trebuie pe parcursul lunii.

Adică, îi plătesc pe toţi ceilalţi.

Exact. Acum, după ce ai înţeles acest adevăr fundamental vine partea cea mai dificilă, pe care sunt sigur că arzi de nerăbdare să o auzi. Nu mai pierd timpul şi îţi spun chiar acum: pune deoparte, prin a te plăti mai întâi pe tine, 10% din tot ceea ce câştigi!

Aceasta este o adevărată provocare, mai ales dacă nu eşti obişnuit cu implementarea de noi obiceiuri sau dacă stilul tău de viaţă este unul mai extravagant, să-i spunem aşa. De exemplu, dacă ai un salariu de 1.000 de RON, ar însemna să pui deoparte, în fiecare lună câte 100 de RON. Ar însemna într-un an de zile să ai 1.200 de RON, o sumă frumuşică cu care poţi face câte ceva. Dacă ai un salariu de 3.000 de RON, cu câte 300 de RON pe lună, ajungi la 3.600 de RON pe an!

Este adevărat, cu cât venitul este mai mic, cu atât presiunea financiară de a te descurca cu mai puţini bani pe lună, este mai mare.

Dă-mi voie să-ţi spun ceva.

Acest principiu este aplicat încă din antichitate. Cei de atunci, dar şi toţi cei care au aplicat acest principiu de-a lungul timpului, spuneau că fiecare bănuţ care este pus deoparte, bănuţul de aur, cum era numit, era sămânţa pe care o puneai la copacul averii personale.

Ei spuneau că primul bănuţ pus deoparte are o energie a lui, ca de altfel toţi banii în general, şi le transmite celorlalţi bani care circulă în jur că el este bine acolo unde este, în gospodăria unui om de bine. Astfel, ceilalţi bani „auzeau” acest lucru şi vroiau şi ei să ajungă în gospodăria omului şi să nu mai umble aiurea. Acolo ştiau că vor fi ocrotiţi, vor creşte şi se vor înmulţi, pentru că lor le place să se înmulţească.

Legendă sau adevăr?

Aş spune: ce contează, important este că funcţionează! Eu însumi aplic acest principiu şi dă-mi voie să-ţi spun că mi-a fost dificil, mai ales la început. Ce m-a motivat şi m-a determinat să continui a fost faptul că mi-am propus obiective mari în viaţa mea şi pentru acest lucru aveam nevoie nu doar să devin eu alt tip de om, ci şi de mai mulţi bani, care să mă ajute în dobândirea succesului.

Cea mai mare provocare a mea a fost că, după câteva luni de zile de pus deoparte, am avut efectiv nevoie de bani şi am luat de-acolo. După cum vezi, nu am nimic de ascuns, nu sunt vreun ipocrit şi înţeleg cât de dificil poate fi să-ţi gestionezi banii personali. Am revenit luna următoare, am pus la loc ce luasem şi am continuat. Şi bine am făcut!

Mă simt extraordinar uitându-mă în urmă şi mă felicit pentru decizia pe care am luat-o de a începe să instalez noi obiceiuri, care să schimbe relaţia pe care o am cu banii în viaţa mea.

Te invit şi pe tine să-ţi stabileşti un obiectiv, unul pe care îţi doreşti neapărat să-l îndeplineşti, să spunem peste 1 an. Acest obiectiv fă-l să fie unul investiţional, nu doar să strângi bani pentru costumul de firmă sau smart Tv-ul la care visai.

Nu am nimic împotrivă să-ţi cumperi ceva cu acei bani, dar cu o condiţie: să fie investiţie, să fie necesitate, nu doar satisfacerea unei simple dorinţe, pur egoiste şi care să nu producă nimic mai departe. Investeşte în ceva ce-ţi poate aduce şi mai mulţi bani, astfel vei pune banii să lucreze pentru tine şi să-ţi aducă şi mai mulţi bani.

Şi asta nu este tot. După ce ţi-ai îndeplinit obiectivul, practică în continuare obiceiul de a te plăti mai întâi pe tine însuţi. Motivaţia te ajută să începi, dar obiceiurile te ajută să continui.

Ţi-a plăcut acest articol ? Abonează-te! Face parte din seria de 30 de articole despre finanţe personale, conducând spre lansarea Cărţii „Salvează-ţi Banii”

Articole similare