De când am început activitatea asta de a face educaţie financiară pentru publicul din România şi nu numai, sunt destul de mulţi oameni care, în mesajele pe care mi le-au scris, şi-au exprimat bucuria că găsesc material de calitate şi pe înţelesul lor.
Pe mine mă bucură tare mult şi orice mesaj este un semn că fac eu ceva bine şi ajut oamenii să aibă o relaţie din ce în ce mai bună cu banii în viaţa lor 🙂
Un alt aspect al acestor observaţii pe care le-am făcut din aceste interacţiuni este faptul că oamenii încep să se educe în acest domeniu singuri.
Nu este nimic rău în asta. Se poate şi aşa şi este foarte bine pentru început.
Problemele şi confuziile încep să apară în momentul în care găseşti un site cu sute de articole, mai găseşti un canal de YouTube cu zeci sau sute de materiale video şi nu mai ştii ce să faci.
Vrei să treci la nivelul următor, dar nu vezi care este următoarea etapă.
Inevitabil se ajunge aici.
Îţi doreşti mai mult pentru tine şi pentru cei dragi ţie. Îţi doreşti un viitor financiar din ce în ce mai bun. Sunt sigur.
Acesta este şi momentul în care majoritatea oamenilor se blochează. Mediul în care am evoluat după 1989, lispa unor ani faţă de culturile mai dezvoltate, mentalitatea închisă, precum şi lipsa de educaţie financiară sunt doar câteva cauze şi scuze.
În schimb, dacă îţi doreşti schimbare, fără să înţelegi însă că schimbarea începe cu tine, atunci niciuna din cauzele enumerate mai sus nu vor dispărea. Ba mai mult, vor fi folosite în continuare ca scuze pentru a NU face ceea ce trebuie să faci.
Ideea este că nu mai ai voie să dai vina pe exterior. Lucrurile evoluează cu o viteză fenomenală, iar dacă nu evoluezi personal atunci rămâi în urmă. Unii devin atât de romantici privitor la modul cum poţi evolua şi cum poţi face mai mulţi bani, încât se trezesc poate prea târziu.
Nu doresc să dau o nuanţă tragică sau dramatică articolului de astăzi. Nu judec şi nu critic pe nimeni. Doar constat ceea ce iese la suprafaţă.
Există o vorbă care spune că dacă vrei să ajungi repede, mergi singur şi dacă vrei să ajungi departe, mergi însoţit. Parcă era vorba de un proverb african 🙂
Acum cred că înţelegi la ce mă refer când spun de blocaje şi de nivelul următor în relaţia cu banii din viaţa ta.
Ai nevoie de un mentor.
Ştiu că este o adevărată dezbatere în jurul acestui subiect. Mă voi concentra pe a argumenta de ce este important să ai un mentor în zona financiară şi nu numai.
1.A fost acolo.
Nu la Praga sau Londra. A trecut prin momentele prin care este posibil să treci tu acum. Cum spune americanu’ „been there, done that”.
Trecerea prin numeroase experienţe este de nepreţuit. Un mentor te poate ajuta pentru un anumit motiv, pentru o anumită perioadă de timp mai scurtă sau mai lungă sau chiar pentru toată viaţa.
Nici eu nu am avut un mentor când am pătruns în lumea finanţelor, mai precis în produse şi servicii financiar bancare. Am studiat şi am învăţat din greu încă de la început. Mi-am băgat nasul. Am „furat” meserie.
Mi-a plăcut şi îmi place în continuare. Am acumulat multă experienţă în cei 10 ani petrecuţi în sistemul bancar. Am interacţionat cu mii de oameni şi mii de companii. Am avut eşecuri şi succese. Am plâns şi am râs.
În schimb, am construit o fundaţie solidă şi nu m-am grăbit să construiesc mai întâi acoperişul, cum se întâmplă, din păcate. Aşa este şi cu banii, şi cu relaţiile, şi cu sănătatea şi cu viaţa în general.
Şi cei mai cunoscuţi de pe planeta asta au mentori la rândul lor. Nu vine din vreo fiţă, ci vine din necesitate. Este vorba despre ascultarea instinctelor şi de a face lucruri să se întâmple până la un punct. Atunci intervine mentorul.
2.Succes.
Un alt subiect controversat. „Mai bine să fii un om de valoare, decât un om de succes.” spune o vorbă destul de întâlnită. Întrebarea este: pe bune?
Asta este una din zicalele care îmi provoacă ceva greaţă. Din păcate mulţi oameni o iau de bună şi se gândesc că este mai important să ai valori personale înalte, să nu faci compromisuri, să nu te laşi călcat pe coadă sau alte lucruri de acest gen.
De acord, om bun! Dar vin şi te întreb şi eu: la ce îţi folosesc valorile astea personale înalte dacă nu le pui în slujba celorlalţi? La ce îţi folosesc dacă prin ele nu îţi pui talentele şi abilităţile prin a crea valoare pentru ceilalţi?
Şi cum poţi face asta mai bine decât obţinând SUCCES?! Vezi că de multe ori lucrurile sunt scoase din ecuaţie şi ţi se prezintă sub o formă uşor motivaţional-spirituală, în schimb efectul este tocmai opus.
