Baza de active
Timpul pe care îl ai la dispoziție până la îndeplinirea scopului tău determină cât de mult vei risca.
- Decizii financiare pe termen scurt (< 1 an)
- Decizii financiare pe termen mediu (1 – 5 ani)
- Decizii financiare pe termen lung (> 5 ani)
Ar mai fi o categorie care s-ar putea numi pe termen cu adevărat lung, adică peste 10 ani, dar am zis s-o las așa acum.
Tot timpul rămas va influența și atenția cu care vei construi sau vei investi în active (bagă bani în buzunar), mai presus de atât ce tip de active vei folosi pentru a-ți construi baza de active.
Așadar, chiar dacă anumite tipuri de capital (fizic sau nu) și piețe de capital pot produce randamente ridicate, ele nu se vor potrivi dacă vrei să faci bani pe termen scurt.
De multe ori, pe termen scurt chiar îndatorarea cu scop precis de creștere și investițional este cea mai bună alegere. Știi deja, pentru că am mai vorbit despre asta, există și datorii bune o grămadă, doar contexul în care să le faci va decide.
1.Termen scurt și mediu.
Aici, mai important este să ai return of capital decât return on capital. Adică este important să faci bani rapid și da, poți include și tranzacțiile speculative, intermedierile și orice altă acțiune de acest gen.
De asemenea, cu cât împingi durata de timp pe parcursul anilor este necesară alimentarea unei balanțe între nevoia de a avea randamente ridicate cu o cât mai mare siguranță a banilor plasați.
2.Termen lung și foarte lung.
Din punct de vedere istoric și statistic investițiile de acest gen, indiferent de produsul care aduce randamentul, sunt cele mai bune. Asta nu înseamnă că, fiind vorba de perioade lungi de timp, nu poți profita de diversele perioade economice.
Ca să sumarizez, pe termen scurt este mai puțin risc de asumat, pe termen mediu este bine să ai un echilibru în portofoliu, iar pe termen lung îți poți asuma și cele mai ridicate riscuri.
Asta nu înseamnă acum că, odată ce ai înțeles corespondența dintre timp-risc-scopuri, este singurul factor implicat.
Dacă vrei, uitându-te cumva de deasupra ta, personalitatea proprie, apetitul la risc, controlul emoțiilor și mindsetul sunt alți factori determinanți.
Și, pentru că vine sfârșitul de an, am zis să te mai ajut sau inspir cu o informație referitoare la scopuri.
Există 2 categorii:
- scopuri care trebuie atinse
- scopuri care ar fi frumos să fie atinse
Nu stau să explic diferența dintre cele două pentru că sunt sigur că te-ai prins și tu 😉
Să ai zile minunate alături de cei dragi și ne auzim curând.
Sărbătorile sunt fericite oricum, așa că TU să fii fericit!