Venitul pasiv

  • septembrie 17, 2015

Azi m-am întâlnit cu un vechi coleg de clasă de pe vremea liceului. Nu ne mai văzusem de câteva luni de zile şi am stat în mijlocul trotuarului să mai povestim puţin despre vieţile noastre. Pentru că aveam o întâlnire peste 45 de minute, către care mă îndreptam de altfel, i-am propus colegului să vină cu mine şi să mai discutăm pe drum.

Pentru că şi el avea drum, oarecum în aceeaşi direcţie, a acceptat. Cum ne place nouă românilor să ne prostim limba, a venit o întrebare rapidă: „Ce-ţi mai face business-ul?” „Excelent!” am răspuns, „dar depinde la care te referi…”

Discuţia a ajuns în zona în care eu îi spun că de câţiva ani construiesc conducte şi mă axez pe proiecte care să-mi aducă venit pasiv. „Băi, zice, iar aud de treaba asta cu venitul pasiv! Ce este venitul ăsta de are aşa special, pentru că aud din ce în ce mai mulţi în jurul meu vorbind despre el…” spune colegul meu.

„Uite cum facem, eu trebuie să ajung la întâlnire, dar dacă ai timp să stai cu mine până atunci, îţi explic mai în detaliu. De acord?” „Da. Chiar vreau să ştiu…” Şi am început să discutăm în timp ce ne îndreptam spre locaţia întâlnirii mele, cu paşi agale, pe trotuarele de acum cărămizii, pline de frunze de castani căzute.

Introducere.

Multor oameni le-a intrat în cap ideea că vor să obţină venituri pasive. Au auzit ei că odată ce reuşeşti să obţii astfel de venituri eşti liniştit, nu mai este nevoie să munceşti deloc, nu mai ai nicio grijă. Pur şi simplu, tot ceea ce trebuie să faci este să trăieşti ca să poţi să te bucuri de încasarea acestor tipuri de venit.

Din punctul meu de vedere este foarte bine că oamenii au astfel de visuri. Problema este trecerea la acţiune, adică la transformarea acestora în realitate. În afară de faptul că mulţi rămân doar în stadiul de visare, mai şi află sau răspândesc informaţii greşite despre acest subiect şi nu numai.

Ce este venitul pasiv?

Înainte de a da o definiţie, ceea ce mie îmi displace, aş dori să-ţi îndrept atenţia către ceea ce înseamnă venitul activ. Mi se pare aiurea să încep să-ţi vorbesc despre venitul pasiv, când nici măcar nu am stabilit ce înseamnă cel activ.

În acest caz, situaţia şi definiţia este una extrem de simplă.

„Venitul activ este acel tip de venit care încetează dacă nu mai munceşti.”

Pentru a fi elocvent, cel mai simplu exemplu de venit activ este salariul. Ar mai fi şi veniturile obţinute de liber profesionişti (avocaţi, doctori, notari, psihologi etc), freelanceri. Venitul activ este întâlnit la aproximativ 90% din populaţia care munceşte.

Mai precis, dacă te duci la muncă încasezi bani, dacă nu te duci…nu. De aceea se cheamă „activ” pentru că cere implicarea ta activă. Munca ta, adică timpul tău petrecut la locul de muncă este răsplătit cu o anumită sumă de către angajator – în cazul salariaţilor, respectiv cu o anumită sumă pe care o încasezi în schimbul serviciilor prestate –  în cazul liber profesioniştilor.

Hai că a venit momentul şi pentru o definiţie a venitului pasiv. Uite una:

„Venitul pasiv este acel tip de venit, care odată construit produce în mod constant şi necesită din când în când un efort minim de implicare.”

Dacă auzi vreodată pe cineva că te invită să-ţi arate o idee din care să câştigi venit pasiv şi îţi spune că munceşti o singură dată, iar apoi stai întins ca boierul în fotoliu şi vin banii, atunci să ştii că nu este adevărat tot ceea ce îţi spune. Sau poate nu ştie chiar persoana respectivă diferenţa.

Sursa de venit pasiv trebuie întreţinută.

Să presupunem că te apuci să construieşti o sursă de venit pasiv. Hai cu un exemplu aşa la scară mare, pentru că ai auzit că venitul din chirii este un venit pasiv. Aşadar, îţi construieşti un bloc şi toate apartamentele le închiriezi.

Încasezi chirii lună de lună şi eşti fericit. Ca venitul să fie total pasiv ar trebui să nu faci niciun fel de efort şi să nu foloseşti nici măcar un minut suplimetar din timpul tău pentru asta. Ei bine, nu este chiar aşa. Tu plăteşti impozitele pe venit, încasezi chiria, eşti implicat în administrarea proprietăţii respective. Şi chiar dacă delegi pe cineva să se ocupe de toate acestea, nu înseamnă că nu te mai ocupi deloc.

