În urmă cu aproximativ 1 an de zile eram cu un prieten, într-o zi de duminică, şi purtam o discuţie relaxantă despre haine. Ne plimbam printr-unul din marile centre comerciale ale Bucureştiului, pentru că aveam de gând să ne înnoim. Eu vroiam să-mi iau un sacou şi el îşi căuta un costum de birou.
În timp ce intram prin magazine, ne uitam la marfa expusă şi ca orice altă discuţie, fără o temă anume, aceasta a deviat. Nu ştiu cum se face că, la un moment dat, majoritatea discuţiilor duc la bani. După ce văzuse un costum foarte frumos, pe care vroia să-l şi probeze, prietenul meu s-a uitat la eticheta cu preţul.
Imediat am putut citi dezamăgirea pe faţa lui. „S-a întâmplat ceva?”, am întrebat eu. „Bineînţeles că s-a întâmplat! Costumul ăsta costă mai mulţi bani decât mai am eu în cont până la următorul salariu…” Nu am vrut să apăs unde doare, dar nu m-am putut abţine întrebându-l: „Din câte ştiu eu, mai sunt două săptămâni până iei tu salariul, cum se face că mai ai atât de puţini bani în cont?”
Nu îmi ajung banii.
„Banii vin şi pleacă cu o repeziciune de nedescris…”, continua să bodogănească prietenul meu. „Eu ştiu că ai un venit destul de mare comparativ cu media pe care o câştigă majoritatea salariaţilor, aproape că nu-mi vine să cred că nu mai ai bani la jumătatea lunii” i-am spus mai departe. „Ai dreptate la capitolul ăsta, dar situaţia este că ori nu ştiu să îi aloc eu cum trebuie, ori nu ştiu pe ce se duc!”. Ambele, ar fi răspunsul corect, dragi cititori.
Având în vedere că prietenul meu nu este un caz deloc izolat, m-am apucat să deschis discuţia mai departe către ceea ce înseamnă o alocare mai bună a banilor. Acest lucru nu este valabil doar pentru cei care au venituri din salariu, ci şi pentru cei care obţin surse de venit suplimentare sau pentru cei care produc bani din afacerile pe care le conduc.
Modul şi ordinea de alocare a banilor.
Există aici o neînţelegere a ceea ce înseamnă să-ţi aloci banii în mai multe direcţii. Înainte de toate, este vorba de două lucruri fundamentale:
1.Autodisciplina.
În acest caz, mă refer la faptul că TU eşti în controlul veniturilor tale. Din momentul în care banii au intrat în cont eşti în deplin control, tu decizi în ce direcţie se duc, cât de repede se duc, pe ce se duc şi aşa mai departe. Acesta nu este un lucru rău, mai ales dacă eşti disciplinat, ai un buget personal sau ţi-ai făcut un plan financiar pentru perioada următoare sau una mai lungă de timp.
Altfel, să fii în totalul control al banilor tăi este o problemă! De ce? Pentru că aflaţi la îndemâna ta şi fără un sistem de alocare a veniturilor, ţi se vor scurge printre degete. Vei rămâne fără, vei ajunge să ai datorii, vei avea dificultăţi financiare şi nici măcar nu vei afla ce te-a lovit.
2.Obiceiul de a-ţi aloca banii.
Ca în mai toate lucrurile pe care le facem ajungem să ne construim obiceiuri, aşadar şi în acest caz vorbim de instalarea unui obicei nou, dacă acesta nu există deja. Conform unor studii recente efectuate la Harvard Business School să instalezi un obicei nou în viaţa ta, astfel încât să devină automatism, durează minim 66 de zile.
Adică, atunci când doresc să mă spăl pe dinţi cu mâna stângă în loc de mâna dreaptă, va trebui să fac acest lucru, în fiecare zi, timp de 66 de zile şi apoi nu va mai fi nevoie să mă gândesc, voi lua automat periuţa în mâna stângă şi voi face operaţiunea.
Ei bine, cu banii este ceva mai complicat, pentru că nu câştigi bani în fiecare zi. Având în vedere că 90% din oameni, nu doar din România, mă refer la nivel global, trăiesc din salariul lunar, înseamnă că te întâlneşti cu banii, ATENŢIE, doar de 12 ori pe an!
Cum pot să fac să încep să-i aloc mai eficient?
O alocare eficientă, inteligentă sau mai bună a banilor este mai mult decât necesară, ţinând cont de faptul că banii vin rar şi poate nici nu sunt foarte mulţi. Alocarea este operaţiunea fundamentală în gestiunea veniturilor. Spuneam, un pic mai devreme, că dacă eşti în deplin control, atunci este o problemă. Şi chiar aşa şi este.
Dacă îţi spun că două din direcţiile în care banii ar fi bine să meargă, imediat după ce intri în posesie, sunt economisirea şi investiţiile, cel mai probabil vei de acord. Cu toate acestea, tot în modul cel mai probabil, nu o vei face!
