Afacerea de reţea şi venitul pasiv

  • septembrie 14, 2016

Am promis că orice email pe care îl voi primi vreodată îl voi citi şi voi da şi un răspuns la cele care necesită unul. Până acum totul este în regulă, cu toate că m-am aglomerat cu alte activităţi în ultima perioadă.

Am constatat două lucruri din emailurile pe care le primesc de la voi.

În primul rând, cititorii de pe danieltanase.com sunt minunaţi! 🙂 Știu că fiecare dintre voi îşi dorește un viitor financiar mai bun şi acţionaţi cumva în acest sens.

În al doilea rând, mulţi dintre voi se confruntă cu diverse obstacole şi provocări pentru a obţine o viaţă din ce în ce mai bună din punct de vedere financiar şi nu numai.

Unul dintre obstacole este acela că banii se duc repede. Majoritatea oamenilor nu rămân cu bani la sfârşitul lunii, ci cu lună la sfârşitul banilor.

Am atacat pe larg soluţiile la această problemă în cartea mea ‘’Salvează-ți Banii’’ (comandă aici), precum şi în alte articole sau în emisiunea State of the Wallet.

Ce observ şi, într-un fel mi se pare îngrijorător, este dorinţa multor oameni de a afla ponturi sigure de investit în vederea unui câştig rapid, precum şi îndreptarea atenţiei către veniturile pasive.

Din acest punct de vedere, pot să-ţi transmit faptul că site-ul meu nu este un loc pentru asemenea ponturi. Mi-am propus să intru în detalii pentru anumite teme, aşa cum am făcut de curând cu credințele limitative, şi să le dezvolt amănunțit.

Consider că educaţia financiară, mai ales că nu a fost predată nicăieri, necesită un timp destul de lung de învăţare şi unul şi mai mare de practică. În orice domeniu mai întâi înveţi, apoi gândeşti diferit, stabileşti obiective noi şi treci la acțiune.

Nu este nimic rău să vrei să investeşti, în schimb nu încurajez specula, graba, deciziile de moment care nu se încadrează într-un scop pe termen lung, precum şi nici cum să fac venit pasiv doar pentru că termenul ar fi la modă sau că toţi vecinii mei câştigă venit pasiv.

Din păcate, în ceea ce priveşte venitul pasiv, piaţa din România a fost stricată de-a lungul timpului de mulţi oameni, în special de MLM-işti.

Stai puţin să nu-mi sari în cap şi să nu mă înţelegi greşit. Nu am nimic cu acest tip de venit, această modalitate de a câştiga mai mulţi bani şi nici cu firmele care folosesc network marketingul pentru a se dezvolta.

Eu doar constat şi relatez faptele. Această industrie are o vechime de peste 100 de ani în S.U.A. şi multe companii renumite au ajuns şi pe teritoriul ţării noastre. Nu doar de la americani, ci şi din alte state.

Odată cu răspândirea acestor companii şi cu noul model de a-ţi spori veniturile a pătruns şi denumirea de venit pasiv din această activitate. Evident, venitul pasiv are multe alte conotaţii şi multe alte modalităţi de a-l obţine.

Insist pe ceea ce provine din network marketing pentru că de acolo s-au stricat multe lucruri.

În primul rând, de vină sunt oamenii şi comportamentul acestora.

De la tot felul de şiretlicuri şi până la prezentări sofisticate prin hoteluri, oamenii sunt cei care au îngropat domeniul în România. Cu siguranţă, îmi vei spune că ştii pe cineva care ştie pe cineva care câştigă şi acum foarte mulţi bani din acest domeniu.

Ceea ce nu prea îţi spune nimeni este că aproape niciunul dintre acei oameni nu câştigă venit pasiv. Îţi explic în rândurile următoare de ce.

În al doilea rând, lipsa de înțelegere a culturii locale de tip balcanic și suprapunerea celei de tip american peste cea de aici a creeat nu doar confuzie, ci un amalgam de aroganţă şi prostie.

În al treilea rând, în afară de cei care au fost printre primii într-o anumită reţea mai nimeni nu ştie să facă educaţie în acest domeniu. Şi aici este diferenţa.

Am încercat şi eu domeniul, am făcut şi ceva performanţe, în schimb mi-am dat seama că nu este pentru mine. Nu mă reprezintă, nu mă văd făcând pe termen lung aşa ceva. Da, şi aici se face treabă bună doar pe termen lung!

Aşadar, îmbiat de o prezentare ca la carte şi cu potențialul unui venit pasiv pleci la drum cu pasiunea şi entuziasmul caracteristice noilor începuturi.

După o perioadă relativ scurtă de timp, înţelegi cam care ar fi o potenţială reţetă de succes pentru a reuşi şi te apuci de treabă. O iei de la cercul cel mai apropiat, gen familie și prieteni apropiaţi, apoi treci la cercul mai mare de prieteni şi te îndepărtezi până la piaţa rece.

