Sunt banii tăi

  • decembrie 2, 2015

Cineva mi-a spus într-o zi să nu întreb nimic despre bani, să nu aduc vorba despre bani, să nu deschid subiectul „bani” pentru că nu doreşte să mai audă prea curând de bani şi de tot ceea ce înseamnă aceştia. Am simţit frica din glasul ei, ea fiind de altfel o femeie puternică, independentă, care mereu a ştiut ce vrea şi care aproape mereu a şi obţinut ceea ce şi-a propus.

Invariabil, mi-am spus atunci în dialogul interior din capul meu că sigur a păţit ceva sau a intervenit o experienţă mai puţin fericită privitoare la bani. Pe de altă parte, ştiam că era fericită, împlinită alături de soţ şi de băieţelul lor simpatic şi deştept, de numai 6 ani.

Ce s-a întâmplat?

Am întrebat eu, pe un ton liniştit, de compasiune, care să nu stârnească panică sau care să nu alimenteze mai mult decât era cazul starea de nervozitate evidentă. „Povestea e mai lungă, ai timp?” „Hai să ne aşezăm la un ceai şi spune-mi pe larg, te rog!”.

A început să-mi povestească. „Uite, de ceva timp am o sumă importantă de bani pe care am reuşit să o strâng şi cumva să o şi înmulţesc. Mereu am fost disciplinată şi atentă la bani. Mereu am pus ceva deoparte şi, după cum mă cunoşti, fac asta de ani de zile. Deci, îţi dai seama că s-a strâns o sumă importantă de bani.

Într-o zi vorbeam cu soţul meu la o cafea de dimineaţă şi i-am spus că banii aceştia pe care i-am strâns pe parcursul ultimilor ani, aş dori să-i înmulţesc şi poate în 5 sau 10 ani de zile să lucrăm împreună pentru a ne dobândi independenţa financiară. Adică momentul ăla în care stai la plajă, iar banii vin în contul bancar fără ca să mai fiu nevoit să mai ridic un deget. Să ştii că şi el este strângător.

Bineînţeles că a fost de acord cu mine şi am început să ne gândim împreună cum să facem să-i înmulţim. Cu jocurile de noroc nu le-am avut niciunul din noi, aşa că varianta asta a căzut din start. Nu am muncit degeaba atât de mult şi acum să merg să pun la ruletă în speranţa că nimeresc ceva, oricum „casa” câştigă”.

Sunt banii tăi!

Am intervenit eu într-un moment de respiro. Ai muncit pentru ei, i-ai strâns este excelent, faci parte din puţinii oameni care se gândesc să-i înmulţească. Majoritatea după ce strâng o sumă considerabilă de bani ajung la acel moment psihologic în care îşi spun „Băi, dar după atât efort, merit şi eu ceva frumos!” Pică în capcana emoţională, iar combinată cu influenţa recompensei imediate se aruncă şi îşi cumpără ceva, unul sau mai multe lucruri dorite de mult timp.

Îşi alimentează şi îşi premiază nişte frustrări acumulate, nişte dorinţe înnăbuşite, fără să se gândească că îşi distrug munca. Munca lor. Faptul că te-ai gândit să-i investeşti şi să-i înmulţeşti este o decizie excelentă şi te felicit pentru asta. În ce ai investit până la urmă?

Aici este problema.

„Iniţial am început să jucăm sume mici pe bursa asta sărăcăcioasă de la noi. Soţul meu are un prieten care este broker şi care ne-a ghidat în tranzacţii bursiere. Uneori a mers bine, uneori nu, per ansamblu cred că s-a creat o balanţă.

O parte din sumă am investit-o în fonduri mutuale. Zic eu că am ales bine, acum rămâne să vedem ce randament obţinem în anii următori. O altă parte din sumă, de aici vine de fapt problema, am ales să o folosim altfel.

Am început să împrumutăm oameni apropiaţi, prieteni, pe încredere cu bani. Am stabilit de comun acord un termen pentru achitare, eventual rate, precum şi dobânzi. Ideea este că am început să ne extindem şi am început să împrumutăm şi prietenii prietenilor.

Cumva am început să pierdem controlul şi una peste alta, nu suntem nici cămătari, nici bancă, nici instituţie de binefacere. Îţi dai seama că am început să luăm ceea ce în româneşte se numeşte „ţeapă”. Şi nu doar una, mai multe. Am început să devenim stresaţi, să facem lucruri pe care până acum nu le-am făcut sau nu ne-am închipuit vreodată că vom ajunge să le facem.

Toate acestea au creat o presiune suplimentară asupra sănătăţii noastre mentale şi uşor, uşor am început să ne dăm seama că nu pierdem doar bani, ci pierdem prieteni, pierdem relaţii, pierdem bucăţi de viaţă. Şi pentru ce, pentru nişte bani în plus? Pentru nişte dorinţe egoiste de alte noastre de a ajunge mai repede la independenţă financiară? Pentru un oarece grad de lăcomie pe alocuri?”

