Cum să bați la fund datoriile

  • februarie 1, 2017

Având în vedere că luna ianuarie este cea care resimte cel mai puternic reculul festivităților din decembrie, fie la nivel individual, fie la nivelul unei afaceri, situația poate fi una dificilă.

În mod normal, nu ar trebui să fie așa, iar cauzele pentru care se ajunge aici sunt multiple. De la lipsa de disciplină și planificare financiară, până la obiceiuri nesănătoase de a cheltui peste măsură sau de a nu ține cont de celebra dată de 25 a lunii, care există și în ianuarie 🙂

Ideea este că, pe lângă capul nostru care suferă, portofelul sau contul bancar au și ele de suferit din greu încă de la începutul anului. De aceea, este și impractic în majoritatea cazurilor să îți setezi obiective în ianuarie. Este ca și cum ai pleca la război cu burta goală.

Dacă mai ai și datorii, precum credite și carduri de credit de acoperit, este cu atât mai dificil. Sau dacă mai ai și rate la creditele pe termen lung, iar dobânzile la overdraft curg pentru că linia de credit este folosită la maxim, din nou este mai dificil.

Mahmureala financiară de sărbători este rareori o situație blândă. De obicei rostogolește datoriile și conduce la acumularea de altele noi și, dacă pe termen scurt pare suportabil, pe termen lung poate deveni o problemă mult mai serioasă.

Fie că datoriile sunt încă în stadiu incipient, dar amenință să crească ca o spirală adâncă, fie că ești deja adânc în datorii există câteva lucruri pe care le poți face pentru a scoate capul la lumină. Hai să vedem cum să bați la fund datoriile.

Nu ține doar pentru tine.

Îndatorarea se poate simți ca cea mai grea povară de dus pentru un om. Îți pune o presiune interioară sufletească imensă, îți ține mintea ocupată și te face să pleci capul. Te leagă strâns pentru mult timp, de aceea este recomandată o atenție sporită înainte să iei o decizie financiară.

În afară de asta, dacă datoriile te țin treaz noaptea, încearcă să nu suferi în liniște și de unul singur. În sine, acțiunea de a ține totul în interior te poate măcina, iar a începe să vorbești măcar cu cei apropiați îți poate ameliora starea.

Cineva spunea că lucrurile care stau ascunse, care nu se văd, au o putere a lor, una specială. Sau cum se mai spune că invizibilul creează vizibilul. Odată ce întunericul este expus la lumină, și nu spune nimeni că este ușor să faci asta, vei începe să te simți mai ușurat.

Ține de mentalitate din perspectiva faptului că, odată ce înțelegi că anumite acțiuni te-au adus aici, înseamnă că tot niște acțiuni te pot pune și pe direcția cea bună. Deci, vorbește!

Față în față cu reacțiunea 🙂

Adică, cu datoriile. Majoritatea oamenilor știu cam cât câștigă, mai puțini sunt cei care știu cum fac acest lucru, iar și mai puțin știu să-ți spună de ce fac acest lucru. La fel,

majoritatea oamenilor știu că au datorii, mai puțini sunt cei care știu cum au făcut acele datorii, iar și mai puțini știu să-ți spună de ce au făcut acele datorii.

Având în vedere aceste aspecte, este momentul să așterni în fața ochilor un fel de tablou al datoriilor, care îți va arăta situația exactă.

Nu ai voie să sari nimic de pe listă. Trece tot și cu lux de amănunte: către cine ai datoria, care este suma pe care ai datorat-o initial, cât este suma în acest moment, cât este dobânda, care este procentul de dobândă, care sunt comisioanele, ce valoare are fiecare, când expiră fiecare datorie și altele.

Îndreaptă-ți atenția către cele care pun cea mai mare presiune financiară pe capul tău și gândește-te cum poți plăti mai mult și mai repede la acestea. Acest aspect este foarte important și îți poate determina planul pe care ai de gând să-l întocmești și să-l urmezi pentru a scăpa de datorii.

Consolidează-ți datoriile.

Cu ceva ani în urmă a apărut expresia de credit cu buletinul. Te puteai duce în același timp în mai multe magazine și la mai multe bănci să depui dosare simultan și să încerci să obții creditare de peste tot. Acest lucru a fost posibil pentru că nu exista o bază de date comună pe care băncile să o acceseze și să vadă dacă minți la categoria alte credite.

A mers până la un punct. Ce s-a întâmplat este că acei oameni (nu sunt puțini deloc) care au procedat în acest fel s-au văzut nevoiți peste 1 an, 2 ani, să înceapă să meargă pe unde au făcut împrumuturile și să spună că nu le mai pot duce.

Soluția pentru majoritatea, acolo unde s-a putut, a fost consolidarea creditelor. Adică să faci un singur credit, unul nou în care să le strângi pe toate celelalte. În funcție de situația de la acel moment, de istoric, de scoring, de gradul de îndatorare unii oameni s-au salvat cu această soluție.