Hai să mai luăm un exemplu. Afacerile de tip network marketing sau MLM, cum mai sunt ele cunoscute la noi pe piaţă. Aici construieşti o reţea, care odată branşată la sistem, va începe să producă pentru tine venit pasiv.

Mulţi spun: construiesc o singură dată, apoi vin banii. Experienţa practică, inclusiv a mea, a arătat altceva. Aceste afaceri sunt afaceri de duplicare, adică tot ceea ce înveţi dai mai departe. Dacă te opreşti şi nu ai grijă de reţeaua ta, ghici ce se întâmplă? Venitul pasiv vine, dar într-o măsură mai mică sau chiar deloc, depinzând în mod direct de nivelul de implicare al celor pe care i-ai învăţat.

Necesită mult timp, energie, concentrare, lucrul cu omul, bani şi de aceea este destul de dificil în România în aceste tipuri de afaceri. Cu toate acestea, cunosc şi oameni care câştigă binişor venit pasiv, dar după cum am spus cu ceva implicare.

Există şi alte tipuri de venit pasiv?

Bineînţeles, mai sus doar am exemplificat puţin. Sunt oameni care obţin astfel de venituri din diverse direcţii, precum vânzarea de produse educaţionale, comisioane din promovări sau afilieri, venituri din dobânzi, venituri din acţiuni, venituri din alte afaceri, venituri din vânzări de spaţii publicitare, venituri din mediul online şi multe altele.

Ideea rămâne aceeaşi: indiferent de cum faci mai întâi este foarte mult de muncă pentru asigurarea unei surse de venit pasiv. Asta ca să ştii.

Merită?

Bineînţeles. Aşa cum îţi spuneam şi în articolul cu conducta de salvare. Venitul pasiv poate fi calea pe care să păşeşti pentru obţinerea independenţei financiare. A fi independent financiar nu înseamnă a fi milionar în EUR, ci mult mai simplu înseamnă ca valoarea veniturilor pasive să acopere valoarea tuturor cheltuielilor tale.

Tot într-un articol anterior am vorbit despre diferenţa dintre active şi pasive. Am definit acolo ce înseamnă fiecare şi de ce este important să ştii cum funcţionează. Pentru că acum ştii acest lucru, doresc să continui articolul cu sugestia unui prieten. Stai liniştit că nu le încurcăm, acolo era vorba de active şi pasive, iar acum vorbim de venit activ şi venit pasiv.

Să punem pasivele la treabă!

Chiar aşa. Spuneam că maşina sau casa reprezintă un pasiv pentru că îţi scot bani din buzunar. În schimb, dacă foloseşti maşina pe post de taxi sau în alt mod în care o maşină poate fi folosită astfel încât să aducă venituri, atunci pasivul se transformă în activ.

În momentul în care deţii un bun, iar veniturile aduse de acesta sunt mai mari decât cheltuielile cu acesta, atunci bunul respectiv se transformă din pasiv în activ.

Dacă luăm exemplul unui imobil pe care l-am achiziţionat, situaţia este aceeaşi. Dacă îl închiriem începem să obţinem venituri, venituri pasive!

Deci un pasiv devine activ şi de la el încasez venit pasiv?!

Exact. Mai citeşte încă o dată dacă nu îţi este clar. Iată o soluţie interesantă de a câştiga mai mulţi bani şi de a-ţi eficientiza bunurile deţinute. Uite încă un exemplu fain. Eşti în posesia unui tablou valoros pe care l-ai achiziţionat la o licitaţie.

Acum el este în întreţinerea ta şi probabil implică anumite cheltuieli. Eşti solicitat să-l expui în cadrul unor evenimente de artă organizate. Pentru acest lucru primeşti o sumă de bani. Dacă acea sumă de bani încasată este mai mare decât cheltuielile tale cu acest bun, atunci pasivul tău s-a transformat în activul tău. Iar faptul că poţi fi mereu chemat la expoziţii îţi aduce şi venit pasiv.

„Să ştii că m-a ajutat convorbirea asta. Eram cu gândul la alte lucruri, iar noţiunile erau destul de confuze pentru mine. Îţi mulţumesc pentru timpul acordat şi că eşti mereu aşa binevoitor.”,  spuse fostul meu coleg. Ne-am luat rămas bun şi am stabilit că data viitoare face el cinste cu o cafea din prima încasare de venit pasiv 🙂

Ţi-a plăcut acest articol ? Abonează-te! Face parte din seria de 30 de articole despre finanţe personale, conducând spre lansarea Cărţii „Salvează-ţi Banii”

Articole similare