3 lecții de impact pe care le poți preda copilului tău privitor la educația financiară
Sunt destul de numeroase statisticile care arată gradul scăzut de educație financiară.
La nivel global, dar mai ales în România.
Se pare că suntem undeva la coada clasamentului, într-un pluton împreună cu vecinii bulgari și moldoveni de peste Prut.
Rușinos? Poate.
Adevărat? Sigur.
Se poate face ceva? 1000%
Poate una din întrebările fundamentale ar fi: „De unde să începem?”
Sunt câțiva oameni care s-au apucat să-și dedice timpul, efortul, energia și banii pentru a educa financiar românii. Printre aceștia mă număr și eu.
Dacă ar fi să-ți răspund la întrebarea de mai sus, aș fi tentat să spun să începem cu copiii.
Însă, copiii sunt un organism care învață în proporție de 99% în primii ani de viață de la părinți.
Pe ei pică această sarcină.
Sunt multe conversații despre bani. Despre universul banilor. Despre finanțe personale.
Despre economisire. Despre investiții.
Totuși, în marea majoritate a cazurilor se pierde din vedere esențialul.
Pilonul central. Baza. Fundamentul. Explozia inițială.
Adică, TU.
Tu ești principalul om în relația pe care o ai cu banii în viața ta.
Modern, toată această zonă, cu care mă ocup și eu, se cheamă finanțe comportamentale – denumirea îți trasează deja ideea de comportament în relația cu banii.
Adică pleacă de la tine, pentru că tu ai un comportament.
Banii nu au comportament. Banii sunt neutri.
În această conjunctură, cel mai probabil părinții sunt cei care nu sunt calificați sau se simt inconfortabili în a face educație financiară copiilor.
Partea cea mai bună este că nu este necesar să fii absolvent de nu știu ce facultate sau nu îți trebuie nu știu ce cursuri speciale.
De ce?
Pentru că lecțiile de bază țin de noi, de oameni. De comportamente, atitudini, mentalitate, sentimente, emoții și contexte.
3 întrebări pe care să ți le adresezi chiar acum, înainte de a citi mai departe:
- Ce reprezintă banii pentru tine?
- Ce gândești despre bani?
- Ce simți despre bani?
Și, înainte de a te apuca să predai copiilor lecții despre finanțe și frumosul univers al banilor, îți propun să intrăm puțin în detaliu asupra câtorva lucruri esențiale de știut, aflat, învățat, internalizat și aplicat.
Bun? Am acordul tău? Mulțumesc!
3 lecții de impact pe care le poți preda copilului tău privitor la educația financiară
1) Diferența între A VREA și A AVEA NEVOIE.
Deciziile financiare inteligente, bune, sigure încep prin a fi în stare să faci diferența între ceea ce este necesar să ai și ceea ce este frumos să ai.
Chiar dacă am mai scris sau vorbit pe această temă, parcă vorbesc cu pereții.
Oamenii se comportă ca niște roboți. Află această informație, sunt de acord cu ea, rămân în minte cu ea, dar la prima cumpărătură parcă vine ceva sau cineva și șterge tot cu buretele.
Dacă și pentru mulți adulți este dificil să înțeleagă acest lucru, este posibil ca la preșcolari sau cei de la începutul școlii să fie mai dificil de explicat, înțeles și aplicat.
În general, în familie banii merg mai întâi către plata utilităților, cele necesare casei, mâncare, datorii financiare (de multe ori este chiar prima cheltuială) și altele specifice.
Jucăriile sau vacanțele vin după.
De ce? Pentru că intră în categoria ceea ce este frumos să ai.
De fiecare dată când banii merg mai întâi către A VREA sau ESTE FRUMOS DE A AVEA, bugetul familiei este destabilizat, provoacă intrarea în lanțul datoriilor și întreținerea comportamentului de recompensă imediată.
De multe ori, acest lucru este dăunător și conduce la ceea ce se cheamă cursa șobolanului, traiul de la un salariu la altul și așa mai departe.
Copiii mai în vârstă sau adolescenții își pot rafina înțelegerea diferenței dintre dorințe și necesități astfel: să ai haine este necesar, în timp ce să ai blugi neapărat de la nu știu ce firmă este o dorință.
Alt exemplu: să ai un acoperiș în siguranță deasupra capului este necesar, în timp ce să ai camera ta și baia ta este o dorință.
2.Cum să adopți recompensa întârziată.
Una din lecțiile fundamentale pe care orice copil este necesar să o învețe este să aibă răbdare și să aștepte până când face o anumită achiziție.
Practicarea recompensei întârziate conduce la o disciplină crescută, extrem de necesară pe măsura înaintării în vârstă.
De ce? Pentru că vei începe să te întâlnești cu alte tipuri de cheltuieli sau așa-zise investiții, precum bani pentru studii, pentru casă sau pentru pensie.
Părinții pot dezvolta această abilitate copiilor prin a NU LE CUMPĂRA TOT CE VOR EI.
Știu. „Lasă că te văd eu și pe tine!”, se strigă din mulțime.
