Cum faci să funcționeze?

  • martie 29, 2017

Am observat că una din frecventele greșeli pe care oamenii le fac atunci când își stabilesc scopuri în zona financiară este că nu țin cont de celelalte aspecte ale vieții.

Ce vreau să spun este că multe din aceste scopuri sunt mari, greu de realizat, nerealiste cum s-ar spune și știu că și tu ai făcut asta pentru că te-ai lăsat sub influența faptului că este necesar să ai un vis mare de tot.

Nimic greșit aici, cu o excepție: ai pus prea multe astfel de măreții pe toate ariile vieții. Să-ți dau un exemplu. Ai zis că te vei lăsa de fumat începând de luna viitoare. Ai zis că vei slăbi 30 de kilograme până la reunirea de 20 de ani de când ai terminat liceul, adică peste o lună. Ai mai zis că faci un maraton anul acesta. Și ai mai zis că îți vei dubla salariul în următoarele 6 luni.

Ei bine, în acest mod te autoprogramezi pentru a eșua lamentabil pe toate planurile.

Ce este de făcut?

În primul rând, definește 1-2 arii din viața ta în care dorești să faci modificări importante. Să presupunem că una dintre acestea este și zona financiară. Oricum ai lua-o, este important ca situația cu banii să devină din ce în ce mai bună.

În al doilea rând, după ce ai făcut treaba cu get your money right este momentul să mai alegi una. Nu contează că este vorba de spiritualitate, sport, sănătate, profesie, pasiuni. Mai pune una.

Pentru că cel mai important moment este cel de ACUM, te invit să treci la acțiune.

Se spune că micile progrese creează în timp mari succese. Din ce am testat pe mine până acum, cam așa este. Sună bine să-ți dublezi venitul, corect? Ce-ar fi să-l triplezi? Excelent.

Atunci, o cale de acțiune ar fi să te întrebi care ar fi primul pas mic, pe care să-l faci și să te aducă mai aproape de ceea ce îți dorești. Din punctul meu de vedere, primul lucru pe care l-aș face ar fi să văd cum stau.

Iei ceva de scris și ceva pe care să scrii. Urmează un proces de inventariere a situației financiare actuale, care include veniturile, cheltuielile, economiile, datoriile, investițiile. Sună incitant sau plictisitor?

Dacă te plictisești de la primul pas, atunci ceva nu este în regulă. În mod normal, ar fi util să fii entuziasmat pentru că ești pe drumul de a-ți construi un alt fel de viitor financiar. Și nu este în regulă nici să-ți setezi scopuri mărețe în direcția asta, dacă nu ai de gând să pui nimic în practică.

Știi că sunt destul de direct și dacă este ceva ce nu înghit sunt scuzele și ipocrizia. Am auzit prea mulți oameni care spun că au nu știu ce scop și nu fac nimic pentru el. Am auzit prea mulți oameni care au un scop, dar găsesc tot felul de scuze pentru a nu se apuca de lucru.

Muncă. Așa reușești.

Am trecut de etapa inițială. Ești entuziasmat. Ai făcut primele evaluări. Ești entuziasmat în continuare pentru că ai aflat la ce ai de lucrat. Odată ce pui pe hârtie cele menționate anterior îți vei da seama unde este problema.

Ce vine către tine sunt intrări, restul sunt ieșiri. Dacă faci un calcul simplu și tragi linie, vei vedea cu cât ești pe minus sau pe plus. Dacă ești pe minus, atunci ai de acționat în direcția creșterii intrărilor pentru a recupera cât mai repede. Dacă ești pe plus, atunci ai de acționat tot în direcția creșterii intrărilor pentru a merge și mai mult pe plus.

O credință des întâlnită este aceea că mai mulți bani aduc mai multe probleme. Din punctul meu de vedere, nimic mai fals. Mai mulți bani rezolvă problemele.

Esența nu este acolo. Esența este în administrarea finanțelor personale. Dacă știi să le administrezi, atunci te descurci și cu 1 leu și cu 100.000 de lei. Despre asta este vorba.

Mai departe este nevoie de muncă. Dacă ești vreun fan al filmului Secretul sau al cărților din această serie îți aduc la cunoștință faptul că secretul, de care nu se pomenește mai deloc acolo, este munca.

Următoarea etapă este cea care începe să doară și cea care îți va testa rezistența, voința, disciplina și, mai mult de atât, îți vei demonstra ție dacă vrei cu adevărat.

