Banii sunt răi. Sparge credinţele limitative.

  • august 17, 2016

Seria articolelor dedicate credinţelor limitative şi depăşirii acestora continuă. Educaţia financiară, dacă te iei după titlu, te duce cu gândul la bani, economii, investiţii, control şi alţi termeni de acest gen.

Şi aceasta este o credinţă limitativă pentru că educaţia financiară nu înseamnă să devii un bun matematician în finanţele personale, ci efort şi disciplină în evoluţia personală a ta, ca individ, şi a relaţiei pe care o ai cu banii în viaţa ta.

De multe ori primesc întrebări sau întâlnesc oameni blocaţi în această lipsă de înţelegere şi nu este vina acestora, ci a ceea ce au auzit până acum din alte medii de informare, iar faptul că educaţia financiară lipseşte cu desăvârşire pe parcurs ce creşti accentuează această lipsă de înţelegere.

Banii sunt rădăcina tuturor relelor.

Este aproape imposibil să nu fi auzit această afirmaţie până acum. Provine de la o interpretare greşită a unei ziceri din Biblie şi utilizată apoi cu scop de dezinformare şi control. Ca să fiu mai precis, am studiat şi m-am documentat la rândul meu mai mult pe această temă. Am aflat lucruri pe care nici eu nu le ştiam clar şi mă bucur să le aduc acum în faţa ta 🙂

Apostolul Pavel, în prima lui scrisoare către discipolul Timotei, i-a transmis următoarele: „Dragostea de bani este rădăcina tuturor felurilor de rău. Unii oameni, în goana după bani, s-au abătut de la calea cea dreaptă şi multe necazuri au venit peste ei”. Acest pasaj este interpretat greşit ca „banii sunt rădăcina tuturor relelor”.

Te rog să ai în vedere cum „banii” au devenit substitut pentru „dragostea de bani” şi cum rădăcina tuturor relelor” a devenit substitut pentru „rădăcina tuturor felurilor de rău”. Dacă aparent modificările nu sunt foarte mari, impactul este însă major asupra înţelesului.

Interpretarea greşită a condus de-a lungul timpului la împământenirea mesajului că banii şi averea sau bogăţia reprezintă sursa răului în lume. Acest lucru este complet FALS. Biblia este foarte limpede când spune că păcatul este sursa răului din lume.

În orice caz, când te gândeşti şi reflectezi asupra variantei corecte poţi vedea că dragostea de bani, nu banii în sine, reprezintă sursa diferitelor probleme şi necazuri. Bogăţia este neutră, nu este nimic în neregulă cu banii sau cu posesia acestora. Momentul de inflexiune este atunci când banii încep să te controleze şi de aici pleacă problemele.

Banii sunt un bun servitor, dar un stăpân groaznic spune o altă zicală şi este perfect adevărată. Dragostea de bani este asociată şi cu lăcomia, iar lăcomia este de două tipuri: pozitivă şi negativă. Lăcomia pozitivă este atunci când îţi doreşti din ce în ce mai mult şi mai bine pentru tine şi pentru cei dragi ţie, pentru a-ţi face viaţa mai frumoasă, mai confortabilă, mai bogată. Nu este nimic rău în asta.

Lăcomia negativă este atunci când devii sclavul dragostei de bani şi pentru a obţine din ce în ce mai mult, calci în picioare principii, valori, oameni, nu te dai în lături de la nimic, iar aparent scopul scuză mijloacele.

Acest tip de lăcomie conduce oamenii să facă tot felul de lucruri, pe care în mod normal nu le-ar face. Doar aruncă o privire la TV şi vezi nenumărate drame, unde de cele mai multe ori se ajunge chiar la crimă, iar motivaţia pentru acesta este legată de gelozie, invidie, ură şi bani.

Dragostea de bani este ceea ce îi face pe oameni să mintă, să fure, să înşele, să delapideze şi să ucidă.

Oamenii care sunt îndrăgostiţi de bani suferă de lipsa de evlavie şi de înţelegere a mulţumirii de sine. Mulţumirea, în sensul biblic, înseamnă faptul că venim pe lume cu nimic şi că tot ceea ce avem este un dar din mâinile lui Dumnezeu.

Aşadar, de ce este dragostea de bani rădăcina tuturor relelor?  La sfârşitul scrisorii pe care Pavel i-a adresat-o lui Timotei îl îndeamnă pe acesta să înveţe cât mai repede pe ceilalţi toate lucrurile explicate. De asemenea, îl avertizează pe acesta că vor fi mulţi falşi predicatori sau învăţători care vor formula zicerile astfel încât să le folosească intereselor lor de îmbogăţire şi nu numai. Ceea ce peste timpuri s-a şi întâmplat.

Mai presus de atât, tot Biblia ne desluşeşte. Ceea ce am discutat mai sus face referire doar pe orizontală la dragostea de bani. Hai să ne uităm şi pe verticală. Isus a spus „nimeni nu poate servi la doi stăpâni, deoarece îl va urî pe unul şi îl va iubi pe celălalt sau va fi devotat unuia în detrimentul celuilalt. Nu poţi servi şi pe Dumnezeu şi banii.”

