Toleranța la risc

  • februarie 15, 2017

Câteodată ești paralizat de frică. Auzi în jurul tău tot felul de povești de la diverși oameni cu care te cunoști sau pe care îi întâlnești.

Majoritatea oamenilor spun că este riscant să începi ceva nou acum, să acționezi acum, să te extinzi acum și așa mai departe. Având în vedere faptul că este important și definitoriu contextul în care este necesară luarea unei astfel de decizii, restul implică riscuri.

Mai mari sau mai mici, asumate sau calculate, pe termen scurt sau pe termen mai lung, riscurile există și este de înțeles acest lucru. Unde pot fi evitate este bine de făcut o astfel de operațiune, însă anumite riscuri nu pot fi eliminate de tot.

Încercarea de a elimina sau minimiza la maxim riscul se poate dovedi o operațiune istovitoare și care să omoare din fașă anumite idei sau proiecte de afaceri, fără a da o șansă reală de materializare.

Așadar, să pretinzi că riscul nu există îți poate aduce situații neprevăzute și inconfortabile.

Probabil, orice consultant financiar serios îți va transmite faptul că în portofoliul tău este important să intre investiții asimetrice în raportul risc/recompensă.

Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că pentru fiecare bănuț pe care l-ai trimis la război să se întoarcă un număr de cinci. Cred că sună interesant dacă stai să te gândești că te poți scoate din prima. Și chiar dacă abiadin a cincea încercare reușești, înseamnă că ți-ai acoperit efortul inițial.

Mai mult de atât, ceea ce înveți din astfel de experiențe nu poate fi cuantificat.

Nu există lipsit de riscuri, mai ales în zona antreprenorială. Și dacă stai să te gândești bine, nici ca salariat, freelancer sau altă formă de acțiune nu există lipsă de riscuri.

Pentru început, cea mai bună minimizare a riscului este reprezentată de investiții mici cu randamentul cel mai bun posibil. Cum se spune, măcar să nu pierzi din prima toți banii.

Important este să ai bani de joacă, de care să nu te doară dacă îi pierzi. Astfel, prețul pe care îl plătești pentru a învăța, experimenta sau pur și simplu pentru a fi curios, poate fi diminuat.

O altă discuție pe care am mai întâlnit-o în domeniu este cea de diversificare. Se spune să nu-ți pui toate cele în același coș. Bine, bine, dar ce înseamnă asta până la urmă? Mă apuc să trimit banii la întâmplare ca la însămânțatul unui teren agricol și văd eu mai încolo ce iese?

Nu merge așa. Nici măcar însămânțatul nu este la întâmplare. O idee susținută din zona americană este de a investi, dacă mergi spre bursă, fonduri, index și altele de gen, în indexuri cu comision scăzut. De ce să faci așa? Pentru că ai acces la o arie mare cu preț scăzut de intrare.

Un alt aspect privitor la risc este cel al atenției. Cât de mult îți diirijezi atenția către lucrurile pe care nu le poți controla? Zilele trecute am postat pe pagina de facebook un desen pe hârtie făcut de mine, în care subliniam în linii mari ce poți controla, ce nu poți controla și ce poți influența.

Dacă vei avea curiozitatea să mergi pe pagină, vei vedea că lucrurile pe care le poți controla sunt cele care țin de tine și de lumea ta interioară. Aici intră obiceiurile, gândurile, emoțiile, acțiunile, cuvintele, atitudinea și altele.

Ce nu poți controla este legat de mentalitatea celorlalți, atitudinea celorlalți, vremea, dezastrele naturale, economia, războiul, foametea și tot așa. În schimb, într-o anumită măsură și în funcție de impactul pe care îl ai într-o piață sau pe mai multe, poți influența unii din acești factori.

Stop focusing on dumb shit„, spune Gary Vaynerchuk și are dreptate. Îl urmăresc pe acest om, este un mentor virtual pentru mine și învăț tot timpul diverse strategii sau tactici. Asta nu înseamnă că fac ce face el sau că fac cum face el, decât dacă se potrivește cu mediul în care activez sau cu stilul meu de acțiune.

Vrei sau nu vrei să recunoști, are dreptate. De fiecare dată când te concentrezi pe lucruri pe care nu le poți controla îți cedezi puterea și practic nu mai ai acces la rezultat, indiferent care ar fi fost acesta.

Așadar, decide chiar de acum să te concentrezi pe ceea ce este constructiv, lucrativ, pozitiv, benefic și care poate aduce valoare adăugată și un rezultat cât mai bun.

Un alt aspect care influențează riscul și toleranța la risc pe care fiecare din noi o are este capacitatea de a privi spre rezultat versus a merge strict pe o listă cu lucruri de făcut, pentru că așa am planificat sau pentru că așa am considerat că am o garanție în plus pentru succes.

