Subiectul de astăzi este destul de mult dezbătut și, cu toate acestea, încă sunt persoane care nu știu despre ce este vorba. Cauza este una simplă.
După ce am studiat puțin internetul, am constatat că informațiile sunt transmise foarte tehnic, chiar dacă ele sunt la un nivel de înțelegere bun pentru majoritatea dintre noi.
Voi încerca mai departe să simplific cât de mult pot și să pomenesc foarte puțin despre tehnicitățile privitoare la franciză. Da, astăzi detaliez puțin pe acest subiect super interesant și incitant, cel puțin din punctul meu de vedere.
De-a lungul experienței mele profesionale de peste 15 ani de zile, am avut ocazia să întâlnesc destul de mulți oameni care operează o franciză, dar și un număr semnificativ de oameni care dețin o franciză.
Unele mai mari, altele mai mici. Ideea este că de la toți acești oameni am învățat câte ceva și mă bate gândul serios să pătrund și eu în această sferă în anii următori.
Până atunci, hai să vedem despre ce este vorba.
Franciza este o afacere.
Eu de aici plec, pentru că asta consider că este esential. Am întrebat și alte persoane și majoritatea au început să-mi spună cine e cel care dă, cum se cheamă cel care ia, ce se întâmplă între ei și așa mai departe.
Acele aspecte sunt și ele importante, în schimb eu am considerat cel mai important lucru faptul că o franciză este o afacere.
Din punct de vedere tehnic există:
–francizor, adică cel care deține franciza, care are know-how-ul, marca, sistemele și altele.
–francizat, adică cel care ia de la francizor toate cele mai de sus, în anumite condiții.
Care sunt avantajele unei afaceri în sistem de franciză?
Câteva avantaje care îmi vin în minte acum ar fi:
- o afacere proprie sub un anumit nume.
- nu construiești afacerea de la început.
- primești know-how operational, vânzări, training, susținere.
- poți să lucrezi rapid la afacere și nu în afacere.
- scalabilitate.
- autonomie.
Și dacă acestea ar fi câteva avantaje care în vin în minte, există și câteva dezavantaje pe care vreau să le amintesc, și anume:
- costurile de intrare pot fi ridicate.
- lipsa de cunoștințe antreprenoriale.
- neînțelegerea afacerii.
- neimplicarea în afacere, mai ales la început.
- autonomia este limitată de contractul de franciză.
- flexibilitate scăzută, pentru că nu poți face ce vrei tu, cum vrei tu.
Și este normal să fie așa. Pentru că, dacă s-a ajuns la anumite sisteme care funcționează integrat, atunci nu este necesar niciun artificiu din partea ta. Știi cum era vorba aceea: nu schimba echipa care a câștigat meciul trecut 🙂
Cum începi afacerea?
Înainte de toate, este bine să știi că ai nevoie de abilități antreprenoriale la un nivel cât mai ridicat. Și de energie. Și de timp. Și de bani. Aceștia din urmă sunt necesari pentru achitarea unei taxe de intrare, în general. Apoi, vor fi necesari pentru a susține partea operațională, cashflowul, până când afacerea ajunge să treacă de breakeven point (punctul din care începe să fie pe profit).
Așadar, îți face cu ochiul o franciză și vrei să intri în acest domeniu. Iei legătura cu cine este autorizat, poate fi chiar proprietarul de franciză sau un alt organism care se ocupă în numele acestuia.
Pentru un proprietar de franciză, faptul că își vinde modalitatea în care se poate desfășura o afacere similară cu a lui nu este altceva decât o dezvoltare a afacerii. El a dus greul până aici, a văzut ce a mers și ce nu, a văzut cum poate ajunge la publicul țintă, a testat locurile oportune, a încercat anumite strategii de vânzare sau prețuri.
A cam testat totul, a perfecționat și a creat sisteme care împreună fac afacerea să funcționeze permanent la un standard minim garantat.
Pentru că omul și-a dorit mai mult, acum dă posibilitatea și altora să aibă practic acces la succesul lui și, în schimbul unor taxe de intrare, anuale, redevențe, procente din vânzări sau altele de acest gen, face ca afacerea lui să ajungă inclusiv la nivel mondial.
Poate oricine să-și deschidă o franciză?
La nivel teoretic, răspunsul simplu ar fi „Da”. La nivel practic răspunsul este „Nu”.
Uneori poți să fii super calificat pentru a face asta, dar dacă deținătorului francizei nu îi place de tine, atunci vei fi refuzat. Sau poate nu îi transmiți încredere că vei reuși. Sau poate ești cineva care azi încearcă ceva și mâine altceva, ceea ce în acest caz nu te face eligibil. De ce? Pentru că cel care oferă franciza o face pentru că are o viziune pe termen lung și dorește alături de el oameni care gândesc și acționează pe termen lung.
