State of the Wallet – e004: Unde Sunt Banii?

  • martie 11, 2016

Despre funcţiile banilor care nu sunt ceea ce ne învaţă manualele de economie. Despre confuzia de termeni provenită din istoria mai demult apusă a banilor şi a circuitelor bancare vechi. Despre rolul băncilor şi implicarea acestora în alimentarea unui circuit, pe care mulţi oameni nu-l înţeleg şi, odată prinşi în interior, nu reuşesc să mai iasă.

Esenţa banilor moderni, denumiţi şi bani-credit odată înţeleasă ca mod de acţiune te poate conduce pe un drum în care să fii mai atent de fiecare dată când o sumă de bani pleacă din buzunarul tău şi să eviţi astfel intrarea în circuite care pot dăuna grav sănătăţii tale, la propriu şi la figurat.

Subscribe and follow me on:

YouTube: https://www.youtube.com/user/danieltanase79

Facebook: http://www.facebook.com/danieltanasefinantepersonale

Website: https://danieltanase.com

State of the Wallet – e004. Unde Sunt Banii?

(full transcript)

00:27 Salutare! Numele meu este Daniel Tănase şi îţi spun „Bine ai venit!” la episodul cu numărul 4, deja, din emisiunea de educaţie financiară State of the Wallet. Ce părere ai despre nume? Până acum nu te-am întrebat… ar fi ceva de genul „Care este starea portofelului?” Sunt curios, lasă-mi un comentariu.

00:47 Astăzi sunt plin de energie şi pentru că am fost foarte atent la multe detalii zilele acestea, vreau să intrăm un pic în detalii legate de bani, detalii care de-a lungul timpului, de-a lungul generaţiilor, au tot creat confuzie.

01:04 Despre ce vreau să vorbesc? Despre faptul că aşa cum se spune că „viaţa este un joc” aşa şi „banii sunt un joc”.

01:11 Ei bine, oricine a trecut printr-un manual de economie sau a trecut printr-o facultate, gen Academia de Studii Economice (aşa cum am făcut şi eu, secţia de Finanţe Bănci, mai puţin important) a fost învăţat nişte lucruri şi mai ales că banii au 3 funcţii:

1) un mediu de schimb.

2) depozitar, modalitate de stocare a valorii.

3) o măsură a valorii.

01:45 Toate aceste 3 funcţii sunt cumva contradictorii şi haide să le luăm pe rând, să vedem de ce este aşa. Dacă sunt un mediu de schimb, înseamnă că banii ar trebui să circule, să fie cheltuiţi, să fie încasaţi etc. În schimb funcţia numărul 2 spune că banii ar trebui păstraţi undeva, fie că la saltea, fie că la bancă, fie în alte modalităţi. Iar a treia este falsă, nu poţi să pui o monedă sau o bancnotă ca să fie ca măsură a valorii. Valoarea, la fel ca succesul, la fel ca multe alte lucruri, pentru fiecare din noi înseamnă altceva.

02:23 Şi atunci, dacă aceste 3 funcţii nu sunt şi nu reprezintă esenţa banilor, care este esenţa banilor? Şi pentru asta, vreau să-ţi spun o mică poveste.

02:36 Să presupunem… de fapt, să nu presupunem, chiar aşa şi este 🙂 Hai să luăm cazul unui angajat. Eşti angajat şi îţi încasezi salariul. Firma la care lucrezi a încheiat o convenţie cu o bancă ca să-ţi vireze salariul pe un card. Mi-am luat şi eu unul ca să fie la îndemână… este doar un plastic până la urmă…

03:08 În ziua de salariu, prin convenţia care este încheiată între angajator şi bancă, ţi se virează salariul în cont. Este practic un transfer electronic din contul firmei (al angajatorului) în contul tău personal. Tu ce faci mai departe cu banii respectivi? Îi aloci, îi administrezi, îi cheltui şi aşa mai departe.

03:33 Să presupunem că una din operaţiunile pe care le faci este să te duci să cumperi diverse lucruri. Şi acolo te duci şi plăteşti cu cardul. De fapt ce se întâmplă? O sumă pe care tu ai încasat-o ca prestaţie a muncii tale, acum este răspândită în diverse locuri, cheltuită, pleacă de la tine din cont, tot în format electronic. În momentul în care plăteşti cu cardul, banii pleacă din contul tău de persoană fizică în contul respectivului comerciant.

04:08 Banii care ţi-au venit ca vânzare a timpului tău, că ţi-ai încasat salariul, plătesc bunuri şi servicii oferite de alţi comercianţi şi se creează un circuit. Şi totuşi… Unde Sunt Banii?

04:24 Nu există niciun ban fizic aici, din acest punct de vedere, decât dacă tu scoţi de la bancomat şi mergi să plăteşti cu cash. Altfel, nu există niciun ban, nu este niciun mediu de schimb. Este doar un transfer electronic între diverse entităţi şi totuşi… Unde Sunt Banii? Că nici depozitaţi nu sunt, nici o măsură a valorii nu sunt.

