După cum cred că ştii, sunt pasionat de a învăţa şi a mă dezvolta permanent, iar una din direcţiile mele este cea de neuroştiinţă, neuroplasticitate şi cam tot ceea ce înseamnă remodelarea şi dezvoltarea minţii umane.
De curând, am citit un studiu care susţinea că există o strânsă corelaţie între vârstă şi capacitatea de a lua cele mai bune decizii, în acest caz financiare. Cei care se află la conducerea celor mai mari companii din lume, având funcţii cu putere de decizie, se pare că sunt cei aflaţi în intervalul 50-60 de ani.
Acest lucru provine din faptul că atunci când eşti tânăr, chiar dacă ai o minte ageră, nu prea eşti în stare să iei deciziile potrivite pentru tine, iar când eşti prea în vârstă ai o grămadă de experienţă, dar mintea nu mai este atât de deschisă şi de flexibilă la asumarea deciziilor. De aceea, se spune că este bine să greşeşti mult când eşti tânăr, pentru că acea greşeală îţi va modela mintea într-un mod unic pentru deciziile pe care le vei lua mai târziu. Deci, trebuie să greşeşti din ce în ce mai bine 🙂 Hai să vedem!
Capacitatea de decizie.
Suntem la un moment foarte interesant pe scara timpului şi mă refer la România acum, cu toate că şi la nivel global situaţia este la fel de interesantă. Revin la noi pentru că aici trăim momentan.
Natalitatea nu este foarte mare, iar din ce în ce mai multe generaţii sunt acum pe ultima parte a vieţii. S-a ivit o gaură în timp între generaţii care acum începe să se manifeste din ce în ce mai accentuat. Cred că putem cu toţii observa cât de rezistente la nou şi la schimbare sunt generaţiile vechi şi cât de inovatoare şi de noi în mentalitate şi acţiuni sunt generaţiile care vin. Nu judecăm aici dacă în rău sau în bine, ci doar observ ceea ce se întâmplă.
Ideea este că evoluţia nu stă în loc de tine. Te adaptezi, ajustezi sau rămâi cu expresia de genul “pe vremea mea…” Din păcate, sunt mulţi oameni în intervalul 25-45 de ani, interval în care sunt şi eu, care sunt de acord că lucrurile trebuie să schimbe, însă ei nu vor să facă nimic la nivel individual.
De aceea, situaţia financiară a majorităţii oamenilor din acest interval şi nu numai este una destul de precară. Toate aceste schimbări care vin determină din ce în ce mai accentuat o schimbare a profilului de decizie financiară inteligentă.
O parte din schimbare este faptul că sfârşitul banilor aşa cum îi ştim este destul de aproape, deoarece electronizarea şi automatizarea evoluează şi se implementează foarte rapid. Ia ca exemplu oameni la 40, 50, 60 de ani care nu înţeleg ce este acela un smartphone şi de ce ar avea nevoie să înveţe să utilizeze aşa ceva. Dacă ar şti ei că este de ajuns un telefon performant şi poţi schimba lumea… poate că nici tu nu mă crezi, dar eu îţi spun că aşa stau lucrurile.
În 15-20 de ani realitatea virtuală se va accentua la un mod cum nici nu îţi poţi imagina. Deja trăim în realitatea virtuală din ce în ce mai mult. Dacă citeşti acest articol de pe telefon înţelegi ce vreau să spun.
Decizie financiară inteligentă.
Nu intru în detalii şi în cuvinte care nu au rost. Studiile de care îţi spuneam au observat la modul cel mai simplist faptul că pentru oamenii mai în vârstă ideea că vor câştiga acum 100 de RON sau peste o săptămână aceeaşi sumă de 100 de RON, această sumă de bani este binevenită oricum. Tinerii acţionează impulsiv, în urma unui neocortex puţin dezvoltat şi experimentat în luarea deciziilor financiare şi nu aşteaptă.
Dacă nu câştigă cei 100 de RON ACUM este un potenţial dezastru! 🙂 Ceea ce pierd în vedere aceştia sunt beneficiile pe care le generează aşteptarea. Marii miliardari ai lumii au înţeles de tineri acest aspect, iar dobânda compusă sau a 8-a minune a lumii cum mai este numită a lucrat în favoarea lor.
Unui tânăr când îi povesteşti despre cum pot evolua ratele pe perioada următoarelor decade va refuza de la nivel conştient informaţia. Mintea nu are formate traseele neuronale pentru a accepta lecţia investiţiilor pe termen lung, a dividendelor, a ratelor compuse de dobândă şi aşa mai departe.
De aceea, cei mai buni jucători pe bursă nu sunt tinerii, cum te-ai aştepta, chiar dacă în spatele telefonului de la firma de brokeraj îţi răspunde o astfel de persoană. Tinerii sunt foarte buni în decizii bursiere pe termen scurt de exemplu de la 1 zi până la 1 an de zile, aşa se şi explică cum apar mulţi milionari peste tot în lume, cu vârste sub 30 de ani pentru că “au dat lovitura” la bursă.
Însă, pe termen lung, mulţi dintre ei pierd banii câştigaţi în urma unor speculaţii de moment pentru că nu sunt pregătiţi, nu au cultura banilor, nu ştiu să gestioneze sume mari de bani. Astfel, încep să facă diverse investiţii financiare din care la un moment dat nu mai scot niciun ban şi revin la starea iniţială.
