Cum să fii mai productiv și să câștigi mai mulți bani

  • martie 15, 2017

Zilele trecute am fost împreună cu un prieten să achiziționăm un obiect de mobilier dintr-o zonă mai spre marginea orașului. Nu are importanță de unde, ci doar setează cadrul de desfășurare al evenimentelor.

Fiind o zi din cursul săptămânii, am ales intenționat așa pentru a evita traficul greu. Am ales chiar și un interval orar, teoretic mai lejer. În acest sens, ne-am încheiat activitățile de birou și am plecat.

De obicei lucrăm intens la acele ore, însă acum am făcut o excepție având un scop precis.

Am fost luați prin surprindere. Atât din punct de vedere al oamenilor prezenți în trafic, cât și din punct de vedere al celor prezenți în magazine, pe culoarele de acces, la casele de marcat sau la standurile cu mâncare.

Ne-am îndeplinit misiunea după niște ore petrecute astfel. În timp ce ne deplasam, la un moment dat prietenul meu m-a întrebat, dar se și întreba retoric: “Oare mai muncește cineva sau nivelul de productivitate este atât de scăzut încât toți oamenii aceștia se urcă în mașini și umblă hai-hui prin oraș?”

O parte din răspuns o poți găsi în statisticile care spun că economia a crescut cu nu știu câte procente, înregistrate în urma creșterii semnificative a consumului, nicidecum a investițiilor.

O altă parte din răspuns provine exact de la lipsa de productivitate combinată cu lipsa oamenilor de a ști de ce fac ce fac. Toate acestea se transmit și în relația cu banii din viața ta. Este cumva direct proportional, așa că mi-am propus pentru acest articol să ofer câteva direcții de acțiune.

Cum să fii mai productiv și să câștigi mai mulți bani.

În general, lucrurile se rezumă la micile obiceiuri zilnice pe care le ai. Ele sunt cele care îi ajută pe unii dintre noi să devină mai mult, să facă mai mult, să aibă mai mult.

Restul își clădesc obiceiuri, de multe ori fără să-și dea seama, care distrug productivitatea și încurajează procrastinarea, fuga de asumare a răspunderii asupra propriei vieți și, printre altele, o situație financiară precară sau în deteriorare.

Este posibil ca următoarele lucruri să fi auzit de ele, iar o parte din acestea sau chiar toate să facă parte din viața ta. Separat sau în ansamblul lor, ca într-un mare angrenaj ele contribuie la relația pe care o ai cu banii în viața ta.

1.Outsourcing

Poate că acest termen a fost adus în limba română direct cum este el, dar nu stau acum să judec. Este vorba despre externalizare, dar se folosește des ca “am făcut outsourcing”.

Cum te poți folosi de treaba asta? Simplu. De fiecare dată când ai ocazia și poți să cumperi timp. Este o decizie financiară inteligentă, pentru că în timpul câștigat poți produce alți bani.

De exemplu, cât timp mașina mea este la spălătorie pot să am o ședință de coaching, iar profitabilitatea pentru mine este una ridicată.

Având în vedere că timpul este cea mai prețioasă resursă pe care o ai la dispoziție, cel puțin din punctul meu de vedere, atunci înțelegi mai bine cât valorezi tu și cât valorează timpul tău.

2.Timpul liber este timp liber

În general, pe parcursul zilei ai nevoie de timp, energie și bani. De aceea, devine imperativ să ai un bun time management, care înseamnă gestionarea energiei și în final se reflectă și la buzunar.

Așa cum munca este muncă, timpul liber este necesar să fie programat. Pentru a nu pica într-o sferă de a trăi ca un robot, ar fi util și benefic să planifici activități care te încarcă cu energie și care îți fac plăcere, altfel nu prea are rost.

Este important să știi ce faci în timpul liber, nu doar să ai timp liber. Nu zice nimeni să nu fii spontan sau să nu mai lași lucrurile să zburde și în alte direcții, dar nu permanent.

Oamenii cu locuri de muncă super solicitante sau în afacerile lor intense înțeleg perfect ce înseamnă planificarea unui timp liber de calitate.

Există o vorbă în acest sens care spune că diferența între oamenii săraci și cei bogați provine din ce face fiecare cu timpul lui liber.

Eu sunt întru totul de acord cu acest aspect. Asta nu înseamnă că tu trebuie să faci ca mine sau că eu am dreptate și dețin adevărul suprem. Esențial este ca tu să experimentezi și să vezi ce activități planificate poți avea, astfel încât profitul din timpul tău liber să fie cât mai mare. Mă refer la energie, la stare de bine, la sănătate, la fericire, la bucurie de viață, la tot ceea ce te încarcă și reîncarcă pe tine.