Nebunia cu listele este că ele sunt bune. Dacă nu ești organizat în niciun fel, atunci te pot disciplina și te pot pune pe un curs bun, proactiv și îți vor crea un obicei sănătos.

Să te concentrezi doar pe lucrurile pe care le ai de făcut nu îți oferă garanția că înregistrezi progres.

Dacă vrei cu alte cuvinte, nu înseamnă că dacă ai făcut tot ceea ce ți-ai propus să faci pentru azi te duce garantat cu un pas mai aproape către îndeplinirea obiectivelor sau scopurilor tale.

O mică concluzie care se extrage din ceea ce tocmai am scris, este aceea că este necesar să-ți dai seama ce vrei, iar apoi să-ți concentrezi eforturile de timp, energie, atenție, bani și altele pentru atingerea rezultatului.

Atingerea rezultatului înseamnă că ai înregistrat succes. Mai mare sau mai mic, dar este un succes. Prea mulți oameni ignoră sau aruncă cu noroi în importanța faptului de a avea succes. Pe aceștia îi vei auzi rostind zicale de genul că „este mai bine să fii un om de valoare, decât unul de succes”.

Întrebarea este: dacă succesele nu te definesc de niciun fel, atunci cum îți vei putea stabili valorile? În lumea în care trăim, să fii doar un idealist și atât, te poate aduce în postura de a fi un inadaptat și astfel să nu reușești să faci ceea ce ți-ai propus.

O altă idee care se desprinde este că dacă vei continua doar să te ții de liste sau să trăiești după liste, atunci îți vei alimenta anumite frustrări aflate în strânsă conexiune cu neobținerea rezultatului dorit. Să nu mai spun de faptul că poate muncești din greu și ai ambiții, așteptări și acestea se pot transforma în mari dezamăgiri.

Acțiunea este puternică. Execuția este esențială. Să faci este viață.

Succesul este datoria, obligația și responsabilitatea ta.

Asta înseamnă că este necesar să vezi ce merge și ce nu merge. De multe ori, este bine să te ocupi de acest aspect din timp. Pentru că acest articol este despre risc, toleranța la risc și cum gestionezi riscul, să fii în rol de observator devine extrem de important.

Ce faci când ceva nu funcționează? Schimbi abordarea. Nu încerca să schimbi ceea ce vrei să obții, pentru că asta va înseamna întotdeauna o diminuare, o retragere, o redimensionare a țintei. Retragerea este dureroasă și te poate face nu doar să nu-ți asumi niciun risc acum, ci nici în alte acțiuni de mai târziu.

Încearcă să afli ce a funcționat în alte cazuri. Apoi, modelează la situația ta și vezi dacă funcționează sau insistă până funcționează. Știi cum este: totul funcționează, dar nu totul funcționează pentru tine. Și dacă te orientezi să modelezi ceva sau pe cineva, alege pe cineva care știe ce spune și care a obținut succes în direcția în care și tu îți dorești obținerea succesului.

Nu este nimic rău în a copia ceea ce au făcut alții, cheia stă în adaptarea și implementarea în cazul tău particular. Altfel, se va întâmpla ceea ce se întâmplă din păcate din ce în ce mai des și în România, mulți oameni având tendința de a face un copy paste total, fără să înțeleagă faptul că aici ne aflăm în alt context și fără să-și pună semne de întrebare suplimentare privitor la oportunitatea unei anumite abordări.

Nu în cele din urmă, riscul este în strânsă conexiune cu autosabotarea pe care o oamenii și-o administrează singuri.

Autosabotajul este motivul numărul 1 pentru care oamenii nu ating succesul în administrarea finanțelor personale.

Cauza pentru care se întâmplă acest fenomen este credința oamenilor că succesul asociat cu obținerea de rezultate pozitive va conduce la mai multă durere, decât plăcere. Îngrijorarea nejustificată, precum și îngrijorarea privitor la aspectele negative care pot să apară în relația cu banii rezultă în mod direct din credințele pe care le ai despre bani.

Am mai vorbit despre asta și nici nu voi insista acum asupra acestui aspect. Te invit să cauți pe blog materialele despre credințele limitative, cum să le descoperi, cum să le rescrii astfel încât să-ți folosească. De asemenea, dacă nu ești abonat te invit să faci acest lucru și vei primi un material audio gratuit cu instrucțiuni aferente despre credințele limitative.

Situația ta financiară nu se va schimba până când nu înțelegi că ai credințe care te limitează în relația cu banii, până nu accepți acest lucru și până când nu acționezi în această direcție. Riscul și toleranța la risc fac și ele parte din această ecuație. Sper să-ți fie de folos și îți urez: Succes!

Articole similare