În acest episod am decis aşa ca o aniversare să-l fac numai cu întrebări şi răspunsuri. Am primit câteva întrebări provocatoare, creative, care au dus la realizarea unui episod intens şi plin de valoare, aşa cum sunt sigur că îţi doreşti.
De asemenea, fac un anunţ foarte important, dar nu îl divulg aici şi te invit să urmăreşti acest episod. Dă, te rog, un share să ajungă informaţia la cât mai mulţi oameni. Mulţumesc!
———-
Subscribe and follow me on:
YouTube: https://www.youtube.com/user/danieltanase79
Facebook: http://www.facebook.com/danieltanasefinantepersonale
Website: http://danieltanase.com
State of the Wallet – e010. Întrebări şi Răspunsuri
(full transcript)
00:29 Salutare! Numele meu este Daniel Tănase şi îţi spun „Bine ai venit!” la episodul cu numărul 10 din State of the Wallet, emisiunea ta de educaţie financiară. Sunt foarte entuziasmat, am zis că fac un episod numai cu întrebări şi răspunsuri, am primit şi întrebări interesante, provocatoare intrăm imediat în ele. Am ales pentru astăzi şi o carte potrivită „Întrebările sunt de fapt răspunsuri” Allan Pease. Îţi recomand să o citeşti, este o cărţulie foarte mică, o găseşti peste tot.
01:00 Înainte de a intra efectiv în răspunsuri, vreau să fac un anunţ foarte important. Pentru că am primit foarte multe întrebări de „Când îmi lansez următoarea carte?”, ei bine, următoarea carte o voi lansa anul viitor, de ziua mea, pe data de 26 august 2017 şi va avea ca bază această emisiune şi tot ceea ce facem. Aşadar, faptul că ai pus o întrebare s-ar putea să contribuie şi la realizarea cărţii. Va fi doar o bază, de acolo voi dezvolta şi astfel va apărea şi următoarea mea carte. Notează-ţi data în calendar, dar oricum te voi ţine eu la curent, voi avea grijă să fac asta.
01:41 Bun. Şi acum să dăm curs la întrebări şi răspunsuri, să nu pierdem vremea, aşa ne place, să fim practici 🙂
01:49 Prima întrebare, de fapt o serie de întrebări, a venit de la Claudia, care zice aşa: „Bună, Daniel! Vreau şi eu să te întreb: ce faci în momentul în care ai o sumă mare de dat pentru sănătate? O împarţi prima dată în cele 6 borcane? Atunci, am nevoie de o sumă dublă? Ce faci în astfel de situaţii când apar şi încă nu dispui de bani? Cum procedezi? Mulţumesc!”
02:16 Aşadar, o cavalcadă de întrebări una după alta! Claudia, din câte înţeleg eu tu foloseşti sistemul lui T. Harv Eker pe care şi eu îl promovez, cel cu 6 borcane. Ideea este că dacă ai o sumă mare de dat pentru sănătate, dacă fac un pic de reverse engineering înţeleg un lucru.
02:32 Nu foloseşti sistemul de prea mult timp, pentru că dacă îl foloseai deja ai fi avut acea sumă de bani. Dacă ai o sumă mare de dat, evident că nu ai de unde să o iei şi nu vei sta acum să treci pe lângă sistem sau să ocoleşti sistemul. Lasă sistemul cum este, foloseşte-l în continuare aşa cum este. Sumele de bani care vin ca şi venituri, veniturile pe care le ai tu nu ştiu din ce le câştigi, foloseşte-le şi împarte-le în cadrul sistemului exact aşa cum sunt. Acum, în acest caz, bănuiesc că vei vrea să te împrumuţi. Dacă vrei să faci asta, suma împrumutată nu este un venit. Este doar o intrare de cash pe care o ai şi foloseşti ca să-ţi rezolvi problema de sănătate. T. Harv Eker nu a creat sistemul pentru a gestiona împrumuturi sau pentru a gestiona astfel de surse de bani., ci doar venituri, de tipul salarii, afaceri, dividende, etc.
03:40 O sumă dintr-un credit nu este un venit. Este o sumă pe minus, un împrumut pe care va trebui să-l dai înapoi. Lasă sistemul aşa cum este, nu lua bani de acolo. După ce faci rost de suma de bani, va trebui să ajustezi un pic sistemul astfel încât să faci faţă la noua cheltuială care se adaugă, cel mai probabil, la secţiunea de „cheltuieli curente.”