Ce este de reţinut este că familia şi prietenii apropiaţi (cu excepţii, normal) sunt primii care îţi vor da cu flit. Nu vreau să fiu dur, dar acesta este adevărul. Te vor asculta, dar te vor ignora sau îţi vor spune să nu te mai bagi în toate prostiile.

Apoi, din cercul mai mare de prieteni, pentru că oamenii te cunosc și au încredere în tine, vor veni unde îi chemi tu sau te vor asculta cel puţin la un telefon. Unii se vor alătura şi veţi merge mai departe ca o echipă.

La acest stadiu este posibil să zâmbeşti, să te bucuri şi să capeţi încredere că poţi mai mult.

Și apoi ajungi la piaţa rece. Dacă ai norocul să faci parte dintr-o reţea care împarte la membri săi din propria experienţă, atunci este posibil să te alegi cu un script bun sau mai pe româneşte cu un scenariu de convorbire.

Este fain că o să-l înveţi şi când te va suna şi pe tine cineva cu un scenariu asemănător îţi vei da seama despre ce este vorba 🙂

La piaţa rece începe cu adevărat afacerea. De la familie şi până aici nu trece prea mult timp. Aşa că lucrurile devin din ce în ce mai dificile. Între timp, ai mai citit nişte cărţi să-ţi deschizi mintea şi ai fost pe la nişte seminarii bune sau mai puţin bune.

Ei bine, ai ajuns la momentul în care ceva se rupe. Aici este momentul în care realizezi de fapt dacă este sau nu este pentru tine acest gen de activitate. Entuziasmul s-a cam dus. Lista s-a cam dus. Ideile s-au cam dus. Depinde doar de tine mai departe.

Din punctul meu de vedere, network marketingul este minunat cu câteva condiţii absolut esenţiale:

  • -să ai parte de educaţie, pentru că educaţia face piaţa.
  • -să ai oameni deasupra care sunt interesaţi de tine şi nu de banii pe care îi câştigă de pe urma ta.
  • -compania să aibă o reputaţie impecabilă, indiferent de vechimea ei pe piaţă.
  • -vechimea poate fi un avantaj, mai ales dacă trece de 10 ani de zile.
  • -să existe încredere şi cooperare între toţi membri echipei.
  • -să fii dispus o perioadă de timp doar să înveţi, fără să aştepţi venituri miraculoase peste noapte.
  • -să te implici cât de mult timp poţi pe lângă ceea ce faci acum.
  • -să fii consistent, respectuos, etic şi să nu minţi.

Minciuna are picioare scurte şi se află destul de repede. De asemenea, interesul ascuns al unora iese la iveală cu prima ocazie când este vorba de bani mai mulţi. Oameni care erau prieteni, acum nu mai sunt chiar în cadrul aceleiaşi echipe.

Unul din aspectele importante al acestui tip de afacere este acela de duplicare. Ce fac cei care te-au adus, vei face şi tu şi vei da mai departe. Întrebarea este: ce vei duplica, chestii faine sau strici piaţa?

Iată de ce oamenii au stricat piaţa, mai ales în România:

  • -îşi văd doar interesul propriu.
  • -nu au încredere în echipă.
  • -îţi spun tot felul de minciuni doar pentru a te atrage în reţea.
  • -au un comportament insistent, chiar agresiv.
  • -nu au avut parte de educaţie în domeniu.
  • -nu au înţeles diferenţele de mentalitate între ceea ce există la noi şi ceea ce se predă prin materialele de studiu.
  • -nu ştiu să se adapteze la piaţă cu metode inovative.

Nici ei nu au înţeles că NU EXISTĂ VENIT TOTAL PASIV! Ţi-am promis că îţi spun despre acest lucru.

Atât timp cât este nevoie să mai dai un email, să mai citeşti o carte, să mai mergi la o conferinţă, să mai faci un skype, să te ridici de pe canapea şi doar ca să verifici ce face sursa ta de venit, nu poate fi vorba decât de venit pasiv parţial.

Este o capcană în care mulţi oameni cad şi îşi văd visurile spulberate în scurt timp. Din păcate şi aici este vorba de implicare. De energie. De inteligenţă. De tactică. De inovare. De relaţii umane. De timp. De bani, nu în cele din urmă.

Înainte de a te avânta în orice domeniu pentru a construi surse de venit pasiv, întreabă-te care sunt talentele şi abilităţile tale pe care le poţi pune la contribuţie astfel încât să construieşti acea sursă de venit pasiv.

Eu am învăţat foarte multe lucruri interesante pe care le aplic şi în prezent, de la oameni minunaţi, cu care am rămas prieten, pe care îi respect pentru ceea ce fac, pentru educaţia şi contribuţia continuă pe care o aduc lumii, pentru că fac o lume din ce în ce mai bună.

Încă ceva referitor la network marketing. Dacă eşti interesat şi vrei să încerci, te rog du-te şi interesează-te direct la sursa acelei reţele în România. Succes!

Articole similare