Şi acum?

„Acum tocmai ţi-am spus ce mă doare. Aş vrea să continui să fac asta, să investesc, dar parcă mi-am pierdut încrederea atât în oameni, cât şi în instrumentele în care pot investi. Mi se pare că universul nu mai ţine cu mine şi vrea să mă răstoarne, să mă pedepseacă pentru îndrăzneala mea”.

„Eu zic că nu este cazul să fii atât de tragică cu tine şi nici să nu te judeci prea aspru sau să te iei atât de mult în serios!” „Hai mă Daniel, ai glume în program azi?” „Uite, vezi, tocmai te-am făcut să râzi şi să vezi că în toată nebunia asta ai găsit puterea să pui un zâmbet pe faţa ta!”

Învăţăminte.

Situaţia ta nu este singulară şi îşi are rădăcinile în modul tău de relaţionare cu banii, precum şi mentalitatea ta. Ai avut o relaţie bună cu banii în viaţa ta până la un punct, iar apoi lucrurile au început să nu mai meargă cum trebuie.

Acestea au apărut din faptul că tu nu te cunoşti pe tine îndeajuns de bine şi nici nu ai decis foarte clar ce direcţie să dai banilor investiţi. Te-ai gândit să încerci aia, aia şi aia. Ceea ce nu este neapărat un lucru rău, pentru că nu este bine să-ţi pui toate ouăle în acelaşi coş.

În acelaşi timp, lipsa de hotărâre pe sistemul „bag o fisă să vedem ce iese” a transmis un semnal în exterior. Acela că nu ai încredere în alegerile tale. Şi asta provinde din lipsa de încredere în tine. Dacă tu nu ai încredere în tine, atunci nici ceilalţi nu vor încredere în tine, ceea ce se traduce privitor la bani, că dacă nu ai încredere în modul de alocare al lor, atunci ei nu au o direcţie clară, iar randamentul lor va fi aleatoriu, câteodată pe plus, câteodată pe minus.

Nu m-am gândit la asta până acum.

Lumea ta interioară creează lumea ta exterioară. Este valabil şi cu banii. Privitor la decizia de a face experimente pe bursă pot să-ţi spun că este foarte important cine este brokerul sau persoana pe care o alegi să te ghideze. Câţi bani face persoana respectivă? Are mai mulţi decât tine? Din alegerile pe care le-a făcut cu alţi clienţi, care este rata de succes? De cât timp face asta? Ce recomandări îţi poate aduce?

Acestea sunt doar câteva întrebări pe care ar fi fost util să ţi le adresezi înainte de a porni colaborarea cu acea persoană. Şi încă ceva: dacă tu crezi că bursa este sărăcăcioasă, atunci rezultatele tale obţinute pe bursă vor fi sărăcăcioase. Schimbă-ţi percepţia.

La mijloc sunt banii tăi, banii voştri, munca voastră, valoarea voastră pe care le-aţi încredinţat unei anumite persoane. Nu are nicio importanţă dacă soţul cunoştea acea persoană. De multe ori acest lucru este chiar dăunător. Important este cine este acea persoană cu adevărat şi dacă te poate susţine în procesul tău de investiţie.

Referitor la partea cu împrumutatul altor oameni, cred că te-ai grăbit. Acest lucru a provenit din faptul că investiţiile pe care le-ai făcut nu ţi-au adus mai repede randamentul aşteptat şi cum nu ai mai avut răbdare, ţi-ai pus creierul la contribuţie şi ai găsit o altă posibilă soluţie mai rapidă de a face bani.

Oamenii fac afaceri cu alţi oameni dintr-o perspectivă absolut simplă: încrederea. Eu, personal, nu mă asociez şi nici nu deschid discuţii de afaceri decât cu oameni în care am încredere, iar acest lucru înseamnă timp. Timp de cunoaştere, timp de observare, timp de calitate, timp de decizie, timp de dezvoltare. Este nevoie să-ţi acorzi timpul necesar în primul pentru a te observa, descoperi şi înţelege mai bine pe tine şi apoi pe ceilalţi din jurul tău.

Să arunci cu bani în stânga şi în dreapta în speranţa că toţi oamenii sunt de bună credinţă sau buni platnici sau de bun simţ este ca şi cum ai arunca seminţe pe un ogor şi aştepţi să vezi care din ele va aduce recolta mult visată.

Mda…

Modul în care relaţionezi cu banii este de fapt modul în care relaţionezi cu puterea. Ai muncit, ai strâns bani şi acum ai crezut că ai puterea deplină. Ce înseamnă puterea pentru tine: este o binecuvântare sau nu? Cum ai relaţionat până acum cu momentele de putere din viaţa ta? Sunt banii tăi şi ţine minte cum este cu banii: ori îi foloseşti, ori ei te folosesc pe tine.

Ne auzim curând, Daniel

Articole similare