Care este numărul tău?

  • iulie 6, 2016

Primesc de multe ori întrebări privitor la ce m-a determinat să fac schimbarea din viaţa mea de la viaţa de angajat în corporate şi s-o iau pe calea antreprenoriatului. În schimb, primesc mai puţine întrebări privitor la modul cum s-a realizat acest proces în cazul meu. Ideea de bază este că după 10 ani în sistemul bancar, mi-am dat seama că pot să ajut mai mulţi oameni cu informaţiile acumulate şi acesta a fost „de ce-ul meu”.

Privitor la „cum” este o adevărată aventură pe care nu o voi detalia aici că nu mai terminăm, dar voi insista asupra unui aspect esenţial, pe care l-am trăit pe pielea mea şi pe care acum l-aş face total diferit.

Sunt sigur că sunt mulţi dintre voi care visează la un alt mod de desfăşurare al vieţii în acest moment. O evadare din aşa numita cursă a şobolanului, acel loc în spaţiu şi timp unde tu eşti propriul tău şef, afacerea se pune picioare, dai de lucru oamenilor, eşti mândru şi fericit de realizările tale şi de unde eşti acum. Poţi alege ce faci astăzi şi dacă vrei să faci ceva astăzi.

Care este preţul aşa-zisei libertăţi? Asta este o necunoscută pentru că fiecare din noi este unic, iar situaţia din viaţă în care se află este unică. M-am gândit pentru astăzi să facem totuşi un cost estimativ să vedem ce iese, cel puţin din punct de vedere financiar. În acest calcul am ţinut cont de câteva recomandări pe care le-am învăţat de la oameni care nu doar că au plătit preţul, ci astăzi sunt independenţi financiar şi vorbesc din experienţa lor.

Care este numărul tău?

Ca să-ţi transformi visul în realitate este nevoie să-ţi faci nişte calcule şi stai liniştit că matematica nu este aşa complicată pe cât pare. Se spune că există două motive pentru care oamenii vor să facă saltul:

  • pentru bani.
  • pentru libertate.

Diferenţa între cele două este că libertatea include şi banii, atât cât înseamnă pentru fiecare de la caz la caz. De asemenea, se spune că există două modalităţi în care te poţi îmbogăţi:

  • să câştigi mai mult.
  • să-ţi doreşti mai puţin.

În ambele cazuri este o diferenţă majoră de perspectivă. Să devii bogat financiar există multiple posibilităţi, în schimb să devii bogat cu adevărat nu înseamnă doar bani, ci şi multe alte lucruri, şi ca să vezi toate celelalte mai importante decât banii.

Combinând cele două aspecte menţionate anterior începe să se contureze mai clar ce ar însemna să faci o schimbare majoră în viaţa ta. Nu pot spune că am privit lucrurile aşa la momentul în care eu am făcut această mutare, ba din contră am fost chiar destul de radical şi asta m-a durut.

Greşeala mea, la momentul respectiv, de care pot să-ţi spun fără să mă ascund, pentru că îmi place să fiu transparent cu audienţa mea şi tu ştii asta, este aceea că mi-am dat demisia în „blank” ca s-o numesc aşa. Nu aveam nimic concret pe lângă atunci. Ca şi cum te arunci în gol de pe marginea prăpastiei şi îţi construieşti aripile în timp ce cazi 🙂

Aşadar, dacă eşti angajat şi ai tendinţe antreprenoriale serioase, există alte posibilităţi mai bune de a face acest lucru, iar cel puţin din punctul meu de vedere, te rog să nu-ţi dai demisia.

Acum, că am lămurit  acest aspect, vine întrebarea „Care este numărul tău?” unde numărul poate fi cel care se referă la cantitatea de bani de care ai nevoie pentru a face schimbarea, pentru a-ţi câştiga libertatea sau chiar a te „retrage” de la o vârstă cât mai tânără.

De ce este important?

