Bărbații sunt cu creșterea veniturilor, femeile sunt cu economisirea.
Probabil te întrebi de unde am tras concluzia asta și în ce context. Îți spun imediat. Încă de la sfârșitul anului trecut am început o mică campanie să întreb toți oamenii cu care mă întâlnesc: „Care este prioritatea ta financiară în noul an?”
Puțini și-au dat seama de ce adresez această întrebare, pentru că nu aveau de unde să știe că mă documentez pentru un nou articol. Nu am un eșantion atât de mare cum fac firmele care se ocupă cu sondaje de opinie, însă cred că anumite informații sunt relevante și de aceea am decis să le dezvolt puțin în continuare.
Rămâi cu mine că este mai interesant decât crezi 😉
În mare, cam toată lumea și-a propus să cheltuie mai puțin și să înceapă să pună mai mult deoparte, fără un scop anume. În general, se vorbește de un fond de rezervă sau pentru zile negre. Cu toate că majoritatea oamenilor știu exact cu ce mă ocup, au citit cartea sau mă urmăresc în mediul online, se pare că nu au auzit suficient de des următoarea afirmație:
Când strângi bani pentru zile negre, vei obține zile negre.
Sunt esențiale destinația și scopul banilor pe care îi pui deoparte. Am insistat pe acest aspect pentru că consider că este important să salvezi cu scop și să fie un scop bun.
Aspectul care mie mi s-a părut cel mai interesant este următorul.
Bărbații sunt cu creșterea veniturilor, femeile sunt cu economisirea.
Din punct de vedere al unui bărbat, o posibilă explicație este dorința masculină de a deveni mai mult, de a face mai mult și de a obține mai mult. În același timp, cultura din această parte de lume susține cu preponderență faptul că bărbatul trebuie să asigure stabilitatea și viitorul financiar al familiei sale.
Din acest punct de vedere, femeia este pusă pe locul secundar și este văzută mai mult ca femeia care se îngrijește de casă și de copii, în timp ce bărbatul muncește și aduce cei mai mulți bani în casă. Din ce am văzut, lucrurile nu s-au schimbat prea mult în ultimele decenii.
Excepție fac orașele mari din țară sau oamenii, bărbații sau femeile, care au decis să-și ia viața în mâini și să meargă să obțină ceea ce vor. Nu vreau să intru în alte aspecte sociale, ci mă limitez acum la zona financiară. Pentru celelalte, există alte site-uri sau persoane specializate.
O altă explicație este faptul că din ce în ce mai mulți bărbați își doresc un stil de viață mai ridicat, independent și care să le ofere libertatea pe care o consideră necesară. În general, aici sunt cei care sunt în funcții importante de conducere sau cei care conduc afacerile proprii. Cu toate acestea, din ce în ce mai mulți bărbați duc un stil de viață pe care nu și-l permit, căzând pradă falselor influențe sociale transmise ca modele de urmat.
Concentrarea pe creșterea veniturilor este însă benefică tuturor, nu doar că au exprimat-o mai puternic bărbații, ci și femeilor. Acestea vin tare din urmă și avem din ce în ce mai multe exemple de femei care nu se consideră cu nimic inferioare bărbaților și așa și trebuie să fie.
Nu ar trebui să conteze genul, dar istoria mai întunecată a țării, diferența de mentalitate și de cultură față de alte țări ale lumii a făcut ca în România, bărbatul să fie predominant.
Din păcate, 95% din oameni se concentrează mai mult pe cheltuieli, pe plata facturilor lunare, pe plata datoriilor și doar 5% sunt cei care se concentrează pe creșterea veniturilor și înțeleg că o cheltuială nu merită prea multă atenție, decât conștientizarea că există și efectuarea acesteia.
Când te concentrezi majoritatea timpului pe cheltuieli și datorii, mintea ta este ocupată cu data în care se plătește întreținerea, data în care se achită telefonul mobil, data până la care trebuie să ai bani în cont pentru rata de la bancă și așa mai departe. Nu există prea mult spațiu pentru a vedea soluții noi și oportunitățile care apar.
Când te concentrezi majoritatea timpului pe creșterea veniturilor vei fi în permanență stimulat să afli noi modalități de creștere a acestora, care sunt metodele sau care sunt strategiile necesare. Dacă ești salariat încearcă să te gândești cum îți poți crește salariul. Aici nu sunt prea multe posibilități și ar trebui să fie destul de ușor să-ți dai seama ce ai de făcut.
Dacă crezi că ești îndreptăți și meriți, cere o mărire de salariu. Dacă vrei o altă funcție, care aduce cu sine și creșterea venitului află ce trebuie să faci pentru a o obține. Poți să cauți să-ți schimbi locul de muncă, chiar dacă poate fi un proces mai dificil sau de lungă durată.
