Cryptomoneda

  • martie 1, 2017

În articole mai vechi, dacă se poate spune așa, am pomenit de funcțiile banilor, de ce este important să le cunoști și cum te ajută folosirea sistemului actual în avantajul tău.

Să reușești să-ți creezi propria economie ar putea fi un țel pentru fiecare dintre noi. Este posibil să sune puțin utopic, dar dacă stai să te gândești mai bine nu este chiar așa.

De exemplu, atunci când ai mai multe surse de venit și pentru toate acestea îți plătești taxele, ești la zi cu tot ceea ce trebuie să fii, s-ar chema că ți-ai creat propria economie. Faptul că este a ta nu te scutește de a-ți plăti taxele din sistemul actual la care și tu contribui.

Cu cât contribui mai mult în sistemul de circulație a banilor, cu cât pui mai mult timp, energie și bani acolo când este cazul, sistemul te va răsplăti pe măsura implicării tale.

Civilizația evoluează, sistemele evoluează, iar banii și universul lor nu fac excepție. Așa că, în ultimii ani, au început să-și facă loc și să ajungă la urechile noastre cuvinte precum monedă digitală, crypto-monedă, bitcoin și altele de acest gen.

România este cumva mereu super conectată la evoluția digitală, ceea ce nu ar trebui să te mire având în vedere accesul facil la internet, precum și faptul că rețeaua din România este una din cele mai performante din lume.

Trecând peste aceste aspecte, istoria recentă începe să fie scrisă din ce în ce mai serios de crypto currencies. Se pare că nebunia a început prin 1998, iar cea mai cunoscută de pe piață – Bitcoin – a luat ființă prin 2009.

Ce este o cryptomonedă?

O cryptomonedă este un activ digital sau electronic având ca scop intermedierea sau acțiunea ca mediu de schimb folosind criptografia pentru a securiza tranzacțiile, dar și pentru a controla crearea de noi unități ale monedei.

Diferența majoră cu care a intrat Bitcoin pe piață este că a promis să fie un sistem descentralizat, adică să nu fie controlat de nimeni, ci doar de cei care îl vor folosi. Asta nu înseamnă că este chiar așa. Sistemul pe care îl avem acum, cel clasic, este unul centralizat, controlat și super reglementat.

S-a tot adus în discuție faptul că un sistem care nu este reglementat este unul care va funcționa greșit și va fi folosit în scopuri mai puțin ortodoxe, ca să spun așa. Nimic mai fals, ci doar încercări de destabilizare și de influențare negativă.

Sunt 2 contraargumente aici:

-sistemul clasic este la rândul lui departe de a fi folosit în cel mai corect mod.

-banii amplifică ceea ce omul este deja.

Cum este cu tranzacțiile?

Din câte știu eu tranzacțiile cu astfel de monede au fost interzise în unele țări, iar în altele monedele de acest tip sunt considerate legale și se supun taxării. Adică, la fel ca orice activitate de investiție din care obții profit vei avea ceva de declarat și ceva de plătit.

O tendință pe care am observat-o în ultima perioadă provine din modul în care am primit eu întrebări legate de acest subiect, despre care nu am scris până acum. Ce pot să-ți spun este că miroase a speculă și asta nu îmi place.

Îți transmit acum părerea personală și îți spun că Bitcoin nu este o platformă de îmbogățire pe termen scurt. Ca în orice lucru există mulți oameni care vor să profite repede. Așa cum spuneam zilele trecute într-o postare pe facebook piețele reprezintă un instrument prin care banii sunt transferați de la cei nerăbdători la cei răbdători.

Bitcoin are perioade haotice, de fluctuații masive și impredictibile. Acest fapt se transmite în faptul că generează întrebări de genul: „Este momentul să cumpăr acum?” sau „Este momentul să vând acum?”

După cum știi, jocul banilor este un joc interior de câștigare a bătăliei emoționale. Lumea ta interioară creează lumea ta exterioară.

Hai să-ți mai dau o paralelă, ca să fiu mai vizual 🙂 Să presupunem că o rachetă decolează de la sol și are nevoie de foarte multă forță de împingere și combustibil pentru a face asta. Urcă… urcă… urcă… și la un moment dat rămâne fără combustibil, dar nu poți anticipa cu precizie când se petrece acel moment.

La fel este și cu răbdarea sau inteligența în a efectua tranzacții și a-ți controla emoțiile.

Asta se va reflecta și în tranzacțiile pe care, poate, le vei face în lumea monedelor digitale. Am pomenit mai mult de Bitcoin pentru că este cea care a dovedit până în prezent cel mai mult.

Și ca să continui, datele arată că la începutul anului 2016 1 BTC era cotat undeva la puțin peste 400 de dolari iar la sfârșitul anului 2016 undeva la puțin peste 900 de dolari. O creștere spectaculoasă, este?

