Îmi place să observ oamenii din jurul meu, să-i văd ce fac în anumite situaţii cu banii, să fiu atent la ceea ce vorbesc despre bani, să le studiez comportamentul privitor la bani. Sunt implicat la nivel de “maniac” în domeniul finanţelor personale şi fac aceste lucruri pentru a avea cât mai multă informaţie, pentru a evolua, astfel eu pot deveni din ce în ce mai bun şi pot să livrez la rândul meu din ce în ce mai multă valoare pentru oameni.
Din toate observaţiile am ajuns să trag şi ceva concluzii, venite cumva statistic. Nu am stat să număr efectiv, dar calcule mentale fac destul de uşor, iar de multe ori nici nu este nevoie să fac asta, pentru că ceea ce contează este contextul, cum se spune “context is king”.
Mai clar, dacă sunt la vreo coadă la ieşirea din magazin este un anumit context, dacă sunt pe stradă este un anumit context, dacă sunt la benzinărie este un anumit context, dacă sunt la rând la plata facturii de lumină este un anumit context şi aşa mai departe.
Cu toate acestea, am putut să observ comportamente similare privitoare la bani. Astăzi vorbesc despre ceea ce înseamnă să te bucuri de bani şi care sunt cauzele pentru care oamenii nu se bucură de bani. Aici am o surpriză pentru tine 🙂
Ce înseamnă să te bucuri de bani?
Întrebarea aceasta este din aceeaşi categorie cu “Ce înseamnă succesul pentru tine?” şi fiecare om poate spune lucruri diferite. Câteva exemple auzite de mine sună cam aşa: “să merg la cumpărături să-mi iau ce vreau”, “să merg în club să sărbătoresc”, “să am bani să-mi achit rata la bancă”, “să pot să cumpăr haine noi la copii”, “să pot să pun deoparte pentru zile negre”, “să-mi permit să plec undeva măcar o dată pe lună” şi altele.
Toate exemplele de mai sus au un specific, şi anume se referă la faptul că te bucuri de bani atunci când îi dai pe ceva sau îi aloci într-o anumită direcţie. Foarte puţini oameni am auzit că se bucură când au bani de plătit facturile curente (întreţinere, lumină, gaz). Majoritatea spun ceva de genul “aoleu, iar a venit factura la lumină şi uite cât avem de plătit, ăştia ne fură, d-aia au salariile alea grase!”.
Vaiete peste vaiete, peste tot se fură, în schimb tu faci bani, eşti cinstit şi simţi că dai bani unora care nu merită. Una peste alta, te enervezi şi oricum nu faci nimic dar, lună de lună, aşa zisa problemă revine.
Diferenţa de atitudine.
Toată această atmosferă creată în jurul banilor este una negativă, de multe ori chiar deplorabilă şi nu face nimic altceva decât să te conducă către a o dezvolta şi mai mult în această direcţie nedorită. Cu cât vei fi mai nervos, mai înverşunat, mai atent asupra datoriilor curente sau restante, cu atât mai mult vei avea de suferit şi cărarea pe drumul datoriilor va deveni mai bine bătătorită.
Este momentul să-şi schimbi atitudinea! Hai să iau exemplul de mai sus cu factura la lumină şi să o pun în altă lumină 🙂 Fără curent electric în casa ta nu poţi să faci mare lucru în ziua de azi, mâncarea se va strica, nu vei vedea să scrii, nu vei mai putea să-ţi încarci telefonul, nu vei mai putea urmări nimic la televizor. O adevărată tragedie.
Dacă de toate acele lucruri te bucuri şi consideri cumva că le meriţi aşa de la mama natură, mai gândeşte-te încă o dată la copiii din Africa care nu au apă de băut şi nu au văzut vreodată un telefon mobil în viaţa lor. Aşadar, primeşti un serviciu esenţial pentru viaţa ta şi este normal să plăteşti pentru acesta. Bucură-te maxim de asta şi atunci când dai banii la casierie sau online prin internet banking spune “Mulţumesc”, fii recunoscător, acordă respectul cuvenit pentru serviciul pe care îl primeşti.
Principiul de bază.
Ceea ce ni se întâmplă zi de zi ne influenţează, iar modul cum răspundem, cum decidem să acţionăm este doar al nostru. Viaţa este 10% ce ni se întâmplă şi 90% atitudine privitor la ceea ce ni se întâmplă.
Unul din principiile care face regula este cel al cauzei şi al efectului. Faptul că nu te bucuri de bani are o cauză. Faptul că nu respecţi banii are o cauză. Faptul că nu îi administrezi mai bine are o cauză. Faptul că rămâi fără bani de la un salariu la altul are o cauză. Efectele din prezent au o cauză sau mai multe în trecut.
A venit şi momentul surprizei!
Într-o zi de vară a acestui an stăteam de vorbă cu un prieten bun de-al meu tocmai pe această temă. Aşa cum decurge discuţia am intrat în multe detalii şi la un moment dat am decis împreună să facem o înregistrare. Am zis să ajungă mesajul la cât mai multă lume.
Omul despre care vorbesc este Octavian Baban, un om deosebit şi un om cu care orice discuţie se transformă în enciclopedie. Este coordonatorul proiectului Şlefuitorul de Diamante în România (link aici), precum şi trainer la Institutul pentru Fericire (link aici).
Pentru că am fost ocupat cu lansarea cărţii “Salvează-ţi Banii” (sute de oameni au citit-o deja, tu ai citit-o? comandă aici), materialul nu şi-a găsit locul la momentul potrivit. Te invit să urmăreşti o discuţie despre principală cauză pentru care oamenii nu se bucură de bani, despre “de ce banii nu aduc fericirea”, despre succesul altora, despre invidie şi alte lucruri extrem de interesante. De ce? Pentru că în doar câteva minute vei învăţa ce înseamnă „bucură-te de bani”.
Bucură-te de bani în mod conştient, atât de banii tăi, cât şi de banii celorlalţi.
Ne auzim curând, Daniel