Da, este dificil. Al naibii de dificil. Te lucrează la zona emoțională de nu te vezi.
Însă, cine este cel cu capul pe umeri și vede mai bine situația de ansamblu: un copil care vrea totul sau un părinte care vede totul mai bine?
Cea mai puternică lecție este atunci când mergi la cumpărături împreună cu copiii.
Le arăți ce ți-ar plăcea să iei, însă le spui că nu vei cumpăra acel lucru, pentru că nu este necesar, ci doar o dorință de moment sau una viitoare.
Puterea exemplului propriu va fi întotdeauna de neegalat în procesul de învățare.
O altă sugestie pe care am văzut-o formulată de experți în psihologie este ca, atunci când copiii în sine fac o achiziție să-i întrebi: “Este necesar să-ți iei asta acum sau o poți avea ulterior?”
Făcând aceste lucru de fiecare dată (cel puțin de fiecare dată când îți aduci aminte) vei construi un obicei în mintea copilului, acela de a se întreba singur: ESTE NEVOIE SAU DORINȚĂ?
3.Cum funcționează banii în lumea reală.
Adeseori, copilul nu are perspectivă asupra banilor.
De exemplu, aceștia pot crede că 1.000 de euro sunt toți banii din lumea asta 🙂
Este necesar, din postura de părinte, să transmiți copiilor o versiune mai realistă și mai potrivită din punct de vedere cantitativ al banilor.
Și hai să avem în vedere cheltuielile casei.
O abordare la îndemână, dacă nu vrei să vorbești copiilor în numere, este să le vorbești în procente.
Spune-le că pui deoparte în fiecare lună 10% din ceea ce câștigi. Spune-le că 70% din venituri merg pe cheltuielile curente ale familiei.
Acest tip de abordare face ca banii să devină o noțiune mai puțin abstractă și mai tangibilă.
Dacă te simți confortabil, cel puțin de la o vârstă în sus, să vorbești cu copiii tăi direct în numere, atunci implică-i și pe aceștia în a menține bugetul familiei la zi.
Dacă azi ai fost la hypermarket și ai cheltuit 400 de RON, roagă-i să aibă la ei balanța și pune-i să-ți spună ei cât mai aveți disponibil pentru restul lunii.
—
Să dai mai departe ceea ce ai învățat către copiii tăi nu înseamnă o simplă conversație din dormitor. Este despre ceea ce faci zilnic, de-a lungul anilor, iar efectul va fi unul foarte bun sau contrar.
Chiar dacă este posibil să pară că ei nu sunt atenți sau nu învață, este cel mai probabil să te înșeli amarnic. Copiii întotdeauna învață, observă și, mai ales, replică comportamentele.
Acestea sunt doar câteva concepte pe care este util să le stăpânești în calitate de părinte sau nu și pe care le poți da mai departe și copiilor tăi.
Sistemul de învățământ nu oferă educație financiară, așa că nu te baza pe asta.
Perioada de până în 1989 ne-a ținut închiși din multe puncte de vedere, așa că nu te baza pe ceea ce au știut părinții tăi.
Mediul în care lucrezi sau te învârți este foarte important, însă și în el vei regăsi în majoritate oameni din același context, deci nu te baza nici pe asta.
Bine, bine. Atunci pe ce să mă bazez?
Pe ceea ce scrii tu aici, Daniel? Într-un mod puțin egoist, cred cu tărie că pun bazele unei educații financiare pe care România nu a avut-o.
Dar nu te baza nici pe mine.
Bazează-te pe tine și pe puterea ta de a te informa. Suntem în era în care totul este la un click distanță.
România este pe locul 5 în lume la viteza rețelelor de internet și într-o dezvoltare accelerată și o pătrundere din ce în ce mai mare a accesului la internet, implicit la informație.
Un alt aspect la care să fii atent este de unde îți iei informația. Faptul că există atât de multă informație la liber, nu înseamnă că este și de calitate sau potrivită pentru tine.
De unde să citesc? De unde să cumpăr? La ce evenimente să merg? Mai face cineva ceva prin țara asta?
Uite, îți dau eu un exemplu în acest sens.
În data de 15 septembrie 2018 are loc un eveniment fain la Cluj. Frumos pe-acolo, se dezvoltă bine mentalitatea, precum și comportamentul oamenilor.
Am ajuns destul de des la Cluj în ultimii 2 ani și schimbarea se vede cu ochiul liber, iar eu m-am antrenat să văd lucrurile pozitive.
Îți recomand acest eveniment, care se intitulează – Liber la Educație Financiară – iar toate detaliile le ai aici: https://www.facebook.com/events/209623793021315/
Ce și când le spunem copiilor despre bani? Cum îi pregătim să devină adulți responsabili financiar? Cum să ne resetăm chiar noi, ca adulți, relația cu banii?
Acestea sunt câteva întrebări la care vei avea răspuns.
Eu îmi voi continua misiunea să inspir și să ajut din ce în ce mai mulți români să aibă un comportament financiar din ce în ce mai bun.
—
Cu respect și iubire.
Daniel