State of the Wallet – e026: De Unde Ai Învăţat Despre Bani?

  • august 19, 2016

Banii sunt un subiect popular şi există posibilitatea să ai o relaţie din ce în ce mai bună cu banii în viaţa ta, dacă ai un sistem corect de credinţe şi valori despre bani.

Progresul este relativ simplu de măsurat, iar unul din instrumentele de măsură este suma care se regăseşte în contul bancar. Acolo este feedbackul pe care îl primeşti.

Este important să identifici, să conştientizezi şi apoi să-ţi instalezi credinţe suportive şi benefice în viaţa ta. Din acest material poţi afla de unde provin o parte dintre acestea şi cum le poţi identifica.

Ţi-a plăcut acest video? Te rog, dă mai departe! Mulţumesc!

———-

Subscribe and follow me on:

Snapchat: https://www.snapchat.com/add/danielvtanase

YouTube: https://www.youtube.com/c/danieltanase79

Facebook: http://www.facebook.com/danieltanasefinantepersonale

Website: https://danieltanase.com

State of the Wallet – e026. De Unde Ai Învăţat Despre Bani?

(full transcript)

00:27 Salutare! Numele meu este Daniel Tănase şi îţi spun „Bine ai venit!” la episodul cu numărul 26 din emisiunea de educaţie financiară State of the Wallet. După cum vedeţi sunt foarte încântat să vă revăd, să fiu din nou în faţa voastră. Pentru astăzi voi continua seria de filmuleţe legate de convingerile limitative, aşa cum continui şi seria de articole de pe blog, privitor la acest aspect şi am pentru tine o veste proastă şi una bună.

00:58 Vestea proastă este că, cel mai probabil, nu ai făcut nimic până acum în legătură cu credinţele tale limitative. Nu ai încercat să ţi le descoperi, nu îţi dai seama de unde provin, nu ştii care sunt, nu ştii cum te influenţează în viaţa de zi cu zi în deciziile financiare şi nu numai. Avem credinţe limitative în toate domeniile vieţii, nu numai privitor la bani, dar astăzi şi în continuare în această emisiune ne vom referi în general la lucruri privitoare la bani.

01:30 Aceasta este vestea proastă. Vestea proastă este că a mai trecut o zi şi va mai trece o zi şi va mai trece încă o zi şi poate crezi că ai timp, dar eu pot să-ţi spun că nu ai timp. Cu toţii avem o singură viaţă de trăit, cel puţin momentan asta este, atât vedem, atât este orizintul. 01:50 Că sunt 60 de ani, 70 de ani, 80 de ani, 90 de ani, 100 de ani nu are nicio importanţă. Problema este că cu fiecare zi care trece şi tu nu acţionezi privitor la acest lucru, la descoperirea credinţelor sau convingerilor tale limitative este un pas înapoi, nu pe loc, înapoi în a avea o relaţie cu banii din ce în ce mai bună în viaţa ta.

02:10 Credinţele şi convingerile limitative, aşa cum spuneam şi pe blog, şi aşa cum vă spun din nou acum sunt absolut fundamentale, sunt extrem de importante. Ele sunt cele care ne conduc şi ne fac să avem anumite obiceiuri şi noi trebuie să facem cumva să le conştientizăm.

02:27 După cum cred că ştii deja, primii educatori financiari în viaţa noastră sunt părinţii. Probabil nu te-ai întrebat până acum de unde ai obiceiurile financiare pe care le ai acum deja în viaţa de adult? Şi vorbesc deja de la poate 16,17, 18 ani în sus. Nu mă duc mai jos pentru că intrăm oarecum în zona de strict adolescenţă şi copilărie şi ele provin cumva de acolo.