04:08 Deci, fă rost de bani, rezolvă-ţi problema de sănătate… mă bucur că să aud această întrebare, în acelaşi timp m-ar bucura cel mai tare să aud că eşti sănătoasă… lasă sistemul aşa cum este, mergi cu el în continuare şi ignoră acum… nu poţi să treci prin cele 6 borcane această sumă pentru că această sumă de care tu vei face rost nu este un venit. Ok? Multă sănătate, Claudia! Sper că ţi-am răspuns la întrebare şi să mergem mai departe!
04:41 Următoarea întrebare a venit de la Mihai. „Salut, Daniel! Care ar fi în momentul de faţă o metodă bună de a crea un venit suplimentar (activ sau pasiv)? Mulţumesc!” Mulţumesc şi eu pentru întrebare, Mihai!
04:55 Cea mai bună sursă să-ţi creezi în acest moment, de exemplu o sursă de venit activ ar fi să-ţi pui pe picioare o afacere. De ce? Pentru că cea mai mare investiţie, în afară de faptul că investeşti în tine, tu te vei dezvolta, tu vei experimenta, tu te vei apuca să iei această idee din capul tău şi să o pui în practică. Este ceva ce este al tău. Este poate cel mai dificil venit activ de realizat, acela să-ţi construieşti o afacere, să o pui pe picioare, să o faci să funcţioneze şi să crească până la nivelul la care îţi doreşti, dar îţi va aduce cele mai mari satisfacţii garantat.
05:41 Aşadar, ştiu că tu eşti cumva la început cu un proiect al tău. Investeşte în el, este o călătorie pe termen lung, cu urcuşuri şi coborâşuri, dar pune mâna şi concretizează afacerea pe care vrei să ţi-o faci. Este cea mai bună sursă, nu doar pentru tine, cât şi pentru oricine altcineva. Eu încurajez foarte mult, nu ţin cont de vârstă, oamenii să înceapă ceva în domeniul antreprenorial. Da, pe partea de venit activ, pentru că vei învăţa atât de multe lucruri, încât nici nu-ţi poţi imagina. Partea de venit pasiv este înfăşurată aşa în diverse halouri…fileuri de aer, unul cu ceaţă, unul cu bogăţie, unul cu „vezi că poţi să faci repede”, „stai şi dormi”. Este un pic mai dificil cu venitul pasiv, mai ales dacă nu ai experienţă. Nu înseamnă că nu se poate şi am mai spus, nu există venit pasiv 100%. Orice venit, dacă cere măcar 1 oră din timpul tău, nu mai este venit pasiv şi toate cer.
07:00 Aşadar, apucă-te de un venit activ, este cea mai bună recomandare pe care eu pot să ţi-o dau, construieşte-ţi afacerea, du-o unde vrei tu să o duci, lucrează permanent pentru ea şi gândeşte-te că orice efort pe care îl faci este pe termen lung. Nu te aştepta să reuşeşti „imediat” la un nivel prea mare şi, oricum, nici nu ar fi bine 🙂 Sper că ţi-am răspuns la întrebare şi „Mulţumesc, Mihai!”
07:18 Alexandru, Alex… ştie el de ce zic aşa 😀 “Cum eficientizezi cashflowul pentru business client service, unde poate fi dificil să calculezi margini de profit, pentru că există multe variabile şi pot apărea costuri ascunse sau neprevăzute? Mulţumesc!” Mulţumesc şi eu pentru întrebare, Alex.
07:41 Cam ce ai tu de optimizat, din ce spui tu aici, la cashflow este partea de lichidităţi. Sunt mai multe direcţii de acţiune, din punctul meu de vedere, pe care ţi le pot transmite. Dacă îţi este teamă de cheltuielile neprevăzute sau de costuri ascunse înseamnă că, cumva, nu îţi ajung banii din acest moment.
08:02 Primul lucru pe care trebuie să-l faci, şi asta este valabil pentru orice afacere client service sau oricare, este să ai un stoc tampon de bani “buffer money”. Pe acesta ţi-l construieşti de fiecare dată când tu încasezi ceva şi aplici principiul de plăteşte-te mai întâi pe tine, plăteşte mai întâi afacerea ta. Şi nu va trebui să pui ca la T. Harv Eker 10%, mai ales la început când clienţii sunt puţini şi sumele nu vin constant, va trebui să pui mult mai mult, minim 30%.