3.Dimineața și seara

Cele două momente ale zilei pe care majoritatea oamenilor le iau ca și cum li s-ar cuveni și nici nu le mai bagă în seamă. Când a fost ultima oară când te-ai uitat pe geam dimineața în direcția soarelui și ai mulțumit că intră și azi în casa ta și în viața ta?

Odată cu acestea, ne construim ziua în funcție de cum pornim dimineața și, la fel de important, cum încheiem seara.

Productivitatea ta este direct afectată de obiceiurile de dimineață. După cum știi sau dacă nu știi îți spun acum, eu obișnuiesc ca după ce mă trezesc să meditez timp de 20 de minute. Am avut o perioadă în care nu am putut să fac asta.

Prea agitat, prea cu mintea în toate direcțiile, prea nerăbdător să mă dau jos din pat și să lucrez, prea neatent la anumite aspecte.

Ideea este să faci un lucru exact atunci când simți cel mai puțin că vrei să-l faci.

Sper că s-a înțeles ce am scris 🙂

Mi-am revenit și, odată reînceput obiceiul, efectul resimțit încă din primele zile a fost reducerea nivelului de haos, liniștirea minții, revenirea la o claritate și calmitate necesare. De asemenea, nivelul meu de energie a crescut și pot să duc liniștit diversele lucruri de făcut peste zi.

Seara fac un fel de trecere către somn, în sensul că nu închid laptopul și în 30 de secunde sunt cu capul pe pernă. Sau să citesc ultimele notificări pe telefon și apoi să încerc imediat să adorm. Am avut și astfel de perioade, dar când am înțeles cât de important este să ai un somn cât mai odihnit am învățat și corectat din mers.

Ideea principală este să experimentezi și să vezi ce funcționează pentru tine. Și mai aduc în discuție un aspect, pentru că am observat că multă lume a luat-o razna, mai ales pe tema trezitului dis-de-dimineață.

În anumite circumstanțe ora de trezire este super importantă.

Însă, esential nu este la ce oră te trezești, ci ceea ce faci cât timp ești treaz.

Degeaba te lauzi că te trezești la 5:00 AM și alergi prin parcuri dacă pe parcursul zilei îți folosești energia astfel căpătată doar pentru a fi prezent la serviciu. Cealaltă oră, adică cea de culcare este la fel de importantă, mai ales atunci când vrei să-ți schimbi programul. Deci, atenție și vezi ce program poți avea pentru a da un randament cât mai bun și să ai o productivitate crescută.

4.Spune “Nu!”

Posibil una din cele mai importante chei pentru obținerea succesului atât în viața personală, cât și în cea profesională.

Cum îți afectează productivitatea și relația cu banii? În felul următor. Dacă răspunzi afirmativ tuturor stimulilor care vin către tine zilnic vei ajunge să crezi că ești multilateral dezvoltat, să crezi că le faci pe toate, să devii super ocupat cu a fi ocupat, să generezi din ce în ce mai mult stres.

Ce se întâmplă este că pierzi controlul, iar lipsa acestuia înseamnă lipsa productivității și mai departe lipsa banilor. Ajungi să te implici în multe activități cu rentabilitate scăzută sau zero și care îți mănâncă timpul și energia.

Este valabil atât pentru cercul de oameni cu care îți petreci timpul, precum și cu clienții sau cu furnizorii tăi. De aceea, devine imperios necesar să înveți să spui “nu”.

Și mai important, pentru că multă lume nu trece de acest stadiu, este să aplici. Am auzit de la numeroase persoane faptul că sunt conștiente că nu trebuie să mai accepte orice și oricum, dar cu toate acestea nu aplică.

Au un blocaj. Blocajele se sparg într-un singur mod: prin ACȚIUNE! Următoarea dată când vine un prieten care te invită la o activitate sau te roagă ceva și simți că nu este în corelație cu ceea ce ai tu de făcut prioritar este momentul să refuzi și să programezi atunci când se poate sau deloc.

Dacă tu nu îți respecți timpul tău și deciziile tale, atunci acțiunile tale vor face parte din agenda celorlalți.

Cum poți schimba toate acestea dacă este nevoie? În primul rând prin a conștientiza că este necesară o schimbare, iar în al doilea rând prin a schimba câte ceva pe rând. Nu totul odată, pentru că cel mai probabil nu vei putea duce și vei eșua.

Începe cu pași mici și fă totul cu intenție. Asta înseamnă să fii cu un pas înainte de a veni ceva către tine, iar atunci când vine să ai deja energia și inteligența de a lua o decizie benefică ție, productivității tale, timpului tău, energiei tale, banilor tăi. Succes!

Articole similare