Îmi aduc aminte o discuţie care a avut loc undeva prin luna august a acestei veri, pe care am purtat-o cu un amic, să-i spunem. După ce am schimbat câteva vorbe de curtoazie referitor la ce ne mai preocupă, proiecte personale şi altele, discuţia a ajuns la bani. El avea o problemă pe care mulţi alţii o au chiar în acest moment.
Lucrează la o multinaţională într-un domeniu care a suferit un recul puternic în ultimii ani, mai ales în ceea ce priveşte siguranţa locului de muncă, precum şi a sumelor de bani câştigate. De-a lungul anilor au fost tăiate toate bonusurile, au fost eliminate şi tichetele de masă, a fost scos şi al 13-lea salariu, ceea ce rezultă că el trăieşte acum doar din salariul lunar.
Nivelul salariului este unul destul de bun comparativ cu media pe economie. Situaţia în care el se află acum este că i s-a cerut să accepte o micşorare de salariu. Casa în care locuieşte împreună cu soţia şi copilul lor este ipotecată la bancă pentru un împrumut care a vizat „diverse”. Soţia lucrează la o firmă unde este plătită puţin peste salariul minim pe economie.
Valorile fundamentale.
Am continuat discuţia şi l-am întrebat de ce nu îşi caută atât el, cât şi soţia un loc de muncă mai bine plătit. Explicaţia a venit de la faptul că el nu poate să schimbe acum pentru că este „prins” cu rata la casă, piaţa forţei de muncă în domeniu este destul de închisă acum, iar în cazul soţiei ar pierde anumite avantaje pe care le are acolo, chiar dacă salariul este unul mic.
Mai departe, i-am sugerat să-şi caute de muncă şi în alt domeniu, să înceapă ceva pe lângă, ceva ce nu necesită mulţi bani de la început sau chiar deloc. Mi-a spus că este nevoie de bani pentru a face bani şi mai mult de atât el avea nevoie de bani imediat.
După cum vezi există câteva piedici legate de mentalitate privitor la bani, dar şi de mediul înconjurător. Indiferent ce soluţie i-aş fi propus, nevoia imediată de bani care era scrisă pe fruntea amicului meu era dominantă.
Acest lucru se întâmplă de fiecare dată când lucrezi pentru bani şi atât. Am fost învăţaţi că avem nevoie de bani pentru a face bani şi că să-ţi vinzi timpul pe bani este singura soluţie viabilă de a trece prin viaţă, de a tinde către un statut de normalitate. Cu toate acestea, viaţa ne dă lecţii dure şi ne arată că nu este deloc aşa, iar ceea ce face diferenţa stă în valorile fundamentale pe care fiecare dintre noi ni le-am creat privitor la bani şi la relaţia cu banii în viaţa noastră. Partea bună este că le putem schimba.
Diferenţa dintre bani şi libertate.
Am mai vorbit în articolele anterioare despre independenţă financiară, libertate financiară, bogăţie, bunăstare şi alte noţiuni care pentru mulţi oameni reprezintă un vis frumos, în timp ce pentru alţii este o realitate la fel de frumoasă.
În încheierea discuţiei pe care am avut-o cu amicul meu şi care mi-a rămas cumva impregnată în memorie până în ziua de azi, i-am spus că problemele sale se vor rezolva cumva, dar ele nu vor înceta să reapară în viaţa lui.
„De ce spui asta, îmi doreşti răul?” a întrebat atunci amicul meu. „Ai înţeles greşit, eu nu doresc răul nimănui! Tot ceea ce îţi spun este că te ghidezi după valori greşite! Dacă vei continua să lucrezi pentru bani, situaţia de acum se va repeta într-un viitor mai scurt sau mai îndepărtat.”
Pentru ce să muncesc?
„Pentru libertate!”, am răspuns eu la ultima întrebare. Apoi i-a sunat telefonul şi a trebuit să plece de urgenţă. Am scris acest articol pentru că zilele astea ne-am reîntâlnit şi am ajuns la momentul prezent cu informaţia. Nu am stat prea mult de vorbă pentru că era pe fugă şi tot ce a apucat să-mi spună este că „nu are timp să stea de vorbă, pentru că trebuie să facă bani”.
Nu m-a surprins prea mult răspunsul, ci doar atitudinea lui. Concluzia tristă rămâne că unii oameni nu învaţă nimic din ce li se întâmplă şi continuă să facă ceea ce fac sperând la rezultate diferite, dar
dacă speranţa moare ultima, înseamnă că tu mori înaintea ei.
Ceea ce îţi propun este să înţelegi că relaţia pe care o ai cu banii în viaţa ta depinde de modul în care gândeşti despre ea, despre ce sentimente te încearcă, despre atitudine, despre a fi deschis la oportunităţi. După cum vezi nu am pomenit nimic despre a avea bani, a face bani sau bani pur şi simplu, pentru că banii vor veni ca o consecinţă a ceea ce tu devii şi faci în viaţa ta.
Sunt mai multe relaţii, modalităţi de a trăi, de a convieţui cu banii în viaţa ta şi m-am gândit să le structurez pe 3 direcţii, astfel încât să fie uşor de imaginat şi înţeles.
