De la EU la ÎMPREUNĂ

  • martie 22, 2017

Două situații sau constatări mi-au atras atenția și mi-au dat subiectul acestui articol.

Una dintre ele a apărut în contextul formulării unui anumit document care trebuia înaintat într-o anumită formă la o anumită autoritate. Nu are importanță despre ce este vorba și nici locul unde a ajuns acel document. Anumite lucruri nu vi le pot spune, dar știu că înțelegeți 😉

Unul din partenerii mei de business, având o bogată experiență de peste 10 ani în domeniu, a formulat el textul documentului conform cerințelor și la un anumit standard.

Cu toate acestea, reprezentanții clientului nostru au considerat necesar să mai intervină pe text fără să ne spună că au făcut asta și au trimis documentul mai departe modificat.

A doua situație a apărut în contextul unei idei de business care ar urma să treacă la următorul nivel de dezvoltare și implementare.

Având o anumită cazuistică și experiență în spate am pus problema într-un anumit mod, inteligent și care să fie de beneficiul tuturor părților implicate.

Cu toate acestea, una din persoanele implicate în acel business nu poate să facă diferența între timpul și energia pe care le-a pus acolo pe parcursul timpului și noua viziune, noua continuitate a afacerii respective. Astfel, acționează într-un mod contrar, în retragere și într-un mod dăunător.

Dacă te întrebi ce legătură au cele două situații cu zona financiară, îți detaliez mai jos, dar te și provoc să-ți dai seama de implicații. Hai să le luăm pe rând.

Când te simți îndreptățit

Modul acesta de acțiune este deficitar. Este comun cu mentalitatea de “Știu eu mai bine”, precum și cu cea de “Eu le știu pe toate”. Când se ajunge în acest punct, de obicei persoana care îl pune pe EU în față este cea care generează o pierdere. Conduce la un eșec.

Bineînțeles, nu în toate cazurile, dar în majoritatea lor. Mediul de afaceri este unul în care te zbați, în care te confrunți cu multe probleme, în care concurența este acerbă, iar comportamentul descris anterior face diferența între a menține și a avea clienți noi și pierderea de clienți existenți.

Este o problemă des întâlnită la nivelul oamenilor deștepți sau care se cred deștepți, dar care dau cu bâta în baltă în mediul antreprenorial. Am trecut și eu prin această etapă.

Dacă vorbim de cineva care este angajat, acesta este tipul de om care se bagă peste cei din alte departmente sau peste colegii lui, doar din dorința egoistă de a-și construi CV-ul.

El este angajatul care aparent își asumă răspunderea pentru că iese în față, dar tot ceea ce vrea să obțină este să spună la următorul interviu că a lucrat într-un anumit loc, cu anumiți oameni, dezvoltând anumite competențe.

Ce se întâmplă este că, în timp, acest tip de om este cel care devine inadaptat și va ajunge să schimbe frecvent locul de muncă în speranța faptului că va găsi locul ideal, acela liniștit, sigur, stabil și bine plătit.

Se uită tot timpul în exterior, în loc să-și dea seama că problema este la el.

Și sfârșește nefericit, simțindu-se fără scop și nici nu câștigă banii doriți.

Revenind la situația de business, decizia de a modifica un document doar pentru că îți ard degețelele și pentru că tu crezi că știi mai bine, este punctul de cotitură în pierderea unei oportunități care este posibil să nu se mai întoarcă.

Este momentul în care orgoliul este alimentat de câinele cel rău. Știi povestea cu cei 2 câini pe care fiecare din noi îi avem în interior. Unul bun și unul rău. În funcție de câinele pe care îl hrănești zilnic, așa va evolua și ceea ce se întâmplă în viața ta.

De cele mai multe ori, când sunt luate decizii peste și câștigă orgoliul unei persoane se ajunge și la pierdere de bani, ca o consecință directă.

Acum cred că înțelegi unde bat și de aceea am intrat în detalii specifice. Dacă te simți îndreptățit la un moment dat, indiferent de postura în care te afli, mai stai puțin și gândește-te bine. Măsoară de 1.000 de ori și taie o singură dată, spune o vorbă.

Lipsa de viziune

Unii oameni nu vor să accepte schimbarea și atunci opun rezistență.

Și, mai presus de toate, o fac din toți rărunchii. Acest lucru este caracteristic unei lipse de viziuni asupra vieții personale care se răsfrânge și în celelalte arii ale vieții, inclusiv în ceea ce privește evoluția unui brand, a unei afaceri, a unei idei.

Una din cauzele lipsei de viziune este utilizarea excesivă a logicii. Viziunea și modul de acțiune pleacă de la poveste, de la unde vrei să ajungi, de la emoția reușitei și a entuziasmului. Logica este bună, dar nu primează.

