Colecţia nouă

  • decembrie 23, 2015

După ce că banii sunt puţini, mai vrei să mai şi economisim, ar putea spune mulţi dintre voi. Mintea este cheia, iar cheia minţii privitor la economisire stă într-un cuvânt care pare şi, de cele mai multe ori, chiar este complicat şi anume simplificare.

Să-ţi simplifici viaţa nu este un lucru uşor, pentru că dacă ar fi fost aşa toată lumea ar fi fost în stare să-l facă. La fel este şi cu a deveni milionar, dacă ar fi fost uşor, oricine ar putea deveni milionar în cel mai scurt timp posibil.

Percepţia.

Fiecare vede lumea în felul său, adică fiecare are realitatea lui, percepţia lui, aşadar adevărul lui. Aşa este şi cu banii, însă anumite aspecte sunt generale şi pe ele voi insista astăzi. Pentru a-ţi îmbunătăţi percepţia este momentul să începi să scalezi şi să nu mai gândeşti mic sau pe termen scurt.

De exemplu, să cheltui 800 de RON pe benzină (vreo 2 plinuri la o maşină medie) în fiecare lună nu pare neapărat mult. În schimb, suma pe 1 an de zile se ridică la 9.600 de RON doar pe combustibil. Dacă ai 2 maşini? Este posibil să câştigi 2.000 de RON net pe lună, asta înseamnă că dai 4,8 salarii pe combustibil. Ceva este în neregulă aici! Cunosc mulţi oameni în situaţia asta, aşa că dacă ţi-a trecut cumva prin cap că nu există îţi spun că există şi încă la un nivel destul de semnificativ.

Într-un interviu pe care l-am dat zilele trecute (îl poţi citi aici) vorbeam de valori. Şi aduc şi aici discuţia, pentru că este important să ai valori după care să te ghidezi în viaţă. Dacă ele sunt clar stabilite, atunci nu ai cum să dai atâţia bani pe combustibil. Şi ca să fiu şi mai practic în acest caz, te rog să te gândeşti la valorile tale privitor la bani.

Cel mai probabil, mulţi oameni sunt prinşi într-un stil de viaţă pe care l-au văzut şi l-au adoptat de undeva sau de la altcineva, dar care nu reflectă ceea ce sunt ei sau ceea ce cred ei cu adevărat.

Deci, este timpul pentru trezire şi conştientizare dacă te afli în această situaţie şi ai putea face asta adresându-ţi întrebarea: „Această cheltuială mă reprezintă pe mine şi credinţele mele în ceea ce priveşte banii?” Dacă ai 2.000 de RON net pe lună salariul şi răspunsul tău este „Nu”, atunci de ce cheltui 800 de RON pe lună pentru combustibil?

Bucură-te de ceea ce contează.

Răspunsurile la întrebarea de mai sus sunt doar ale tale. Chiar dacă nu eşti într-o situaţie asemănătoare, sunt sigur că ai alte capitole de cheltuieli care ridică întrebări. Nimeni nu este perfect, dar şi eu şi tu putem să fim mai buni în administrarea banilor noştri.

Bucuria stă în lucrurile mici, simple, făcute cu cap şi care contează cu adevărat. Asta înseamnă să-ţi simplifici viaţa şi crede-mă că nu îţi va părea rău deloc.

1.Opreşte cumpărăturile la întamplare!!!

Acesta este unul din lucrurile care omoară portofelul sau cardul cel mai repede şi cel mai uşor. Se mai cheamă şi „window shopping”, adică să te duci pe la magazine, fără un scop anume sub pretextul că te plimbi să-ţi scalzi şi tu ochii, eventual poate te agăţi de vreun chilipir.

Ei bine, chilipirurile există şi ele vin în calea ta 🙂 Te uiţi în portofel, îl saluţi din zbor pe „Caragiale” sau cum zice un prieten de-al meu „am scăpat şi de ultima albastră” şi uite aşa, pas cu pas, leu cu leu, banii pleacă de unde stăteau foarte bine.

