Din punctul meu de vedere, această scurtă propoziţie ar putea fi al doilea lucru pe care să ţi-l spui după ce deschizi ochii. Acum, dacă am pomenit de al doilea, sunt sigur că te întrebi care este primul. Îţi răspund care este primul pentru mine – eu spun simplu „Mulţumesc”.
Motive sunt multe – de la faptul că am ocazia să trăiesc o nouă zi minunată până la oamenii pe care îi voi întâlni pe parcusul zilei, lucrurile pe care le voi face astfel încât să fiu mai aproape de îndeplinirea visurilor mele, până la faptul că am o mâncare delicioasă şi sănătoasă şi aş putea continua, dar este posibil să nu mă mai opresc.
Se spune că aşa cum îţi începi dimineaţa, aşa vei avea toată ziua. Pentru mine este adevărat, iar în ultimii ani de zile, când viaţa mea s-a schimbat radical, am observat că dialogul meu interior, chiar şi cel exterior tot cu mine însumi (adică momentele acelea în care te adresezi tot ţie, aparent de „nebun”) este determinant pentru succesul pe care îl voi avea în tot ceea ce fac. Eu sunt un om de succes.
Succesul este o componentă importantă a vieţii, pentru că fără succes, nu există progres, nu există motivaţie, nu există încredere de sine, nu există rezultate, nu există voinţă de a face lucruri noi, nu există dorinţă de a deveni din ce în ce mai bun. Nu chiar de tot, dar în mare cam aşa funcţionează lucrurile cu „succesul”, acest catalizator al vieţii.
Succesul înseamnă şi mai mulţi bani.
Bineînţeles că da. În acelaşi timp, el este tot ceea ce este, dar şi tot ceea ce nu este. Te-am zăpăcit? Sper că nu. Ce vreau să spun este că pentru tine poate însemna ceva, pentru mama ta (de exemplu) poate însemna cu totul altceva.
Un mentor de-al meu mi-a spus că pentru a-mi schimba relaţia cu banii din viaţa mea, dar şi cu succesul, este bine să încep să admir oamenii bogaţi şi de succes de peste tot din jurul meu. Mi s-a părut puţin aiurea şi l-am întrebat sincer: „Spui să admir şi să am ca modele oamenii bogaţi şi de succes, dar sunt mulţi interlopi, criminali, traficanţi care sunt foarte bogaţi şi de succes în ceea ce fac. Pentru tine ce înseamnă succesul?”, am întrebat eu.
Cu ce te ajută dacă afli ce înseamnă pentru mine?
M-am blocat puţin şi n-am ştiut să răspund imediat. Mi-a răspuns tot el până la urmă şi mi-a zis că succesul, pentru el, înseamnă să devină omul care vrea el să devină şi să atingă toate obiectivele pe care şi le-a propus. Iar apoi mi-a trântit-o pe-asta direct în faţă:
Daniel, nimeni nu îţi va spune ce înseamnă succesul !
Începeam să înţeleg. Aveam o mentalitate greşită, în care eu NU eram pe primul loc în viaţa mea. Atât timp cât am întors o întrebare cu altă întrebare era clar. Chiar nu contează ce înseamnă succesul pentru altă persoană, pentru că suntem unici, originali şi irepetabili. Succesul meu este doar al meu, privit în felul meu, obţinut în felul meu.
Nu mă refer aici la sporturile de echipă unde succesul este o muncă realizată în comun, ci mă refer strict la nivel individual. Şi într-o echipă, în afară de succesul echipei, există şi succesul tău ca om care face partea din acea echipă.
Admiră succesul financiar atins de ceilalţi.
Aici apare celebra zicală românească, atât de greşită „Să moară capra vecinului!”. Sincer, nu ştiu de unde provine, nu mă interesează istoria sau locaţia apariţiei acestei zicale, ci mă interesează un singur lucru: îmi doresc s-o scot din capul cât mai multor oameni. Este nocivă, toxică, dăunătoare, rău intenţionată şi aducătoare numai de necazuri.
Dacă vrei să obţii succesul nu merge cu asta în mine şi îţi propun s-o schimbi cu ceva de genul: „Să trăiască capra vecinului !”
„Spune-i altfel, Daniel, pentru că ceilalţi nu vor înţelege exact ce vrei să spui!”, îmi spunea mentorul meu. Spune-i, de exemplu: „Să te bucuri de succesul altora!”. Da, sună mult mai bine aşa şi este ceva cu care sunt de acord.
În momentul în care vei începe să admiri succesul financiar obţinut de ceilalţi, perspectiva ta asupra banilor se va schimba definitiv. Cu toate acestea, problema poate rămâne în mintea ta. Îţi dau şi un indiciu cum să-ţi dai seama dacă ea este tot acolo.