Partea bună a unor astfel de decizii greşite este că în mintea acelei persoane s-a creat deja o experienţă. Acelei experienţe îi corespund anumite gânduri şi anumite emoţii. De aceea, este bine să greşeşti de tânăr. Aşa se creează o experienţă mixtă de eşec şi succes, iar traseele neuronale construite de-a lungul timpului îmbunătăţesc capacitatea de a lua decizii financiare inteligente mai târziu.
Direcţii de acţiune.
Unul din răspunsuri vine tot din aceste studii. Principala preocupare a celor implicaţi a fost să ia persoanele tinere, precum şi pe cele mai în vârstă şi să le pună în contact. Prin stimularea comunicării dintre cele două părţi s-a observat activarea unor porţiuni din creier care începuseră să fie mai puţin folosite de cei în vârstă, precum şi intensificarea activităţii creierului la cei tineri.
Oamenii în vârstă tind să aibă discontinuităţi ale activităţii cognitive şi de aceea procesul decizional este direct afectat. Cei tineri nu au această problemă, însă nu dispun de experienţa şi de cunoştinţe suficiente. Astfel, s-a construit “un pod” prin care ambele categorii de vârstă au de învăţat. Niciodată nu este prea târziu.
O altă modalitate de lucru este comportamentul pe baza obiceiurilor. Oamenii care duc o viaţă sănătoasă încă de la vârste mai mici ajung mai repede să poată lua decizii financiare inteligente. Cu toate acestea, chiar dacă mănânci sănătos, te hrăneşti sănătos, eşti disciplinat în a-ţi alimenta mintea cu lucruri bune, nu înseamnă că poţi lua o decizie financiară inteligentă dacă ştii foarte puţine despre lumea banilor, ce sunt aceştia şi care sunt principiile de funcţionare.
Una peste alta, aşa cum cred că ţi-ai dat seama, inteligenţa financiară este strâns legată de inteligenţa emoţională, de cea fizică, dar şi de cea spirituală chiar dacă nu am vorbit nimic despre aceasta din urmă acum.
În fiecare zi, trăieşti într-o casă cu 4 camere şi toate aceste camere este necesar să fie aerisite zilnic: fizic, mental, emoţional, spiritual. Dacă trăieşti mai mult în cea fizică, de exemplu, atunci celelalte nu se vor aerisi suficient şi la un moment dat vor afecta tot mediul, inclusiv camera în care eşti acum. Apropo, studiile acelea nu prezintă nişte date bătute în cuie, ci doar similarităţi şi modele constatate în urma analizelor.
Cum poţi acţiona în favoarea ta.
Odată cu îmbătrânirea, capacitatea creierului de a lua decizii inteligente în general scade. Aşa că este intuitiv să înţelegi că este necesar încă de pe acum, nu contează ce vârstă ai, să aduci creierului tău aportul necesar de “oxigen”. Nu stau eu aici să-ţi dau sfaturi despre viaţă sănătoasă, cred că ai înţeles deja asta. Dacă nu te-ai gândit până acum că o decizie financiară proastă poate fi legată de faptul că mănânci zilnic junk-food, atunci înseamnă că ignori ceea ce este evident.
O minte sănătoasă se află într-un corp sănătos, din toate punctele de vedere şi este necesar să faci tot ceea ce îţi stă în putinţă în această direcţie.
De asemenea, pentru dezvoltarea inteligenţei financiare este necesar să investeşti în tine. Citeşte cărţi, răsfoieşte internetul, mergi la evenimente, ascultă materiale audio, urmăreşte materiale video, ştii tu ce ai de făcut.
O altă cale este să mergi la persoane mai în vârstă decât tine şi întreabă-le despre viaţa lor şi despre deciziile financiare pe care le-au luat până acum în viaţa lor. Astfel, cunoştinţele tale vor creşte pentru că oameni diferiţi au trăit vremuri diferite, au cunoscut banii şi universul lor în mod diferit, au acţionat diferit în diverse medii şi niciodată nu au luat la fel deciziile.
Adevărul este că eşti unic, original şi irepetabil, iar pentru a lua o decizie financiară inteligentă, ceea ce ai de făcut este să fii autentic în luare deciziei. Este o răspundere foarte mare, mulţi oameni nu fac faţă la aşa ceva, de aceea ratează şi nici nu se mai întorc pe câmpul de bătaie. Unii nu se mai întorc deloc şi devin victime definitive, se închid în cochilia lor şi nu mai ies de acolo până la sfârşitul vieţii.
De asemenea, pe măsură ce înaintezi în vârstă şi experienţă vei înţelege importanţa delegării acestor decizii unor oameni specializaţi (stai liniştit, nu le spun coach că te-ai săturat de denumirea asta) care te pot ajuta acolo unde tu nu eşti atât de bine pregătit sau atât de sigur pe tine. Începe de pe acum să-ţi construieşti relaţii de încredere şi autentice cu oameni pe care te poţi baza în viitor că te vor sprijini să iei ceea ce astăzi am numit o decizie financiară inteligentă. Succes!