7 moduri în care să îți administrezi banii pentru o viață mai bună

  • iulie 5, 2017

Există tot felul de provocări pe care le ai pe parcursul unei zile.

Ce știi sigur este că totul se schimbă. Schimbarea este singura constantă.

Un alt lucru pe care îl știi sigur, conform unei convenții stabilite, este că ai la dispoziție 24 de ore să faci ceva și tot așa până la un moment dat.

De aceea, managementul timpului și al priorităților devine extrem de important.

Tot în aceste ore te ocupi și de zona financiară și DA, este imperativ să te întâlnești zilnic cu banii tăi.

La acest capitol unii oameni reușesc la un nivel atât de înalt, încât pare o fantasmagorie pentru alții să ajungă vreodată acolo.

Chiar dacă acest lucru nu se va întâmpla, totuși, să înveți de la cei care joacă la nivel înalt te va ajuta să crești și să ai o relație din ce în ce mai bună cu banii în viața ta.

7 moduri în care să îți administrezi banii pentru o viață mai bună

Hai să vedem, pe scurt.

1.Cunoaște diferența între dorințe și necesități.

Cu toate că este un subiect pe care l-am mai atacat până acum, cumva, văd că nu se prinde. Cauza principală este lipsa de control a emoțiilor și a înțelegerii cum acestea îți afectează procesul de luare a deciziilor financiare, și nu numai.

Despre controlul emoțiilor, voi detalia într-un mod nou pentru piața din România în noua carte State of the Wallet BOOK, care va apărea în curând, pe 26 August 2017 (https://danieltanase.com/sotw-book/).

În loc să cheltui banii pentru lucruri care nu sunt utile, cei puțini trimit banii în direcția creșterii bazei de active care să bage bani în buzunar.

2.Controlează-ți impulsivitatea.

Este vorba despre diferența dintre recompensa imediată și recompensa întârziată. La bază este vorba tot despre controlul emoțiilor.

În exterior este vorba despre a amâna un răsfăț de moment pentru a câștiga pe termen lung. Ce câștigi?

O mai scăzută rată de dependență, un IQ mai ridicat, un EQ mult mai dezvoltat, posibilitatea de înțelege mai bine oportunitățile care vor veni la tine.

3.Gândește pe termen lung.

La un moment am întrebat pe cineva ce înseamnă pentru el termen lung și te întreb și pe tine acum, chiar dacă această frază nu are un semn de întrebare la sfârșitul ei.

Pentru mine înseamnă pe viață, indiferent cât mai am de trăit, dar un minim de 10 ani de zile iau mereu în calcul chiar dacă mai am cel puțin 100 de trăit 🙂 , pentru că mă gândesc și lucrez la ce moștenire las umanității.

Când vorbești de câteva luni de zile sau 1 an, asta nu este pe termen lung. Timpul, așa cum îl percepe fiecare, trece atât de repede încât nu ai timp în viața asta să faci ce ți-ai propus.

De aceea, devine necesar să știi ce priorități ai în cele 24 de ore de azi, de mâine, tot așa.

4.Investește doar în ce înțelegi.

Primesc tot felul de invitații de participare la conferințe, întâlniri de afaceri, noi oportunități extraordinare. Văd că fiecare crede că a descoperit și are cea mai tare idee.

Ei bine, nu este deloc așa în majoritatea cazurilor. Este natural să crezi cu tărie în ideile tale și, MAI ALES, să le și pui în aplicare.

Mai departe, când susții că dezvolți cea mai tare afacere cu potential extraordinar, tu nu decizi asta, ci piața va decide asta. De aceea, este esențial ca, odată ce o astfel de informație ajunge la tine, să nu pici în această capcană.

Dacă nu știi nimic despre domeniul respectiv sau dacă simți că nu este pentru tine, ascultă-ți intuiția și controleză-ți emoțiile. Nu investi dacă la sfârșitul zilei 1 leu trimis pe front nu se întoarce ca 2 lei.

5.Gata de sacrificiu.

Sacrificiile temporare sunt utile și perfect justificate atunci când gândești și acționezi pe termen lung.

Prea mulți oameni își cheltuie viitorul înainte de a-l câștiga, iar asta este dăunător și îți diminuează cu mult potențialul de a-ți atinge obiectivele.

Dacă conduci o mașină veche, dar lucrezi la ceva mult mai mare și peste 2 ani știi că îți vei permite una nouă la care alții doar visează, care este problema? Înțelegi ce vreau să spun.

6.Nu intra în cercul datoriilor.

Cei puțini și de la care învățăm permanent nu fac datorii pentru a crește la nivel de lifestyle. Dacă alții o fac și întrețin aparențele, pentru banii din buzunarul tău aceasta va deveni o gaură.

Singurele datorii sunt cele pentru investițiile în creșterea personală, pentru acoperirea gapului pe termen scurt al anumitor tranzacții, pentru investițiile în creșterea companiei sau pentru demararea de afaceri noi.

În rest, sunt doar cheltuieli pe credit.

7.Fă calculele.

Am zis-o și o s-o repet acum: administrarea finanțelor personale nu necesită prea multă școală sau diplome de doctorat. Este nevoie doar de investiție permanentă în educația proprie și operații artimetice de bază.

Este absolut necesar să faci calculele înainte de luarea unei decizii financiare inteligente.

Toate acestea țin de obiceiuri, de mentalitate, de educație, de atenție, de priorități, de controlul emoțiilor și… de TINE. Sper că îți sunt de folos informațiile și te rog dă mai departe să inspirăm și să ajutăm din ce în ce mai mulți oameni. Succes!

Articole similare