În loc să obţii succes pentru a te ajuta pe tine, precum şi pe ceilalţi pici în capcana valorilor, care oricum sunt lucruri relative.
Dacă îţi doreşti ca o anumită persoană să fie mentorul tău, atunci înseamnă că acel om a obţinut un succes semnificativ prin valoarea pe care a creat-o. Corect? Eu zic că da, altfel nu ai fi auzit de el şi nu ţi l-ai dori ca mentor.
Şansele tale de succes în relaţia cu banii, personal, în afaceri sau în viaţă vor fi amplificate după ce vei apela la un mentor. Apropo, poate fi doar un mentor virtual, adică online.
3.Încredere de sine.
Cât de important este acest aspect? Ai nevoie de încredere în tine, în forţele tale, în abilităţile tale? Bineînţeles, altfel nu înaintezi.
Un mentor aduce cu sine o relaţie de calitate. Acea calitate care se transferă spre tine şi sub formă de încredere de sine. Mai ales când eşti la începutul unui drum nou sau intri pe un teritoriu necunoscut.
La nivel mental deja ştii că el va fi acolo când vei avea nevoie. La nivel emoţional şi spiritual acest lucru îţi va da putere de muncă, o mai bună concentrare, o eficienţă crescută, un sprijin invizibil şi o mai mare siguranţă.
Încrederea de sine este foarte importantă pentru a avea o relaţie din ce în ce mai bună cu banii tăi. Este chiar mai important decât talentele sau anumite abilităţi. Ţi s-a întâmplat să cunoşti oameni care debordează de o încredere de sine extraordinară?
Sunt sigur că da. Spune-ţi „da” acum, iar de restul ocupă-te pe parcurs. Când pleci la drum cu încredere crescută îţi vei putea folosi mai uşor talentele şi abilităţile pentru a-ţi da seama ce este de făcut. Iar un mentor te poate ghida în acest proces.
4.Inteligenţă.
Ştii deja că am mai vorbit aici pe blog, precum şi în emisiunea video despre deciziile inteligente din punct de vedere financiar. Emoţia predomină şi 99% din deciziile pe care le luăm sunt luate cu inima.
Cu toate acestea, aşa cum arăta şi Daniel Goleman în celebra sa carte „Inteligenţa emoţională” procesul poate fi controlat, atât timp cât înveţi să-ţi controlezi emoţiile. Astfel, inteligenţa financiară este strict legată de inteligenţa emoţională.
Una din principalele probleme ale oamenilor în privinţa banilor este bariera emoţională pe care majoritatea oamenilor o dezvoltă. Ceea ce nu se înţelege este faptul că banii nu sunt problema, ci problema sunt oamenii şi emoţiile lor.
Aici intervine magistral un mentor. El sau ea este persoana care a învăţat să deţină la un nivel superior acest control. Este acea persoană care a câştigat jocul interior al banilor, iar acest lucru se va reflecta în exterior prin ajutorul pe care îl poate da altor oameni.
5.Răspundere.
Am o vorbă proprie care spune că „iubindu-ţi deciziile, te iubeşti pe tine însuţi.” Am discutat cu mai multă lume şi mi-au confirmat că este adevărat.
Una din cele mai importante decizii pe care le poţi lua este aceea de a-ţi asuma rsăpunderea asupra vieţii tale. Din punct de vedere financiar, înseamnă că şi răspundere privitor la relaţia cu banii.
Un mentor te va menţine responsabil. Un mentorat de calitate chiar te va ajuta să înţelegi şi să aplici sub tutela răspunderii ceea ce înveţi. Experienţa îşi va spune cuvântul.
În afaceri, de exemplu, statistica arată că majoritatea companiilor, undeva peste 80%, nu trec de primul an de activitate. Într-un interval de 5 ani de zile doar 5, maxim 10% din companii sunt încă pe piaţă.
În acelaşi timp, 70% din oamenii care deţin companii şi apelează la mentorat trec cu succes de bariera celor 5 ani. Chiar dacă am pomenit de afaceri, ce îmi doresc să-ţi transmit este faptul că afacerile sunt conduse de oameni.
Mentoratul este de la om la om. În afară de cazurile specializate de consultanţă de afaceri, restul este interacţiune umană. Cred că ştii deja că în majoritatea cazurilor o afacere nu poate creşte mai mult decât nivelul proprietarului acesteia.
—–
Acestea au fost câteva aspecte prin care am dorit să scot în evidenţă utilitatea apelării la un mentor. Fie că vorbim de o relaţie din ce în ce mai bună cu banii, fie că vorbim de relaţii, sănătate sau afaceri.
Un mentor poate fi soluţia care să te ajute să treci la nivelul următor în viaţa ta. Da, este posibil să coste destul de mult, depinde în ce relaţie eşti cu banii şi ce înseamnă pentru tine puţin sau mult.
În schimb, aceasta este o barieră peste care este necesar să treci. Un mentor nu a ajuns acolo peste noapte, majoritatea acestor oameni având zeci de ani de practică în spate, iar posibilitatea de a lucra cu ei se merită a fi onorată cum se cuvine.
Şi îţi mai spun ceva. Mentoratul nu este cerut, ci îţi este acordat. Sper să găseşti şi tu o astfel de persoană care să-ţi fie un adevărat înger în viaţa ta. Succes!