02:51 Dacă primii educatori financiari sunt părinţii, am o întrebare pentru tine şi în acelaşi timp un îndemn la acţiune: ţi-ai întrebat vreodată părinţii ei ce obiceiuri financiare au? Ce te-au învăţat ei pe parcursul creşterii tale? Pe parcursul educaţiei pe care ei ţi-au făcut-o dincolo de şcoală? Dincolo de ceea ce crezi tu că înseamnă educaţia, pentru că educaţia nu este şcoala, educaţia începe în momentul în care şcoala se termină. Acolo ai o educaţie formală, dacă vrei o educaţie nonformală, adevărata educaţie începe după ce se termină şcoala sau în orele de după şcoală, când ai fost la şcoală.

03:27 În acele ore de după, care au fost experienţele tale cu banii? Când te-ai întâlnit prima oară cu banii? Ce te-au învăţat părinţii tăi despre bani? Ce te-au învăţat bunicii tăi despre bani? De multe ori, avem tendinţa să ne uităm doar pe orizontală, doar la oamenii din jurul nostru, la părinţi, la alţi membri de familie, la alte rude, la prieteni, la oamenii din anturaj, la cunoştinţe şi aşa mai departe şi uităm să ne uităm şi pe verticală.

03:52 Iar pe verticală există un aşa zis „blestem”. Lucrurile provin şi pe cale ereditară. Aşa cum ai auzit vreodată de expresia „s-a făcut inginer din tată în fiu”, „este matematician din tată în fiu”, „lucrează în armată de la bunicul şi străbunicul şi tatăl şi acum şi copilul lucrează tot în armată” şi altele. Sunt anumite lucruri care se transmit.

04:19 Ei bine, aşa se transmit şi credinţele şi convingerile limitative despre bani. Iar tu, ca ultimul descendent al familiei tale, dacă nu ai deja copii, dacă eşti în rolul de ultimul descendent, eşti ultimul acolo pe tot lanţul ăsta trofic al familiei tale, este responsabilitatea ta să investighezi şi să afli care sunt convingerile limitative pe care le-ai preluat? Iar atunci, va trebui să te duci să întrebi: „Mamă, tu ce ştii despre bani? Tu ce gândeşti despre bani? Ce simţi despre bani?”, „Tată, tu ce simţi despre bani? Tu ce gândeşti despre bani?”

04:53 De unde aţi învăţat despre bani? Cum aţi făcut să aveţi obiceiurile astea financiare până acum? Ce mi-aţi transmis şi mie? Când m-aţi luat prima oară la o discuţie referitoare la bani? Când v-aţi gândit şi la mine în momentul în care…. ? Va trebui să faci lucrurile astea. Este responsabilitatea ta deplină, eşti în controlul vieţii tale 100%, iar dacă nu eşti în controlul vieţii tale 100%, va trebui să preiei controlul vieţii tale în proporţie de 100%!

05:18 Sunt foarte FIRED UP pe subiectul acesta pentru că foarte mulţi oameni se uită la filmuleţele mele, se uită la filmuleţe şi de la alţi oameni, se uită experţi din străinătate, citesc o grămadă de cărţi, fac „o grămadă de lucruri”, doar la nivel intelectual şi pur şi simplu nu acţionează. Trebuie să devii un om care acţionează! Ştii că nu îmi place să folosesc cuvântul „trebuie”, dar în cazul acesta trebuie să folosesc „trebuie”.

05:43 De ce? Pentru că există un adevăr, adevărul adevărat şi există un adevăr, care este al tău. Adevărul tău nu este adevărul adevărat. Adevărul tău a devenit adevărat, pentru că, de-a lungul timpului, ţi s-au repetat nişte lucruri, ai ajuns să crezi nişte lucruri, le-ai auzit de atât de multe ori încât au devenit un adevăr. Adevărul tău, dar nu este adevărul adevărat. Înţelegi? Au devenit adevărul tău, este un adevăr, dar nu este adevărul adevărat. Iar ca să ajungi la adevărul adevărat şi să scapi de adevărul tău va trebui să investighezi în jurul tău de unde toate lucrurile astea au provenit la tine.