Să afli acest număr este esenţial pentru că astfel ştii încotro să te îndrepţi. Ţi-am mai vorbit despre precizie în stabilirea scopurilor şi obiectivelor financiare şi aici este al fel. Fără o destinaţie clară, banii vin şi pleacă, nu ştiu unde să meargă, sunt confuzi. Un alt aspect esenţial este că dacă nu ştii suma, nici nu ştii când ai ajuns la destinaţie, corect? Este ca un GPS pe care nu setezi oraşul destinaţie, mergi încontinuu, poţi trece pe acolo sau pe lângă, dar nu ştii asta pentru că nu ai pus exact pe hartă.

Calculul pleacă de la faptul că oricine îţi cam poate spune câţi bani câştigă, însă sunt mult mai puţini cei care îţi pot spune cât cheltuiesc. În această situaţie am fost şi eu. S-ar putea să iasă la ghici, dar cel mai bine te apuci de calcul şi te încurajez pentru exerciţiul de astăzi să ai în vedere 3 aspecte:

  • unde se duc banii tăi.
  • unde sunt oportunităţile de a salva bani.
  • de cât ai nevoie ca să-ţi dai demisia. Acest este numărul către care te îndrepţi.

După cum vezi, înainte să afli numărul magic, cel care îţi oferă libertatea, este nevoie să faci o scurtă sau mai detaliată analiză a fluxurilor de bani. Dacă nu ai stat niciodată să vezi cât cheltuieşti efectiv într-o lună, respectiv 1 an de zile, este momentul să faci asta ca pas obligatoriu al exerciţiului de astăzi.

S-ar putea să fii fascinat şi să te distrezi în acest proces. În acelaşi timp, acest calcul îţi va arăta şi zonele în care se duc banii tăi. De ce este important să afli acest zone? Pentru că de aici va rezulta aspectul numărul doi de mai sus, şi anume concretizarea oportunităţilor de a salva bani. Îţi recomand aici un articol pe care l-am scris în urmă cu câteva luni de zile (click aici).

Este posibil să realizezi că în lumea asta mare, reuşim de multe ori să ne închidem singuri ca într-o bulă şi să credem că nu mai există alte posibilităţi sau că lucrurile nu se pot face altfel, iar asta nu face altceva decât să-ţi dăuneze, să te ţină pe loc sau poate chiar să te tragă în jos şi nu-ţi doreşti asta.

A venit momentul.

Numărul magic, numărul libertăţii tale este cantitatea de bani pe care ai nevoie să o produci dintr-o activitate care va avea loc pe lângă locul de muncă actual. Doar dacă desfăşori o astfel de activitate în mod constant şi cu ochii pe obiectiv vei putea reuşi.

Este posibil să sune un pic radical, dar până la urmă despre asta este vorba. Implică disciplină, efort, sacrificiu pentru că va trebui să renunţi la multe lucruri. Ştii bine că nu sunt omul care vrea să te sperie, în acelaşi timp îmi doresc foarte bine să înţelegi ce urmează din simplul motiv că îmi doresc ca tu să reuşeşti, să ai succes pe calea ta.

În momentul în care câştigurile din activitatea secundară vor fi cel puţin egale cu cheltuielile tale lunare fixe totale, atunci înseamnă că începi să scoţi capul la lumină. Mai precis, dacă în fiecare lună cheltuieşti 2.000 de RON, atunci din noua ta afacere, noua ta activitate de freelancing sau orice ar fi ea, este necesar să produci minim 2.000 de RON net, adică să-ţi rămână aceşti bani după ce ai plătit toate taxele. Asta înseamnă că trebuie să faci mai mult.

Sunt două modalităţi în care poţi ajunge mai repede la numărul tău:

  • 1.să-ţi creşti eforturile şi veniturile din activitatea secundară.
  • 2.să-ţi reduci cheltuielile (din ambele activităţi).

Deci cum se calculează numărul la care vreau să ajung? Aici este un principiu care spune că:

Numărul tău este cantitatea de bani necesară să fie investită sau economisită şi care să-ţi acopere cheltuielile anuale la o rată de retragere de 4%.

