Încetişor ne apropiem de sfârşitul anului 2015 şi vine binecunoscuta perioadă a sărbătorilor de iarnă. Îmi place enorm această perioadă cu aerul şi farmecul ei aparte. În ultimii ani, am învăţat să apreciez fiecare zi în care deschid ochii şi să spun „mulţumesc” când mă trezesc dimineaţa, dar nu despre asta voi aşterne rândurile următoare.
Îmbiaţi de magia sărbătorilor, de marketingul care ne sare în ochi şi de reclamele agresive care de multe ori ne sunt băgate pe gât, ajungem cumva să cădem în patima cumpărăturilor, să ne luăm tot ce ne place, să facem cadouri peste măsură, să ne răsfăţăm, atât pe noi, cât şi pe cei dragi din jurul nostru.
De unde provine acest comportament consumerist care îţi scoate bani din buzunar la modul incontrolabil am povestit mai pe larg într-un articol anterior (te invit să-l citeşti aici). Dacă ai în minte lucrurile de bază despre care am vorbit acolo, zic eu că eşti cu încrederea de sine crescută şi poţi merge mai relaxat la cumpărături.
Viaţa este frumoasă.
Chiar aşa şi este. Acesta nu este un articol îndreptat împotriva cumpărăturilor de Crăciun sau care face referire la orice altă perioadă a anului. M-am gândit la utilitate şi la faptul că poate este momentul să-ţi satisfaci anumite dorinţe, mofturi şi cu toate acestea să reuşeşti să nu cheltui peste măsură, să nu-ţi mai scape banii printre degete sau să nu te afunzi inutil în nişte datorii pe care odată făcute, să ajungi să le regreţi.
Este momentul acela din an în care toate magazinele sunt frumos iluminate, gătite de sărbătoare şi vrei să iei şi tu câteva din razele luminiţelor strălucitoare, să-ţi iei ceva frumos. Ştii că nu îmi place să dau sfaturi, ci mai mult să inspir sau să ghidez energia banilor din viaţa ta, aşa că nu te voi plictisi şi trec la acţiune cu câteva „inspiraţii”.
Să-ţi iei ceva frumos!
Mulţi oameni au obiceiul de a face liste în această perioadă sau o singură listă, dar una mare care te poate scoate de pe traseu. Ce vreau să spun este că începi să pui ce îţi trebuie pentru masa de Crăciun, ce cadouri merg în familie, la prieteni şi la rude, pregătirile pentru revelion eventual etc.
După ce ai pus toate acestea pe listă eşti mulţumit şi fericit că ai întocmit lista. În schimb ai uitat să te întrebi ceva extrem de important: „Cum voi plăti pentru toate acestea?” Răspunsul este foarte simplu din punctul meu de vedere. Mai întâi te uiţi în buzunar sau în contul bancar, faci un calcul, vezi ce buget îţi stabileşti pentru această perioadă şi abia apoi te pui la treabă să faci lista de care vorbeam anterior.
Fii mai bun…cu banii tăi!
Un alt lucru pe care, dacă îl faci, ar fi util să îl reanalizezi este acela de a face cadouri în stânga şi în dreapta. Ştiu că este perioada în care se spune „să fii mai bun de Crăciun”. Hai să-ţi spun un lucru la care ţin foarte mult: NU trebuie să aştepţi Crăciunul să fii mai bun, poţi face asta oricând!!!
Dăruind vei dobândi este ceva ce eu susţin şi cred cu tărie, doar că nu o fac de Crăciun, ci tot timpul, aşa că mă asigur că dăruiesc, fac donaţii, cadouri ori de câte ori simt, doresc sau chiar în mod regulat. Astfel, nu am presiune pe perioada de sfârşit de an, adică nu aştept această perioadă pentru acest lucru. Îl fac deja în mod constant, astfel sunt liniştit şi mental şi emoţional şi buzunarul meu îmi zâmbeşte 🙂
Ai strâns ceva?
Un alt lucru pe care îl puteai face ar fi fost să pui deoparte bani încă de la începutul anului pentru această perioadă. De ce? Pentru că altfel, nu doar că vei cheltui tot ce ai, ci vei produce şi datorii. Majoritatea oamenilor fac cel puţin un împrumut cu ocazia acestor zile, fie că vorbim de un blender, un televizor sau sistemul audio-video mult visat. Cum ar fi fost să pui bani deoparte tot anul pentru acest lucru? Plăteai cash şi aveai satisfacţie deplină la achiziţie. Cum poţi face să fie bine la anul? Ai putea începe de la acest articol (click aici).
Alt aspect ar fi legat de faptul că „de Crăciun merit tot ce-i mai bun”, aşa că-mi iau tot ce-i mai bun, ceea ce de obicei înseamnă şi cel mai scump. Satisfacţia, recompensa imediată, gratificarea instantanee va fi uriaşă, precum şi costul care vine asociat cu aceasta.
Să te respecţi pe tine, să înţelegi că meriţi tot ce este mai bun nu înseamnă că este cazul să începi să-ţi baţi joc de munca ta, de valoarea ta, de banii tăi şi să te apuci să faci astfel de aroganţe.
Sunt sigur că dacă te-aş pune acum să faci un test de alimente, fie că vorbim de băuturi sau mâncăruri legat la ochi este foarte probabil să nu faci diferenţa clară între brandurile mai scumpe şi cele mai puţin scumpe. Singurul lucru care te poate avantaja este să fii pasionat sau cunoscător în anumite direcţii. În rest, chiar studiile au dovedit că majoritatea oamenilor nu prea face diferenţa, pentru că nu ştie.
Profită de avantaje
Tot zilele acestea este o perioadă bună să verifici ce avantaje ai acumulat de la furnizorii tăi de diverse servicii sau produse. Cam toate cardurile de fidelitate, precum şi cele bancare oferă destule avantaje. Dacă nu le-ai folosit, acum este momentul.
De exemplu, unele bănci au în portofoliu carduri pe care se acumulează puncte şi care ulterior pot fi folosite la achiziţii. Altele oferă posibilitatea cashbackului, aşa că ar fi inspirat să profiţi de toate aceste lucruri. Sunt ale tale, sunt banii tăi.
Am şi eu o sugestie.
Una peste alta, nu face din cele 3 zile Crăciun o super petrecere care să te afunde în posibile dificultăţi financiare tot anul viitor. Ţine minte, acţiunile din prezent îţi determină viitorul, aşa că o planificare financiară mai atentă şi mai inteligentă te poate scuti de multe probleme şi te poate ajuta să-ţi salvezi banii.
Ştiu că vei face cadouri şi mă gândesc pentru acest an să-ţi fac o sugestie prin care să ieşi din tipare şi să aduci mai multă valoare celor dragi din jurul tău, prietenilor, colaboratorilor, clienţilor sau furnizorilor. Îţi recomand cartea mea „Salvează-ţi Banii” care te poate ajuta să te descurci mai bine nu doar de sărbători, ci chiar să-ţi îmbunătăţeşti la modul serios relaţia cu banii din viaţa ta.
Diferenţiază-te anul acesta şi pune accentul pe educaţie, ceva ce nu se va devaloriza niciodată, te va ajuta şi pe tine, precum şi pe ceilalţi. Spor la cumpărături şi dă un click aici.