Tranzacţiile cu acţiuni

  • februarie 10, 2016

Bursa este locul măreţiei şi locul decăderii, locul unde mulţi oameni s-au întâlnit cu victoria şi locul unde mulţi oameni au pierdut agoniseala de-o viaţă, locul unde unii şi-au încercat norocul şi locul unde unii au aflat că nu au ce căuta.

Mirajul câştigurilor uşoare sau peste noapte, setea de alimentare a recompensei imediate despre care am mai discutat pe blog şi pe care o tratez pe larg în cartea mea „Salvează-ţi Banii”, atrage din ce în ce mai mulţi oameni, de peste tot din lume, precum şi de la noi din România.

La începutul acestui an am adresat atât pe facebook cât şi în newsletter o întrebare în care vă rugam să-mi spuneţi dacă ar fi să scriu despre un singur lucru, atunci care ar fi acela? Întrebarea rămâne valabilă şi acum. Am primit câteva răspunsuri şi articolul de astăzi este un răspuns pentru Iuliana, care mi-a transmis faptul că doreşte să scriu despre tranzacţiile cu acţiuni. Aşadar, să trecem la treabă 🙂

Să intrăm în lumea acţiunilor.

Nu am abordat acest subiect pentru că este nevoie de un anumit nivel de educaţie financiară pentru a ne apuca de tranzacţiile cu acţiuni. Zic că am reuşit să punem bazele până acum şi putem merge cu încredere mai departe.

Acţiunile îţi oferă posibilitatea să deţii o parte dintr-o anumită companie care este listată la bursă. Adică o parte şi cu bune şi cu rele, şi cu active şi cu pasive, cu tot ceea ce înseamnă acea companie. De aceea, devine extrem de important să afli cât mai multe date despre respectiva companie.

La o simplă căutare pe internet după numele companiei respective, poţi afla destul de multe date, iar acest lucru se datorează faptului că acele companii listate la bursă sunt obligate să facă publice situaţiile financiare, anumite rapoarte şi altele.

Poţi vedea evoluţia companiei până în prezent, corelezi cu domeniul de activitate din care face parte, încerci să afli cât mai multe despre domeniul respectiv, precum şi care este strategia de dezvoltare a companiei, dacă se poate. Ideea este să-ţi dai cât mai bine seama cum poate evolua compania, în acel domeniu, în anumite condiţii ale pieţei.

Dacă ştii să citeşti datele financiare ale firmei, adică să înţelegi ce spun cifrele, există mai mulţi indicatori economico-financiari care te pot sprijini în luarea deciziei. Într-un fel, nu este necesar să fii expert. De exemplu, te poţi interesa de indicatorii de lichiditate, să vezi ce valoare au şi cam care ar fi cea recomandată şi aşa mai departe. În acelaşi timp, dacă eşti total începător în acest domeniu informaţiile şi interpretarea indicatorilor este posibil să ţi se pară total copleşitoare.

Este important să te uiţi la cât mai mulţi indicatori deoarece, cel puţin statistic, aceştia îţi pot da informaţii care să te ajute să vezi dacă o acţiune are potenţial de creştere sau de scădere. O companie poate avea indicatori foarte buni, dar să fie într-un domeniu care acum este în scădere accentuată. Totuşi, ce faci? Cumperi sau mai aştepţi?

Detalii de tranzacţionare.

Ca să ai răspuns la această întrebare este necesar să ai experienţă. Dacă eşti începător, cel mai probabil te vei baza pe noroc sau pe fler, cum se mai spune. Nu îţi recomand să faci asta pentru binele tău şi al banilor tăi.

Ce poţi face iniţial este să te îndrepţi către companii renumite, cunoscute sau poate către companii care acţionează într-un domeniu pe care tu îl cunoşti foarte bine. De ce să procedezi în acest mod? Pentru că vei avea cu ce să compari. Dacă tu eşti un om care toată viaţa a lucrat sau a desfăşurat afaceri în industria auto, iar acum vrei să tranzacţionezi acţiuni ale companiilor din industria petrolieră este posibil să-ţi vină dificil.

Atunci când achiziţionezi o acţiune este bine să înţelegi, să accepţi şi să-ţi asumi faptul că decizia ta implică un anumit grad de risc. Riscurile sunt multiple şi provin din diverse direcţii, cum ar fi faptul că tu nu ştii cum acţionează de fapt conducerea companiei, este posibil să nu existe prea multe informaţii publice despre domeniul respectiv de afaceri şi evoluţia sa şi până la riscul de ţară, pe care mulţi nu îl iau în calcul.

Cum poţi investi mai bine şi mai corect.

O soluţie pe care eu o recomand nu doar în cazul tranzacţiilor cu acţiuni, precum şi în orice alt domeniu este să apelezi la experţi. Dacă te doare capul şi nu scapi de durere te duci la doctor, dacă ai probleme cu moştenirea de la bunica te duci la avocat, dacă ai nevoie de coaching poţi apela la mine, dacă vrei să investeşti mai bine şi mai corect pe bursă poţi apela la o companie de brokeraj.