Este o soluție pe care ți-o recomand și ție dacă te afli într-o situație mai dificilă și vrei să reduci presiunea financiară, precum și dacă vrei să faci astfel încât să-ți fie mai ușor să-ți administrezi finanțele personale.

Schimbă creditorul.

Dacă ți-ai luat creditele de la o anumită bancă, asta nu înseamnă că trebuie să rămâi cu ea toată viața, mai ales dacă ești în primii ani de rambursare a creditului.

De ce spun acest lucru și de ce ar putea fi benefică o refinanțare? Să presupunem că ai un credit cu o perioadă de rambursare de 30 de ani și la care plătești o dobândă în jur de 10%. După cum cred că știi, în primii ani doar câteva procente din suma pe care o plătești lunar se duce la acoperirea principalului (a sumei împrumutate), iar restul merg la dobânzi.

Caută soluții în piață prin care să faci o refinanțare la un credit pe 20 de ani cu o dobândă de 6% să zicem și, incluzând chiar și costurile de transfer, dacă ar fi să faci un calcul vei scuti încă de pe acum sume consistente echivalentul a mii de euro.

Partea mai puțin bună este că, din cauza regulilor și a scoringurilor, puține persoane pot face această mișcare. Însă, merită să încerci și vezi ce poți obține. Eu aș face o astfel de mutare și dacă aș știi că scutesc 3000 de EURO în următorii 10 ani.

Întreabă-ți atât propriul creditor, cât și cel puțin încă 3 din piață.

Ia în calcul întocmirea unui plan de administrare a datoriilor.

În funcție de cât de adânc ești cufundat în datorii este cazul să te gândești la întocmirea unui plan de administrare și rambursare a datoriilor. De data aceasta nu vorbesc de a te descurca singur, ci de a apela la ajutor specializat.

Acum este posibil să-ți vină în minte că și acel ajutor costă și oricum nu ai bani. Din câte știu, există firme pe piață care se ocupă cu așa ceva și nu îți percep bani ție, ci își iau un comision din contractele pe care le au încheiate cu creditorii.

Dacă soluția de dinainte propusă, cea cu consolidarea creditelor nu a mers, atunci cu siguranță este momentul să apelezi la un astfel de plan. Firmele specializate în așa ceva, prin acordurile încheiate, îți vor asigura un cash flow în avantajul tău. De asemenea, consultanții te vor sprijini nu doar să-ți plătești datoriile, ci te pot educa și învăța cum să scapi mai repede de acestea.

Situațiile extreme cer soluții extreme.

Știu că ce urmează să spun nu este ușor de înghițit. Stai liniștit, nu pun nimănui pistolul la tâmplă. Nu mai este cazul, pentru că mulți au făcut deja asta singuri 🙂

Dacă vrei cu adevărat să scapi de datorii este necesar să-ți modifici stilul de viață, cel puțin pentru o perioadă. Renunță la abonamentele inutile la televiziune, ziare, sală de sport, cursuri de dans sau altele de acest gen.

Să continui cu ele nu îți va diminua stresul financiar, ba dimpotrivă te va frustra din ce în ce mai tare, pentru că vei ajunge să nu le mai poți plăti nici pe acelea. Așa că taie-le de pe acum.

Concomitent cu acestea, fac un apel pe care l-am adresat și în articolul anterior: trebuie să te concentrezi pe creșterea veniturilor. Aceasta este cea mai bună soluție pentru toate problemele financiare. Asta cu condiția să te ții de planul de administrare și de achitare a datoriilor.

De multe ori, mai mulți bani nu rezolvă problema. Singura care poate face asta este discipina, însă acesta este un alt subiect și nu mai încape în conținutul acestui articol. Ideea este că ai nevoie de din ce în ce mai mulți bani, fie că vorbim de salariu, fie că vorbim de afacerea sau afacerile tale. Ai nevoie de multiplicarea surselor de venituri. Fiecare bănuț în plus contează.

După cum spuneam, acestea sunt eforturile pe care le poți face pentru a scăpa de datorii. Pe ce perioadă se pot întinde? Asta depinde doar de tine. Dacă vrei cu adevărat să scapi de datorii, sunt absolut sigur că vei face ceea ce este necesar.

Cum zice mentorul meu virtual Gary Vaynerchuk: „Eat shit for the next 2 years, so you can eat caviar for the rest of your life!” Chiar dacă el se referea la începerea unei afaceri și cât de mult contează răbdarea când construiești o afacere de la zero, vorbele sale se aplică foarte bine și pentru subiectul acestui articol. Fă un efort și scapă de datorii, pentru ca apoi să te bucuri de libertate. Succes!

Articole similare