04:51 La un moment dat, foarte mulţi oameni rămân fără bani. Şi atunci, banca ce spune? Ea, ca intermendiar în acest circuit, este practic un sistem de contabilitate şi o modalitate de a ţine scorul. Ai văzut când te joci ai acolo „credite” sau „vieţi”. Când vieţile se epuizează, mori şi ieşi din joc. La fel este şi cu banii. Ţi-ai încasat salariul şi când nu mai ai bani pentru că i-ai cheltuit pe toţi, ieşi din joc? Nu este chiar aşa. În schimb, apelezi la credit.

05:30 Băncile nu au voie să lase balanţa contului curent negativă. Dacă tu ai nevoie să intri pe minus, ţi se acordă un împrumut. Şi banii respectivi de unde vin? Banca îi creează. Şi aici se întâmplă o confuzie, precum „depozit”, „răscumpărare”, „credit”. Toate acestea provin de undeva din istorie. La nivel anacronic, ca să zic aşa, toate au provenit de atunci şi se utilizează acum într-o confuzie totală. De aceea lumea nu ştie ce înseamnă creditul şi cât de periculos este acesta.

06:10 În momentul în care, tu intri pe minus, balanţa ta este negativă, banca creează o sumă de bani la nivel virtual şi vine şi acoperă respectiva sumă ca tu să vii cu balanţa pe zero, pentru că nu poate rămâne contul tău cu balanţă negativă.

06:28 Mai mult de atât, pe banii respectivi pe care banca ţi dă ţie pentru a acoperi minusul, banca îţi cere şi dobândă. Corect? Şi dobânda de unde o plăteşti? Munceşti mai mult, ai 2 salarii, îţi deschizi o afacere, o plăteşti de undeva… o plăteşti tot din banii pe care îi câştigai. Înţelegi acum la ce te expui în momentul în care ajungi să intri pe credit?

06:54 Esenţa banilor moderni este creditul. Şi, din păcate, este foarte deficitară pentru mulţi dintre noi, care am ajuns să ne împrumutăm şi practic să ajungem să plătim dobândă la nişte bani virtuali, care nu au existat şi au fost creaţi special pentru noi. Adică, în acest joc al banilor, în care banca ţine scorul, în care dacă eşti pe plus înseamnă că mai ai viaţă, mai ai ceva credite să te joci şi să treci mai departe la următorul nivel, banca mai intervine cu un rol.

07:30 Acela de a face încă un depozit în contul tău. Vine, pune bani, spune „gata, te-am rezolvat”, poţi merge mai departe să-ţi continui jocul, dar vezi că dacă vrei să treci la următorul nivel trebuie să-mi dai vieţile astea înapoi, să te lupţi pentru ele, să tragi tare şi trebuie să-mi mai dai înapoi şi o viaţă dobândă 🙂

07:53 Nu suntem pisici, nu avem 9 vieţi şi se spune că „curiozitatea a omorât pisica”, ceea ce nu este chiar aşa, eu zic că este bine să fii curios şi tocmai de aceea vreau să fac un pic de lumină în circuitul banilor, de care ne lovim zilnic.

08:09 De exemplu, pentru a înţelege de ce nu este bine să te duci la supermarket şi să plăteşti cu cardul de credit. În momentul în care cumperi cu cardul de credit, tu practic plăteşti dobândă la iaurt, pâine, jucărie, caiet şi aşa mai departe. Important este să înţelegi circuitul banilor şi faptul că tu plăteşti dobândă la o sumă virtuală care ţi-a fost pusă la dispoziţie şi asta nu este bine pentru buzunarul tău. Atât timp cât venitul tău nu creşte, cât timp nu ai mai multe surse de venit, nu vei reuşi niciodată să le acoperi.

08:50 Gândeşte-te că la cardul de credit ai de pus o sumă minimă de plată. Dacă nu pui mai mult de fiecare dată, soldul nu va scădea, decât foarte puţin. Aşa poţi ajunge să rambursezi cardul de credit şi în 10 ani de zile.

09:07 Este foarte periculos acest circuit şi dacă nu-l înţelegem, dacă nu înţelegem ce sunt banii şi cum funcţionează ei, este posibil să fim prinşi mereu în acest circuit şi să-l alimentăm cu credit şi dobândă permanent. Sper că m-am făcut înţeles.

09:25 Îmi doresc foarte mult să-mi adresezi întrebări dacă nu înţelegi sau poate sunt alte probleme cu care te confrunţi şi până data viitoare Subscribe, Like, Comment sub video, dă mesajul mai departe să ajungă informaţia la cât mai mulţi oameni, iar în episodul următor, continuăm şi o să-ţi explic alte detalii despre bani şi alte confuzii care se fac, dar de acum încolo nu mai ai nicio scuză să spui că nu le ştii.

09:58 Acţionează în consecinţă, acţionează inteligent, nu uita: creează valoare şi banii nu vor înceta să apară în viaţa ta. Subscribe!

 

Articole similare