Raţionamentul este simplu – aceşti oameni te pot ajuta să câştigi bani, nu doar să te arunci în hăţişurile burselor şi să speri că vei câştiga bani. Bineînţeles, contra cost. Ideea este că merită toţi banii pentru că astfel ai acces la know-how, oameni pregătiţi, platforme de tranzacţionare, informaţii personalizate, sisteme puse la punct, precum şi recomandări de investiţie.

Există şi la noi brokeri experimentaţi, pe care îi poţi găsi scrutând internetul. Verifică de când sunt pe piaţă, ce portofoliu au, ce servicii oferă, ce înseamnă să deschizi un cont de investiţii la acea companie, de cine sunt auditaţi, ce performanţe au avut până acum, du-te la ei, stabileşte o întâlnire şi ia o decizie în favoarea ta.

Alte informaţii utile.

Bine, bine, te-ai decis să te apuci şi tu să joci pe bursă şi parcă mai ai nevoie de câteva informaţii. Ce pot să-ţi mai transmit este faptul că depozitele bancare nu mai sunt ceea ce au fost, iar dacă priveşti acest lucru în comparaţie cu bursa, ar fi util să-ţi dai seama că bursa îţi face cu ochiul.

Din câte ştiu eu, au fost eliminate blocurile de tranzacţionare, adică nu eşti obligat să cumperi 500 de acţiuni ale nu ştiu cărei companii, ci cât vrei tu pentru o singură operaţiune. De asemenea, accesul este unul destul de uşor, iar sumele cu care poţi începe sunt destul de mici, aş putea spunea chiar mici (până în 200 EUR).

Pentru a-ţi asigura şanse cât mai mari de câştig este util să ai un portofoliu diversificat de acţiuni, pe principiul nu-ţi pune toate … speranţele în acelaşi coş. Deţinerea unui portofoliu diversificat pe termen lung îţi va aduce randamente mult mai mari decât în cazul unui depozit bancar.

Şi studiile au arătat acest lucru. De exemplu, dacă ai fi început undeva pe la sfârşitul anilor ’90 cu ceva bănuţi şi ţi-ai fi construit un portofoliu având ca structură indicele BET al celor mai lichide acţiuni de pe piaţă de atunci, era posibil ca astăzi să ai un randament de până la 20%.

Graba strică treaba.

Vorbim de un domeniu sensibil. Dacă mă întrebi pe mine, înainte să te apuci să investeşti la bursă, mai bine te apuci să-ţi faci o afacere, să o pui pe picioare, să o creşti, să te dezvolţi permanent tu ca om, să te educi continuu financiar şi apoi să te apuci să faci paşi în această direcţie.

Spun acest lucru pentru că este posibil să ai vreo sumă de bani strânsă pe undeva, iar acum sub impulsul unui articol precum cel de faţă să te apuci să te joci. Cu sume mici. Apoi din ce în ce mai mari. Dă-mi voie să-ţi spun ceva şi te rog să ţii minte: „Nimic nu doare mai tare ca succesul!” Ce vreau să spun este că s-ar putea să începi să câştigi ceva sume, să te îmbeţi cu apă rece, să vrei mai mult şi apoi să pierzi totul într-o secundă de neatenţie sau din lipsă de experienţă.

Jocul investiţiilor la bursă este unul care se desfăşoară pe termen lung, iar cei care sunt implicaţi îţi pot confirma ceea ce îţi spun eu acum. Pieţele de acţiuni uneori cresc, uneori coboară, însă investitorii experimentaţi nu se panichează, nu reacţionează, nu se grăbesc să scape de acţiuni sau nu se grăbesc să cumpere la primul impuls. Este multă inteligenţă emoţională, precum şi financiară la mijloc.

Tranzacţiile cu acţiuni.

Sunt multe de spus, un subiect complex şi cu multe ramificaţii. Mai adaug o informaţie care cred că este utilă şi anume faptul că dacă se întâmplă ca o companie la care tu deţii acţiuni să nu mai meargă şi să ajungă la faliment, atunci deţinătorii de acţiuni sunt ultimii pe listă la recuperarea banilor în urma procesului care urmează.

Cu toate acestea, tranzacţiile cu acţiuni sunt atractive, iar eu unul le susţin cu un singur amendament pe care l-am făcut deja mai devreme. Îl amintesc din nou aici pentru că eu aşa acţionez în astfel de cazuri: apelez la un expert. Dacă vrei să te distrezi şi singur, te înţeleg şi nu te pot opri, important este să înveţi din experienţele pe care le vei avea.

Dacă vrei cu adevărat să câştigi bani în acest mod, atunci îţi sugerez să devii un om avid de informaţie, să cauţi să te înconjori cu oameni de la care poţi afla detalii despre acest domeniu fascinant, să te educi continuu şi să acţionezi inteligent.

Sper că informaţiile sunt de folos, iar eu te invit şi te aştept cu drag la Workshopul pe care îl susţin pe 20 februarie în Bucureşti. Cea mai bună investiţie este în tine, pentru a-ţi creşte nivelul de cunoştinţe şi educaţie financiară şi aş fi încântat să ne cunoaştem şi să lucrăm împreună pentru a trece la nivelul următor în viaţa ta financiară.

Rezervare, detalii, costuri: danieltanase.com/workshop-administreazatibanii

Articole similare