Cum stăteam eu aşa şi m-am apucat să scriu acest articol, reflectam la ideea de vacanţă mare şi nu mă refer aici la şcoală, ci la concediu. Este vorba despre acel concediu de 2-3 săptămâni pe care uneori îl aştepţi chiar de când s-a încheiat cel prezent.
Întotdeauna aşteptarea este mare, lungă şi uneori poate deveni chiar un factor de stres şi ajungi să-ţi spui „mamă, nu mai vine concediul ăla odată!” Îţi închipui că vei face foarte multe lucruri pe care acum nu ai timp să le faci, că vei răsturna casa cu fundul în sus şi te vei mai duce liniştit şi în sejurul atent pregătit, din timp, într-o ţară pe care nu ai mai vizitat-o până acum. Concediile sunt necesare, sunt frumoase, trec repede şi de cele mai multe ori lasă un gol destul de mare în buzunar. Pe unii îi lasă şi cu credite, o mare greşeală de altfel.
Salvează-ţi Banii.
De data asta nu vorbesc de cartea mea cu acelaşi titlu, ci despre cum să-ţi salvezi banii atunci când planifici sau când eşti în concediu. Când spun de concediu sau vacanţă nu ţin cont că eşti angajat sau om de afaceri, vorbesc pentru toţi 🙂 Sunt sigur că tuturor ne-ar plăcea să călătorim mai mult şi să facem asta fără să dăm lovitura la vreo bancă.
Ideea este că dacă suntem atenţi la anumite aspecte este posibil să nu faci doar o călătorie mare pe an, ci chiar două şi chiar cu acelaşi buget. Poate suna puţin ciudat, însă este total realizabil. Este o vorbă care spune că „majoritatea cuplurilor sunt extraordinare în planificarea nunţii, dar eşuează lamentabil în a-şi planifica viaţa.” Ei bine, cam la fel este şi cu vacanţele. Cu toate că mulţi oameni acordă o atenţie deosebită planificării vacanţelor, aceeaşi majoritate eşuează lamentabil la a-şi planifica viaţa financiară.
Este necesar să înţelegi că acest tip de cheltuială se încadrează la rândul său într-un buget al familiei (despre bugete îţi recomand episodul numărul 9 din emisiunea State of the Wallet – click aici). Cunosc ceva oameni care nu-şi plătesc nici măcar întreţinerea la bloc, dar sunt toată ziua la terase sau plecaţi prin weekenduri. Exemplele sunt nenumărate şi arată haosul financiar în care aceştia trăiesc.
Mi-am propus să-ţi transmit astăzi mai multe indicii, ponturi sau sfaturi dacă vrei să le spui aşa, cu toate că mie nu îmi place să dau sfaturi, care să te ajute atunci când planifici următoarele vacanţe. Să te ajute să nu exagerezi, să vezi cum poţi face să te încadrezi în buget, să te ajute să nu ajungi să te împrumuţi pentru faptul că faci 10 poze în Tenerife.
Idei pentru vacanţe.
Un principal punct de atenţie este reprezentat de schimbul valutar. Caută pe internet locaţii din ţara respectivă şi vezi pe unde sunt locurile în care nu eşti îndoit la cursul de schimb. Cu puţină atenţie, întotdeauna vei găsi ceva bun, un loc în care să pierzi cât mai puţin pentru că altfel este posibil să pierzi bani serioşi.
Poţi cumpăra valută necesară chiar de la tine din ţară dacă este una din cele mari (comercial), dacă nu trebuie să ţii cont că mai întâi cumperi USD, EUR sau altele importante şi după aceea, odată ajuns acolo va trebui să faci un nou schimb. Dacă în ţara respectivă există posibilitatea să schimbi direct din RON în valuta locală verifică, pentru că este posibil să fie mai bine aşa decât să faci 2 schimburi (exemplu ţările vecine României).
Transportul este o altă temă de discuţie. Sunt mulţi oameni care spun că mai bine conduc şi se opresc pe unde vor ei, văd şi peisajul, vizitează poate şi alte oraşe, ceea este în regulă cu o singură condiţie: să ai banii şi timpul necesar. În rest, nu este chiar aşa pentru că opririle pe oriunde înseamnă bani neprevăzuţi, condusul chiar şi cu schimbatul de şoferi poate fi obositor şi practic se pierde din plăcerea călătoriei şi, nu în cele din urmă, graba strică treaba.
Avionul este un mijloc extraordinar de transport, iar planificarea din timp a vacanţei ar trebui să pună pe primul loc achiziţia biletelor de avion. Motivul este unul foarte simplu – preţul biletelor este mult mai scăzut atunci când faci din timp plata. Atenţie dacă mergi la distanţe foarte mari cum poţi face să „legi” cursele, adică să nu faci escale de nu ştiu câte ore şi să dormi prin aeroporturi doar pentru că nu te-ai interesat la timp despre orarul curselor.