Acțiunea zilnică este cea care face diferența. Este o diferență care face toți banii. Sau de toți banii 🙂

După aceasta, îți recomand să faci o verificare lunară. Îți iei partenerul sau partenera, ia și copiii dacă sunt prin preajmă și vezi peste o lună cum stai. Când scriu aceste rânduri îmi dau seama că este posibil să crezi sau să-ți spui în gând că nu vei face niciodată așa ceva.

Știi care este diferența între cel care gândește așa și cel care își atinge scopurile? Diferența constă în acțiune, pentru că cine dorește cu adevărat, muncește să obțină, înțelege că mintea o să-i joace feste, dar știe foarte bine că orice gând care apare este trecător.

Recompensa.

Da, funcționează. În ambele sensuri. Adică, atunci când îți vei îndeplini scopul financiar sau de altă natură, acordă-ți o recompensă. Nu este nimic rău în asta, cu condiția să nu faci din recompensă scopul în sine. Ia-o doar ca un premiu.

În celălalt sens, adică atunci când nu îți îndeplinești scopul este momentul să-ți dai o recompensă pe minus. Plătești pentru că nu ai ajuns unde ți-ai propus. Nu te gândi la lucruri dure. Îți sugerez ceva cu scop nobil, de genul să donezi o anumită sumă de bani, dar să fie importantă relativ la veniturile tale.

În felul acesta contribui și la circulația divină a banilor și alimentezi funcția de circulație în această direcție. Tii minte când ți-am spus că funcția de circulație a banilor este cea mai importantă? Nu-i nimic, tocmai ți-am reamintit acum 😉

Cum faci să funcționeze?

Problema cu majoritatea setării de scopuri este similară cu cea de noul an. Mulți oameni își setează atunci tot felul de scopuri, iar până la sfârșitul lunii ianuarie, peste 90% din acestea sunt deja deraiate.

Acest lucru se întâmplă dintr-un motiv foarte simplu: scopurile nu ar trebui să fie bazate pe ceea ce ar trebui să faci, ci pe ceea ce vrei să faci cu adevărat. De aceea nu funcționează, pentru că ai setat un scop, indiferent de mărimea lui, care nu a plecat de la tine și a fost influențat de mediul înconjurător.

Acum vine cireașa de pe tort, că de pe colivă suna urât (oricum nu-mi place coliva 🙂 )

Îndeplinirea scopului este datoria, obligația și responsabilitatea ta.

Asta este de la Grant Cardone pentru definiția succesului și se aplică excelent și în articolul de față. Și vreau să te mai las cu ceva care ar veni ca toppingul pe cireașă.

Scopurile care funcționează sunt cele în care crezi cu tărie și pentru care îți asumi răspunderea. Restul sunt la promoție sau au o tentă promoțională. Sunt din categoria lucrurilor frumoase pe care ți-ai dori să le ai, dar rămân doar la acel stadiu.

Ar fi frumos să fie, dar imediat cum intervine ceva mai strălucitor care îți distrage atenția, aceste scopuri dispar definitiv din schemă sau se diluează semnificativ și până la urmă ajung la groapa de gunoi a scopurilor neîndeplinite.

Iată că am făcut ce am făcut și am atins iar acest subiect. Am făcut acest lucru pentru că am primit emailuri în care am fost rugat să scriu un articol despre cum faci să-ți setezi un scop care funcționează și care sunt ingredientele necesare pentru a avea succes în această direcție.

Sper că am răspuns la provocare și nu închei înainte de a lansa o provocare la rândul meu. Acesta este un articol cu temă pentru acasă. Norocul tău că nu te vede și nu te controlează nimeni, dar în sinea ta vei simți dacă te ții de treabă sau nu.

Suntem la sfârșitul lunii martie din 2017, la sfârșitul primului trimestru din acest an. Super! Asta înseamnă că ai timp suficient să-ți setezi un scop în zona financiară și să acționezi în direcția îndeplinirii lui, iar dacă este să-ți pui un singur scop și ești de acord, te rog, fă-l să fie din această zonă.

Bun. După ce ai făcut asta, este momentul pentru evaluarea pe care am descris-o la începutul articolului ca fiind primul pas. Apoi, stabilește încă de pe acum o dată din lună (de exemplu ultima zi a lunii) și în fiecare lună refă acea evaluare. Ține minte: nu poți îmbunătăți ceea ce nu măsori.

Mai departe, ține un jurnal scris fie că este o agendă, fie că este electronic și pune în acesta însemnări zilnice. Cred că aceasta va fi cea mai mare provocare de fapt. Să notezi acolo în fiecare zi. Acest lucru te va ajuta să-ți întârești și să-ți validezi scopul stabilit, dar și să te alimenteze cu motivație și încredere de sine că ești pe drumul cel bun. Succes!

Articole similare