08:34 În acest fel îţi construieşti acest stoc mai repede, afacerea ta poate creşte un pic mai în linişte şi poţi mai departe să te orientezi către alte lucruri. Un alt lucru pe care îl văd este că trebuie să te uiţi la partea de cheltuieli. Pe ce dai tu banii? Sunt lucruri absolut necesare sau sunt mai mult dorinţe ale tale ca şi administrator şi vin din partea ta personală?! Lipsa de control la cheltuieli îţi va mânca din cash. Îţi va reduce disponibilităţile şi s-ar putea să nu poţi să construieşti nici acel stoc tampon de bani de care ai nevoie.
09:12 Un alt lucru pe care poţi să-l faci, foarte important pe care foarte multă lume nu-l face. Ia avansuri pentru contractele pe care le semnezi. De ce? Pentru că în momentul în care încasezi avans, de exemplu o sumă de 30% (ar trebui să fie minim atât), ţi-ai asigurat acel stoc tampon de bani pentru contractul respectiv. După aceea poţi desfăşura contractul, eventual poţi să încasezi regulat, în funcţie de cum negociezi cu partenerul de contract, sau restul de 70% atunci când termini ceea ce ai tu de făcut. Un lucru important pentru a-ţi asigura cât mai mult cash este să închei contracte cu avans. Din punctul meu de vedere, este şi corect să fie aşa.
09:58 Mai departe, ce mai poţi face? Ar trebui să-ţi măreşti cumva numărul de clienţi şi frecvenţa cu care îi iei. Asta înseamnă mai multă implicare şi mai mult efort în a descoperi piaţa şi nevoile clienţilor din punctul tău de vedere. Ştim că clienţii în mod normal ar trebui atraşi, dar dacă nu ai suficient cash este momentul să ieşi tu în piaţă şi să încerci să-ţi aduci cashul de care ai nevoie, cel puţin pentru o perioadă de timp. Până construieşti mai mult, până brandul tău devine mai cunoscut, până serviciile tale devin mai cunoscute. Este un pic counterintuitive, dar cumva va trebui să faci tu asta mai întâi.
10:42 Un alt lucru pe care îl mai poţi face. Dacă marja ta nu este suficientă şi ţi-e frică că apar aceste cheltuieli neprevăzute, aceste vârfuri de plăţi, să le spunem aşa, nu…nu îţi voi recomanda să te duci la bancă, cu toate că foarte multe firme fac asta, analizează-ţi bine produsul şi vezi dacă întra-adevăr marja pe care tu o percepi în acest moment este suficientă pentru activitatea ta.
11:08 Poate marja ta este prea mică şi cheltuielile pentru proiectul respectiv sunt atât de mari încât ţie îţi rămâne foarte puţin. Măreşte marja sau redu din cheltuieli, dar cumva trebuie să măreşti marja. Un alt lucru pe care îl mai poţi face şi care îmi vine în minte acum este să iei clienţi pe care îi poţi atrage prin alt produs, poate este timpul să te gândeşti la un produs nou, unul cu marjă mare care să meargă pe piaţa de sus, clienţi de top şi care să-ţi aducă, evident, şi cash foarte mult. Şi acolo, tot cu avans. Gândeşte-te ce înseamnă un avans la un contract mare, un produs sau un serviciu care se desfăşoară pe o perioadă mai lungă de timp, îţi asigură şi ţie stabilitate mai mare şi intri şi pe o altă categorie a pieţei, o altă categorie de clienţi cu care vrei să lucrezi…decât 1.000 mici, mai bine 10 mari 🙂 Marjă, cash, siguranţă, continuitate în desfăşurarea businessului şi aşa mai departe.
12:15 Cam astea ar fi câteva lucruri care îmi vin în minte acum şi pe care ţi le-am adresat. Multe firme se duc la bancă şi iau linii de credit. Adică un credit pe 1 an la care se stabileşte o sumă şi când au un vârf de plăţi (exemplu bugete, taxe, salariaţi) folosesc din linia de credit şi plătesc . După aceea, din activitatea curentă încep să acopere înapoi din linie sau nu.
12:44 Majoritatea nu prea mai acoperă şi de fiecare dată când se împlineşte anul de contract, reînnoiesc linia de credit cu banca. Ceea ce nu îţi recomand. Poţi să faci asta pe propriile picioare, aplicând principii foarte simple de finanţe personale plăteşte-te mai întâi pe tine, firma ta şi vezi cum poţi să lucrezi pe parte de marje, avansuri de contracte, poate un produs nou cu marjă foarte mare şi celelalte produse negociate mai bine. În acelaşi timp, nu înceta să-ţi urmăreşti dacă cheltuielile tale ajung în direcţia potrivită. Sper că ţi-am răspuns la întrebare!