06:28 Deci, primul lucru pe care îl poţi face este să pui întrebări familiei, că ei sunt cel mai aproape, părinţi sau bunici. Dacă ai străbunici du-te la ei primii şi nu o spun la modul cinic. Profită de ei cât încă sunt în viaţă şi întreabă-i ce ştiu ei despre bani şi ce au transmis mai departe generaţiilor despre bani. După aceea, du-te la bunici şi după aceea du-te la părinţi.

06:52 Ia-i pe toţi oamenii aceştia la chestionat. Este responsabilitatea ta deplină să faci lucrul ăsta şi să acţionezi în această direcţie. Numărul 2 pe care poţi să-l faci.

07:02 Va trebui după aceea, să te investighezi pe tine şi să vezi ce ai făcut tu până acum: în ce anturaje şi medii ai fost până acum? La ce şcoală ai fost? În ce oraşe ai trăit? Trebuie să-ţi iei un pic viaţa, să o dai înapoi, să te uiţi prin ce medii ai trecut, prin ce locuri ai trecut, cât de mult ai stat în fiecare, cu cine ai interacţionat în fiecare, ce fel de interacţiuni ai avut în fiecare.

07:28 Numărul 3: ia-ţi timp cu tine, aruncă telefonul mobil, aruncă tableta, aruncă laptopul, nu le distruge! 🙂 Aruncă-le în ghilimele! Ia-ţi timp cu tine şi încearcă să afli şi să pui pe hârtie care ar fi lucrurile unde toate acestea se intersectează. Lucrurile şi locurile, lucrurile şi locurile, evenimentele şi oamenii. Vezi unde toate acestea se intersectează. În momentul în care se intersectează s-ar putea să afli în proporţie covârşitoare cam de unde îţi provin ţie convingerile limitative.

08:02 Iar ultimul lucru pe care trebuie să-l faci este cel pe care l-am zis de la început, dar o să-l repet încă o dată acum. Este nevoie să acţionezi! Nu ai voie să mai amâni! Iar acum o să-ţi dau vestea bună: vestea bună este că mâine este o altă zi, iar dacă mâine este o altă zi şi vrei să arate altfel, va trebui chiar astăzi, chiar acum să acţionezi şi să faci ceva în această direcţie. Oricât de mult am vorbi, oricât de mult te-aş îndemna, oricât de multe cărţi vei citi, de la oricâţi experţi vei citi, oricâte materiale video vei vedea, la oricâte cursuri vei merge, cu oricâţi oameni vei discuta în jurul tău, atât timp cât nu acţionezi şi nu iei decizia de a face acest lucru acum, de a-ţi investiga de unde îţi provin toate aceste convingeri şi cu ajutorul a câtorva materiale, aşa cum este cel la care eu lucrez acum sau alte instrumente care există pe piaţă, vei putea să începi să spargi codul ăsta, să-l hackuieşti ca să zic aşa.

09:00 Poţi trece la următorul nivel. Poţi prelua controlul, dar asta este numai şi numai răspunderea ta. Aşadar, te rog din tot sufletul, preia controlul, treci la acţiune şi începe să faci aceste lucruri, aceste mici acţiuni zilnice, dar începe de astăzi, chiar aici, chiar acum.

09:18 Şi chiar aici, chiar acum, dacă nu ai dat Subscribe la canalul de YouTube, te rog să dai Subscribe la canalul de YouTube şi dacă crezi că acest material este de folos, şi dacă crezi că această energie şi această informaţie este de valoare, te rog din suflet să o dai mai departe să ajungă să inspire şi să ajute din ce în ce mai mulţi oameni, aşa cum îmi doresc din suflet ca eu să te ajut pe tine, cel care mă priveşti acum şi pe viitor cei care vor ajunge să vizioneze acest material.

09:42 Îţi mulţumesc din suflet, îţi sunt recunoscător că mă urmăreşti şi până data viitoare îţi urez Viaţă lungă şi gânduri prospere!

 

Articole similare