De aceea se spune să-ți dezvolți și să-ți asculți intuiția. Dacă dezvolți numai logica vei pica în capcana de a argumenta la nivel mental, rational ceea ce inima a ales deja. Și, de obicei, argumentarea nu prea vine pentru susținere, ci invers.

Când nu ai viziune asupra ta, când nu știi de ce te-ai trezit azi și de ce faci ceea ce faci este momentul să-ți folosești mintea într-un mod pe care nu l-ai folosit până acum.

Nu vreau să filozofez prea mult, dar răspunsul este întotdeauna în tine.

Când lucrurile încep să se alinieze, atunci schimbarea, acceptarea, eliminarea rezistenței îți va da o nouă perspectivă asupra situației noi. Nimic nu se pierde, totul se transformă. Stă în puterea ta să alegi în ce se transformă.

Lipsa de viziune se transmite și în lipsa banilor. Am spus în trecut și am detaliat în materiale scrise, precum și video faptul că banii sunt energie.

Viziunea este și ea tot energie care se poate materializa. Dacă nu se întâmplă, atunci lipsa de bani este și ea o consecință directă.

Iată și în acest caz o corelație evidentă între anumite situații care pot veni în viața ta și lipsa banilor.

Culmea este că mulți dintre noi suntem școliți și insist pe școliți, nu pe educați. Suntem învățați pe rational, pe a nu greși, pe exactitate, pe argumentare, pe comentariu, pe note, pe logică, pe material.

Sunt sigur că lucrurile se vor schimba și din ce în ce mai mulți oameni pun umărul în această direcție și în România. Cum se spune, cu o floare nu se face primăvară, dar este bine că s-a început. Văd, simt și îmi place asta.

Până atunci, schimbarea de mentalitate este necesară de la “EU” la “ÎMPREUNĂ”.

Este un cuvânt magic care face diferența, o diferență care face toți banii. Este cel care nu scoate în evidență interesele personale, ci beneficiile unui grup.

Este cel care evidențiază importanța acționării în echipă și nu de unul singur. Este cel care subliniază că a te privi ochi în ochi nu este soluția, ci a privi în aceeași direcție.

Este cel care face diferența între a călca pe alții în picioare pentru interesul propriu și a merge mai departe ca o forță unitară. Este cel care oferă soluția, nu cel care accentuează problema.

Este cel care te trece pragul. Este cel care aduce, ca un rezultat colateral, o situație mai bună din punct de vedere financiar pentru părțile implicate.

Frica

Da. Despre asta este vorba. Frica de schimbare.

După cum știi, frica este un produs al minții noastre. Peste 80% din lucrurile de care îți este frică nu se vor întâmpla pe parcursul vieții tale. Sunt studii, sunt statistici, dar nu ar fi fost neapărat nevoie de ele, pentru că în adâncul tău știi deja asta.

Și tot acolo este și răspunsul. Singura modalitate de a-ți învinge o frică este să acționezi.

Asta înseamnă să-ți asumi răspunderea asupra deciziilor pe care le iei.

Iubindu-ți deciziile, te iubești pe tine însuți. Respectându-ți deciziile, te respecți pe tine însuți.

Singura constantă este schimbarea. Este valabil și din punct de vedere financiar. S-ar putea să mă contrazici și să spui că nu este așa. Dacă salariul tău nu s-a schimbat de 2 ani de zile sau dacă afacerea ta nu a trecut de pragul în care să-ți aducă mai mult de 1.000 de EUR pe lună poți spune că nu s-a schimbat nimic.

Însă, pierzi din vedere ceea ce am dezvoltat în acest articol. Una din cauzele pentru care schimbarea nu se întâmplă este pentru că nu vezi dincolo de “EU”.

Una din cauzele pentru care schimbarea nu se întâmplă este că pentru ți s-a spus toată viața până acum că “ești deștept”.

Una din cauzele pentru care schimbarea nu se întâmplă este pentru că acorzi prea multă importanță la “a-ți face CV-ul”.

Una din cauzele pentru care schimbarea nu se întâmplă este pentru că nu ai trecut de la “EU” la ”ÎMPREUNĂ”.

De aceea și viața ta financiară are de suferit. Așa că, dacă te regăsești într-o astfel de situație este necesară o schimbare de mentalitate care să te pună în poziția de a obține succes și de a înțelege că acesta nu se poate obține singur.

Iar dacă este nevoie să te murdărești pe mâini pentru asta, nu este nicio problemă. Încă nu am cunoscut nicio persoană de succes care să nu fi trecut prin așa ceva. Succes!

Articole similare