Un alt lucru interesant legat de avion şi un sfat bun pe care l-am primit şi eu de la cineva este în legătură cu bagajele. Dacă eşti interesat să-ţi cumperi haine prin locurile pe unde ajungi, atunci ia cu tine haine mai vechi pe care nu le vei mai purta. Astfel nu eşti nevoit ca la întoarcere să plăteşti în plus la bagaje.
Ce pot să-ţi mai spun în partea de transport este să cauţi să călătoreşti noaptea dacă vrei ca timpul de zi să fie de partea ta şi a celor dragi. În general, călătoritul noaptea este şi mai ieftin şi dacă treci peste partea mentală că „eu nu pot să dorm în autocar” atunci totul va fi foarte bine.
Un alt aspect legat de transport este cel pe care îl vei folosi acolo unde te duci. Poţi să închiriezi o maşină dacă vrei să vizitezi mai multe locuri din împrejurimi şi aici este un alt capitol care merită atenţia ta. Fă această rezervare tot din timp, astfel eşti protejat de fluctuaţia diverselor preţuri. De asemenea, încearcă să nu închiriezi un Hummer dacă tot ce ai nevoie este o maşină normală, doar nu vrei să-ţi cheltui toţi banii ca să bagi benzină.
Sunt român şi ştiu că avem o problemă cu capitolul mâncare. Mă uitam de curând pe stradă şi văd din ce în ce mai mulţi oameni cu tendinţe de obezitate, ceea ce nu este încurajator deloc. Un alt lucru pe care l-am văzut este comportamentul românului la all-inclusive. Când se vede omul în faţa acelor bufete cu multiple posibilităţi de mâncare vrea să încerce din toate şi astfel iese o farfurie cu vârf de dă pe lângă. Circula o glumă la un moment dat care spunea „Ştii care sunt cuvintele de bază ale românului plecat cu „olinclusiv” ? Primeşte-o, Doamne, şi p-asta!” în timp ce înfulecă şi ultima bucată din farfurie… 🙂
Aş spune să eviţi micul dejun de la hoteluri pentru că este scump şi este posibil să nu-ţi ofere ceea ce tu doreşti. Mai bine mergi şi descoperă un local din apropiere şi este posibil să te îndrăgoteşti chiar de bucătăria locală. O altă soluţie foarte practică şi care apropie membrii familiei este să gătiţi împreună, dacă sunteţi un cuplu mi se pare chiar romantic, cel puţin pentru mine.
Evident că vei vrea să te răsfeţi seara pe undeva, ceea ce este firesc şi poţi face asta liniştit dacă îţi planifici pe unde mergi, însă nu uita să mai alegi şi la liber. Fă cumva să-ţi laşi loc în bugetul vacanţei tale pentru aceste minunate momente prin faptul că dai mai puţin în alte aspecte, aşa cum spuneam şi mai devreme.
Cazarea este şi ea un subiect de discuţie. Lumea este încă obişnuită cu ideea de hotel de nu ştiu câte stele, pe principiul „este vacanţă de 5 stele”. Nu de puţine ori am aflat că stelele din imagine nu corespund cu stelele de pe teren, ca să zic aşa. Dacă vrei tu aşa eu nu am nimic împotrivă.
Dacă nu eşti obsedat de stele, atunci există AirBnB conceptul care este în continuă expansiune peste tot în lume. Este o companie americană care deţine o platformă online prin care se pot închiria oriunde în lume camere, apartamente sau case întregi direct de la proprietar. Multe dintre acestea sunt mult mai luxoase decât la tine acasă sau la hotel. Iată şi o sursă de venit pasiv, dacă ai un apartament pe care vrei să-l închiriezi, amenajează-l şi înscrie-l pe platformă (nu cunosc detalii în acest sens).
Una peste alta, mai am un aspect în minte. Internetul şi tot ce înseamnă el a schimbat faţa planetei şi va continua la ceea ce numim VR (virtual reality) în 15-20 de ani. Ce vreau să spun este că nu mai ai nevoie de agenţie de turism decât dacă eşti vreun nostalgic şi nu te descurci online sau dacă nu ai încredere sau în anumite cazuri, doar dacă agenţia respectivă are exclusivitate pe anumite destinaţii în care vrei tu să ajungi şi alte alternative nu mai sunt.
Eu unul mi-aş face toate planificările singurel la toate capitolele de mai sus şi aş face asta din timp. Scutesc griji, dureri de cap, bani, timp şi energie. Confortul psihic că am planificat şi mă încadrez în buget este nepreţuit. Iar dacă ţii cont de toate cele de mai sus este posibil să-ţi faci 2 vacanţe pe an liniştit alături de cei dragi, să-ţi creezi amintiri de neuitat şi nici să nu fii nevoit să cheltui toţi banii din casă.
O vacanţă planificată este un act de responsabilitate şi maturitate financiară, un gest pentru a-ţi îmbunătăţi relaţia cu banii din viaţa ta. Este un obicei sănătos care te poate susţine pe termen lung să ajungi în multe locuri şi la o discuţie de seară cu prietenii, atunci când vine vorba „tu prin ce ţări ai ajuns?” să ai de povestit până târziu în noapte. Călătorii extraordinare îţi doresc!