Esenţa banilor moderni

  • iulie 20, 2016

Banii există cu un anumit scop, iar unul dintre acestea este că au reuşit de-a lungul timpului să ofere progresul umanităţii. Sistemul actual nu este nici pe departe perfect, dar cel puţin este un sistem care ne-a adus aici unde suntem.

Ştiu că sunt mulţi sceptici şi mulţi care spun că banii sunt politizaţi, aflaţi sub controlul anumitor grupuri de interese, sunt folosiţi în scopuri care să ţină sub control lumea şi alte lucruri de acest gen. Chiar dacă este adevărat, chiar dacă nu, doresc să mă axez pe ceea ce înseamnă funcţiile banilor, înţelegerea mai bună a lor şi cum poţi face să fie mai bine pentru tine din tot acest univers al banilor. Consider că este mult mai important decât interminabile discuţii fără rost şi care până la urmă nu schimbă situaţia din buzunarul tău.

Curs de economie.

Dacă ai făcut un liceu cu profil economic sau cu profil real, cum se spune, cel mai probabil ai studiat şi o materie care se numea „economie”. Acolo sunt predate noţiuni de bază, multe dintre ele lucruri bune, în schimb şi multe alte lucruri care sunt depăşite în prezent.

În acel manual sau printr-un curs de economie, ţi se aduce în vedere faptul că banii au 3 funcţii principale:

  • 1.mediu de schimb.
  • 2.depozitar al valorii.
  • 3.măsură a valorii.

Ce NU se spune acolo este că banii nu sunt reprezentaţi de funcţiile lor, iar esenţa banilor nu este reprezantată de funcţiile acestora. Esenţa banilor moderni este creditul. Ce vreau să spun, îţi explic imediat analizând puţin cele 3 funcţii care sunt cumva contradictorii.

Banii sunt un mediu de schimb pentru că pot fi utilizaţi pentru a cumpăra produse şi servicii care să satisfacă dorinţe şi necesităţi. În ce cantitate? Nelimitată. Singura limită este cantitatea de bani pe care o deţii la un moment dat.

Mediu de schimb înseamnă că banii circulă, adică cineva îi cheltuie şi altcineva îi încasează, iar acest lucru contrazice a doua funcţie, aceea de depozitar al valorii. Mai precis, dacă banii sunt cheltuiţi, atunci cum mai pot fi depozitaţi? De aici şi dificultatea multor oameni în a începe să economisească.

Dacă a depozita înseamnă a păstra, ştim că poţi face economii şi le poţi depozita, de exemplu, la o bancă. Lăsând deoparte faptul că a ţine banii acolo pe de o parte poate fi mai sigur şi pe de altă parte blochează fluxurile economice, mai există şi trăsătura care nu se vede în mod direct, mai ales în prezent, şi anume: poţi pune o anumită sumă de bani la bancă şi dacă ai nevoie de fix aceeaşi sumă este posibil să retragi mai puţin.

Aici intervin comisioanele bancare, precum şi devalorizarea, scăderea puterii de cumpărare sau alte lucruri de la nivel micro până la nivel macroeconomic, de la lucruri pe care le poţi controla (de exemplu banca cu care lucrezi) şi până la lucruri pe care nu le poţi controla (de exemplu succesiunea şi durata crizelor financiare).

Cealaltă funcţie de măsură a valorii aduce în atenţie aspectul că banii sunt un etalon, totul fiind la un moment dat exprimat în bani. În esenţă nu banii în sine stabilesc acest lucru, ci moneda din ţara respectivă este de fapt etalonul de valoare. De aceea se creează lipsă de obiectivitate în măsurarea valorii. De exemplu, o îngheţată în Islanda nu are aceeaşi valorizare cu o îngheţată în Egipt.

Esenţa banilor moderni.

Este creditul. Nu este vorba de acel credit la care te gândeşti, dar îl include şi pe acela, ci la un credit circulant care alimentează şi înlesneşte schimbul de bunuri şi servicii. În ziua de azi, banii-credit aşa cum sunt numiţi de specialişti circulă pentru că tehnologia modernă, precum şi evoluţia din ultimele decenii a permis cumva creearea de bani din „nimic”. De aici a pornit şi ideea creditelor şi de a creşte pe credit economia.

Nu este nimic de condamnat aici. Cunosc foarte multe firme sau persoane fizice care s-au dezvoltat utilizând creditele efectiv ca instrument de finanţare a afacerilor. Nu a spus nimeni niciodată şi nici eu nu spun să nu faci credite în anumite circumstanţe, ci doar faptul că lucrurile au scăpat de sub control datorită neînţelegerii funcţiilor banilor.

Gândeşte-te la bani ca la o etichetă care însoţeşte livrarea de bunuri şi servicii. În prezent, în multe state din lume banii sunt din ce în ce mai electronizaţi, tendinţă care se va accentua mult în următorii 10-15 ani la nivel global. Industria bancară va fi, probabil, cea mai dată peste cap de noile tehnologii care apar. Unele dintre ele, care au apărut în ultimii ani, chiar s-au transformat în medii alternative de schimb şi circulă în paralel cu sistemul actual.