2.Încetează să fii sclavul modei!!!

Aici este posibil să intru în conflict cu doamnele şi domnişoarele în ceea ce priveşte moda (haine, încălţăminte, parfumuri), dar şi cu domnii sau băieţii pe partea de tehnologie. Rândurile ce urmează nu sunt o critică şi nu sunt adresate în acest mod, ci doar exprimă o constatare de fapte. Mulţumesc 🙂

Lucrurile evoluează rapid şi sunt într-o schimbare continuă şi masivă. Sezon de sezon, totul se schimbă, uneori atât de radical, încât este posibil să simţi că eşti „lăsat în urmă” sau mai bine mai stăteai puţin „ca să prinzi colecţia nouă”.

Hai să fim serioşi. Câte dintre voi folosiţi toate parfumurile? Bine, bine 🙂 La parfumuri vă iert, că îmi plac şi mie, dar câte dintre voi purtaţi toate perechile de pantofi sau toate genţile sau toate hainele?

Vă obişnuiţi cu câteva şi doar pe acelea le purtaţi, restul se întâmplă „la ocazie” cum se spune, dar aceste ocazii sunt atât de rare, uneori, încât atunci când vine momentul şi scoţi din şifonier „rochia de ocazie” îţi dai seama că este deja învechită şi este posibil să te faci de râs, poate. Şi atunci ce faci? Te duci la magazin să-ţi iei ceva nou (colecţia nouă) pentru că nu-ţi convine mai nimic din ceea ce ai deja.

Ţii minte că ţi-am zis mai devreme că bucuria stă în lucrurile mărunte. Unul din acelea este să te bucuri de ceea ce ai şi să te mulţumeşti cu ceea ce ai, iar dacă acum crezi că nu te mai reprezintă şi te pui pe cheltuială, de fapt înseamnă că nu te-a reprezentat niciodată. Să cumperi ceva, să nu porţi, iar după un timp să vrei să porţi, dar să nu-ţi mai convină ce poate altceva să însemne decât o lipsă de iubire de sine şi o lipsă de respect pentru banii pe care probabil nu îi câştigi uşor?!

De tehnologie ce să mai spun. Aici ritmul de evoluţie este de-a dreptul ameţitor. Astăzi îţi iei ultimul model de Iphone şi peste o lună eşti „obsolete” cum s-ar spune. La fel şi în ce priveşte TV-urile sau alte aparate SMART. Fii realist, nu poţi ţine pasul cu tehnologia, decât dacă îţi permiţi şi dacă eşti maniac. În rest, banii vor pleca din buzunarul tău pentru lucruri noi, care imediat după achiziţie devin bunuri second hand cu valoare scăzută de recuperare a aşa-zisei investiţii.

3.Nu consum sau nu cumpăr decât de la … !!!

Îmi place loialitatea. Îmi plac oamenii loiali, o trăsătură de caracter atât de importantă şi atât de mult valorizată, cel puţin de mine. Dar ce înseamnă loialitatea faţă de un brand? Ei bine, pe termen lung este posibil ca acest aspect să te coste o grămadă de bani.

Facem ce facem şi ne atasăm de anumite branduri, ceea ce este cumva firesc. Şi brandurile evoluează şi aduc pe piaţă „colecţia nouă”. În schimb, pierdem din vedere aspectul flexibilităţii, o calitate utilă pentru a face faţă tuturor schimbărilor rapide din mediul în care trăim.

Sunt multe comparaţii care se pot face. Pot lua ca exemplu sectorul alimentelor unde există o diversitate foarte mare, concurenţa este acerbă şi fiecare producător se laudă cu reţeta magică şi că produsul lui este cel mai bun sau cel mai ieftin. Pentru tine ca şi consumator acest fapt este benefic pentru că îţi dă posibilitatea să alegi. La acelaşi stand poţi găsi, nu ştiu… porumb dulce (asta mi-a venit) de la 3 producători. La acelaşi gramaj în jur de 400g preţurile sunt între 3 RON şi 6 RON. Dacă tu vrei doar premium, atunci vei alege mereu produsul la 6 RON şi nici măcar nu vei şti de existenţa celorlalte.