1.Relaţia de frică.
În tot ceea facem, în orice moment avem 2 posibilităţi de acţiune, să acţionăm din frică sau din dragoste. Deciziile pe care luăm, indiferent de decizia de a nu lua nicio decizie, provin din acest context al dualităţii supreme.
Frica poate fi foarte mare, intensă, acaparatoare, însă la fel poate fi şi dragostea. Diferenţa este că noi, oamenii, percepem sentimentele bune doar pentru câteva momente, atât de scurt încât de multe ori nici nu ne bucurăm de ele, iar sentimentele negative, de frică ajung să ne paralizeze şi să ne doboare.
Permitem fricilor de tot felul să pună stăpânire pe mintea noastră, ne împing către alte sentimente negative şi ne trezim îngheţaţi de spaimă, terorizaţi, fără să ne dăm seama ce ne-a lovit.
O relaţie cu banii desfăşurată din spatele fricii nu face altceva decât să inoculeze în fiecare zi teamă. Teama de a pierde bani, teama de a-ţi fi furaţi banii, teama de a nu avea suficienţi bani, teama că se vor termina prea repede, teama că banii sunt ceva rău. Foarte mulţi oameni trăiesc în această categorie.
2.Relaţia de schimb.
Sunt la fel de mulţi oameni şi în această categorie. De fapt, cea anterioară şi cu aceasta fac împreună 90% din total. Aici intră oamenii care se duc la serviciu sau mai bine zis care trebuie să se ducă la serviciu. Se realizează un schimb – timp contra bani.
Este foarte bine că ai de muncă, că ai un serviciu, mai bine sau mai puţin bine plătit. Ideea pleacă de la faptul că trebuie să te duci acolo, altfel ar însemna că nu mai lucrezi şi nu îţi poţi permite aşa ceva, pentru că… rata la bancă şi pentru că… copiii acasă. La fel cum era şi amicul meu cu care discutam.
Dacă încetezi să lucrezi, atunci lumea din jurul tău va intra în colaps produs de lipsa banilor. Ai încercat câte ceva până acum pe lângă, dar nu a mers pentru că atunci când încerci ceva, tot ceea ce obţii este o încercare. Nimic nu îţi garantează că vei reuşi, decât să vrei să încerci din nou.
Este o linie fină de demarcaţie aici, pentru că de fiecare dată când vrei mai mult sau să încerci ceva nou, este posibil ca sentimentele de frustrare, mânie, anxietate, neputinţă să crească în intensitate şi să fii astfel trimis în prima categorie. Dificil să mai revii de acolo.
Cheia aici sunt educaţia şi mediul în care activezi, mai precis oamenii cu care intri în contact, pentru că doar prin aflarea de informaţii noi, însoţite de educaţie continuă vei dobândi un nivel superior de cunoaştere, care să te îndrepte către ultima categorie.
3.Relaţia de neapartenenţă.
Dacă vrei putem s-o numim libertate, independenţă sau orice alt cuvânt îţi vine ţie acum în minte şi care pentru tine înseamnă orice altceva decât bani. Ca să ajungi aici este de lucru, implică spargerea zilnică a barierelor mentale şi emoţionale. Înseamnă să vrei cu adevărat să fii aici pentru că odată ajuns ştii că, indiferent de ceea ce faci, banii vin ca o consecinţă a tot ceea ce ai devenit şi faci.
Sentimentul este unul de bucurie, de pace interioară, linişte, confort psihic, iubire de viaţă în tot ceea ce înseamnă ea. „Bine, bine, mi-am dat seama că despre asta este vorba, tu ai ajuns aici?” este posibil să-ţi treacă prin minte…
Îţi răspund liniştit şi îţi spun că am fost acolo, am picat de acolo, am învăţat, am fost iar acolo, am picat iar de acolo, am învăţat şi mai mult şi acum sunt pe drum, pe acel drum pe care ar fi trebuit să fiu demult.
Sunt din ce în ce mai liniştit, împăcat cu mine şi cu drumul meu. Scriu acum acest articol şi realizez poate cel mai mare secret pe care l-am descoperit în calea mea şi îmi doresc ca şi tu să-l adopţi pe parcursul călătoriei tale prin viaţă:
Dă-te din calea ta !!!
Libertatea financiară înseamnă să creezi valoare şi astfel banii nu vor înceta să apară. Este ceva la care visezi, dar cel mai mult contează ce ai făcut azi pentru visul tău, contează câţi bani ai început să strângi pentru visul tău, contează cum îţi administrezi resursele financiare pentru un trai mai bun, contează modul cum te comporţi cu banii şi când îi primeşti şi când îi dai, contează respectul faţă de bani, contează ce gândeşti despre bani, contează ce simţi atunci când ai bani şi când nu ai, contează ce decizie vei lua chiar acum privitor în ce categorie vrei să-ţi trăieşti viaţa financiară şi nu numai.
Diferenţa dintre bani şi libertate eşti chiar TU! Ne auzim curând şi dacă ai nevoie de un mentor, ştii unde mă găseşti 🙂