Îţi explic imediat. În mediul investiţional, 4% este considerat ca fiind procentul de retragere care îţi oferă siguranţă să trăieşti până la sfârşitul zilelor tale fără să fie nevoie să mai faci altceva privitor la bani.

Mai precis. Am dat mai devreme exemplul cu 2.000 de RON cheltuieli lunare. Asta înseamnă 2.000 X 12 = 24.000 de RON cheltuieli anuale. Dacă 24.000 de RON reprezintă 4%, atunci numărul tău este 600.000 de RON.

Cum este: mult sau puţin? Depinde de ceea ce gândeşti şi simţi despre bani. Calculul ţine cont doar de cât cheltuieşti acum şi nu ia în calcul nici un salariu mai mare, nici un venit mai mare obţinut mai repede dintr-o activitate secundară. De asemenea, ca cei 600.000 de RON să rămână în valoare netă înseamnă să te gândeşti la câştiguri de probabil de peste 850.000 de RON. Nu într-un an, nu în doi, ci într-un orizont de timp pe care tu ţi-l propui.

Atenţie! Această cantitate de bani este necesară doar ca să-ţi acopere cheltuielile lunare de care am vorbit până acum şi nimic mai mult!

Să mărim imaginea.

Este posibil să ţi se pară un pic copleşitor sau dacă te uiţi un pic mai atent să spui că este realizabil şi poţi face asta. O idee pe care o poţi aplica încă de la început este să te gândeşti că începi să-ţi acoperi din cei 2.000 de RON poate 300 de RON, apoi anul următor ajungi la 700 de RON şi tot aşa. Este mai uşor de digerat informaţia în acest mod şi, de asemenea, este mult mai realizabil în mod concret.

Dar dacă nivelul cheltuielilor fixe pe lună este 4.500 de RON (1.000 de EUR), la ce număr ar trebui să ajung? Hai să vedem. 4.500 X 12 = 54.000 de RON pe an. La o rată de retragere de 4% vei avea nevoie de 1.350.000 de RON (adică aproximativ 300.000 de EUR). Mult sau puţin?

Cumva, totul se leagă de cât ai nevoie să cheltuieşti. Ai observat asta? Înţelegi de ce este important să ştii pe ce se duc banii tăi? Cel mai simplu mod de a face calcului de mai sus este să iei suma pe care o cheltui anual şi să o înmulţeşti cu 25, având ca premisă că ceea ce munceşti îţi va ajunge 25 de ani după ce te opreşti.

Ideea este că poţi face orice îţi propui să faci, doar să nu te gândeşti că este ca o plimbare prin parc sau că nu vor fi momente dificile. De obicei, ceea ce ţine oamenii pe loc nu este faptul că nu pot face asta, ci teama de a începe un efort pe termen lung.

Termen lung înseamnă şi mod de a gândi pe termen lung, înseamnă că ceea ce ştii despre bani este posibil să nu fie adevărat, înseamnă că trebuie să începi să creezi valoare şi să ajuţi din ce în ce mai mulţi oameni, înseamnă că ordinea de zi va fi total diferită în timpul rămas după serviciu şi la sfârşit de săptămână şi multe altele.

În schimb, ştii care este frumuseţea? Procesul de creştere. Gândeşte-te ce om poţi deveni, cum îţi vei aduce contribuţia lumii, iar privirea din vârf cu siguranţă este una minunată. Poţi să faci orice îţi propui să faci, dar nu poţi să faci absolut totul. Aşa că te las cu exerciţiul pentru acasă:

  • 1.află care este suma fixă pe care o cheltuieşti lunar, respectiv anual.
  • 2.află-ţi numărul după calculul de mai devreme.
  • 3.dă-mi un mesaj, spune-mi ce a ieşit şi eu te ajut să descoperim împreună care ar fi primele 3 lucruri pe care le poţi face în cazul tău.

Sună bine? Spor la calcule şi la viziune. Succes!

 

Articole similare