Asta este doar un exemplu, dar extrapolează la toate cumpărăturile pe care le faci şi închipuie-ţi că ajungem la case, maşini, servicii financiare şi altele importante ca şi costuri. Este FIRESC ca la anumite lucruri să nu faci compromisuri, dar dacă stilul tău de viaţă ar fi mai adaptabil, atunci şi banii s-ar adapta mai bine la buzunarul tău.

4.Alege tu banca cu care lucrezi!!!

Probabil încasezi salariul prin card la banca X pentru că acolo are firma la care lucrezi contul bancar principal. Cel mai probabil, administratorul a încheiat cu banca o convenţie de salarii unde a obţinut mai mult sau mai puţin condiţii bune pentru angajaţii săi. Cel puţin aşa ar face un om care se gândeşte la binele celorlalţi.

În acelaşi timp, este posibil ca la o altă bancă condiţiile standard să fie mai bune decât ce ai tu ca beneficii la banca actuală. Dacă banca actuală este cea mai scumpă din piaţă, chiar şi cu reducerile negociate tot va fi mai scumpă comparativ cu alte bănci.

Nu este cazul să te poticneşti de faptul că este nevoie de încă un cont. După ce a intrat salariul, faci transfer în cealaltă bancă şi lucrezi de acolo. Acum, dacă singura operaţiune pe care o faci este să scoţi banii de la bancomat în ziua de salariu, ce spun aici nu se mai aplică.

Dar dacă vorbim de o firmă? Cât de importantă este banca cu care lucrezi în funcţie de costurile la contul deschis acolo? Foarte importantă, dar am observat că mulţi administratori ignoră acest aspect sub influenţa faptului că acolo au o relaţie bună cu ofiţerul bancar sau cu directorul sucursalei sau „că mi-a dat când am avut nevoie” sau mai ştiu eu ce alte lucruri.

Este foarte important să ai relaţii umane benefice pentru ambele părţi. Este foarte important să ai legături puternice şi pe termen lung. Sunt 1000% susţinător în această direcţie. Am văzut de-a lungul carierei bancare nenumărate cazuri în care la prima cerere din partea clientului nesatisfăcută de bancă, relaţia a mai încetat să existe. Întrebare: „Cât de solidă şi pe ce principii sau valori se bazează relaţia cu banca?”

Dacă este OK, atunci nu contează nişte bani plătiţi în plus la operaţiuni faţă de alte bănci, pentru că banii nu sunt un scop în sine. În rest, eşti liber să alegi pentru că există o multitudine de oportunităţi, atât ca persoană fizică, cât şi ca persoană juridică, aşa că lasă comoditatea deoparte şi porneşte la acţiune.

Sunt peste tot modalităţi de a cheltui mai puţini bani sau de a-ţi optimiza cheltuielile, dar nu peste tot sau nu „la toţi” acest aspect reprezintă o prioritate. Cu toate acestea, ajung la urechile mele şi cred că şi la ale tale vorbe care spun despre „lipsa banilor”, „nu ştiu cum să-i mai împart”, „niciodată nu sunt de ajuns”, „se termină prea repede”, „bani să fie că am pe ce să-i cheltui”.

Stilul de viaţă dorit este una, posibilităţile actuale sunt total altceva. Pentru a trăi altfel este necesar să investeşti în tine şi dacă vrei să-ţi dublezi veniturile este nevoie să-ţi triplezi investiţiile şi eforturile în educaţia ta continuă. Nu doar financiară. Aşa vei creşte, vei deveni alt om cu altă mentalitate, vei fi un mai bun manager al banilor proprii şi vei putea să trăieşti la un nivel mai ridicat. ATENŢIE: depinde ce înseamnă „nivel ridicat” pentru tine! Succes!

Să ai zile minunate, simplificate, flexibile şi ne auzim curând!

Daniel

Articole similare