Când va trece pe stradă prin faţa ochilor tăi o persoană care conduce ultimul model luxos de maşină, tu nu vei admira maşina ca succes financiar obţinut de acea persoană, ci vei începe să te întrebi de unde a avut bani să şi-o permită, ce combinaţii a făcut persoana respectivă , dacă este implicată în jocuri politice şi altele.
Aşa gândeam şi eu. „Chiar nu vezi, Daniel?!” mă întreabă profesorul meu. „Mintea ta este otrăvită. Acolo, în căpşorul tău s-a sădit un singur gând, pe care eu ţi-l pot citi din vorbele pe care tu mi le-ai spus până acum.” „Şi care este acela, maestre?”
Oamenii bogaţi sunt răi. Toţi. Acesta este.
„Nu-i adevărat, eu nu am spus asta!” „Ba da, vorbele te trădează, pentru că ceea ce exprimi în cuvinte, indiferent cât de inteligent ai fi, nu poţi ascunde adevărul care este adânc întipărit în mintea ta.”
Am rămas fără replică, pentru că acum încercam cumva să-mi pătrund în propria minte şi să înţeleg cum şi-a dat seama de ceea ce se petrece în interiorul meu.
Asta fiind, de fapt, o altă greşeală. Ce contează cum şi-a dat seama, important este că a văzut asta şi că vrea să mă ajute să mă schimb, să elimin această credinţă limitativă şi să-mi schimb percepţia asupra bogăţiei şi a succesului. Asta este tot ceea ce contează.
În realitate, indiferent că este vorba despre percepţia mea, asupra bogăţiei şi succesului, sau a ta lucrurile stau exact ca în figura de mai sus. Toţi oamenii se încadrează în acest patru cadrane:
- bogaţi şi răi
- bogaţi şi buni
- săraci şi buni
- săraci şi răi.
Întrebarea de la maestru a venit imediat: „Tu din ce categoria faci parte acum şi în ce categorie ţi–ai dori să ajungi?”
Aici nu am avut dubii şi i-am spus că vreau să devin bogat şi bun, pentru că eu am fost mereu un om bun, iar dacă aş avea mai mulţi bani, aş putea să fac din ce în ce mai mult bine în lume.
Banii nu-l schimbă pe om, ci doar amplifică ceea ce este deja.
Acesta este un principiu nu doar al bogăţiei, ci şi al bunăstării. Cu toţii cunoaştem sau cel puţin am auzit că unii oameni s-au îmbogăţit (repet, nu contează cum) şi nu le mai poţi ajunge la nas, te dispreţuiesc, nu te mai salută pe stradă sau te tratează de sus cu cea mai mare aroganţă.
Ceea ce s-a întâmplat este că aceşti oameni au fost din categoria celor „săraci şi răi”, iar acum au devenit „bogaţi şi răi”. Banii mai mulţi au contribuit la dezvăluirea adevăratului caracter, a adevăratelor principii de viaţă instalate în subconştientul acelor oameni.
De aceea, atunci când începi să te schimbi, pentru că schimbarea începe cu tine, este mai întâi necesar să te schimbi la nivel mental, pentru a-ţi permite să devii omul care vrei să fii. Treaba asta cu „eu am fost mereu un om bun” funcţionează şi nu prea. Dacă peste 5 minute afli că ai câştigat la loterie 10 milioane de EUR, cum vei fi? Cum te vei comporta cu familia ta? Cum îi vei trata pe prietenii tăi?
Nu există scuze în a nu fi bun. Cu tine, cu toţi şi cu tot ceea ce te înconjoară.
Fie că vorbim de mediul de afaceri, fie că vorbim de relaţiile inter-umane, oamenii vor avea o mare plăcere să lucreze cu tine, doar dacă tu transmiţi încredere, doar dacă le va face plăcere simpla ta prezenţă. În fiecare moment în care te deplasezi porţi cu tine un manual, unul pe care ceilalţi ştiu să-l citească, unii chiar fără să-l deschidă.
Îmi place mult comparaţia asta pentru că descrie în mod relevant relaţia pe care o avem cu banii, succesul şi bogăţia în ansamblul ei (nu doar din punct de vedere financiar). Şi, pentru că lecţia nu s-a terminat încă, am mai avut de adresat o întrebare maestrului meu:
De unde ştiu că pe calea obţinerii bogăţiei şi a succesului financiar, nu mă voi pierde?
Este foarte simplu. Nimic nu este întâmplător în univers, iar dacă ai citit acest articol, el a ajuns la tine pentru că aveai nevoie să afli aceste informaţii. Cumva, le-ai solicitat. Ce mi-a spus mentorul meu este faptul că voi avea şi voi primi de peste tot din jur toate semnele de care voi avea nevoie pentru a-mi da seama dacă mai sunt pe drumul cel bun sau nu.
Atunci voi ştii că este cazul să fac anumite ajustări şi să-mi imprim în minte următoarele cuvinte: „Dacă am ales să fiu bogat, să fiu un om de succes, atunci alege să fii bun!”
—