Dumnezeu ne spune să nu avem alţi dumnezei, idoli, zei aşa cum cred că spune în Exodul. Orice altceva trece pe primul loc în viaţa ta este un idol şi te va face vinovat de încălcarea acestei porunci. În momentul în care dragostea de bani este mai mare decât cea de Dumnezeu, atunci îl slujeşti pe Mammon, zeul fals al bogăţiei şi avariţiei. Dragostea de bani este idolatrizarea supremă şi de aceea Pavel a spus că dragostea de bani este rădăcina tuturor relelor.

Banii sunt răi.

Aceasta este o altă credinţă limitativă deviată şi asociată cu cea de dinainte. Dacă nu ai preluat controlul vieţii tale pe plan financiar este posibil ca undeva în subconştientul tău să există această credinţă.

Ea acţionează în sensul în care îţi dă senzaţia că a te ocupa de bani este un lucru murdar şi, DA, conduce şi la altă credinţă limitativă şi anume că banii sunt murdari. Ţi se tot spune că cei care lucrează direct cu banii se îmbolnăvesc, mai ales cei care au un rol de casier, că banii trec prin nenumărate mâini, prin medii de tot felul şi aşa mai departe. De aceea, ţi se creează o senzaţie de repulsie şi de respingere privitor la manipularea acestora şi, mai mult decât atât, la administrarea acestora.

Banii nu sunt nici răi, nici buni. Banii sunt neutri. Ei devin buni sau răi în funcţie de destinaţia care le este dată de omul care îi deţine. Şi pentru că banii amplifică ceea ce omul este deja (100% adevărat), atunci banii devin răi sau buni. Însă, banii în sine nu au astfel de proprietăţi ei fiind moral neutri, imparţiali şi fără alte intenţii. Banii iubesc să fie respectaţi, îngrijiţi şi adoră să se înmulţească în curtea omului care arată aceste valori.

Această credinţă, că banii sunt răi, este una abstractă şi provine din mediul exterior ţie. Este posibil să fi avut anumite experienţe negative sau chiar traume din copilărie privitor la oamenii bogaţi sau oamenii cu bani mulţi. Acum este posibil să ai în minte imaginea acelor oameni ca fiind răi şi pentru că ei au bani, dar tu nu îţi doreşti să fii rău ca ei, ţi-ai instalat credinţa că banii sunt răi.

Acest lucru este posibil să te tragă serios în jos, iar viaţa ta financiară să fie un haos. Un alt lucru pe care este posibil să-l crezi de aici este că atunci când oamenii fac bani sau câştigă bani în viaţa lor este pentru că acesta este singurul lor scop. Acest lucru este greşit, bineînţeles. DAR NU ESTE VINA BANILOR! Oamenii care fac asta au înţeles greşit şi au devenit, aşa cum spuneam mai devreme, sclavul banilor.

Banii au fost creaţi ca un mediu de schimb pentru a satisface dubla coincidenţă a nevoilor (trocul) şi pentru a schimba valoarea între oameni. Ei sunt o expresie a valorii. Deci, banii sunt un mediu neutru care reflectă modul cum sunt utilizaţi. Este responsabilitatea ta să înclini balanţa în direcţia bună pentru tine şi cei dragi ţie.

Ideea este că oamenii care au bani nu cred că banii sunt răi. Banii care sunt definiţi ca fiind răi, de obicei aparţin altcuiva. Cumva, nimeni nu crede că banii lui, banii proprii sunt răi. Ei îţi aduc posibilitatea de a trăi, de a mânca, de a-ţi plăti facturile, de a te plimba, de a-ţi creşte afacerea şi altele.

Cei care generalizează că banii sunt răi sunt conduşi de sentimente de invidie şi frustrare, mai ales dacă cineva le utilizează banii pentru un scop cu care acea persoană nu este de acord.

Banii nu sunt răi. Banii sunt o resursă. Banii sunt un instrument. La fel ca şi armele, de exemplu. Dacă cineva moare în urma unei împuşcături, pe cine dai vina: pe armă sau pe persoana care a folosit-o? Problema este faptul că majoritatea oamenilor gândesc superficial, văd doar efectul de suprafaţă şi nu văd dedesubtul, ceea ce de fapt este adevărat.

Sparge credinţele limitative.

Lupta cu credinţele limitative nu este uşoară. Faptul că acum ai citit acest articol te poate pune pe gânduri, poţi spune că ai citit un articol bun sau unul prost. Modul în care reacţionezi la aflarea unor anumite informaţii ţine de comportamentul şi atitudinea ta privitor la acest lucru. Ceea ce este de suprafaţă. Ceea ce este real pentru tine este legat de ceea ce gândeşti şi ceea ce simţi despre bani şi universul acestora.

De multe ori, vezi doar efectele negative pentru că sunt mai uşor de observat, iar cam tot ceea ce apare în jurul tău ca informaţie este construit să-ţi scoată în evidenţă mai întâi partea negativă.

Să-ţi antrenezi mintea să vadă partea pozitivă în tot ceea ce faci, în toţi oamenii pe care îi întâlneşti sau iubeşti este cel mai dificil lucru de făcut, dar merită tot efortul. Te va ajuta să percepi realitatea astfel şi îţi va îmbunătăţi nu doar situaţia financiară, ci viaţa în ansamblul ei.

Te las cu un îndemn: fii bun, nu costă nimic!

 

Articole similare