Sunt multe explicații pentru această evoluție, de la deprecierea yuanului chinezesc și până la câștigarea alegerilor de către Donald Trump. De ce este important ce se întâmplă în China? Pentru că volumul de tranzacții efectuat în Asia este de câteva ori mai mare decât cel efectuat în Statele Unite.

Mai sunt și altele interesante? Bineînțeles. De exemplu, Ethereum, Ripple, Litecoin, Monero, Dash.

Ce este interesant este faptul că există volatilitate crescută, iar acolo unde există, aceasta este un super teren pentru investitori. Oportunitățile apar la tot pasul.

Și pentru că am pomenit de investiție, o posibilă întrebare este dacă să investești sau nu în monedele digitale? Cred că în primul rând trebuie să sapi și să afli mai multe, să vezi despre ce este vorba și dacă te atrage în vreun fel să faci astfel de plasamente.

Ca orice lucru de acest gen, așa cum sunt și investițiile la bursă, merită să experimentezi și să vezi ce se întâmplă. Doar experiența personală va face diferența și doar într-o măsură destul de mică cineva care să vină să-ți spună când să cumperi, când să vinzi sau cât. Este un joc personal pe care îți recomand să-l începi pas cu pas, dacă faci primul pas 🙂

Cum te poate ajuta cryptomoneda?

Având în vedere faptul că economia la nivel mondial este din ce în ce mai nesigură, crizele financiare sunt mai dese și nu se poate estima durata sau adâncimea lor, cryptomonedele s-ar putea să scrie viitorul.

Oriunde te uiți, fie că vrei, fie că nu, viitorul este digital. Va fi necesar să te adaptezi și poți face asta încă de pe acum prin informare continuă, precum și prin experimentare continuă.

Câteva avantaje ale unei cryptomonede:

-nu poate fi reținută de organisme centrale. De exemplu, la noi există un plafon de garantare a depozitelor bancare de 100.000 EUR, dar dacă intervine o criză și statul decide să naționalizeze ceva bănci pentru a le salva sau din alte interese, nimic nu îți mai garantează faptul că rămâi cu acei bani.

-acces facil datorită conectării a din ce în ce mai multor oameni la internet. În mod tradițional, mulți oameni nu pot face asta, dar acum este posibil.

-protecție a datelor personale. Știi deja că atunci când faci o plată cu cardul datele tale există pe cipul cardului și îți pot fi furate, la fel ca și banii de pe card. În cazul cryptomonedelor tu ești cel care trimite exact cât vrei să trimiți și nu este necesar să-ți dai datele pentru asta.

-decontare imediată. Nu mai este nimic de așteptat, fără bănci intermediare, fără comisioane peste comisioane, fără hârtii și timpi morți.

-rețeaua (blockchain) are calitatea de a asigura onestitatea tuturor și eliminarea multor inadvertențe din sistemul clasic.

Există și lucruri mai puțin bune care se pot spune despre cryptomonede? Sigur că da, însă nu cred că sunt speciale. Despre orice se poate spune și de bine și de rău.

Un dezavantaj este faptul că numărul celor care înțeleg câte ceva despre noile tendințe este încă relativ scăzut, ceea ce face să planeze o urmă de neîncredere și nesiguranță.

Puține afaceri acceptă ca modalitate de transfer o cryptomonedă. În România cred că numărăm pe degete, dar nici la nivel internațional nu este cu mult diferit raportat la nivel global. O problemă intervine atunci când acele afaceri doresc să transforme moneda în cea clasică. Conform unei statistici 45% din business-urile online care ofereau un astfel de serviciu s-au închis.

Nu este nimic de speriat. După cum spuneam, nu există subiect pe planeta asta despre care să nu găsim argumente pro sau contra. Ca în orice lucru nou este necesar să stai să cântărești dacă crezi că ți se potrivește, apoi să explorezi mai mult.

Informație există din ce în ce mai multă. Cryptomonede există din ce în ce mai multe. Să nu ignorăm faptul că, de exemplu, Bitcoin are o capitalizare de piață de peste 14 mld USD, ceea ce spune destul de mult despre potențialul existent.

Probabil este mai mult vorba despre a aduce la cunoștința a din ce în ce mai multor oameni despre cryptomonede. Tehnologia este deja aici, iar aceasta va deveni din ce în ce mai performantă. Iar dacă te întrebi cine produce până la urmă Bitcoin, răspunsul este că sunt niște dispozitive speciale care se ocupă cu criptarea și cu înregistrarea ca într-un jurnal/agenda. Bitcoinul este un jurnal care conține o informație codată (sper că m-am exprimat corect).

Ce urmează? Rămâne de văzut și timpul ne va oferi răspunsul. Până atunci te invit să cauți pe internet informații relevante, iar dacă vrei să investești nimic nu te oprește și îți urez: Succes!

Articole similare