Care este semnificaţia pentru tine?

Atât pentru tine, care citeşti acest articol, cât şi pentru mine sau pentru oricine altcineva este esenţial să înţelegem faptul că renunţarea la bani, ocolirea sistemului, scurtcircuitarea lui, electronizarea lui sau orice alt lucru cu tendinţa de a dărâma ceva ce a adus civilizaţia până aici nu este o soluţie. Soluţia este să înţelegi cum poţi folosi sistemul în avantajul tău.

Ca să poţi face asta, următoarele 3 aspecte sunt esenţiale privitor la motivele pentru care banii există şi cu toţii beneficiem de ei:

  • siguranţă.
  • tranzacţionare.
  • speculativ.

Îţi oferă siguranţă pentru că nu mai eşti nevoit ca pe vremea trocurilor, să faci schimburi de bunuri şi servicii, pe principiul „eu am ceva ce îţi trebuie ţie şi tu ai ceva ce îmi trebuie mie”, iar dacă dubla coincidenţă nu se întâmpla, nu se întâmpla nici schimbul.

Acum ai siguranţa că dacă ai bani, poţi face orice schimb vrei. O altă parte a siguranţei este aceea că faptul că ai bani îţi permite să-ţi îndeplineşti anumite scopuri sau să-ţi faci viaţa mai uşoară, ca să zic aşa. De aceea, cu toţii ne dorim mai mulţi bani, în acelaşi timp aici este şi capcana pentru că fiecare trebuie să definească clar pentru el ce înseamnă mai mulţi bani.

Tranzacţionarea este extrem de importantă de la simpla achiziţie de bunuri şi servicii şl până la tranzacţionarea capitalului sau a forţei de muncă. Cum vine asta? Capitalul are un preţ, de aceea există pieţele de capital şi forţa de muncă are un preţ, de aceea auzi spunându-se costul per angajat este de XXX RON. Există capital mai ieftin sau mai scump, precum şi forţă de muncă mai ieftină sau mai scumpă.

Fără tranzacţionare fluxurile de bani din economie nu ar putea circula şi astfel s-ar bloca toate pieţele existente. De aici şi ideea pe care cred că ai mai auzit-o că banii sunt o marfă şi chiar aşa şi este.

Partea de speculaţie există peste tot în jurul nostru de la un pariu nevinovat în care pui 2 RON, până la jocul la loterie şi până la speculaţia de pe marile burse. Dintotdeauna partea speculativă şi-a făcut loc în istorie prin prisma incertitudinii a ceea ce urmează, precum şi din dorinţa nestăvilită a oamenilor de a-şi valida anumite credinţe şi valori.

Toate aceste lucruri implică atât aspecte pozitive, cât şi aspecte negative. După cum spuneam, sistemul nu este perfect, dar este funcţional şi în continuă transformare. Cheia înţelegerii lui este educaţia financiară şi îmi doresc să fac acest lucru în continuare, pentru că partea financiară a vieţii este foarte importantă pentru fiecare dintre noi.

Am spus mereu şi continui să spun „creează valoare şi banii nu vor înceta să apară în viaţa ta”, precum şi că „banii sunt o modalitate de schimb a valorii dintre oameni.” Valoare înseamnă să creezi, folosindu-ţi talentele şi abilităţile tale, produse şi servicii care să rezolve problemele oamenilor şi pentru care aceştia să plătească.

Practic produsele şi serviciile tale cumpără produsele sau serviciile altcuiva. Acest proces se realizează prin intermediul banilor. Astfel, banii devin o măsură a valorii. De aceea se spune că dacă nu creezi şi nu aduci valoare adăugată în vieţile altor oameni, nu vin nici banii.

Poate oricine să creeze valoare? Bineînţeles. Atât timp cât înţelegi:

  • esenţa banilor moderni, acest credit circulant,
  • modul în care ei facilitează tranzacţionarea de bunuri şi servicii,
  • importanţa administrării finanţelor personale,

eşti pe drumul cel bun în dobândirea unui nivel de cunoştinţe şi informaţii financiare care să te ajute să ai o relaţie din ce în ce mai bună cu banii în viaţa ta.

Ideea principală cu care îmi doresc să rămâi acum este aceea că funcţiile banilor (cumva contrare între ele) şi esenţa lor sunt lucruri diferite. Funcţiile îşi fac treaba şi pun în mişcare mărfurile (bunuri şi servicii), în timp ce esenţa banilor este că şi ei sunt o marfă, cunoscută azi sub denumirea de credit.

Sunt curios să aflu de la tine ce reprezintă pentru tine banii, cum vezi tu funcţiile lor în viaţa ta şi cum crezi că putem face să folosim sistemul actual, astfel încât să fie benefic pentru noi, pentru familiile noastre, pentru afacerile noastre, pentru scopurile noastre viitoare şi, în general, pentru a avea o relaţie mai bună cu banii în viaţa noastră.

Scrie-mi pe email pentru că sunt sigur că datorită experienţelor diferite pe care fiecare dintre noi le-a avut până acum cu banii gândim diferit, simţim diferit şi acţionăm diferit privitor la bani. Succes!

 

Articole similare