Dacă ești unul care nu respectă regulile și sistemele, mai bine stai deoparte. Îți vei face ție rău și este posibil să faci rău și brandului respectiv. Motiv pentru care este posibil, în cazuri mai grave, să suferi consecințe importante.
Până la urmă este vorba de 2 componente esențiale:
-încredere.
-cooperare.
Cei 2 parteneri, francizorul și francizatul, sunt practic doi parteneri de afaceri, iar în această zonă, ca și în alte arii ale vieții încrederea și cooperarea sunt esențiale pentru obținerea reușitei.
O altă posibilitate, destul de întâlnită este lipsa de bani. O franciză medie costă câteva zeci de mii de euro, ceea ce face costul de intrare destul de ridicat. Însă, cine ajunge aici și vede dincolo de gard își dă seama că are în fața sa o super oportunitate și încă o cale de a realiza venituri și de a-și multiplica sursele de venit.
Ce alegi? De ce să începi o afacere în sistem de franciză?
Ei bine, asta este o întrebare de cunoaștere personală. Hai să-ți spun puțin perspectiva. Ideea este că majoritatea oamenilor nu știu ce vor, ce pot și nu se cunosc prea bine pe ei înșiși.
Legătura cu tipul de afaceri în general și cu cel de franzică în acest caz, este una directă. Se ajunge destul de ușor la eșec pentru că mulți oameni își spun în gândul lor că este o oportunitate pe care merită să o încerce.
Nimic greșit până aici. Greșeala fundamentală este că încearcă ceea ce se numește unrelated business, adică intrarea într-o afacere pe care nu o cunosc deloc sau foarte puțin și care nu are niciun fel de legătură cu experiența acumulată până în acel moment.
Este ca și cum eu mi-aș cumpăra acum o franciză pentru o fabrică de ciocolată. Nimic rău în asta. Partea cea mai puțin bună este că nu cunosc domeniul, dar mă atrage. Ce pot face?
În primul rând este nevoie să mă educ. Asta înseamnă să acumulez informații și cunoștințe în ceea ce înseamnă producerea și vânzarea de ciocolată. În al doilea rând este nevoie, dacă este cazul, să fac ceva cursuri în domeniu sau să merg la cât mai multe evenimente de unde pot învăța de la oameni din domeniu.
În al treilea rând, trebuie să am capitalul necesar pentru începerea afacerii și susținerea acesteia, mai ales la început de drum. Iată cum, facem ce facem, ne lovim din nou de educație.
Există ciclul de care am mai tot vorbit:
- învață.
- gândește diferit.
- stabilește obiective.
- acționează acum.
Este valabil și în acest caz. Acum, după ce ai parcurs aceste etape care vor dura în funcție de disponibilitatea ta de a investi timp, energie și bani, poți spune că ești în punctul de a porni propria afacere în sistem de franciză.
Constatări.
Din ce am vorbit cu oameni, dar și din ceea ce există în piață franciza este un fel de a doua sau a treia afacerea pentru cineva. Puțini oameni intră direct în acest context. Foarte puțini intră direct din postura de salariați și pentru care franciza să fie o nouă sursă de venit.
Probabil este evident, pentru că în calitate de angajat nu prea ai timp de a te ocupa de așa ceva. Cu toate acestea sunt pur și simplu uimit de faptul că majoritatea oamenilor angajați se gândesc să pătrundă în zona antreprenorială prin achiziționarea unei francize.
În mintea majorității este ideea de simplu, direct și nu trebuie să nu iau nimic de la zero. Însă, uită de cel mai important aspect: propria mentalitate! Fără o mentalitate cel puțin cu tendințe antreprenoriale și care se educă continuu, cel mai probabil nu vei reuși nu doar cu o franciză, ci cu o afacere în general.
De aceea, cei care intră în acest domeniu sunt cei care au deja o afacere funcțională și care înțeleg din altă perspectivă cum funcționează lucrurile.
Asta nu înseamnă să nu încerci. Nu vreau să demotivez pe nimeni. Vreau doar să insist pe importanța educației antreprenoriale, financiare, pe a te interesa intens în domeniul respectiv, pentru a te cunoaște pe tine și ce vrei să devii, ce vrei să obții și apoi să pleci pe acest drum.
La nivel global, marile mărci s-au dezvoltat și au perfectat dezvoltarea în franciză. Asta înseamnă că lucrurile funcționează, atât la nivel mare, cât și la nivel mic. Dacă vei avea interes și răbdare să scrutezi puțin internetul vei vedea că poți găsi și la noi în țară soluții atractive în această direcție.
Eu îți doresc să-ți construiești o afacere proprie și să devii chiar tu deținător de franciză. Sper ca articolul de față să te inspire, să te gândești cum poți ajunge acolo, apoi să treci la acțiune și să transformi visul în realitate. Succes!