State of the Wallet – e015: 3 Mituri despre Bani Demontate

  • mai 27, 2016

Există tot felul de credinţe despre bani, unele te trag în sus, altele te trag în jos. Unele sunt suportive, unele sunt nesuportive. Unele te descătuşează, altele te blochează.

O parte din îmbunătăţirea relaţiei cu banii din viaţa ta este să conştientizezi aceste lucruri şi să-ţi schimbi comportamentul şi modul de a gândi acolo unde este necesar.

Un episod haios, o dispută între adevăr şi minciună, dar şi unul încărcat de emoţie. Vizionare plăcută!

———-

Subscribe and follow me on:

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCOrO9GH3lN9uoMHsB8eshOw

Facebook: http://www.facebook.com/danieltanasefinantepersonale

Website: https://danieltanase.com

State of the Wallet – e015. 3 Mituri despre Bani Demontate

(full transcript)

00:40 Salutare! Numele meu este Daniel Tănase şi îţi spun „Bine ai venit!” la episodul cu numărul 15 al emisiunii de educaţie financiară State of the Wallet. Ce faceţi? Sper că sunteţi bine, vă găsesc cu energia sus, sper că sunteţi tare pe drumul vostru, sunteţi liberi, hotărâţi să faceţi ce vreţi. Şi eu sunt hotărât astăzi împreună cu prietenul meu Dick să vorbim despre mituri şi să le dărâmăm, ca să zic aşa.

01:12 Sunt foarte multe mituri. Sincer, nu ştiu de unde provin, nu am idee cum unele au ajuns să ne influenţeze viaţa, cum au ajuns să ne schimbe situaţia financiară, să ne influenţeze viitorul din punct de vedere financiar şi aşa mai departe. Ce ştiu sigur, este că unele dintre ele sunt foarte întâlnite, sunt foarte răspândite şi, din păcate, ţin foarte mulţi oameni pe loc în loc ca aceştia să pună mâna la treabă şi să acţioneze în direcţia unui viitor financiar din în ce mai bun pentru ei, pentru cei dragi, pentru familiile lor şi aşa mai departe.

01:47 Aşadar, astăzi mi-am propus să dărâm 3 mituri esenţiale care tot apar în jurul nostru.

01:55 Primul: Banii sunt răi.. răi domnule… sunt răi din cale afară de răi 🙂 Niciun lucru nu este nici bun, nici rău. Să luăm ca exemplu o cărămidă. Cu o cărămidă poţi să începi să contruieşti o casă, una, două, trei etc. În acelaşi timp, pot să folosesc o cărămidă să-ţi dau una în cap şi să te şterg de pe hartă. Corect? 🙂

02:24 Alt exemplu. Un cuţit pot să-l folosesc să-mi prepar mâncarea, să tai ceea ce am nevoie şi să pun pe masă. În acelaşi timp, cu un cuţit pot să fac rău unei persoane. Corect? Aşa este şi cu banii. Banii nu sunt nici buni, nici răi. Provenienţa de a fi buni sau de a fi răi vine de la faptul că cei care folosesc acei bani, îi folosesc într-un anumit scop. Dacă îi folosesc pentru a face rău cu banii respectivi atunci sunt banii sunt răi. S-a împământenit această credinţă, este extrem de populară, extrem de întâlnită… banii sunt răi este asociată şi cu altele şi de aceea cumva oamenii o resping… banii să nu vină la că mă vor face „rău”.

03:13 Nu! Banii vor amplifica exact ceea ce eşti. Dacă eşti bun, cu cât mai mulţi bani vei face cu atât vei face mai mult bine. Dacă eşti rău şi ai intenţii rele către lume, atunci cu cât mai mulţi bani vei avea, cu atât mai mult rău vei face. Închipuie-ţi că vine acum Dick către mine, acestea este mitul cu numărul 1… pac, m-am ferit şi s-a dat cu capul de perete! 🙂

03:37 Mitul numărul 2: Banii nu sunt de ajuns! Asta provine din cultura de astăzi, din timpurile mai apropiate şi este legat de faptul că de exemplu: nu am dormit destul, nu am reuşit să fac destul din ceea ce mi-am propus astăzi la muncă, nu am reuşit să fac destul din activitatea sportivă pe care mi-am propus să o fac, nu am reuşit să muncesc destul la proiectul pe care îl am de făcut, nu am reuşit să scriu destul la cartea pe care urmează să o scriu şi aşa mai departe.

04:11 Avem tendinţa de a spune şi de a repeta tot timpul „Nu este destul!” şi „Nu este de ajuns!” şi asta s-a reflectat şi în credinţa cu banii. Nu avem niciodată de ajuns. Un alt aspect provine din faptul că unii oameni, atunci când încep să câştige mai mulţi bani, chiar dacă îi fac în mod corect, în mod legal, cred că ei câştigând mai mult automat iau de la alţii şi alţii rămân cu mai puţin.