Aici intervine un aspect legat de ziua de salariu. Majoritatea oamenilor îşi încasează banii la o bancă, de obicei acolo unde au şi o rată de plătit. Este mai uşor aşa şi sunt de acord cu asta. Cu ce nu sunt de acord şi mi-aş dori ca din ce în ce mai multe persoane să înţeleagă asta este:
Dacă faci un împrumut, NU îţi mai pune ziua de rată în aceeaşi zi cu cea de salariu!
Explicaţia este una foarte simplă, anume faptul că în momentul în care îţi încasezi salariul, banca îşi încasează şi ea rata. De exemplu, câştigi 2.000 de RON şi rata ta este de 400 de RON. Practic, tu câştigi 1.600 de RON, acesta este venitul tău, ceea ce este FALS!
De aceea, când auzi de la cineva că este necesar să economiseşti şi să investeşti, nu o vei face. În primul rând „pierzi” bani, care ar putea fi alocaţi altfel. În al doilea rând, ţi se „imprimă” în cap ideea că acei bani sunt ai băncii şi nu ai tăi.
Cum procedezi în această situaţie: te duci la banca ta şi soliciţi să muţi data de plată a ratei DUPĂ data încasării salariului tău. Aici este posibil ca banca cu care lucrezi să te taxeze cu un comision de rescadenţare, aşa că dacă vrei să faci operaţiunea asta interesează-te mai întâi şi care sunt costurile bancare aferente.
Dacă eşti în situaţia bună, adică aceea de a avea câteva zile distanţă între ziua încasării veniturilor şi cea de plată a ratei, poţi merge tot la bancă. Acolo, vei vorbi cu o persoană care se ocupă de administrarea conturilor tale şi o vei ruga să te ajute să implementezi un nou tip de operaţiune automată. Da, ai auzit bine automată.
Începând de acum, relaţia ta cu banii trece la următorul nivel.
Îţi mai deschizi încă un cont sau două, dacă vrei tu. Este bine şi unul singur pentru început. Apoi vorbeşti cu ofiţerul de cont să te ajute să completezi ceea ce se cheamă ordin de plată programată, un formular care îţi va schimba viaţa curând. Asta ce înseamnă?
Înseamnă că, în fiecare lună, de fiecare dată când banii de salariu intră în contul tău, o anumită sumă, pe care tu o stabileşti, va fi automat mutată din contul tău curent în contul tău de economii.
Super! Tocmai ai păşit pe o nouă cale de gestionare a banilor. Încă ceva: dacă la început nu ştii pentru ce strângi acei bani, nu contează, măcar lasă-i acolo să se acumuleze lună de lună până te vei decide care va fi destinaţia lor.
Îţi dau eu o sugestie: ce-ar fi să se strângă acolo pentru momentul în care vei ieşi la pensie ?! Sună bine? „Da” şi îţi spun şi de ce: peste 90% din români ajung la pensie cu contul de economii pe ZERO!!! Şi ghici care este singurul lor venit: pensia, bineînţeles…
Mai adaug ceva aici. Sistemele şi posibilităţile informatice au evoluat, iar pentru cei obişnuiţi cu utilizarea sistemelor de internet banking, acest tip de operaţiune automată, poate fi efectuată, chiar de acasă, din faţa computerului. Atât de uşor este. Nu ştiu dacă toate aplicaţiile permit asta, dar ştiu că sunt destule, pentru că le-am folosit chiar eu, aşa că te invit să investighezi.
Nu m-am gândit că pot proceda astfel.
Acum ştii că poţi începe alocarea banilor tăi în alt mod. Într-un articol anterior spuneam că este cazul să începi să te plăteşti mai întâi pe tine. Această operaţiune pe care îţi sugerez s-o efectuezi face parte din aceeaşi categorie şi îţi asigură un alt mod de a te descurca cu banii din viaţa ta.
ATENŢIE! Faptul că nu îţi plăteşti datoriile la bancă sau la întreţinere sau mai ştiu eu unde în aceeaşi zi cu salariul îţi va schimba perspectiva şi vei vedea că procedând diferit şi banii vor începe să relaţioneze diferit cu tine. Un alt lucru pentru care doresc neapărat să-ţi atrag atenţia este că eu nu spun aici să nu-ţi plăteşti datoriile la timp, ci doar în altă ordine!
Cu cât vei dori să deţii mai mult controlul absolut al banilor, cu atât ei vor fugi de tine. Este ca şi cum ai fi în apă şi ţi-ai îndrepta mâna cu viteză şi putere să prinzi un obiect. Încearcă şi vei vedea că se îndepărtează de tine. Cu cât te vei îndrepta mai lent şi mai finuţ către acesta, vei vedea că îl poţi prinde.
Am dat o atingere subtilă veniturilor tale şi acesta este doar începutul. Este momentul să treci la acţiune şi să pui în practică, aşa că îţi urez „Succes!”
—