13:29 Am 2 întrebări venite de la Violette. “Care crezi că este varianta cea mai bună pentru a ştii exact cât cheltuiesc şi cum mă ajută acest fapt?” Cea mai bună variantă, modern vorbind, este o aplicaţie pe telefonul mobil. Chiar am scris un articol în acest sens, aplicaţia se chema Money Pro, nu-i fac reclamă, sunt foarte multe aplicaţii de acest gen pe piaţă. Cam toţi suntem cu telefoanele mobile în mână vrând-nevrând. O aplicaţie de acest gen te forţează de fiecare dată după ce cheltuieşti ceva să notezi.
14:02 Practic, ai un sistem. Aplicaţia are foarte multe lucruri în spate. Îţi dă rapoarte, îţi arată exact categoria pe care ai cheltuit, îţi face calcul în procente, este foarte uşor de calculat şi urmărit. Ideea este că trebuie să ai implementat un sistem. Aşadar, decât să umbli cu hârtii sau alte lucruri de genul acesta, îţi recomand o aplicaţie pe telefonul mobil. Sunt destul de multe, intră în magazinele de pe diverse platforme, ca să le numesc aşa, şi ia de acolo una. 14:30 Costul este foarte redus, unele sunt gratuite, unele sunt 5 EUR aproximativ. Merită investiţia, ai nevoie de un sistem. Beneficiile sunt maxime. Te va ordona, îţi va crea obiceiul de a urmări fiecare sumă, vei putea observa cum stai pe diverse categorii de cheltuieli, practic te învaţă să devii un mai bun administrator al banilor personali.
14:56 A doua întrebare: “Dacă mintea mea are un tipar, o limită pentru o sumă de bani pe care îi pot avea economisiţi, cum pot trece de această limită?” Adică, nu vrei să economiseşti mai mult? 🙂 Este foarte simplu, dacă mă întrebi pe mine… Ai o sumă de bani pe care o economiseşti, o limită pe care să spun că tu o alimentezi şi este acolo deoparte. Creierul tău zice: “Gata, restul folosesc pentru alte scopuri!” Bun. În momentul în care te duci şi faci o cheltuială, şi te va ajuta foarte mult şi aplicaţia de mai devreme, te întrebi “Oare chiar este necesară cheltuiala asta sau nu? Nu mai bine economisesc banii ăştia?”
15:45 Pune-ţi întrebarea asta: “Este o necesitate sau este o dorinţă?” Dacă este o dorinţă şi mai poate fi amânată, în acest fel îţi vei putea stimula să economiseşti mai mult. Nu cheltui deloc suma respectivă, du-o la partea de economii. Nu mă refer acum la dorinţe mari gen obiecte mari, mobilări, maşini, case şi altele. Mă refer la lucruri micuţe. Astăzi vrei tu ceva ce costă 10 RON, 20 RON sau 50 RON… dacă chiar nu era o necesitate şi era o dorinţă doar aşa ca să-ţi satisfaci tu nu ştiu ce poftă, du-o la partea de economii.
16:24 “Este necesitate sau este dorinţă?” Dacă nu este dorinţă şi este necesitate, atunci este în regulă şi fă-ţi cheltuiala. Dacă este dorinţă şi nu este una arzătoare, ci o poftă pe care vroiam eu să mi-o fac astăzi, trimite banii la partea de economii. În acest fel, contul de economii va creşte. Fă asta ceva timp până îţi intră în obicei măcar să-ţi pui întrebarea pentru că de fiecare dată vei înţelege că decât să-mi alimentez tot timpul recompensa imediată, mai bine economisesc mai mult şi îmi alimentez partea de recompensă întârziată.
17:00 Cam aşa văd eu lucrurile. Mulţumesc, Violette pentru întrebări! Vă mulţumesc tuturor pentru întrebări! Vă mulţumesc şi vouă, celor care urmăriţi emisiunea, vă sunt recunoscător că faceţi asta. Dacă v-a plăcut, vă rog daţi un Share, un Like, lăsaţi un comentariu.
17:18 Subscribe dacă nu ai făcut-o până acum la canalul de YouTube şi până data viitoare…”La revedere!”