Dacă ai o afacere mi se pare absolut imperios să dorești să crești. Află ce trebuie să faci pentru asta, fie că ai nevoie să înveți, să citești o carte, să mergi la un curs, să schimbi metodele de vânzare, să creezi produse noi, să-și crești echipa sau multe alte soluții. În acest caz, plaja de acțiune este mai largă, iar soluțiile cer mai multă inventivitate și o altfel de abordare.
Însă, indiferent de situația în care te afli acum, te rog să începi să faci această schimbare mentală și să te concentrezi pe creșterea veniturilor. Implică muncă multă, răbdare, timp, energie, efort, disciplină, bani și altele. Îți mai spun ceva: MERITĂ!
Femeile vor să se concentreze mai mult pe economisire și pe reducerea cheltuielilor. Se pare că încurajarea și deschiderea consumerismului pe toate căile a afectat mai mult publicul feminin, ceea ce era cumva firesc să se întâmple.
Nu vreau să intrăm în polemici legate de câte carduri trebuie să ai, că oricum femeia ți le va goli pe toate, pentru că asta ar fi misoginism și nu își are locul pe acest site. Pentru câteva cazuri în care chiar așa se întâmplă nu facem din țânțar, armăsar.
În schimb, conform unei statistici ținta ofertelor și discounturilor de tot felul, fie din magazine online, fie din magazine offline sunt în proporție covârșitoare de peste 80% femeile. Marketingul agresiv, precum și cel de gherilă își fac bine treaba, de la prețurile mici până la cele mai mari.
Aceasta este și una din explicațiile pe care le-am aflat din discuția cu femeile. Majoritatea nu se pot abține pentru că nu fac diferența între necesitate și dorință (asta este valabil și la bărbați). De aici se ajunge destul de ușor la situația de banii vin și pleacă. Dacă mai rămâne ceva, atunci pui și deoparte.
Conform unei matematici simpliste, dacă cheltui mereu tot ceea ce încasezi, probabilitatea de a începe să economisești este aproape zero. De aceea, ecuația este necesar să fie rescrisă în mintea tuturor, având următoarea formă:
Venituri – Economii = Cheltuieli
„Să te plătești mai întâi pe tine” și „Să cheltui mai puțin decât câștigi” sunt cele 2 principii de bază din finanțe personale care sunt respectate atunci când începi să acționezi de la acest nivel de conștientizare.
În acest caz este destul de ușor de înțeles de ce majoritatea femeilor mi-au spus că vor reduce cheltuielile și vor economisi mai mult. O altă explicație a venit de la faptul că, dacă vor continua în acest mod, banii se vor termina din ce în ce mai repede ceea ce conduce la cunoscuta situația de a rămâne cu lună la sfârșitul banilor, în loc de a rămâne cu bani la sfârșitul lunii.
Lăsând la o parte diversele cauze și explicații pentru situațiile actuale, indiferent că vorbim despre bărbați sau femei, vorbim despre oameni, iar fiecare om este unic, original și irepetabil.
Ce aș dori să subliniez în acest articol este faptul că nu este de ajuns să te îndrepți către ceva anume, atât timp cât nu corectezi și aspectele care te-au făcut să ajungi în situația actuală. De unde provin ele, cred că știi deja: educația de acasă, ce te-au învățat părinții, ce ai preluat de la alți copii și alți adulți pe măsură ce ai crescut, programarea socială și altele.
Toate acestea au acționat asupra ta și ți-au format un tipar financiar mental și comportamental care acum se manifestă pe deplin. Chiar dacă la nivel conștient înțelegi ceea ce spun, de cele mai multe ori este nevoie de o perioadă de reflecție și de observare personală.
Te invit ca în perioada imediat următoare să devii un fin observator al vieții tale financiare. Înainte de a cumpăra un produs sau un serviciu, mai stai puțin și nu te grăbi să scoți banii din portofel. Înainte de a lua o decizie financiară importantă, mai stai puțin și nu lua decizia pe loc, ci amână pe a doua zi sau mai mult dacă circumstanțele permit.
Orice acțiune are și reacțiune.
De aceea, acțiunile din trecut ne-au determinat prezentul. Acțiunile din prezent ne determină viitorul. Depinde de fiecare dintre noi, indiferent că suntem bărbați sau femei, să fim în stare să ne educăm permanent în această direcție, astfel încât să fim în postura de a lua cele mai bune decizii financiare.
Sper că ți-a plăcut această mică incursiune și te invit să-mi scrii sau să lași un comentariu când articolul va fi postat pe rețelele sociale și să-mi spui pe ce te concentrezi anul acesta din punct de vedere financiar și cum îți vei îndeplini acest scop. Acțiunea face diferența. Succes!