04:37 Nu, oameni buni. Nu există limite din acest punct de vedere! Fiecare trebuie să-şi facă treaba lui, să încerce să-şi facă un viitor financiar din ce în ce mai bun. Banii sunt de ajuns pentru toată lumea. Nu reuşim să facem toţi la fel, asta este, dar pentru ei nu există o limită. Noi doar am fost învăţaţi că există lucruri finite, dar nu este aşa. Şi, mitul cu numărul 3, după ce trece Dick şi dă iar cu capul de perete este vorba despre faptul că:

05:06 Sunt tânăr şi nu trebuie să mă apuc acum să salvez bani pentru bătrâneţe sau pentru momentul în care mă voi retrage. Am tot timpul din lume! Eşti sigur că ai tot timpul din lume? Eşti tânăr! Atunci când eşti tânăr provocările sunt mari în jurul tău, viaţa este poate mult mai agitată decât atunci când te vezi tu în vârstă. Dacă mergi pe principiul că „eu oricum, când voi ajunge la bătrâneţe, voi avea o viaţă liniştită, nu voi avea nevoie de prea mult, nu-mi trebuie mie aşa… nu ştiu ce fiţe sau alte chestii de gen… Bun!

05:39 Să presupunem că ai 20 şi ceva de ani şi că te-ai angajat, ai ieşit de pe băncile şcolilor, ai terminat cu şcoala, fuck the school şi acum eşti în câmpul muncii, da? Te-ai apucat să câştigi un ban şi să te bucuri de el. Să presupunem că peste 10 ani avansezi în cariera ta sau poate îţi deschizi şi un business pe lângă sau poate devii antreprenor, proprietar de afaceri, nu contează… să presupunem că peste 10 ani de zile eşti la un total alt nivel.

06:07 Până acum nu ai salvat nimic. Dar lifestyle-ul tău, modul în care vezi lucrurile, modul în care le faci au urcat la un alt nivel. Au trecut 10 ani de zile şi nu ai salvat absolut nimic, te bucuri de absolut tot ceea ce faci, eşti foarte ok cu asta, dar viaţa ta şi modul de a-ţi trăi viaţa şi de a vedea lucrurile s-a schimbat. Vei spune: „eu când voi fi la pensie.. iahturi, maşini, Ferrari-uri, plimbări etc” Şi atunci, dacă tu nu începi să salvezi de tânăr, dacă tu nu începi să salvezi din momentul în care ai un cheag de bani şi începi să înţelegi ce înseamnă administrarea finanţelor personale te vei trezi atunci când ajungi la 50, 60, 70 de ani şi te gândeşti să te retragi că vei spune „mie nu îmi ajunge!”

06:52 De ce nu am făcut asta de tânăr? Şi ştii cumva, acel moment de regret… cea mai mare otravă pe care o avem este regretul şi regretăm tot felul de lucruri pe care nu le-am făcut. Pe cele pe care le-am făcut nu le regretăm, dar pe cele pe care nu le-am făcut, pe unele dintre ele ajungem să le regretăm.

07:09 Ce-ar fi să-ţi iei regretul acesta de pe inimă, de pe suflet, din minte, de unde vrei tu şi să te apuci să salvezi de tânăr. Câte 1 leu, câte 10 lei, câte 100 de lei… omule, apucă-te şi salvează de tânăr pentru ceea ce vrei tu mai târziu! Nu îţi doreşti niciodată să ajungi acolo… Atenţie ce spun!… nu-ţi doreşti să ajungi acolo şi să regreţi faptul că nu ai apucat să faci ceva de tânăr atunci când ai fost şi în puterea fizică, şi în puterea mentală şi în absolut toată puterea vieţii. Apucă-te şi salvează de tânăr şi nu tranforma asta ca o scuză şi ca o credinţă stupidă că acum nu este nevoie să fac asta. Oricând este nevoie să faci asta!

07:56 Şi… BANG!!! Am terminat şi cu mitul cu numărul 3 şi Dick zboară împrejur 🙂

08:02 Vă mulţumesc din suflet că urmăriţi, vă mulţumesc că v-aţi uitat, vă mulţumesc pentru mesajele pe care le-am primit, sunt absolut recunoscător. Te rog dă Subscribe la canalul de YouTube dacă nu ai făcut-o şi, dacă consideri aceste informaţii şi utile, te rog dă un share, dă mai departe să inspirăm, să ajutăm din ce în ce mai mulţi oameni să nu mai creadă în tot felul de mituri şi să ne facem un viitor financiar mai bun pentru fiecare dintre noi. Mulţumesc, Pa Pa!

 

Articole similare